ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟ ΓΚΟΥΒΕΡΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ, ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Η λογική λέει τώρα ότι όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, θα έπρεπε η κυβέρνηση να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων και τον ΦΠΑ επί αυτών, για να αποφύγει την διάχυση της ενεργειακής κρίσης και σε μείζονα επισιτιστική, μιας και η ενέργεια επηρεάζει πάνω πλέον από το 50% το κόστος παραγωγής βασικών αγαθών τροφής (αλλά και το γεωργικό νερό), τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές και όλα τα άλλα. Ότι έκαναν δηλαδή σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ.
 
Δεν το κάνει και προτιμάει να δώσει "ψίχουλα" επιδότηση με κάποια διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια μέσω ενός πολύπλοκου και απαρχαιωμένου συστήματος κουπονιών (επιταγές ακριβείας) γιατί φοβάται, λέει, ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας λαθρεμπορία καυσίμων!
 
Πράγματι, αν ανακοινωθεί μείωση των φόρων ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, τα γνωστά λαμόγια θα σπεύσουν να κάνουν τις φουσκωμένες ήδη καταθέσεις τους στις τράπεζες βενζίνη ή πετρέλαιο τιγκάροντας κάθε αποθηκευτικό μέσο (μέχρι και πλοία) για να τα πουλήσουν σε αυξημένες τιμές όταν αρθούν οι επιδοτήσεις και να τσεπώσουν έτσι την διαφορά των φόρων.
 
Αντιπαρέρχομαι το ότι δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα η κυβέρνηση για να εισάγει ένα αξιόπιστο σύστημα track & trace* στο κύκλωμα εισαγωγής- διύλισης-εμπορίας καυσίμων (αφού έτσι θα αποκαλύπτονταν και το μέγεθος της συνήθους λαθρεμπορίας καυσίμων που κάνουν φίλοι της "σε καιρό ειρήνης"), όπως και το πόσο μεγάλο ή μικρό θα μπορούσε να ήταν αυτό το διάστημα επιδότησης. Οι αισιόδοξοι και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί μερικές εβδομάδες ή μήνες ενώ όλοι οι σοβαροί αναλυτές (και το ΔΝΤ) εκτιμούν ότι δεν θα επανέλθει η αγορά ενέργειας στα "κανονικά επίπεδα" πριν από το τέλος του χειμώνα του 2023.
 
Λέγεται κάτι τέτοιο σε ουσιαστικά προεκλογική περίοδο;; Δεν λέγεται!
 
Έτσι, ένα τέτοιο μέτρο μόνο ως μόνιμο μπορεί να ανακοινωθεί! Που όμως τότε από την μια "χτυπάει" στις μνημονιακές δεσμεύσεις, αφού μέρος του ΕΦΚ πηγαίνει μέσω της ΑΑΔΕ στους δανειστές για το ρυθμισμένο χρέος και από την άλλη θα έβγαζε τον προϋπολογισμό του 22 εκτός κάθε ελέγχου. Τα επιπλέον έσοδα του κράτους από τους φόρους ενέργειας είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να εμφανιστεί φέτος κάποιος "θετικός δημοσιονομικός δείκτης", ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με απ' ευθείας αναθέσεις σε ημέτερους με την τεχνική του "πάρ' τα όλα".
 
Έτσι, για να μην χαθεί η κουτάλα των λίγων, η εικόνα του γκουβέρνου και το μέγεθος της αποτυχίας των πολιτικών της, κυριολεκτικά κινδυνεύουν να πεινάσουν οι πολλοί.
 
Για να λυθεί το πρόβλημα της επιδότησης ενέργειας ή τροφίμων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού ή ευάλωτων κλάδων της οικονομίας, όπως πχ η αγροτική, οι μεταφορές ή ο τουρισμός, το ΜΕΡΑ25 του Γιανη (με ένα ν) έχει προτείνει ένα σύστημα "κουπονιών" που μπορούν να κατευθυνθούν μέσω του ΤΑXIS στους δικαιούχους και να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλάξιμα με ενέργεια ή τροφή αλλά και μεταξύ τους. Αυτή η πρόταση όμως του Γιάνη έχει και ένα τεράστιο μειονέκτημα.! Κρίμας ρε Γιάνη το πτυχίο σου.
 
Μπορεί να γίνει τεράστιο πλυντήριο μαύρου χρήματος μέσω αυτών των "κουπονιών"! Αλλά και να εγγραφούν στο χρέος, αφού αυτά, κατά την πρόταση του ΜΕΡΑ25, εκδίδονται στο 10% μελλοντικών φορολογικών εσόδων.
 
Άρα η πρόταση του ΜΕΡΑ25 είναι ζούφια!
 
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;;
 
Να εκδώσει ένας κρατικός ΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ φορέας ανταλλάξιμα ψηφιακά πάγια έναντι κάποιων πραγματικών αξιών. Πχ την αξία του κοβάλτιου ή του νικέλιου που είναι στα αποθέματα της προς σουτάρισμα σε ημέτερους ΛΑΡΚΟ (αξία γύρω στα 100δισ χοντρικά), ή με μέρος της αξίας των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ.
 
Και να κατατεθούν αυτά τα ψηφιακά κουπόνια τεχνολογιών blockchain (που δεν εγγράφονται έτσι σε κανένα δημόσιο χρέος!) απευθείας σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια των δικαιούχων για την διενέργεια και με αυτά των αγορών τους ως παράλληλο νόμισμα του ευρώ. Αν κάποιος θέλει να τα ανταλλάξει με ευρώ, τότε θα πληρώσει σε κάποιο ανταλλακτήριο φόρο υπεραξίας παγίου.
 
Έτσι, είναι αδύνατο και το πλυντήριο, αφού αυτές οι συναλλαγές είναι διαφανείς και ασφαλείς (είναι αδύνατη η παραχάραξη) και είναι αδύνατη και η διενέργεια πλυντηρίου με αυτά (η σχετική νομοθεσία KYC για την αποφυγή ξεπλύματος μαύρου χρήματος βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας 843/18 έχει ήδη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία).
 
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να ετοιμαστεί τεχνικά ένα τέτοιο σύστημα ψηφιακών "κουπονιών" τεχνολογίας blockchain και των αντίστοιχων πορτοφολιών για να πιστωθούν οι δικαιούχοι;; Μια με δυο βδομάδες! Έτοιμα είναι όλα αυτά εδώ και δυο χρόνια από ελληνικές εταιρίες πληροφορικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, και περιμένουν την πολιτική βούληση εφαρμογής τους!

* Πως μπορεί να πατάξει την αισχροκέρδεια πχ.των βενζινοπωλών με το σύστημα  track & trace .Tεχνικα αυτό μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με tokenization της ενέργειας και έξυπνους μετρητές.

Πχ πόσες kWh έκανες εισαγωγή μέσω πετρελαίου κύριε διυλιστηριο;; Πάρε tokens ισοποσα.
Πόσες kWh έβγαλες σε βενζίνη, πετρέλαιο κλπ (ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής), έτσι μετασχηματίζεται η τιμή του αρχικού. Κανε με αυτά συμβόλαια
Πόσα αγοράζει ένα πρατήριο;; 1000
Πως πουλάει 1200 που έγραψε ο μετρητής;;
Αντιλαμβάνεστε  ότι έτσι αποδεσμεύεται η τιμή από την ποσότητα και είναι δυνατός ο πλήρης έλεγχος.
Το ίδιο ισχύει και για τις ΑΠΕ . Ποσες kWh μέτρησαν ότι έχουν παράγει οι ανεμογεννήτριες σου κ. τάδε;;Που βρήκες τις παραπάνω που πούλησες σαν πράσινη ενέργεια στους πελάτες σου;; Οεο.
 
Υ.Γ  Το γιατί δεν εφαρμόζονται τέτοια συστήματα;; Μα μέσα από το λαθρεμπόριο καυσίμων και ενέργειας γίνεται σήμερα το μεγαλύτερο πλυντήριο. Τι λες τώρα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

προβλέπω ότι το Ζεφύρι και ο Δενδροπόταμος να έχουν γύρω στα 4-6.000.000 αμάξια την 2η βδομάδα της επιδότισης, όπως το 2007 που η Ηλεία είχε γύρω στο 1 εκ.γύφτους μόνιμους κατοίκους, που εισέπρατταν το επίδομα πυρόπληκτων σ'όλη την Ελλάδα