ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΊ ΤΗΝ ΠΤΏΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΩΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΊ ΤΗΝ ΠΤΏΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΝΕΩΝ (Και κάτι καλά κρυμμένες πραγματικότητες στο τι γίνεται τώρα εκεί έξω, περί το Νταβός)

Οι περισσότερες ρηχές και ανιστόρητες "επαγγελματικές" αναλύσεις δημοσιολογούντων ή δημοσιογράφων τύπου juke box των απανταχού διαπλεκόμενων ΜΜΕ, δεν θα μπουν ποτέ στον κόπο να αναζητήσουν μια πειστική απάντηση στο θέμα του τίτλου αυτής της ανάρτησης. Πλέον γι αυτό είμαι σίγουρος.
 
Το αφήγημα τους ολοκληρώθηκε με το μήνυμα ήττας της Αμερικής στο Αφγανιστάν. Από τότε εναλασσονται (και θα συνεχίσουν) μηνύματά του τύπου "ο σοσιαλιστής Μπάιντεν τα θαλάσσωσε" με το "τι καλά που που ήταν τότε επί Τραμπ".(του οποίου την συμφωνία αποχώρησης από το Αφγανιστάν υλοποίησε ο νέος πρόεδρος αλλά σσσστ, ας το αυτό, τζιζ). 
 
Το επόμενο θέμα στην εγκεκριμένη "σκαλιέρα" ειδήσεων πριν 3 χρόνια είχε θέμα τοίχους και φράχτες, λαθραίους λέει ανθρώπους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συγκαλύψει το τι πραγματικά παίζει τώρα εκεί έξω για να καλλιεργείται ο απανταχού Τραμπισμός ως τελευταία ελπίδα των νεοφιλελέ. Αυτών που είδαν τελευταία ότι πίστευαν να καταρρέει πολύ γρήγορα μέσα σε ένα κύμα αντιφάσεων και παρακμής, που πολύ σωστά τα αναλύει ο καθηγητής Κώστας Μελάς (δες  στο *). Σπάνια όμως τίθεται το ερώτημα "Γιατί;;" και ακόμα πιο σπάνια δίνονται σε αυτό απαντήσεις με κάποια πρακτική αξία επί του "τι να κάνουμε", που να μην ταυτίζονται με τις μεταφυσικές τοποθετήσεις τύπου Κουτσούμπα Δηλαδή σαν αυτές που όλα τα ανάγουν για να λυθούν σε κάποια "Δεύτερη Παρουσία".
 
Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, έκλεισε ένα κύκλο που ξεκίνησε το 45 στο Μπρεντον Γουντς, καθιστώντας όλα τα νομίσματα εξαρτημένα από το δολάριο. Που αυτό όμως θα έπρεπε να παραμείνει κάπως συνδεδεμένο με τον χρυσό, τον κανόνα που ίσχυε μέχρι τότε στην παραγωγή νέου χρήματος.
 
Στις 15 Αυγούστου του 71, ακριβώς 50 χρόνια πρίν από την πτώση της Καμπούλ, ο Νιξον αποσύνδεσε το δολάριο από αυτή του την δέσμευση, για να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που άφησε ο πόλεμος του Βιετνάμ. Ακολούθησε η συστηματική παραγωγή αεράτου χρήματος "κατα το δοκούν" και η εξαγωγή των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ σε όλο τον πλανήτη μέσω του πετρελαίου. Αλλά και μια σειρά πετρελαϊκές κρίσεις, με πρώτη το 74. Αυτή που εμάς μας "τελείωσε" ως βιομηχανικό κράτος τελεσίδικα. Το οποίο πετρέλαιο όμως, τελικά και μέσω σειράς περιφερειακών πολέμων στις χώρες παραγωγής του, κυρίαρχη.
 
Λίγα χρόνια αργότερα, η Θατσερ έβαζε οριστικό τέλος στο κάρβουνο χτυπώντας μια απεργία ανθρακωρύχων. Τέλος στο κάρβουνο που κίνησε τις μηχανές της πρώτης φάσης του καπιταλισμού. Έτσι, μαζί με τον Ρήγκαν εδραίωσαν την επόμενη φάση του καπιταλισμού, την φαση του νεοφιλελευθερισμού, χρηματοδοτώντας έτσι, με χρήμα αέρα και πετροδολάρια, την πλασματική επιτυχία του.
 
Ο τότε αντίπαλος, η Σοβιετική Ένωση δεν είχε προετοιμαστεί στο να ακολουθήσει αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της πλασματικής ρευστότητας τυπωμένου χαρτιού, αυτό που λέμε χρήμα. Και από μια μικρή αιτία, την κατά λάθος πτώση του τοίχους του Βερολίνου, κατέρρευσε μέσα στην δική της πολυπλοκότητα.
 
Και έτσι γεννήθηκε και κυριάρχησε στα επόμενα 40 χρόνια ως μοναδική αυτοκρατορία οι ΗΠΑ, τελειώνοντας την Βρετανική που κυριάρχησε τα προηγούμενα 200 χρόνια. Από τι;;
 
✔️Από μια αλλαγή στο στρατηγικό καύσιμο του πλανήτη από το κάρβουνο στο πετρέλαιο και από τον τρόπο που παράγεται το χρήμα, έστω και υποχρεωτικά μετά από μια στρατιωτική ήττα των ΗΠΑ! Αλλά με την πρωτοβουλία της.
 
Έτσι, η ιστορία της κατάρρευσης των παλιότερων αυτοκρατοριών, όπως η Ρωμαϊκή, η Βυζαντινή, η Οθωμανική ή η Βρετανική, επαναλήφθηκε. Το ίδιο γίνεται πάντα, αυτοκρατορίες ανεβοκατεβαίνουν, στην παγκόσμιο ιστορία λίγο πριν αλλάξει ο πλανήτης μια στρατηγική μορφή ενέργειας (από δούλους στα ξύλα του μεσαίωνα, μετά στο κάρβουνο και κατόπιν στο πετρέλαιο). Και οι αντικαταστάτριες νέες δυνάμεις πάντα αξιοποιούσαν μετά μια καινοτομία στην παραγωγή ή την κυκλοφορία του χρήματος για να κυριαρχήσουν ξεκινώντας από παραγωγικές υπερδυναμεις, μετά εμπορικές και για να καταλήξουν στο τέλος ως χρηματοπιστωτικές!
 
Ήδη, από την κρίση του 08, περάσαμε στο επόμενο μεταβατικό στρατηγικό καύσιμο του πλανήτη, το φυσικό αέριο (κυρίως για να κερδοσκοπήσουν τότε οι ΗΠΑ από τα βρώμικα κοιτάσματα του Τέξας και για να πατσίσουν τις ζημιές από το σκάσιμο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 08- στρατηγική του Τραμπ). Και φτάσαμε στο τώρα, με ανοικτό το ερώτημα τι θα κυριαρχήσει μέχρι το επόμενο στρατηγικό καύσιμο, το υδρογόνο. 
 
Από αυτό το ερώτημα θα εξαρτηθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, και το ποιές θα είναι οι αυτοκρατορίες που θα ηγηθούν στον επόμενο γύρο.
 
"Όποιος παράγει ενέργεια από ΑΠΕ και Artificial Intelligence" είπαν οι σοφοί των ελίτ στο Νταβός αυτή την εβδομάδα.
 
Όμως εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και οι αντιφάσεις αφού:
 
✔️Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στρατηγικών μετάλλων που απαιτούνται για τις ΑΠΕ και τα νέα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που πλέον τα σημαντικότερα τα διακατέχει σχεδόν όλα η Κίνα. Αλλά υπάρχουν και άλυτα ακόμα τεχνικά θέματα από την καύση καθαρού υδρογόνου (ανεξαρτήτως χρώματος- τρόπο παραγωγής του), που για 15-20 ακόμα χρόνια όσο παράγεται θα πρέπει να καεί μαζί με φυσικό αέριο σε αναλογία 1 προς 10 για εφαρμογές θέρμανσης/ψύξης.
 
