ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΚΡΊΣΗ ΩΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΌ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΩ ΧΑΪΡΙΑ ΜΑΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ ΚΡΊΣΗ ΩΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ:ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΌ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΔΩ ΧΑΪΡΙΑ ΜΑΣ
(Η αλλιώς: Πόσες "Αραβικές Ανοίξεις θα μπορέσουμε να αντέξουμε τώρα;;)
 
Πριν από την λεγόμενη "Αραβική Άνοιξη", την εξέγερση που συντάραξε πολλές από τις Αραβικές χώρες περί την Μεσόγειο το 2010, είχαμε τρία πολύ σημαντικά γεγονότα που την πυροδότησαν:
 
1. Τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές στην Ουκρανία και Ρωσία το 09 και την ξηρασία του 10, που έκαψαν σχεδόν όλη την παραγωγή σιτηρών από αυτόν τον παγκόσμιο σιτοβολώνα.
2. Την φρενίτιδα παραγωγής ενεργειακών φυτών κράμβης για παραγωγή βιο-καυσίμων στην Βραζιλία, που εκτόπισαν την ίδια χρονιά απότομα και τις εκεί καλλιέργειες δημητριακών και σόγιας, για να τα κάνουν "Πράσινη Ανάπτυξη".
3. Την ενεργειακή κρίση του 2010-12, απότοκο της χρηματιστηριακής κατάρρευσης του 08, που έκανε το μείγμα εκρηκτικό.
 
Αποτέλεσμα: το 10 αυξήθηκε πολύ η τιμή του σιταριού και του ψωμιού λόγω της χαμηλής προσφοράς σταριού, στοιχείο που πυροδότησε την εξέγερση στον Αραβικό κόσμο, τον Εμφύλιο στην Λιβύη, των δια αντιπροσώπων τρίτων εμφύλιο στην Συρία, τα κύματα προσφύγων κλπ.
 
Από τον περασμένο Μάιο όμως, του 2021, εννέα μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχαμε διαδοχικά:
 
🔸Τον Μάιο ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ βασικών αγαθών και εκτίναξη των τιμών στα ύψη, η οποία με τη σειρά της άρχισε να προκαλεί την αύξηση των ανησυχιών για πληθωριστική αύξηση λόγω υπερβολικής “υπερφόρτωσης” της οικονομίας.
 
Χαλκός, σίδηρος, χάλυβας, καλαμπόκι, καφές, σιτάρι, σόγια, ξυλεία, μικροτσίπ, πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες.... Τα αποθέματα όλων των προαναφερθέντων, και όχι μόνο, ΕΔΕΙΧΝΑΝ να φθίνουν ολοένα και περισσότερο , λόγω της αύξησης των τιμών τους.
 
Ο πραγματικός λόγος ΔΕΝ ήταν όμως, γι αυτό το πρώτο επεισόδιο, η απορρύθμιση των αγορών ή κάποια πτώση της παραγωγής λόγω του κορονοϊού και το για μια βδομάδα μπλοκάρισμα του Σουεζ, όπως προβάλλοταν τότε από το παπαγαλισταν ή τίποτα νέες πυρκαγιές που έκαψαν τα ...τσιπάκια:
 
Οι "διεθνείς επενδυτές", λόγω της συνεχιζόμενης καχυποψίας τους για την πορεία ΟΛΩΝ των σχετικών fiat νομισμάτων, που δεν αποκλείουν να "σκάσουν" μαζί με τις Τράπεζες και τα δάνεια που τα έχουν παράγει, και εξοπλισμένοι με το άφθονο νέο φτηνό χρήμα, κυρίως το γκρί των παραγώγων από τα 23τρισ$ που κόπηκαν σε όλο τον πλανήτη "για την αντιμετώπιση του κορονοϊού" ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΑΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ (commodities) ΚΑΙ ΠΑΓΙΑ όπου τα βρήκαν και όσο όσο!
(Μέσα στα πάγια συγκαταλέγονται και τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα που έκαναν ένα πρώτο ράλι τιμών στο πρώτο τρίμηνο του 21, καθώς και η γεωργική γη-κυρίως στις ΗΠΑ, που συλλέγεται μεθοδικά από πολυ-δισεκατομμυριούχους επιπέδου Μπιλ Γκεητς).
 
Παντού οι καταθέσεις του 1% , που αντιπροσωπεύουν όπως και εδώ πάνω από το 55-80% αυξήθηκαν από το 20 μέχρι τώρα, ενώ των υπολοίπων 99% άρχισαν να μειώνονται μαζί με την κατανάλωση!
 
ΑΠΟΔΕΙΞΗ:
Ο δείκτης τιμών στα logistics, με τις τιμές αποθήκευσης από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκαν στον Θεό!
 
Έτσι είχαμε αύξηση της τιμής των πάντων λόγω τεχνητών ελλείψεων (ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΗ έλλειψη προϊόντων με μειωμένη παντού την πραγματική τους ζήτηση για πραγματική κατανάλωση!!!! και με την παραγωγή παντού να βρίσκεται κοντά στα proCovid επίπεδα),. Μαυραγοριτισμός αλλά επιστημονικός! Μεγάλης κλίμακας και με γραβάτες.
 
