ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

H "τεχνητή ευφυία" την πάτησε ως βλαξ!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H "τεχνητή ευφυΐα" την πάτησε ως βλαξ!
 
Δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι η λεγόμενη "Artificial Intelligence", αλλά και όλοι όσοι ζητωκραυγασαν γι αυτή στην φετινή μάζωξη του Νταβός ως τον σωτήρα του νεοφιλελευθερισμού (δηλαδή ως το απόλυτο εργαλείο επιβολής της νέας του έκδοσης που μεταφέρει ανεξέλεγκτα άπειρη ισχύ στα ΔΣ 5-6 εταιριών- βλέπε στο * σχετικά), ότι ήταν κοινοί βλάκες!
 
Σε αυτό δεν καταλήξαμε από τις ορθότατες παρεμβάσεις διανοητών όπως ο Τσομσκι ή του δικού μας Χρήστου Παπαδημητρίου του Berkley (στο ** για να δεις), αλλά από την μανία μιας μερίδας Αμερικάνων να διεκδικούν και να βγάζουν πολλά λεφτά κάνοντας αγωγές στα αμερικανικά δικαστήρια. Εν προκειμένω, ζητούν από όσους παράγουν κάτι που χρησιμοποιεί τα μπιχλιμπίδια της AI και που δημιουργούν κάποιο σοβαρό οικονομικό αποτέλεσμα, να αποδείξουν ότι δεν χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδεια τους κάποια πνευματική τους ιδιοκτησία!
 
Οι εν λόγω αλγόριθμοι της AI αυτό δεν μπορούν να το κάνουν αφού ούτε και οι ίδιοι, αλλά ούτε οι κατασκευαστές τους, ξέρουν πως λειτουργούν διαρκώς εξελισσόμενοι "διαβάζοντας" υπερσυγκεντρωμενα data (machine learning λέγεται αυτό). Πόσο μάλλον να πούνε και ποια δεδομένα χρησιμοποίησαν από τους σορούς που συγκεντρώνει αυθαίρετα ο Ζουκι από τους χρήστες του Facebook και οι άλλοι ανάλογοι των BigTech που μεγάλωσαν από αυτή την φάμπρικα στην τρέχουσα μορφή του ίντερνετ (web2.0). Και η Microsoft ανάμεσα τους, που δεν προλαβαίνει να μαζεύει τώρα μηνύσεις για εκείνο το GPT3 που λανσάρισε.
 
Και τι σκέφτονται τώρα οι πάνσοφοι;;
 
Να επιστρατεύσουν, λέει, τις τεχνολογίες blockchain (που φτιάχτηκαν για να αποκεντρώνουν τα δεδομένα αφήνοντας τα υπό των απόλυτο έλεγχο των παραγωγών τους) για να σωθεί η κορωνίδα των τεχνολογιών υπερ-συγκέντρωσης, η AI!
 
Έτσι αναμένονται σκηνές απείρου κάλους που θυμίζουν σχιζοφρένεια σε κρίση. Για να πετύχει η υπερσυγκέντρωση, θα πρέπει να αποκεντρωθούν τα δεδομένα τελείως!
 
Είμαι σίγουρος ότι αν ζούσε ο γερο-Κορνηλιος ο Καστοριάδης πως πολύ θα το διασκέδαζε τώρα. Ίσως να έβγαζε και κανένα περιοδικό με τίτλο "Κοινός νους ή βαρβαρότητα". Έτσι, για την αλητεία, για να τρολαρει τις τεχνητές μπούρδες των τμημάτων marketing της Microsoft και των λοιπών δυνάμεων.
 
*  To πολιτικό/γεωπολιτικό/οικονομικό σκέλος αυτού του θέματος μπήκε ΕΔΩ παλιότερα σε ένα σεντόνι.
 
** Μικροπράγματα, από αυτά τα πάρα πολύ σοβαρά που περνάνε συνήθως ΕΔΩ μέσα στα "ψιλά "

Για τους μελετηρούς/ες ΕΔΩ και αυτό ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: