ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Για πες τώρα κάτι για το πως μπορούν να βουλώσουν στόματα κάτι λίστες Πέτσα βρε Μητσοτακη'μ...

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H έρευνα των Pandora Papers αποκαλύπτει την παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας και της μυστικής υπεράκτιας χρηματοδότησης.
 
Με βάση την πιο εκτεταμένη διαρροή αρχείων "φορολογικού παραδείσου" στην ιστορία, η έρευνα αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών σε περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένων 35 ηγετών χωρών. Πρεσβευτές, δήμαρχοι και υπουργοί, σύμβουλοι Προέδρου, στρατηγοί και διοικητής κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται στα αρχεία.
 
Η International Consortium of Investigative Journalists , μια μη κερδοσκοπική εφημερίδα και δίκτυο δημοσιογράφων με επίκεντρο την Ουάσινγκτον, απέκτησε περισσότερα από 11,9 εκατομμύρια οικονομικά αρχεία, τα οποία περιείχαν 2.94 terabytes εμπιστευτικών πληροφοριών από 14 προμηθευτές υπεράκτιων υπηρεσιών, επιχειρήσεις που δημιούργησαν και διαχειρίζονται εταιρείες και καταπιστεύματα κελύφους. σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.
 
Τα αρχεία αποκαλύπτουν μυστικές υπεράκτιες συμμετοχές περισσότερων από 130 δισεκατομμυριούχων από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 46 Ρώσων ολιγαρχών. Το 2021, σύμφωνα με το Forbes, 100 από τους δισεκατομμυριούχους είχαν μια συλλογική περιουσία άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άλλοι πελάτες περιλαμβάνουν τραπεζίτες, μεγάλους πολιτικούς δωρητές, εμπόρους όπλων, διεθνείς εγκληματίες, ποπ σταρ, αρχηγούς κατασκόπων και αθλητικούς γίγαντες.
Η ICIJ μοιράστηκε τα αρχεία με 150 συνεργάτες στα μέσα ενημέρωσης, ξεκινώντας την ευρύτερη συνεργασία στην ιστορία της δημοσιογραφίας.
 
Για σχεδόν δύο χρόνια, το ICIJ οργάνωσε και ηγήθηκε μιας έρευνας που περιελάμβανε περισσότερους από 600 δημοσιογράφους σε 117 χώρες. Δημοσιογράφοι που ακολούθησαν ένα αρχοντικό στην Καλιφόρνια και οδήγησαν σε μια φυτεία ζάχαρης στη Δομινικανή Δημοκρατία, ένα ρυπογόνο εργοστάσιο στην Ιταλία, πολυώροφους πύργους στο Ντουμπάι και ένα τουρκικό νοσοκομείο όπου οι εργαζόμενοι ισχυρίστηκαν και κακομεταχείριση.
 
Τα έγγραφα εκτείνονται σε πέντε δεκαετίες, με τα περισσότερα να δημιουργήθηκαν μεταξύ 1996 και 2020. Περιλαμβάνουν πληροφορίες για περισσότερους από 29.000 πραγματικούς ιδιοκτήτες, τους τελικούς ιδιοκτήτες υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων. Αυτός είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ιδιοκτητών που βρέθηκαν πριν από πέντε χρόνια στην έρευνα των Panama Papers, η οποία βασίστηκε σε διαρροή από μία μόνο δικηγορική εταιρεία.
 
Ενώ η ιδιοκτησία μιας υπεράκτιας εταιρείας είναι νόμιμη, το απόρρητο που παρέχει μπορεί να καλύψει τις παράνομες ροές χρημάτων, επιτρέποντας δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και εμπορία ανθρώπων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λένε οι ειδικοί. Τα έγγραφα της Πανδώρας προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τα διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης επιχείρησης δωροδοκίας του Βραζιλιάνικου γίγαντα Odebrecht SA, του διεθνούς ποδοσφαιρικού σκανδάλου γνωστού ως FIFAGate και της υποτιθέμενης λεηλασίας δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας.
 
Τα φτωχά έθνη πλήττονται δυσανάλογα από την αποθήκευση πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους, που λιμοκτονούν για θησαυρούς χρημάτων για να πληρώσουν δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία. Η έρευνα των Pandora Papers αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς ηγέτες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την υπεράκτια φοροαποφυγή έχουν μετακινήσει κρυφά χρήματα και περιουσιακά στοιχεία πέρα ​​από την εμβέλεια των φορολογικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου καθώς οι πολίτες τους αγωνίζονται.
 
Τρέχοντες και πρώην ηγέτες που κατείχαν μυστικές εταιρείες και καταπιστεύματα, όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των Pandora Papers, περιλαμβάνουν τον βασιλιά Αμπντάλα Β 'της Ιορδανίας, τους πρωθυπουργούς της Ακτής Ελεφαντοστού και της Τσεχίας, τους προέδρους του Ισημερινού, της Κένυας και της Γκαμπόν και πρώην προέδρους του Ελ Σαλβαδόρ, του Παναμά, της Παραγουάης και της Ονδούρας.
 
Οι φάκελοι ρίχνουν επίσης φως στις οικονομικές συναλλαγές των Chavistas στη Βενεζουέλα, των φυγόδικων ηγετών της λατρείας θρησκειών και των οπαδών τους, των κλεπτοκρατών και των οικογενειών τους, νεοναζί, εμπόρου μεταλλικού νερού που καταδικάστηκε για τη δολοφονία δικαστή και εισαγγελέα, ενός φυγόδικου εκατομμυριούχου παιδόφιλου και χρηματοδότες της τρομοκρατίας.
Άλλοι παίκτες του παγκόσμιου καστ των Pandora Papers περιλαμβάνουν έναν τσάρο του Bitcoin που καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με τον μεγαλύτερο κυβερνοχώρο στην ιστορία. Και υπεράκτιες επενδύσεις συνδέοντας ηθοποιούς του Μπόλιγουντ, αστέρες του ποδοσφαίρου, διεφθαρμένους αθλητές, εραστή του βασιλιά, πριγκίπισσες, σκηνοθέτες και αστέρες, υπερμοντέλα, διάσημους σχεδιαστές και παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές.
 
Ονομάζουμε το έργο Pandora Papers επειδή αυτή η συνεργασία βασίζεται στην κληρονομιά των Panama and Paradise Papers, και ο αρχαίος μύθος για το κουτί της Πανδώρας εξακολουθεί να προκαλεί ένα ξέσπασμα προβλημάτων και δυστυχίας.
 
(Μετάφραση από το επίσημο site του link. Μείνετε συντονισμένοι)
 
Για όσους/ες δεν την είδαν (και με ελληνικούς υπότιτλους) στο Netflix με μια καταπληκτική Μεριλ Στριπ σχετικά με το πώς είχαν οργανωθεί όσα αποκάλυψαν τα Panama Papers σε αυτό.
 
Για πες τώρα κάτι για το πως μπορούν να βουλώσουν στόματα κάτι λίστες Πέτσα βρε Μητσοτακη'μ...
  
Μια μόνο (σημερινή) αποκάλυψη ακολουθώντας μέσα στα Pandora pepers τα ίχνη μιας γνωστής Ελβετικής εταιρίας παροχών συμβουλευτικών υπηρεσιών, εμπλέκει και τον Αλιεφ του Αζερμπαϊτζάν με ένα απίθανο κύκλωμα πλυντηρίων που φτάνει μέχρι την Βραζιλία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: