ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2024

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΤΟ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΤΟ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ 

Για 4 Μερίδες: 
 
🔺️1.200 γρ. μοσχαράκι (χωρίς κόκαλο), σε μερίδες
🔺️ 1 κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο και καλά πλυμένο. Στο μούσκιο με ξύδι από βραδύς
🔺️ 0,5 λίτρο λευκό κρασί
🔺️ 1-2 κουταλιές μουστάρδα
🔺️1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ (στον διαβολάκο)
🔺️100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι (για τους τολμηρούς παίζει και το τσίλι που βοηθάει στον μεταβολισμό)
 
🔺️Για το αυγολέμονο
2 αυγά,, χυμός από 2 λεμόνια και 1 κουταλιά μουστάρδα 
 
Επί του πρακτέου:
 
Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
 
Προσθέτουμε το κρέας και το ροδίζουμε όσο γίνεται καλύτερα από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε, μέσα η μουστάρδα και το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
 
Κλείνουμε καλά το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Προσθέτουμε μικρές δόσεις, μόνο αν πάει να κολλήσει.
Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε το σταμναγκάθι, που έχει πάρει ήδη μια βράση (10 λεπτά) στην δεύτερη κατσαρόλα δίπλα.
 
Κλείνουμε το καπάκι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για περίπου 8-10 λεπτά, έως ότου "γίνει" το σταμναγκάθι - δεν πρέπει να λιώσει, αλλά να κρατάει. 
 
Για το αυγολέμονο:
 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το χτυπάμε καλά με το σύρμα, να ασπρίσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το λεμόνι και μια ακόμα κουταλιά μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να ενωθούν. Με μια ρηχή κουτάλα ρίχνουμε λίγο από το βραστό ζουμί της κατσαρόλας στο αυγολέμονο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε άλλη μία, έτσι ώστε τα δύο μείγματα να έρθουν σχεδόν στην ίδια θερμοκρασία.(αν βιάζεστε να κάνετε αυτήν την διαδικασία τα βάζετε όλα μαζί στο μούλτι και τα χτυπάτε καλά).
 
Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να γίνουν τα υγρά μια ενιαία πηχτή σάλτσα. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
 
Για περισσότερες μερίδες: υπολογίστε όλα τα πιο πάνω με την απλή μέθοδο των τριών και κάνετε τα ίδια σε μεγαλύτερες κατσαρόλες (προσοχή μόνο στο αλάτι που, σε μεγάλες ποσότητες παρασκευής, μπαίνει πάντα στο τέλος λόγω της μουστάρδας που δεν δουλεύει γραμμικά).
 
Άντε και του χρόνου.

1 σχόλιο:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Καλ τρωτε ρε μπαγασηδες,μονο καλο λαδι να βαλετε...