ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ OPEC

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΟΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ OPEC

Άλλη μια φορά για να το εμπεδώσουμε την μεγάλη εικόνα το τι πραγματικά "παίζει εκεί έξω":
Όλα δείχνουν, και συμφωνούν, ότι έχουμε ήδη μπει σε μια εποχή ενός νέου "Ψυχρού Πόλεμου", μετά την μετατόπιση του στοχευμενου ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή.
 
🔸Οι αντίπαλοι (κατά τον αρχικό σχεδιασμό):
 
✔️Μία εμπορική ζώνη "Πράσινου Καπιταλισμού" εναντίον μιας νέας υπό την Κίνα. Ας την πούμε "Κόκκινου Καπιταλισμού" χάριν συντομίας, για να συνεννοούμαστε.
 
🔸Τα επίδικα διακυβεύματα του:
 
✔️Ο έλεγχος της ροής του νέου στρατηγικού καυσίμου, που ότι και να λένε τα πράσινα παπαγαλάκια, θα είναι για τα επόμενα 30-40 χρόνια το φυσικό αέριο (το πετρέλαιο, που καθόρισε την έκβαση του προηγούμενου ψυχρού πολέμου, περιορίζεται σταδιακά μόνο προς εφαρμογές πέτροχημείας). Παρ' όλα αυτά, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου προς τις υπό στραγγαλισμό οικονομίες (κυρίως της ΕΕ και δευτερευόντως καμίας 30αριας χωρών του οικονομικού Νότου) είναι ακόμα σημαντική παράμετρος και για το φυσικό αέριο.
 
Και
✔️Ο έλεγχος της ροής του χρήματος για να κινείται το ενδοζωνικό εμπόριο και των big data που αυτό παράγει. 
 
🔸Τα πεδία των μαχών:
Παρά την φαινομενική διατήρηση των κλασσικών στρατών και ορατών στρατιωτικών συστημάτων σε ρόλο επίδειξης ισχύος, ή για τοπικές συγκρούσεις το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης του νέου ψυχρού γίνεται στο διαδίκτυο. Αυτό της ver2 που βιώνουμε σήμερα, με την μετεξέλιξη των σημαντικότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ) σε κάτι νέο με το πρόθεμα "τηλε-". Που όμως και αυτό το δίκτυο μεταλλάσσεται πάλι προς την επόμενη εποχή του web3.0 μάλλον ανεξέλεγκτα.
 
✔️Για την εξυπηρέτηση των τηλε-δραστηριοτήτων, και στους δύο συγκρουόμενους κόσμους το χρήμα θα είναι ψηφιακό. Όπως αυτό που εμφανίστηκε δια των "κρυπτονομισμάτων" τύπου bitcoin μετά την τραπεζική κρίση του 08, αλλά με άλλους, ως φαίνεται, κανόνες και τρόπους έκδοσης /διάθεσης του.
 
✔️Στην κόκκινη ζώνη φαίνεται ότι την ευθύνη ελέγχου του θα διατηρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, ενώ στην πράσινη, στο τέλος, φαίνεται ότι σχέδιο είναι να κυριαρχήσουν τελικά ψηφιακά "νομίσματα" που θα τα εκδίδουν και διακινούν οι μεγάλες big data ψηφιακές πολυεθνικές τύπου Facebook, Amazon ή Google. Οι εμπορικές Τράπεζες σε αυτή την νέα εποχή, σταδιακά θα εξαφανίζονται. Δεν χρειάζονται πλέον.
 
🔸Τα μπαλαντέρ σε αυτό το παίγνιο:
Ήταν από την αρχή η Ρωσία και η Ινδία και, δευτερευόντως, οι Αραβικές χώρες. Στο που θα στραφούν τελικά, θα καθορίσει και την πλάστιγγα της έκβασης του νέου αυτού Ψυχρού, που προς το παρόν υπερισχύει η Κόκκινη ζώνη τεχνολογικά, πληθυσμιακά και οργανωτικά, ενώ η Πράσινη μόνο στρατιωτικά.
 
✔️Η Ινδία ως ανερχόμενη τεχνολογικά (!) νέα υπερδύναμη και οιωνοί κύριος πόλος διαμόρφωσης της γεωπολιτικής φράξιας IBIS εντός της διαμορφωμένης πλατφόρμας BRICS+/G8, που φαίνεται ότι έλαβε τελικά τις αποφάσεις της (αναλυτική ανάλυση περί IBIS κλπ ΕΔΩ
 
✔️Η Ρωσία, που επιδιώκει πλέον να είναι ο προμηθευτής ενέργειας κυρίως ενός από τους δύο εμπόλεμους σύμφωνα με τον χάρτη της Rosneft που απεικονίζεται εδώ. 
 
✔️Η Αφρική ως παραγωγός τροφής και πρώτων υλών. Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της μιας και απομένουν μόνο 50-55 σοδιές στα αποσαθρωμένα από την εντατική εκμετάλλευση χωράφια της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ, που όλα δείχνουν ότι συνδέεται όλο και περισσότερο γεωοικονομικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (μέσω Κινεζικής, Ινδικής ή Ρωσικής οικονομικής τους διείσδυσης) με την Ασία, δημιουργώντας την Αφ-Ασια (διαβάζεται και Αφασία) ως νέο γεωπολιτικό χώρο στην θέση της Ευρασίας.
 