✔️ Το συνολικό κόστος μετάβασης είναι τεράστιο! Μονο η Γερμανία πρέπει να επενδύσει τώρα ακόμα περίπου 3τρισ€ για υποδομές και αλλαγές κινητήρων και καυστήρων καθαρού υδρογόνου μέχρι το 30! (εμείς όσο 3-4 κορονοϊοπακέτα συν ΕΣΠΑ συν ΚΑΠ αντίστοιχα). Συνολικά όλος ο πλανήτης, λέει το ΔΝΤ, πρέπει να ξηλωθεί γύρω στα 75τρισ$ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να γίνει αυτή η μετάβαση. Ουπς, πόσο θα κρατήσει η ποσοτική χαλάρωση για όλα αυτά, οεο;;
 
✔️Τα κόστη αποσβέσεων αυτών των φαραωνικών επενδύσεων, που πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 20ετια, θα κρατάνε πολύ ψηλό το κόστος της ενέργειας συνεχώς, εντείνονται τις ανισότητες.
Έτσι, με αυτή την γενική εικόνα επί της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, γίνεται τώρα πραγματικός πόλεμος! Κυρίως προπαγάνδας με τσιριδες στα ΜΜΕ, που αποκρύπτουν πάντα την αλήθεια.
 
✔️Αυτή όμως εμπεριέχει και άλλο μέγα θέμα. Σε αυτό που ήδη προηγείται η αδιαμφισβήτητη επόμενη αυτοκρατορία, η Κίνα, που είναι στην κούρσα παραγωγής ψηφιακού χρήματος που, με τεχνολογίες blockchain. Κινείται ήθη χωρίς την ανάγκη και τα κόστη των εμπορικών τραπεζών ή των κανόνων του SWIFT
 
Αλλά έχει κάνει η Κίνα ένα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα, που θα το πληρώσει λόγω της αναγκαστικής πλέον απάντησης των στριμωγμένων ΗΠΑ σε αυτόν τον αγώνα ημιαντοχής: Συνεχίζει να παράγει και τα ψηφιακά γουάν όπως το όρισε ο Νιξον! Από δάνεια. Που λόγω καθυστερημένης αντίδρασης στις μόδες των νεοφιλελέ, που κατέρρευσαν, συνεχίζουν να παράγουν και αυτά τα ψηφιακά γουάν φούσκες τοξικών. Αυτά έχουν σήμερα φτάσει συνολικά σε 25 ΑΕΠ του πλανήτη! (έναντι 3 παγκόσμιων ΑΕΠ που είναι τα κάθε λογής δάνεια όλων των χωρων μαζί με τα ιδιωτικά- δες και στο ** πόσα χρωστάει ο πλανήτης Γη στην Μιχαλου). Από την ίδια Αχίλλειο φτέρνα πάσχει τόσο το δολάριο όσο και το αντιδολάριο των ΒRICS που λανσάρεται εντός του 24.
 
Τι θα γίνει αν μια μικρή (τυχαία η όχι) αιτία σκάσει κάποια στιγμή την φούσκα των τοξικών τραπεζικών προϊόντων που έχουν παραχθεί από αυτά τα δάνεια;; Ή από τις φούσκες των ακινήτων, όπως συμβαίνει τώρα στην Κίνα;; Πλήρης κατάρρευση παντού! Το 08 θα μοιάζει με υγιεινό περίπατο!!
 
Και μετά Global reset , λένε η συνταγές που ετοιμάστηκαν ακριβώς γι αυτό το σενάριο στα προηγούμενα Νταβός!
 
Αναγκαίο αυτό για να οδηγήσει στην διατήρηση των ΗΠΑ ως αυτοκρατορίας. Άρα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και ο "ψηφιακός μετασχηματισμός" των πάντων, κάτω από την κυριαρχία των 5 Big Data αμερικανικών πολυεθνικών κολοσσών *****, που έχουν ως στόχο να συσσωρεύουν δεδομένα, όλες υπό κάποια Blackrock.
 
Αυτή έβαλε φέτος στο Νταβός και στοίχημα της κυριαρχίας των τεχνολογιών της "Τεχνητής ευφυίας" (που δεν δουλεύει όμως χωρίς την ανεξέλεγκτη αυτή συσσώρευση των data) Τέσσερις από αυτές τις Big Tech ετοίμασαν ήδη τα ψηφιακά τους νομίσματα ως "λαγούς" ενός νέου υπό την Blackrock, που θα κυκλοφορεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των τεχνολογιών Artificial Intelligence που θα ελέγχει. Για να αντικαταστήσουν, λέει, το δολάριο στον ρόλο που είχε μέχρι τώρα ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα που θα αντικρίζεται από τις μετοχές τους. (Καθόλου τυχαία, οι 5 BigTech εξαιρέθηκαν από τον φόρο 15% του Μπάιντεν). Τότε το υψηλό κόστος των ΑΠΕ για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου will not he a issue, λέει Blackrock στο Νταβός, το μεγα-fund των 15τρισ$ που ουσιαστικά κυβερνά στην Δύση φουσκώνοντας συνεχώς το portfolio των εταιρειών που ελέγχει. 
 
Το σοβαρότερο τίμημα αυτού του Reset: 
 
✔️Η λειτουργία της δημοκρατίας από την ανεξέλεγκτη δράση των 5 BigTech και της πλήρους ιδιωτικοποιήσης όλων των κρατικών λειτουργιών, της παραγωγής και κυκλοφορίας του χρήματος συμπεριλαμβανομένου. Κοινώς ένας άγριος νεοφιλελευθερισμός ver2.0 βρίσκεται επί θύρας στον μισό πλανήτη, όσο στον υπόλοιπο μισό θα αγωνίζεται να διατηρηθεί ως ver1.0 υπό το Πεκίνο ή την Μόσχα και πρέπει, λέει, να εξαλειφθεί με αυτό το Reset. 
 
Όμως κανένα τέτοιο "Κούγκι"- Reset σε όποια παγκόσμια αυτοκρατορία υπό διακινδύνευση στο παρελθόν, δεν είχε το προσχεδιασμένο της επιθυμητό αποτέλεσμα. Οπότε ναι, πρέπει να ανησυχούμε! Η νέα φούσκα που υψώσουν οι πεζοναύτες στην νέα Ιβοτζίμα, είναι πολύ επίφοβο ότι μπορεί να σκάσει από μια οποιαδήποτε τεχνολογική επινόηση που δεν θα ελέγχεται από αυτήν την κλίκα των 5+1 και τα ζαβά του Νταβός. Ή μια άλλη πολύ μικρή αιτία. 
 
✔️Τι πρέπει να κάνουμε μπας και επιβιώσουμε εμείς σε αυτή την πινέζα του παγκόσμιου χάρτη;;
 
Θέμα μέγα για άλλο σεντόνι αυτό. Επιγραμματικά: να αξιοποιήσουμε τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου και γεωθερμίας (σε αυτό είμαστε ευλογημένη χώρα) και να ετοιμάσουμε από τώρα τα δικά μας ψηφιακά μέσα συναλλαγών για να χρηματοδοτηθεί και με αυτά η ανάπτυξη μας ενδογενως. Και την δημοκρατία και τα μάτια μας, αφού χωρίς αυτήν δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη. Όσο και να προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δια του... Βορίδη και με το εικονικό "φούσκωμα" της ελλειμματικής μας οικονομίας από την ακρίβεια που επέβαλαν τα καρτέλ της ενέργειάς που τον στηρίζουν.
 
Ουφ, τα είπα πάλι απνευστί, ελπίζοντας κάποιοι να τα διαβάσουν μπας και καταλάβουνε κάτι άλλο καλύτερα.

* ΕΔΩ.

** ΕΔΩ

Διαβάστε και αυτό ΕΔΩ ...για τους μελετηρούς.

***** Αυτοί οι 5 "Αμερικάνικοί" Κολοσσοί ανήκουν σε ΜΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: