ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Η Κίνα ωφελείται από τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας – 10 λόγοι

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πολύ σωστά. Από μια σύγκρουση ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία η μόνη που βγαίνει κερδισμένη από όλο αυτό είναι η Κίνα. Αποδυναμώνεις τους δύο μοναδικούς αντίπαλους που μπορούν να σε αντιμετωπίσουν. Διότι αυτοί που ελέγχουν την Κίνα γνωρίζουν όπως λέγαμε ΕΔΩ...ότι το 2030 το 60% των εμπορικών συναλλαγών του πλανήτη θα γίνονται μέσω του web3.0. για αυτό και τα συστήματα πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του UnionPay. Αλλά και ΕΔΩ...λέγαμε ότι ο μόνος χαμένος είναι το δολάριο. Και ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από αυτήν την υπόθεση είναι το ευρώ. Δηλαδή η Λευκή Δύση....όσο ακόμα θα παραμείνει λευκή αν δεν σταματήσει η σχεδιασμένη στρατηγική με την εισβολή στην Ευρώπη όλων αυτών των κιτρινόμαυρων μαζών. Όλες αυτές τις "Σφήκες" που ελέγχονται από το Τυφωνικό Ιερατείο. Από το 1990 το έχουν σχεδιάσει , αλλαγή ανθρωπογεωγραφίας λέγεται. Οι Φοινικοβαβυλώνιοι Τραπεζίτες ψάχνουν για καινούργια πατρίδα...η Κίνα δεν τους πολυαρέσει. Το Τυφώνειο Ιερατείο θέλει να ξαναγυρίσει, εκεί από όπου εκδιώχθηκε χιλιάδες χρόνια πριν.!! Τον γεωγραφικό χώρο που λέγεται Ελλάς θέλουν, αλλά χωρίς τους Έλληνες. Και αφού γίνει η πλήρης αντικατάσταση του γηγενούς αλλά αποβλακωμένου πληθυσμού... και όταν συμβεί αυτό, μετά από 20 με 30 χρόνια... θα έρθουν με ιδιωτικά στρατά ( ένα αντίστοιχο ΝΑΤΟ της εποχής όπως ελέγχουν το σημερινό) οι διεθνείς Φοινικοβαβυλώνιοι τραπεζίτες, θα κατακτήσουν την χώρα εκδιώκοντας τους απογόνους των σημερινών λαθραίων "μιγάδων συλλεγέντων"... και θα ονομάσουν εαυτούς Έλληνες, έχοντας την κλεμμένη γνώση των Ελλήνων, τέχνες και επιστήμες.! Αυτό είναι το σχέδιο τους...τώρα αν θα το καταφέρουν....αυτό είναι άλλη ιστορία.

Αρκετές τρίτες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την οικονομική αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία. Ωστόσο, η Κίνα, ως η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα έχει πολύ μεγαλύτερα κέρδη σε αυτή την παγκόσμια ανακατανομή. Τα οφέλη θα είναι τέτοια που μπορεί να κάνουν το Πεκίνο να ξεπεράσει τη Δύση στις εμπορευματικές και χρηματοοικονομικές αγορές, ακόμη και στον τομέα των αεροπορικών ταξιδιών. Η εφημερίδα VZGLYAD συγκέντρωσε 10 βασικά οφέλη που μπορεί να έχει το Πεκίνο από τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική ανακατάταξη.

Tης Olga Samofalova
ΠΗΓΗ: https://vz.ru/
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πρώτο, το κινεζικό σύστημα πληρωμών Union Pay θα καταστεί το πλέον ευεργετημένο της γεωπολιτικής. Επτά μεγάλες ρωσικές τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα πληρωμών, μετά την άρνηση της MasterCard και της Visa να πραγματοποιούν πληρωμές στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, τα δυτικά συστήματα δεν σταμάτησαν την λειτουργία τους, αλλά οι συναλλαγές στο εξωτερικό έχουν σταματήσει. Για τις εγχώριες συναλλαγές, η Ρωσία έχει το δικό της σύστημα πληρωμών, το Mir.

Μπορεί κάποιος να πληρώσει με την κάρτα Mir και σε κάποιες άλλες χώρες, αλλά ο αριθμός τους είναι ακόμα μικρός. Ενώ οι κάρτες με το κινεζικό σύστημα πληρωμών γίνονται δεκτές σε 180 χώρες του κόσμου. Η Mir θα προσπαθήσει να διευρύνει τη λίστα των ξένων εταίρων. Με την πάροδο του χρόνου, τη θέση της MasterCard και της Visa, τόσο στο εξωτερικό όσο και στη Ρωσία, μπορούν να καταλάβουν αυτά τα δύο συστήματα πληρωμών – το κινεζικό και το ρωσικό. Στη συνέχεια, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο παικτών θα οδηγήσει σε φθηνότερες υπηρεσίες συναλλαγών και χρήσης των καρτών, το κόστος των οποίων είναι πιθανό αρχικώς να αυξηθεί.