Σε αυτό το σημείο συγκρούονται μεταξύ τους και τα αντικρουόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας, που ακόμα προσπαθεί να διαχειριστεί τα δικά της μεγαλο-ιδεατικα σχέδιά μιας νέας Οθωμανικής "Αυτοκρατορίας", με ρόλο ανάμεσα σε όλες αυτές τις ζώνες. Δυστυχώς γι αυτή, η κατάσταση της οικονομίας της και οι συγκρούσεις διευθέτησης αυτών των ζωνών, την οδηγούν σε πολυ μεγάλα αδιέξοδα, που ήδη την κάνουν επιθετική και νευρική στην εξωτερική της πολιτική με όλους όσους συνορεύει. 
 
✔️Η Λατινική Αμερική, που τείνει να ενοποιηθεί οικονομικά, νομισματικά και πολιτικά με σαφή Αριστερό προσανατολισμό, και που φαίνεται ότι θα αποτελέσει τον κύριο πυρήνα για την ανάπτυξη του πόλου IBIS.
 
🔸Ο OPEC
Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον, ο ρόλος των πετρελαιοπαραγωγών αραβικών χωρών του OPEC ως ενός ακόμα διακριτού πόλου υπό την Σαουδική Αραβία, δείχνει ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας για την συνέχεια. Όλες αυτές οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής κάνουν ήδη τολμηρά και γρήγορα βήματα προσαρμογής στους όρους της νέας παγκοσμιοποίησης για να αντιμετωπίσουν και την εξάρτηση τους από το δολάριο αλλά και το νέο καρτέλ φυσικού αερίου που δημιούργησε η Ρωσία μαζί με το Ιράν και το Κατάρ. Αυτό καθορίζεται από δύο κυρίως παραμέτρους:
 
✔️Τις επενδύσεις και την οργανωτική προετοιμασία οργάνωσης αυτής της ζώνης γύρω από τις ψηφιακές συναλλαγές και τις τεχνολογίες blockchain, με πυρήνα νέα ψηφιακά μέσα συναλλαγών όπως αυτά που ήδη έχουν θέσει σε λειτουργία (πχ το ψηφιακό νόμισμα amber στις διασυνοριακές συναλλαγές ΗΑΕ- Σαουδικής Αραβίας, η εισαγωγή συμβατού ψηφιακού νομίσματος στην Νιγηρία κλπ)
 
✔️Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ για την υποστήριξη της παραγωγής κυρίως μπλε υδρογόνου (από φυσικό αέριο) που θα αξιοποιήσει και τα υφιστάμενα δίκτυα διανομής αερίου προς την ΕΕ.
 
🔸Οι κανόνες αυτού του "πολέμου":
Δεν υπάρχουν!
Μετά την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, που άνθισε μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετιας και του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου λόγω της παντοκρατοριας του δολαρίου, τα πάντα είναι ανοιχτά! Για ένα όμως μικρό χρονικό διάστημα 2-3 χρόνων, όσο θα χρειαστεί για την οριοθέτηση των πιο πάνω ζωνών και την τελική διάσπαση στα δύο του άλλοτε ενιαίου χώρου των παραγωγών ενέργειας στον χάρτη της Roseneft.
 
🔸Τα θύματα (μέχρι τώρα):
Μέσα σε αυτές τις νέες "εμπόλεμες" συνθήκες, τα μεγάλα θύματα φαίνεται οτι ήδη είναι η ΕΕ (όπως είναι σήμερα δομημένη πάνω σε συνθήκες εκτός τόπου και χρόνου) , ενώ κινδυνεύει σοβαρά η ήδη λαβωμένη δημοκρατία και οι θεσμοί της αλλά και το τραπεζικό σύστημα, που ίσως και να εξαφανιστεί στην Δύση όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
 
🔸Εμείς τι να κάνουμε;;
 
Η θέση μας στον χάρτη και η ιστορία μας, μας επιβάλλουν ένα διπλό ρόλο :
✔️του θύλακα-θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, αφού λέει είναι δική μας ανακάλυψη, του Διαφωτισμού αλλά και 
 
✔️του κόμβου παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας και πρώτων υλών από τον Νότο προς την προβληματική ζώνη του ευρώ, όπου ανήκουμε.
 
✔️ Ενδεχομένως και του χρηματοοικονομικού κόμβου διεπαφής των ζωνών, αν καταφέρει ποτέ να αντιληφθεί και το πολιτικό μας προσωπικό το τι πραγματικά "παίζει" τώρα εκεί έξω.
 
Ως εκ τούτου, κάθε νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό του 74/81, με το οποίο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα εντός του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και της περιόδου του νεοφιλελευθερισμού ver1.0 που ακολούθησε, θα πρέπει να δει τον κόσμο ανάποδα.
 
✔️ Από τα έξω προς τα μέσα και με βάση μια ανάλυση κοινής αποδοχής επί των πιο πάνω. Και με εξωστρέφεια, χωρίς φόβο, των αποτελεσμάτων της! 
 
Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν παραμείνουμε πάλι ουραγοί της ουραγού ΕΕ και απλοί θεατές των τεκταινόμενων, θα είναι όλα Ψυχρά και ανάποδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: