ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Η Σχολή οικονομικής σκέψης "Monopoly"

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η Σχολή οικονομικής σκέψης "Monopoly".

Είναι μια γενιά πολιτικών και τραπεζιτών που μεγάλωσαν με όσα έμαθαν παίζοντας monopoly. Το γνωστό επιτραπέζιο όπου στόχος σου είναι να πάρεις όλα τα σπίτια και τα λεφτά από τα φιλαράκια σου και να τα κλείσεις στην φυλακή, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο φτωχοποίησης του "αντίπαλου".
 
Πολλοί από δαύτους, αν όχι όλοι, δεν κατάφεραν να μάθουν κάτι διαφορετικό στα συνήθως ακριβοπληρωμένα πανεπιστήμια που τους έστειλε ο daddy. Αντιθέτως, έχει ριζώσει σαν βαθιά τους πεποίθηση ότι είναι και προοδευτικό το να παίζεις monopoly στην πραγματική ζωή δια των διδαχών του νεοφιλελευθερισμού, αυτόν που διδάχτηκαν μονομερώς ως την μοναδική αλήθεια, τρομάρα τους. 
 
Έτσι οι αδύναμοι πρέπει να εξαφανίζονται ή να τιμωρούνται και μετά, ένα αόρατο χέρι, αυτό τις αγοράς θα δημιουργεί ως δια μαγείας ανάπτυξη και ευημερία. Στους επιζήσαντες του παίγνιου που παίζουν.
 
Πεποιθήσεις και επιτραπέζιο με βαθιές ρίζες στον αντιεπιστημονικό κοινωνικό δαρβινισμό, την θεωρία που χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ για να επιβάλει τις ρατσιστικές του απόψεις περί της ανώτερης Αρείας φυλής κλπ. Με αυτά τα ίδια δεν διστάζουν να παίξουν τις ζωές εκατομμυρίων σε μια ζαριά, μόνο και μόνο για να γένουν πιο δισεκατομμυριουχότεροι κάποιοι ήδη δισεκατομμυριούχοι, που πλέον επενδύουν ΜΟΝΟ στο monopoly money poy γενούν αεράτο οι τράπεζες από τα δάνειά τους! Η πραγματική οικονομία είναι λέει τρε μπανάλ, χαμηλής απόδοσης...
 
Αγνοούν ότι και η ίδια η εξέλιξη και η ζωή είναι προϊόν συνεργασίας στην φύση και προφανώς γράφουν και στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αξίες του Διαφωτισμού. Αυτές είναι μόνο για παρελάσεις και επετείους θαρρούν. Παλιές ιδέες, άχρηστες για την monopoly που παίζουν οι έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας ή της δεύτερης ευκαιρίας μετά από μια ατυχία, ένα λάθος ή και της φτώχειας που σε έφερε η πολιτική του Τραπεζίτη, του ισχυρότερου παίκτη στο Τραπέζι. 
 
Πριν τους πάρουμε με τις πέτρες, γιατί αυτό θα γίνει τελικά με τις αποτυχημένες τους πολιτικές και στα εθνικά και στην οικονομία, το ενεργειακό και την πανδημία, κάντε το απλό :
 
Πετάξτε εκείνη την monopoly που ίσως κρατάτε και εσείς για συναισθηματικούς λίγους από τα παιδικάτα σας στα σκουπίδια!
 
Μετά θα είναι πιο εύκολη και η ρίψη στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας και όσων ακόμα παίζουν monopoly με τις ζωές μας. Μαζί με τα άχρηστα και ο Τραπεζίτης.
 

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Οικονομική πολιτική σημαίνει: Αν κινείται, φορολόγησέ το.
Αν συνεχίζει να κινείται, νομοθετικά ρύθμισέ το.
Κι όταν σταματήσει να κινείται, τότε επιδότησέ το.
(Ronald Reagan.)