Δεύτερο, θα ωφεληθεί το κινεζικό τραπεζικό σύστημα. Η άρνηση της Δύσης να δανείσει σε ρωσικές τράπεζες και να επενδύσει σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ανοίγει επίσης ευκαιρίες για την Κίνα. Μετά το 2014, το Πεκίνο έχει ήδη αρχίσει να δανείζει τις ρωσικές τράπεζες και πλέον η πρόσβαση στις δυτικές κεφαλαιαγορές έχει κλείσει εντελώς, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση για δάνεια στην Κίνα μπορεί να αυξηθεί απότομα. Το ασιατικό χρήμα ήταν αρχικά πιο ακριβό από τα δυτικά. Όμως η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων θα επιταχύνει τον επαναπροσανατολισμό της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Τρίτο, το κινεζικό γουάν θα ενισχυθεί. Ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο δολάριο και το ευρώ δημιουργεί έλλειψη δυτικού νομίσματος για την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας και τις ρωσικές τράπεζες. Επομένως, οι συναλλαγές με αυτά τα νομίσματα στη Ρωσία είναι περιορισμένες για όλους. Ρωσικές τράπεζες, εταιρείες, επενδυτές μετοχών και απλοί Ρώσοι μπορεί να στρέψουν την προσοχή τους στο κινεζικό γουάν.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το γουάν είναι το πέμπτο μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν αποθέματα 319 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε γουάν (στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2021). Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας διατήρησε το 13% των αποθεματικών της σε γουάν – και αυτό ήταν σωτήριο, γιατί τα αποθέματα σε δολάρια και ευρώ είναι παγωμένα από τη Δύση. Μόνο ο χρυσός και το γουάν έμειναν στον ρωσικό κουμπαρά.

Το γουάν μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το δολάριο και το ευρώ στους διεθνείς διακανονισμούς ρωσικών εταιρειών με ξένους εταίρους. Στις αρχές Μαρτίου, μια κινεζική κρατική τράπεζα με υποκατάστημα στη Μόσχα είδε αύξηση στις ρωσικές εταιρείες που προσπαθούσαν να ανοίξουν νέους λογαριασμούς, επεσήμανε το Reuters.

Το νόμισμα της «Ουράνιας Αυτοκρατορίας» δεν έχει τη ρευστότητα του δολαρίου ή του ευρώ, αλλά στην τρέχουσα κρίση αποδείχθηκε πιο σταθερό από τα δυτικά νομίσματα. Η αστάθεια του δολαρίου και του ευρώ είναι αρκετές φορές υψηλότερη από την αστάθεια του γουάν έναντι του ρουβλίου. Το κινεζικό νόμισμα αυξάνεται επίσης έναντι του ρουβλίου, αλλά το άλμα δεν είναι τόσο απότομο όσο αυτό του δολαρίου. Και ο επαναπροσανατολισμός της Ρωσίας στο γουάν θα βοηθήσει το κινεζικό νόμισμα να αυξήσει τη ρευστότητά του στο μέλλον.

«Εκτός από τις καθαρά ποσοτικές μετρήσεις, στην οικονομία είναι σημαντική και η εμπιστοσύνη στο ίδιο το σύστημα. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που εφάρμοσαν οικονομικές κυρώσεις, η Κίνα έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος που δεν πολιτικοποιεί τα χρηματοπιστωτικά μέσα. Έτσι, το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παίρνει επίσης καλούς ηθικούς βαθμούς», λέει ο αναλυτής της EXANTE, Βλαντίμιρ Ανανίεφ.

Τέταρτο, το εμπόριο με τη Ρωσία θα συνεχίσει να σημειώνει ιστορικά ρεκόρ. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Πέρυσι, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε ιστορικό υψηλό, σχεδόν στα 147 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση 36%). Αυτά είναι τα στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Φέτος μπορούμε να περιμένουμε ένα νέο ρεκόρ. Τουλάχιστον τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σχεδόν κατά 39%. Αυτή είναι η υψηλότερη ανάπτυξη τους πρώτους δύο μήνες κάθε έτους από το 2010.

Νωρίτερα, οι επικεφαλής της Ρωσίας και της Κίνας είχαν θέσει ένα σχέδιο για αύξηση του εμπορίου στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, μεταξύ άλλων και μέσω του διαδικτυακού εμπορίου. Ωστόσο, υπό το πρίσμα των γεγονότων, το εμπόριο με την Κίνα μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Πέμπτο, ακόμη περισσότερα κινεζικά καταναλωτικά αγαθά θα εισέλθουν στη ρωσική αγορά. Λόγω του ελλείμματος του δολαρίου και του ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αγορά εισαγόμενων αγαθών, τα κινεζικά ρούχα, και εν γένει τα καταναλωτικά αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των παιδικών παιχνιδιών, που κατασκευάζονται στην Κίνα, θα γίνουν πλέον ακόμη πιο ελκυστικά.

«Στην εγχώρια ρωσική αγορά μη εδώδιμων καταναλωτικών αγαθών, το μερίδιο των εισαγωγών ήταν 75%. Στην αγορά υποδημάτων, η κινεζική παραγωγή κατείχε το 60%. Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι λογικό να αναμένεται αύξηση της προσφοράς καταναλωτικών αγαθών από την Κίνα: ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια, υφάσματα και έπιπλα. Οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων διατροφής μπορεί να αυξηθούν σημαντικά λόγω των φρούτων και λαχανικών, των ψαριών και των θαλασσινών», δήλωσε η Μαρία Ντόλγκοβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικών και Τιμών του Οικουμενικού Πανεπιστημίου Γ. Πλεχάνοφ.

Έκτο, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τις οποίες οι Ρώσοι προηγουμένως πολύ αντιπαθούσαν, θα βρεθούν σε πλεονεκτική θέση. «Στο φόντο της έλλειψης αυτοκινήτων άλλων εμπορικών σημάτων, οι πωλήσεις κινεζικών επιβατικών αυτοκινήτων διπλασιάστηκαν το 2021», λέει η Ντόλγκοβα. Φέτος, οι πωλήσεις τόσο των κινεζικών αυτοκινήτων όσο και των ανταλλακτικών θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτό θα διευκολυνθεί από την έλλειψη ανταλλακτικών και τη μείωση της πραγματικής ζήτησης, που θα προστίθενται στις κυρώσεις, καθώς και από τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών, σημειώνει η Ντόλγκοβα.

Σύμφωνα με την Avtostat, τον Ιανουάριο του 2022, το μερίδιο των Κινέζων στην αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκε σχεδόν στο 10%, ενώ πριν από ένα χρόνο (τον Ιανουάριο του 2021) ήταν στο μισό – μόλις 4,8%. Σε γενικές γραμμές, πέρυσι ανήλθε στο 7,5%. Οι πωλήσεις κινεζικών εμπορικών σημάτων συνεχίζουν να κινούνται κόντρα στην αγορά, η οποία μειώνεται. Η μετοχή της κινεζικής μάρκας Chery ανήλθε στο 3,3%, της Haval – 3,1%, της Geely – 2,1%.

Η Κίνα είναι πιθανό να βοηθήσει τους Ρώσους με τις επισκευές αυτοκινήτων δυτικής μάρκας. «Όχι για όλα, αλλά για το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκινήτων, η μερίδα του λέοντος των ανταλλακτικών μπορεί να αντικατασταθεί με κινέζικα αντίστοιχα», επισημαίνει ο Ανανίεφ.

Έβδομο, η Κίνα μπορεί να πάρει όλη τη ρωσική ενέργεια και άλλες πρώτες ύλες που η Ευρώπη θα αρνηθεί, εάν βρει τη δύναμη για ένα τέτοιο αυτοκτονικό βήμα. Το Πεκίνο θα αγοράσει ευχαρίστως όλο το πετρέλαιο και όλο τον άνθρακα που ενδέχεται να εγκαταλείψει η Ευρώπη. Τεχνικά, δεν θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν τέτοιες παραδόσεις δια θαλάσσης. Επιπλέον, η τιμή για αυτούς θα είναι ελκυστική.

Το ίδιο ισχύει για τα μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες. «Η Κίνα ενδιαφέρεται για όλες τις πρώτες ύλες, καθώς δεν έχει δικές της», λέει ο Ανανίεφ. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα έχει ήδη διπλασιάσει τις αγορές της ρωσικής ενέργειας, φθάνοντας σχεδόν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια, επεσήμανε το Bloomberg. Σοβαρότερα προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν με το φυσικό αέριο, το οποίο είναι προσανατολισμένο για παραδόσεις στην Ευρώπη. Η μεταφορά του στην Κίνα θα απαιτούσε την κατασκευή νέων υποδομών, που θα απαιτούσαν πολύ χρόνο και χρήμα.

Όγδοο, οι Κινέζοι επενδυτές μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί και να επενδύσουν σε ρωσικές εταιρείες σε μειωμένες τιμές, επειδή οι θέσεις στη ρωσική αγορά απαλλάσσονται από τους ανταγωνιστές. Στο πλαίσιο της φυγής δυτικών γιγάντων από τη Ρωσία (BP, Exxon, Equinor), η Κίνα μπορεί να γίνει ο κύριος επενδυτής, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου (αλλά όχι μόνο). Έχουν ήδη προκύψει πληροφορίες ότι η Κίνα βρίσκεται σε συνομιλίες με τις κρατικές εταιρείες ενέργειας και φυσικών πόρων της σχετικά με την πιθανή απόκτηση μεριδίων σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως η Gazprom και η Rusal, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Ένατο, θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική ο ρόλος της Κίνας ως οδός παράκαμψης για τη Ρωσία. Δηλαδή, η Κίνα μπορεί να γίνει η μεσάζουσα, μέσω της οποίας η Ρωσία θα πάρει τα απαραίτητα δυτικά εξαρτήματα με την καταβολή προμήθειας σε τρίτο. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι η Κίνα δεν θα ρισκάρει τα οικονομικά της συμφέροντα ούτε για χάρη των Ηνωμένων Πολιτειών ούτε για χάρη της Ρωσίας. Με την Κίνα, όπως και με οποιονδήποτε άλλο εταίρο, πρέπει κανείς να είναι σε εγρήγορση.

«Τόσο οι κυβερνητικές δομές όσο και οι επιχειρήσεις στην Κίνα είναι πολύ ρεαλίστριες. Θα αξιολογήσουν σχολαστικά όλα τα πιθανά οφέλη και τις ζημίες από τη συνεργασία με Ρώσους εταίρους. Αυτό ισχύει τόσο για τις εξαγωγές από την Κίνα όσο και για τις ρωσικές εισαγωγές στη χώρα αυτή. Εάν οι απειλές για κυρώσεις από τρίτες χώρες για συνεργασία με τη Ρωσία, κατά τη γνώμη τους, είναι πραγματικές, τότε αυτό μπορεί να υπερβεί όλα τα οφέλη από αυτήν», πιστεύει η Ντόλγκοβα.

«Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την άφιξη κινεζικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ άλλων λόγω του κινδύνου δευτερογενών κυρώσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει απαγόρευση στην εξαγωγή στη Ρωσία ενός αριθμού τύπων εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, όχι μόνο απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από οποιαδήποτε χώρα όπου τα προϊόντα κατασκευάζονται με χρήση αμερικανικών εξαρτημάτων και τεχνολογιών – όπου οι προμήθειες θα απαιτούν άδεια από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές. Οι “παραβάτες” μπορεί να υπόκεινται σε αυστηρά πρόστιμα ή ακόμη και να χάσουν την πρόσβαση στην αγορά των ΗΠΑ», λέει η Όλγα Μπλελένκαγια, επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικής ανάλυσης της FG Finam.

Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών Βαλέρι Κουντίνοφ έκανε μια απροσδόκητη δήλωση, λέγοντας ότι η Κίνα αρνήθηκε να προμηθεύσει εξαρτήματα αεροσκαφών στη Ρωσία, επομένως θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές στην Ινδία και την Τουρκία. Σύντομα, ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών διέψευσε τα λόγια του συνεργάτη της, όπως τα εξέφρασε σε συνέδριο του κλάδου. Επιπλέον, δεν έχει το δικαίωμα να σχολιάζει εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αερομεταφορών.

«Ο Κουντίνοφ μετέδωσε λάθος πληροφορίες. Προφανώς, μεμονωμένες αεροπορικές εταιρείες προσέγγισαν αρκετούς από τους Κινέζους αντισυμβαλλομένους τους για ανταλλακτικά και εκείνοι αρνήθηκαν. Αλλά αυτό δεν είναι επίσημη άρνηση της Κίνας να προμηθεύσει ανταλλακτικά στη Ρωσία. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι η Κίνα δεν παράγει βασικά δυτικά ανταλλακτικά για Boeing και Airbus. Και σε ποιο κράτος θα εγγραφεί μια εταιρεία που θέλει να γίνει μεσάζουσα για την αγορά ανταλλακτικών και την παροχή τους σε Ρώσους μεταφορείς – δεν παίζει κανένα ρόλο. Η Κίνα δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο, ακόμη και οι Σεϋχέλλες μπορούν να γίνουν ενδιάμεσοι», εξηγεί ο Ρομάν Γκουσάροφ, επικεφαλής της διαδικτυακής πύλης Avia.ru.

Δέκατο, η Κίνα μπορεί να έχει άλλο ένα όφελος από την επιβολή κυρώσεων στον αεροπορικό τομέα της Ευρώπης και της Ρωσίας. Πρώτον, οι κινεζικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τα δρομολόγια επάνω από την Σιβηρία.

«Για τους Ευρωπαίους, οι πτήσεις πάνω από το ρωσικό έδαφος απαγορεύονται. Και αυτή είναι η συντομότερη και πιο κερδοφόρα διαδρομή από την Ευρώπη στην Ασία και αντιστρόφως. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να πετούν γύρω από τη ρωσική επικράτεια, επομένως οι αποστολείς εμπορευμάτων και οι επιβάτες θα πάνε όπου είναι φθηνότερα – σε ασιατικούς αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών. Οι ασιατικοί αερομεταφορείς μπορούν να κατακτήσουν πλήρως την αγορά μεταφοράς επιβατών και αγαθών από την Ευρώπη στην Ασία και να πλουτίσουν σε αυτό», λέει ο Ρομάν Γκουσάροφ. Δεύτερον, εάν η Ρωσία έχει προβλήματα με τον στόλο μεγάλων αποστάσεων και οι ρωσικοί αερομεταφορείς δεν μπορούν να πετάξουν μεγάλες αποστάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τότε αυτά τα δρομολόγια θα χαρούν επίσης να αναληφθούν από κινεζικές αεροπορικές εταιρείες.

«Πέρυσι, η Ρωσία εξυπηρέτησε 17.000 διαμετακομιστικές πτήσεις στις υπερσιβηρικές (από την Ευρώπη προς την Ασία) και τις διαπολικές διαδρομές (από τις ΗΠΑ στην Ασία). Πρόκειται για 1,5 χιλιάδες πτήσεις το μήνα. Ακόμη και αν οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες αντιπροσώπευαν μόνο τις μισές πτήσεις, αυτό σημαίνει απώλεια 700 πτήσεων το μήνα. Αυτή είναι μια τεράστια απώλεια της αγοράς. Είναι ένα πολύ οδυνηρό χτύπημα. Ενώ η Ρωσία δεν κατάλαβε καν την απώλεια της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης. Οι πτήσεις στο εξωτερικό πέρυσι αντιπροσώπευαν μόνο το 21% της συνολικής κίνησης και η Ευρώπη αντιπροσώπευε μόνο ένα δύο τοις εκατό», καταλήγει ο Γκουσάροφ.

Φυσικά, οι Κινέζοι θα υπολογίσουν τους κινδύνους συνεργασίας με τη Ρωσία και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να πέσουν σε δευτερογενείς κυρώσεις. Ωστόσο, το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν ήδη ισχυρή εμπειρία στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης ενόψει των περιορισμών των κυρώσεων.

ΠΗΓΗ

9 σχόλια:

ΑΡΡ. είπε...



ΞΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ

Πάλι κοπιάρισμα της χυδαίας προπαγάνδας που κάνουν οι εγγλέζες λούγκρες με τα στρινγκάκια διαβάσαμε και κυρίως από το ξεφωνημένο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου !!!!!!

Ο Πουτιν εχει πολεμο και τωρα παει να ελεγξει τα ΜΜΕ του, ενω οι Δυτικοι Κουλιδες εχουν ηδη Πετσωσει τα δικα τους σε καιρο ειρηνης ..


Στρατηγικα εχουν ηδη χασει οι Ουκρανοι. Εχουν αποκοπει απο τη θαλασσα και τα στρατηγικα σημεια ειναι ξεφραγο αμπελι. Εχουν χασει τους πυρηνικους σταθμους, αρα την ενεργειακη επαρκεια, το νερο και τις οδους που οδηγουν στις πολεις.
Αν δεν ηταν το επικοινωνιακο κομματι δε θα πηγαιναν καν οι Ρωσοι στις πολεις.
Απλως θα τους αφηναν να λιμοκτονησουν, να κορακιασουν απ'τη διψα κι ολα αυτα μεσα στο σκοταδι και χωρις θερμανση.
Ποσο καιρο νομιζεις θα αντεχαν σ'αυτες τις συνθηκες ???

Ο χρονος δεν πιεζει ασφυκτικα τον κοντο μια που ειναι σε εξελιξη
και οικονομικος πολεμος και οι 2 σιτοβολωνες του κοσμου θα ειναι εκτος
και ο κοσμακης θα πει το ψωμι ψωμακι θα πληρωσει για να ζεσταθει,
να κινηθει και για να τραφει πολλα περισσοτερα
και οσο περισσοτερο κρατησει αυτη η κριση τοσο θα εκπαιδευσει
και τον κοσμακη οτι καλυτερα ειναι να κοιταει την δουλιτσα του
και να μην ακολουθει τον θειο για κυρωσεις γιατι ο κοσμακης θα την πληρωνει παντα.

Εδω το καθεστως οταν θα αρχισουν οι ελλειψεις και θαβριζει ο κοσμος θα τον χρησιμοποιουν ως αποδιοπομπαιο τραγο.Δεν θα φταιει ο κουλης και το αληταριο του θα φταιει ο Πουτιν

Ήδη το λένε για ρευμα και αέριο ότι φταίει ο πολεμος και ο πουτιν
Εντωμεταξύ οι αυξήσεις ξεκίνησαν πριν σκεφτεί ο κοντός να κάνει ντου

Ακριβως, αυτος ειναι και ο λογος που εχει βαλει τα παπαγαλακια του παντου να προπαγανδιζουν. Αυτο θελει να πετυχει

Χαντακώθηκε από το ΝΑΤΟ ο Ζελενσκι
Του έδωσαν 100 τυφέκια και 50 τραυματιοφορείς και έφαγε τον παπά
Κάτι στρατόκ@βλοι Καναδοί και Αμερικάνοι που πήγαν εθελοντές ακόμα ψάχνονται να βγουν από τα βουνά για Πολωνία

Φημες λενε, πως φτασανε Β.Πολο τα μισθοφορια
Για ψαρεμα μπακαλιαρου, χα, χα!


Και όλα αυτά επειδή οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν ένα ναζιστικό μόρφωμα στην καρδια της Ευρώπης στο οποίο έχει λάβει τεράστια έκταση η σωματεμπορία, η πορνεία, ο σατανισμός και οι διωγμοί ορθοδόξων.
Αυτή είναι η Ουκρανία των ΗΠΑ και ας μη τα λένε τα μέσα μαζικής αποβλακωσης.

Ανώνυμος είπε...

Κ.Λύκαστρε γράφετε στην αρχή "Και ο δεύτερος μεγάλος χαμένος από αυτήν την υπόθεση είναι το ευρώ. Δηλαδή η Λευκή Δύση..."

Η οποία Λευκή Δύση απ'ότι καταλάβαμε είναι και η ,μόνη που την έχει τσακίσει ο Κοβίντ,ο οποίος ως ρατσιταράς που είναι δεν καταδέχεται να κολλήσει κατοίκους της Αφρικής γενικώς, και σκούρου χρώματος ειδικώς........Οπως είχε πει και ο Λυκουρέζος σε μια δίκη καπεταναίου κάποτε, που πέταξε μαύρους λαθρεπιβάτες από το πλοίο και τους έφαγαν οι καρχαρίες ¨ο πελάτης μου νόμιζε ότι οι μαύροι έχουν μια οσμή που απωθεί τους καρχαρίες, μέχρι που έφαγαν τον πρώτο και κατάλαβε το λάθος του¨

Ανώνυμος είπε...

να προσθέσω στο σχόλιο του ΑΡΡ πως όχι μόνο χάθηκε για φέτος το 40% του σταριού, αλλά και η φετινή σοδειά της Ουκρανίας αφού δεν έσπειραν.
Και το χειρότερο, δεν υπάρχει πλέον και το Ρωσσικό Λίπασμα για ΟΛΑ τα φυτά, που απ'ότι θυμάμαι είναι κι'αυτό κάπου στο 40%

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Η οποία Λευκή Δύση απ'ότι καταλάβαμε είναι και η ,μόνη που την έχει τσακίσει ο Κοβίντ,ο οποίος ως ρατσιταράς που είναι δεν καταδέχεται να κολλήσει κατοίκους της Αφρικής γενικώς, και σκούρου χρώματος ειδικώς."

Αγαπητέ σχολιαστή πως εξηγείτε το γεγονός ότι τα εμβόλια δεν προορίζονται, ούτε για τους Γύφτους, τα Αλβαναριά, τους νομιμοποιημένους, η για όσους έχουν λάβει καθεστώς πρόσφυγα. Αλλά ούτε για τους παράνομους λαθροπίθηκους... γιατί η οδηγία είναι, αυτούς να μην τους μπολιάζουνε.

BIO “SARS-CoV-2”. Το γενετικό του υλικό είναι RNA, αποτελείται από 30.000 βάσεις και περιέχει 15 γονίδια. Ένα από αυτά, ίσως το σημαντικότερο, λέγεται γονίδιο S και κωδικοποιεί την ομώνυμη πρωτεΐνη. Η πρωτεϊνη S βρίσκεται στο περίβλημα του ιού και είναι αυτή που συνδέεται με έναν υποδοχέα που ονομάζεται ACE2 (υποδοχέας μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης 2) ο οποίος βρίσκεται στην επιφάνεια των ανθρώπινων επιθηλιακών κυττάρων στον πνεύμονα κι έτσι μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά και να προκαλέσει νόσο.

Γι' αυτό και τους αράπηδες που έχουν μικρότερο αριθμό τέτοιων υποδοχέων, δεν τους έχει χτυπήσει. Είπαμε, ο ιός είναι ρατσιστής.

Ανώνυμος είπε...

το γεγονός και μόνο ότι τρέχανε να κυκλοφορήσουν ένα εμβόλιο μέσα σ'ένα χρόνο με έκανε σκεπτικό.
Όπως απάντησα σε μια γνωστή μου όταν με αποκάλεσε αρνητή πάνω στην κουβέντα που είχαμε "ο αντζέντης μου με συμβούλεψε πως αφού θέλουν να με κανουν πειραματόζωο να ζητήσω το λιγότερο 1 εκ €,πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και αποζημείωση πάνω από 100 εκ.€ αν πάθω το οτιδήποτε,και επειδή ο ΠΣΚούλης δεν δ'εχτηκε, δεν το έκανα " .
Το πχιό γεγονός (για να πούμε και καμμιά μ@λ@κία) ότι τα 3 από τα εμβόλια είναι εμ αρ εν έη, με έκανε ακόμα πιό σκεπτικό
Η πρώτη σκέψη μου ήταν "πόσοι άραγε θα έχουν κουσούρια και θα γίνουν πελάτες μόνιμοι σε 40 φάρμακα στην ίδια εταιρία σε 5-6 χρόνια;" και με έκανε να παρακάλάω τους γονείς μου να μην το κάνουν(δεν τους κατάφερα)

Μια άλλη γνωστή μου πάνω σε διάλογο μου είπε "από τη βιολογία που έκανα στην κτηνοιατρική σχολή-συνάδελφος του Μπουρλά δηλ.- το Αρ εν Εη δεν αλλοιώνει το Ντι Εν Εη, και η τεχνολογία εμ αρ εν εη είναι γνωστή από τα μέσα της δεκαετίας του 70".
Η απάντηση μου - παρ'όλο που έβγαλα κλασσικό Λύκειο άρα δεν είχα την ίδια τριβή με εκείνη στην βιολογία ήταν "Αν ενθυμούμαι καλώς, το αρ εν έη δεν αλλάζει μεν το Ντι Εν Εη, αλλά του δίνει εντολές, άρα επεμβαίνει όχι αλλάζοντας το , αλλά ως εντολέας.
Και επίσης άλλο να είναι κάτι γνωστό από το 70, άλλο να ξέρεις αν κάτι στην πορεία πάει στραβά, τόσα φάρμακα έχουν αποσυρθεί μετά από χρόνια κυκλοφορίας λόγω παρενεργειών,τόσες αποζημειώσεις έχουν δώσει σε θύματα οι φαρμακευτικές"Απάντηση δεν πήρα από καμμιά από τις 2 βέβαια, οπότε από τότε, μιλάμε για τον καιρό, και με την 2η για την αγαπημένη μας Τα'υ'λάνδη, και έτσι είμαστε όλοι χαρούμενοι.

Αλλά και τα υπόλοιπα εμβόλια (αν και κακώς τα ονομάζουμε έτσι,αλλά τεσπά) που κυκλοφορούν στη Δύση, αντί για εξασθενημένο ιό, έχουν την ακίδα του κορονοίόύ,άρα πάλι μιλάμε για κάτι καινοφανές και χωρίς ικανό χρόνο δοκιμών.
Όσα συμβαίνουν σήμερα από ιατρικής απόψεως ("ξαφνικίτιδες", περικαρδίτιδες, θρομβώσεις και συνεχείς μεταλλάξεις του ιού), τα είχε περιγράψει τα Χριστούγεννα του 2020 1-2 μήνες πριν έρθουν εδώ τα εμβόλια ο Πέτρος Αργυρίου στη σελίδα του "Αγρια Ζώα". Τότε δεν πίστευα ότι θα πέσει μέσα 100% , παρ'όλη την εκτίμηση που του έχω ως συγγραφέα, αλλά δεν είναι η 1η φορά που πέφτω εγώ έξω.
Θυμάμαι σαν τώρα που έβλεπα σε ζωντανή σύνδεση το 2ο αεροπλάνο να πέφτει στου Πύργους, και σκεφτόμουν "και τι με νοιάζει εμένα;Εδώ παίζει η μΠανάθα το βράδυ τσαμπιοζλή, και μας έχετε κόψει την εκπομπή για την διοργάνωση για έναν ατζαμή οδηγό" (να πώ την αμαρτία μου εκσπερμάτωσα όταν έβλεπα ότι δεν είναι παρά επίθεση και όχι ατύχημα, άσχετα αν μετά από λίγο χρόνο κατάλαβα ότι ήταν από τον ίδιο τον Μπούς η εντολή και όχι από το συνεταιράκι του στην πετρελα'ι'κή Μπιν Λάντεν) Τώρα που το δάκτυλο έγινε ο κολονοσκόπιση που φτάνει στις αμυγδαλές , κρατάω μικρό καλάθι για το τι θεωρώ σημαντικό και τι όχι.

Ανώνυμος είπε...

2/2
Η γνώμη μου για όλ'αυτά είναι η εξής, και μάλιστα χωρίς να ξέρω από πριν τη λεπτομέρεια που αναφέρετε για το γονίδιο S

α) είναι μια ρεβ'ανς για την άρνηση το 2008 του κόσμου όλου να τρυπηθεί με ένα πειραματικό σκεύασμα για τον κοβίντ της κότας ή του γουρουνιού -δεν θυμάμαι.
Και εδώ θα πω τον πόνο μου και θα εκφράσω την απορία μου τα οποία νομίζω τον συμμερίζεστε και εσείς (απ'ότι θυμάμαι είστε και σεις ψέκας, όχι τρύπιος) Πως δι@ολο μέσα σε 12 χρόνια όλοι αυτοί που δεν έκαναν τότε το εμβόλιο σήμερα τρέχουν στον μπούρλα και τον τούρκο (άλλο σκάλωμα και αυτό, δεν τους πολυγουστάρω, ούτε θελω να τους δίνω λεφτά)

β) είναι μια πρόβα γα την χειραγώγηση των μαζών για κάτι επόμενο και πιό χοντρό που ετοιμάζουν.

γ)στην καλύτερη είναι μια γερή μπάζα των εμπλεκομένων (φαρμακευτικές.κυβερνήσεις,οργανισμοί,τύπος, ακόμα και κάποιοι μεγαλογιατροί),
1- από τις πωλήσεις
2- από τα φάρμακα που θα πουλήσουν για την καταπολέμιση των παρενεργειών.

Στην χειρότερη (και πιό πιθανή κατ'εμέ) η επέμβαση στον ανθρώπινο οργανισμό, είτε για να είμαστε πιό υπάκουοι, είτε πιό χαζοί.
Και 'ολ'αυτά που ανέφερα μπορεί να είναι συνδιαστικά, και όχι ν'αναιρεί το ένα τ'άλλο.
Σίγουρα κάτι παίζει, αλλιώς θα υπήρχαν και κλασσικά εμβόλια εξασθενημένου ιού, τα οποία απ'ότι ξέρω είναι όλα εκτός κυκλοφορίας Ευρωπε'ι'κής €νωσής (δηλ το κινέζικο, το Ρώσσικο, το Κουβανέζικο, και πλέον και το τούρκικο)


Κλείνοντας θα κάνω χιούμορ, και θα σας πώ ότι "οι μετανάστες δεν χρειάζονται εμβόλιο γιατί είναι νεαροί και έχουν γερή κράση"-έτσι είπε κάποιος από την Κυβέρνησιν Των Αρίστων.

Και ως επίλογο, θ'ακολουθήσω την συμβουλή του Τατιανάτου που είπε "να ακούτε τους ειδικούς" παραθέτοντας το ακόλουθο βίντεο:

https://www.brighteon.com/baa6e343-f5a8-4ac4-87c9-f65639422070

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ναι έχετε δίκιο, ΔΕΝ έχω κάνει το εμβόλιο . Αλλά καθόλου δεν με απασχολεί αν κάποιος επέλεξε οτιδήποτε θεωρεί το καλύτερο για τον εαυτό του. Θέλει κάποιος να εμβολιαστεί δικαίωμα του...δεν θέλει;; Πάλι έχει καλώς. Έχω σταματήσει και να τους ρωτάω πλέον.

Εκεί που αποκτώ σοβαρό θέμα είναι να μην με υποχρεώσει κάποιος να κάνω κάτι που δεν επιθυμώ, ή να αρχίσει να με αποκαλεί ας πούμε "ψεκι" επειδή για δικούς μου λόγους και από δική μου επιλογή δεν το έκανα. Τότε έχει μπει σε shitlist με ότι αυτό συνεπάγεται Με τέτοια τυπάκια δεν γουστάρω παρτίδες, ούτε κοινωνικές ούτε επαγγελματικές και δεν τους χαρίζω ούτε τον πυρετό μου.

Το 2021 ειδικά αυτή η shitlist γέμισε και απέκτησε εξέχοντα μέλη χρυσοίς γράμμασι εγγεγραμμένα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Σήμερα το πρωί είχα πάει σε κηδεία. Πέθανε η μητέρα κολλητού μου φίλου. Είχε κάνει και τα 3 εμβόλια, και ενώ η γυναίκα ήταν γερή χωρίς ασθένειες. Έπαθε θρόμβωση στην καρδιά η οποία εξαπλώθηκε στο κεφάλι και έπαθε εγκεφαλικό. Την πήγαν στο νοσοκομείο....ας πούμε ότι συνήλθε, την πήγαν μετά σε κέντρο αποκατάστασης για να συνέλθει απο το εγκεφαλικό....και ενώ πήγαινε καλύτερα έπαθε θρομβώσεις και στα δυο τα πόδια και έπαθε γάγγραινα.!

Την ξαναγύρισαν κακήν κακώς πάλι στο νοσοκομείο...όπου εκεί ο ειδικός αγγειοχειρούργος τους είπε ότι πρέπει να τις κόψουν τα 2 πόδια, αλλά και πάλι δεν είχε ελπίδες. Αποφάσισαν να μην την ταλαιπωρήσουν περισσότερο την γυναίκα...διότι ήξεραν ότι ήταν θέμα 1-2 ημερών...και τελικά πέθανε από τις επιπτώσεις που προκάλεσαν οι ΘΡΟΜΒΩΣΕΙΣ από τα γαμημένα τα εμβόλια τους.!!

Ανώνυμος είπε...

Στο κυκλαδίτικο νησί που είμαι τα καλοκαίρια,μετά την κυκλοφορία του εμβολίου έχουν πεθάνει 1 από κοβίντ (80 χρ.), και 6 από καρδιακή, θρομβώσεις,και ανεύρισμα(60χρ.,40χρ.,62 χρ.,και 3 άνω των 80 ), δηλ. αυτό που έλεγαν όλοι οι ψεκογιατροί ότι η ακίδα του σκευάσματος παέι όπου γουστάρει και κάθεται αντί να φεύγει από τον οργανισμό σε λίγες μέρες, και προκαλεί προβλήματα.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Μοντανέ που τα'λεγε, και είθε να εκδικηθούμε για τον θάνατο των θυμάτων, όχι για να ξεθυμάνουμε εμείς, αλλά μπας και ισιώσει λίγο η ζυγαριά του Δικαίου

Υ.Γ. χαράς στο κουράγιο σας, που διαβάζετε τα σεντόνια μου, εγώ διακοπές κάνω ακόμα,οπότε γράφω τα 'απαντα του καναπεδοφυτεμένου