ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Κοπελούζος: Στις ράγες το πρότζεκτ 3,5 δισ. για την εισαγωγή «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Μιλάνε για Ρώσους ολιγάρχες και βαράνε προσοχές στον Κοπελούζο, της Gazprom, στο ένδοξο Σουργελιστάν. 

Ξεκινά η αδειοδοτική και χρηματοδοτική «ωρίμανση» της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα εισάγει αποκλειστικά «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, από τη θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου, Elica, με το βασικό σενάριο να προβλέπει πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2025-2026. 

Όπως ανέφερε χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος, το πρότζεκτ της Elica είναι αυτό το οποίο πρόκριναν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών για την ηλεκτρική τους διασύνδεση, ανάμεσα στα υποψήφια σχέδια. Όπως πρόσθεσε ο κ. Κοπελούζος, σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ- Σίσι και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο, συμφωνήθηκε ότι θα αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες δρομολόγησης της δασύνδεσης, ώστε να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

Για την εισαγωγή της «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας το GREGY Interconnector (όπως ονομάζεται το πρότζεκτ της Elica) προβλέπει την πόντιση ενός υποθαλάσσιου καλώδιου μήκους 950, το οποίο θα ξεκινά από την περιοχή Wadi El Natrun στην Αίγυπτο και θα καταλήγει στην Αττική. Η διασύνδεση θα έχει ισχύ 3.000 MW, ώστε να μεταφέρει αποκλειστικά ενέργεια από ΑΠΕ, και πιο συγκεκριμένα από ένα χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ίδιας ισχύος, που θα κατασκευαστεί στην Αίγυπτο. 

Ανοικτή η «είσοδος» και άλλων επενδυτών  

«Το έργο είναι εφικτό και συμφέρον από οικονομική άποψη, καθώς η Αίγυπτος λόγω ηλιοφάνειας βρίσκεται σε πολύ πλεονεκτική για την παραγωγή "πράσινης" ενέργειας, η οποία μάλιστα θα είναι φθηνότερη απʼ ό,τι την Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι πως στις τελευταίες δημοπρασίες στη Αίγυπτο, οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 17 δολάρια ανά Μεγαβατώρα, όταν στην Ελλάδα οι χαμηλότερες αποζημιώσεις έργων ΑΠΕ είναι 34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα», σημείωσε ο κ. Κοπελούζος. 

Η διασύνδεση έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο Ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας (TYNDP 2022), γεγονός που αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί στην 6η λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ομίλου, η επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 3,5 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση ένταξής του στα έργα PCI, θα λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ ένα μέρος της επένδυσης θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια του φορέα υλοποίησης. «Επίσης, ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί για χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ενδιαφέρον έχει εκφράσει και η ΕΤΕπ», πρόσθεσε ο κ. Κοπελούζος. 

Παράλληλα, τόνισε πως αντιμετωπίζεται θετικά το ενδεχόμενο «εισόδου» στο μετοχικό σχήμα της Elica και άλλων εταιρειών (όπως των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς των δύο χωρών), οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν οικονομικά την υλοποίηση του έργου. «Ο φορέας υλοποίησης είναι ανοικτός και για άλλους επενδυτές», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Έτοιμο το έργο σε 3-3,5 χρόνια 

Οι μονάδες ΑΠΕ ισχύος 2.000 MW, η ηλεκτροπαραγωγή των οποίων θα εισάγεται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνεται στο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 61.000 MW που σχεδιάζει να αναπτύξει η Αίγυπτος έως το 2035. Μάλιστα, ανεξάρτητα από την κατασκευή της διασύνδεσης, ένα σενάριο είναι η Elica οι μονάδες αυτές να αναπτυχθούν από την Elica. Επίσης, η Αίγυπτος θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες σε ρεύμα με μονάδες φυσικού αερίου, προορίζοντας την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή για εξαγωγές. 

Σε κάθε περίπτωση, από την ισχύ αυτή τα 700 MW περίπου προορίζονται για εξαγωγή στην Ευρώπη από την Ελλάδα – η οποία είναι εφικτή, χωρίς αναβάθμιση και από τις υφιστάμενες διασυνδέσεις, χωρίς την αναβάθμισή τους. Περίπου 1/3 της ισχύος σχεδιάζεται για την κάλυψη των αναγκών εγχώριων βιομηχανιών με «πράσινη» και φθηνή ενέργεια, ενώ το υπόλοιπο 1/3 για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοπελούζο, η τρέχουσα συγκυρία έχει αναγορεύσει σε βασική προτεραιότητα της Ευρώπης την ενεργειακή αυτονομία της, καθιστά «κάτι παραπάνω από ευνοϊκές» τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων και της επιδότησης του έργου. 

Έτσι, εκτιμά ότι οι σχετικές διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα χρόνο, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η κατασκευή του, που εκτιμάται πως θα διαρκέσει περί τα 2,5 χρόνια. Επομένως, η διασύνδεση θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία σε 3 με 3,5 χρόνια από σήμερα. 

ΠΗΓΗ


1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...


ΣΚΕΨΟΥ ΚΙ ΑΥΤΌ. ΙΣΩΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Το υπερσυγκεντρωμένο χρήμα δημιουργεί εξουσιαστικήν θρησκείαν και αντιστρόφως η εξουσιαστική θρησκεία δημιουργεί μονοπωλιακόν υπερσυγκεντρωμένον χρήμα.
Κατ' επέκτασιν αφαιρώντας κανείς τα περιουσιακά στοιχεία της κρατούσης θρησκείας και οικειοποιούμενος αυτά, καταργεί αυτήν πάραυτα.
Αυτό απέδειξε ιστορικώς τόσον το πρόσφατον αθεϊστικόν κομμουνιστικόν πολιτικόν πείραμα όπου εφηρμόσθη όσον και η επί αρχαιότητος επικράτησις
του διεθνιστικού μονοθεϊσμού σφετερισθέντος, αυτοκρατορικώ δικαίω, τα άφθονα περιουσιακά στοιχεία των εθνικών θρησκειών αλλά και των (κληροδοτήματα) φιλοσοφικών σχολών.

( Ωδάρχης.)