ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 12 Μαρτίου 2022

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΜΠΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ EASTMED ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝ ΝΤΙΜΠΙ.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το μέγεθος των κινδύνων στα εθνικά (αλλά και της ανάπτυξης μας) που "παίζονται" αυτή την εποχή από τις διευθετήσεις ζωνών της νέας Παγκοσμιοποίησης με την πυροδότηση του Ουκρανικού. Και που αύριο, δυστυχώς, θα τα χειριστεί ο πιο ανεύθυνος υπεύθυνος του τόπου ως θέματα του φαγοποτιου με τον πολυχρονεμένο μας Σουλτάνο.
 
Ένας λόγος, η προϊστορία του θέματος EastMed.
 
Η εμπλοκές ξεκίνησαν όταν μπλοκαρίστηκε από τον Τραμπ ο ανταγωνιστικός του EastMed αγωγός ΝORDSTREAM2 στην Βόρεια Θάλασσα με σοβαρές κυρώσεις στους συμμετέχοντες. Απάντησε μπλοκάροντας και ο Πούτιν (δια των συνεταίρων του Γερμανών και με πιόνι τον Ερντογάν) τον EastMed για αντίποινα. Αυτό έγινε πριν τα lockdowns, στο τέλος του 19.
 
Ας σημειώσουμε ότι από τον EastMed προβλέπονταν από τους αρχικούς σχεδιασμούς του 07, να διοχετεύει φυσικό αέριο για να καλύψει για 30-40 χρόνια η ΕΕ το 12% των συνολικών της αναγκών με αυτό το μεταβατικό στρατηγικό καύσιμο. Χωρίς να υπολογίζονται και όσα είναι να προστεθούν από τον νέο αγωγό ΗΑΕ-Ισραήλ και έναν ακόμα τον Βασόρα-Ακαμπα που προέκυψε τελευταία, που φτάνουν για να καλύψουν το 40%, όσα δηλαδή ήταν και τα ποσοστά κάλυψης από Ρωσικό αέριο μέχρι τώρα.
 
Αυτοί οι δυο βγάζουν από το γεωστρατηγικό παιχνίδι την Τουρκία και τους συμμάχους της, και τερματίζουν τους λόγους των συγκρούσεων στην Συρία αλλά είναι και η αφορμή για τις νέες συγκρούσεις στην Παλαιστίνη. 
 
Το 07 πρυτάνευε η αρχιτεκτονική του θείου Σαμ με ένα αγωγό από το Κατάρ μέσω Συρίας στην Τουρκία και ένας άλλος από το Ιράν μέσω Συρία, πάλι στην Τουρκία Ρωσικής έμπνευσης. Συγκρούστηκαν τα συμφέροντα για τον έλεγχο των περασμάτων στο Συριακό έδαφος και είχαμε τα γνωστά επακόλουθα εκεί.
 
Τότε ο ΕastMed ήταν ο συμπληρωματικός δευτερεύων αγωγός για να μπουν και τα μικροκοιτασμα του Ισραήλ στο παιχνίδι με αμφίβολη έτσι την οικονομική βιωσιμότητα του ΕastMed. Όμως η εγκατάλειψη των σχεδίων Χίλαρι και Πουτιν μετά την στρατηγική συμφωνία του Ιραν να στέλνει προς τα εκεί τα ενεργειακά του αποθέματα, άλλαξαν όλο το τοπίο. Ήρθε και το Ουκρανικό και έκανε ακόμα πιο αναγκαία την τροφοδοσία της ΕΕ με φυσικό αέριο και, σε δεύτερο χρόνο, και υδρογόνο από τον Νότο. Άλλη πλέον και η στρατηγική σημασία του EastMed!.
 
Και γίνονται τους τελευταίους 12 μήνες επί αυτού πολλά:
 
Εκεί, στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη κάποιοι συνεχίζουν να παζαρεύουν (μυστικά λέει... ) την διόδευση του EastMed μέσω των κατεχόμενων στην Κύπρο προς την Τουρκία έναντι της συνεκμετάλλευσης του. Μαζί με αυτόν πάει και η μισή μας ΑΟΖ, που παραμένει ο στρατηγικός στόχος των απανταχού Σοι-μπλε από την εποχή του Σημίτη. Η περιοχή που ήταν στο επίκεντρο περί το Καστελόριζο όλο το καλοκαίρι του 20.
 
Το σχέδιο έχει την υποστήριξη ενός μικρού ακροδεξιού θρησκευτικού κόμματος του Ισραήλ, που και αυτό κάνει μπίζνες με τον Ερντογάν με κεφάλαια του Κατάρ. Και την υποστήριξη της Χαμας, που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί ως ο εκτελεστικός βραχίονας του Ιράν στην περιοχή, Λίγο το ενδιαφέρον της για μια βιώσιμη λύση συνύπαρξης με το Ισραήλ.
 
Μόλις χθες δημοσιεύτηκε η σχετική πρόθεση με μια ανακοίνωση ενός Ινστιτούτου Στρατηγικής Ασφαλείας του Ισραήλ, που είναι όργανο αυτών των συμφερόντων και της Ισραηλινής ακροδεξιάς (Ινστιτούτο λέει...ΕΔΩ η μετάφραση όσων δημοσιοποιήθηκαν) που αποκαλύπτει ανοιχτά τις προθέσεις.
Το παιχνίδι το συντονίζουν οι ίδιοι ακροδεξιοί ορθόδοξοι που βγάζουν χρήμα κάνοντας Bridge financing στον Ερντογαν με κάτι Καταριανα funds, αυτά που πλειοψηφούν και ως μετοχσι την Deutchebank. 
 
Ξέρετε ποιοι ορθόδοξοι, με αυτούς που κάνει business και ένας εκ των 10 Παπασταύρου,ς αυτοί που μέσω "αριστερών" δημοσιογράφων, των υπέρ της Χαμας, έστησαν τον Νίκο Παππά στον τοίχο πριν λίγα χρόνια με έναν Μινωη;;
 
Αυτοί, το έχουμε;; Πάμε πάρα κάτω. 
 
Και θέλουν λέει τώρα, που ψόφησε επί της ουσίας το Τουρκολυβικο σύμφωνο, να κάνουν ένα ΙσραηλινοΤουρκικο. Να βάλουν τον φουκαρά τον Ερντογαν πάλι στο παιχνίδι "συνεκμετάλλευση" πριν τον φάει ο Μπαιντεν και έχουμε άλλα και χαλάσει η συνταγή και τόσες επενδύσεις του Κατάρ στην Τουρκική οικονομία.
 
Το δεύτερο σχέδιο, του δι αντιπροσώπων ελέγχου και εκτροπής του EastMed προς τις βάνες του Ερντογαν είχε ως πρότινος και την ενεργό υποστήριξη και της Μερκελ αλλά και των εδώ αντιπροσώπων της, μπλε και πράσινους νεοφιλελε και μερικά ακόμα ζαβά που εμφανίζονται και ως τάσεις σε όλο το πολιτικό μας φάσμα, κυρίως στην ΝΔ αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο εκεί. 
 
Η διαπραγμάτευση kazan-kazan (κερδίζεις-κερδίζεις) ανάμεσα στις δύο εναλλακτικές διευθετήσεις για τους Nordstream2 - EastMed είχε μέχρι πρότινος ως ζητούμενο εξελίξεις που και οι δύο βολεύουν την Τουρκία και καμιά την Ελλάδα και την Κύπρο ! 
 
Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι, σε αυτή την φάση, προσπαθούν να ροκανίσουν ακόμα τον χρόνο μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Τραμπ και που αφήνει τώρα και το Ουκρανικό.
 
Το ίδιο και οι Αιγύπτιοι, που ευελπιστούν στην μακρόχρονη εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG προς την ΕΕ και οι Ιταλοί, που θέλουν να προηγηθούν οι αγωγοί της Β. Αφρικής. Μέχρι τότε, θα δουλέψει για να αποσβεστεί η μονάδα LNG της Αλεξάνδρειας και τις αντίστοιχες στο Τέξας φορτώνοντας αέριο στα νέα LNG carriers Ελλήνων εφοπλιστών..
 
Έτσι οι εδώ κυβερνητικές μαριονέτες της Μερκελ βρήκαν πέρσι την ευκαιρία και άφησαν να γκριζάρουν οι του βαθέως κράτους των ΗΠΑ το περσινό καλοκαίρι με μεγάλη ευκολία, υπέρ της Τουρκίας, θαλάσσια έκταση 94.000 τετρ χιλ νότια του Καστελόριζου. Πρόκριμα για αλλά τόσα αργότερα εντός του Αιγαίου για τους ίδιους νομικούς λόγους! Συντηρώντας και την συζήτηση για ένα Τούρκο-ισραηλινό αντίστοιχο σύμφωνο, που περνάει πάνω από την Κύπρο.
 
Στοιχεία, όλα αυτά, που βοηθάνε και τον Ερντογαν να συνεχίζει να διεκδικεί ρόλο ελεγκτή στα περάσματα του αγωγού και κάποια κοιτάσματα. Και έτσι να έχουν λόγο μέχρι τότε ύπαρξης και οι ακραίοι συνέταιροι του και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές περί τα κατεχόμενα του Ισραήλ αλλά πλέον, σχεδόν φανερά, και οι στρατηγικές του Πούτιν στην περιοχή.
 
Πότε είναι το τότε;; Τωρα! 
 
Ο Μπαιντεν ήδη ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τον Nordstream2. Σωλήνας ημιτελής κενός περιεχομένου. Τα αέρια του ο Πουτιν θα πρέπει να συνεχίσει να τα διοδεύει προς την Γερμανία και την υπόλοιπη ΕΕ μέσω Πολωνίας και Ουκρανίας. Αλλιώς αυτές οι περιοχές περνάνε κάτω από απόλυτο γερμανικό έλεγχο. Διαφώνησε ο Πουτιν όταν κατάλαβε ότι έτσι περνάει και η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
 
Πόλεμος και, τα αέρια της Ρωσίας και η Ρωσία αποκολλήθηκαν από τους όποιους δεσμούς με την Δύση και θα κάνουν τώρα δουλειές μέσω του Κινεζικού SWIFT.
 
Έτσι το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε πάλι στα νότια ενεργειακά περάσματα, τώρα μέσω μιας άγριας σύγκρουσης που δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από ένα "γεύμα εργασίας" των Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. 
 
Damage control κάνουν τώρα και οι δύο για τις πολιτικές που δεν βγήκαν και στους δυο και πρέπει τώρα να δείξουν ότι ακόμα ελέγχουν το "παιχνίδι".Από το τι θα ανακοινώσουν όμως την Κυριακή μετά  το καζαν ντιμπι του μενού, κρίνεται η πολιτική τύχη και των δύο. Έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα!
 
Ελπίζω από αυτά που έπονται να μην πάθουμε και εμείς τα χειρότερα . Έχουμε και εμείς, πάλι, μια ευκαιρία πριν αρχίσει να καταρρέει και ο Ερντογαν και ο δικός μας, πριν να κάνουν bypass το Διεθνές Δίκαιο με μια πολυμερή διάσκεψη "εφ όλης της ύλης". Οι ένθεν κ'εκείθεν Σημιτανθρωποι συνεχίζουν να τα δίνουν τώρα όλα για όλα για τα αφεντικά τους στην Γερμανία,, που πλέον δεν έχει την ίδια ισχύ όπως πριν. Και μέσω αυτής στην Τουρκία ΑΟΖ, Κύπρο και νησιά του Αιγαίου σε Τουρκική ομηρία.
 
Να τους στείλουμε όλους αυτούς τώρα στο Ασταδιάλα.!

Υ.Γ Το ζήτημα είναι ποιος θα είναι ο ενδιάμεσος κρίκος.Είναι πρόβλημα γεωγραφίας.!

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...


ΔΙΚΑΙΟ-ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Ερωτ: Διατί προ πολλού χρόνου η Ελλάς ευρίσκεται εις την κατιούσαν ενώ οι
Εβραίοι ως παγκόσμιοι πολιτικοοικονομικοί επικυρίαρχοι σήμερον εις το ζενίθ της δυνάμεώς των; (Τράπεζαι και πολιτικά αξιώματα, και όχι μόνο, εις χείρας Εβραίων;)
Απαντ: Απλά διότι οι Εβραίοι έχουσι εθνοθρησκείαν ήτοι δια της, έστω και μισαλλοδόξου, θρησκείας των, εξησφαλισμένην εθνικήν ενότητα ενώ εμείς,
όπως και τα λοιπά κατά βάσιν εβραιόθρησκα δυτικά έθνη, κρυπτο-αντεθνοθρησκείαν ήτοι εθνικήν σχιζοφρένειαν και σύγχυσιν-αλληλοαναίρεσιν εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητος.
Ερωτ.: Μα οι Εβραίοι σατανικοί ενώ ημείς οι ευλογημένοι...
Απαντ.: Το μη χείρον βέλτιστον οι Εβραίοι ως αληθώς πονηροί και εθνοφανατικοί, πλην όμως ηλίθιοι, καιροσκόποι και πολυδιεσπασμένοι ημείς. Μιξοβάρβαροι έως βάρβαροι, ενί λόγω ειπείν, αμφότεροι, Έλληνες δ΄ευγενείς, σοφοί και αγαθοί μηδέτεροι. Δικαίως ουν, προς το παρόν, οι πρώτοι κατακρατούσι των δευτέρων.