Και περάσαμε αμέσως στην δεύτερη κρίση.
 
🔸Τον Ιούνιο του 21, η ΕΕ πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση με την απόφαση της να αυξήσει τον φόρο ρύπων για να επιταχύνει, λέει, την λεγόμενη "Πράσινη Μετάβαση"
Αυτό, σε συνδυασμό με την παντελή στοιχειώδη προετοιμασία της για την προμήθεια φυσικού αερίου, οδήγησε σε ένα πρώτο ράλι αυξήσεων των τιμών της ενέργειας. Θα το θυμάστε, τότε που εδώ εν μέσω καύσωνα, έγιναν και εκκλήσεις να μην βάζουμε πλυντήριο, αφού όλα είχαν αφεθεί στην αναμονή της αυτορύθμισης των αγορών από την γνωστή "αόρατο χείρα" των νεοφιλελέ.
Τίποτα δεν ρύθμισε, φαίνεται ότι τότε ήταν απασχολημένη στο να κάνει μπάνια παρέα με τον Μητσοτάκη στα γνωστά του τριήμερα.
 
🔸Τον Σεπτέμβρη ανακαλύψαμε ότι είχαμε κρίση και στις αλυσίδες εφοδιασμού, στα logistics όλου του πλανήτη. Αυτή η τρίτη κρίση ξεκίνησε από το φρακάρισμα των λιμανιών της Ασίας λόγω ...του Αφγανιστάν. Οι Ταλιμπάν άρχισαν να εξάγουν μαζικά όπιο και ηρωίνη για να χρηματοδοτήσουν για τα στοιχειώδη τους τα άδεια ταμεία που άφησε πίσω του ο θείος Σαμ, με αποτέλεσμα να αυξηθούν παντού οι έλεγχοι, άρα καθυστερήσεις.
 
Η κρίση επεκτάθηκε γρήγορα σε όλον τον πλανήτη με νέες ελλείψεις σε ημιαγωγούς (τα τσιπακια) και άλλες πρώτες ύλες, που παρέλυσαν την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης και των ΗΠΑ και έφεραν την παραγωγή παντού σε μεγαλύτερη απορρύθμιση.
 
Αποτέλεσμα: Εκτίναξη πάλι του πληθωρισμού μέχρι τον Ιανουάριο, με συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης. Τώρα και της παραγωγής.
 
🔸 Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 22 το Ουκρανικό και οι γνωστές κυρώσεις στην Ρωσία και το ξεπούλημα του LNG του Τέξας σε τιμές αστρονομικές.. Που όμως, όπως περιγράφουν πολύ γλαφυρά και οι Financial Times  περισσότερο πυροβόλησαν το πόδι της Δύσης παρά τον Πούτιν, ο οποίος, παρά τις κυρώσεις, συνεχίζει και πουλάει στην Δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο και (ελληνικές) καραβιες πετρέλαιο πανάκριβα και αυτός. Δεν έχει απολύτως κανένα λόγο να τερματίσει τον πόλεμο σύντομα! 
 
Το άλλο αποτέλεσμα των κυρώσεων:
 
Ελλείψεις σιτηρών, που δύσκολα μπορούν να αναπληρωθούν χωρίς αυτά της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ελλείψεις πρώτων υλών για λιπάσματα, μείωση της αναμενόμενης παραγωγής ζωοτροφών λόγω ελλείψεων λιπασμάτων, υποσιτισμός των κοπαδιών (ήδη έντονος στην ελληνική ύπαιθρο) και των πουλερικών τα πρώτα καταγεγραμμένα αποτελέσματα.
Αυτά, μαζί με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας σε χώρες χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας έναντι των ολιγοπωλίων ή χωρίς ενίσχυση των εισοδημάτων, όπως εμείς καλή ώρα, κάνουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα εφιαλτικό!
 
Εκτός από την εγκατάλειψη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τους παραγωγούς ως ζημιογόνων, οδηγούν πλέον και σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ έλλειψη τροφής. 
 
Όσοι "στοκαραν" τον Μάιο, με τις φαινομενικές ελλείψεις, τώρα ξεπουλάνε με τρελά υπερκέρδη! Και ο πληθωρισμός ήδη σε διψήφιο νούμερο με ακόμα πιο μειωμένη την κατανάλωση. Ήδη ο Παγκοσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει επισιτιστικές κρίσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη "παίρνοντας τρόφιμα από αυτούς που πεινούν για αυτούς που λοιμοκτονουν" .

Έτσι δεν αποκλείονται επαναλήψεις πολύ βίαιων "Ανοίξεων" σε όλο τον κόσμο, που θα πυροδοτήσουν και πολιτικές/γεωπολιτικές ανακατατάξεις που θα κάνουν τις αντίστοιχες της Αραβικής Άνοιξης να μοιάζουν με νηπιαγωγείου.
 
Τώρα αν θες να ρωτήσεις τι κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει όλα αυτά, θα αντιληφθείς γιατί η αναφορά στις "ψυχολογικές αιτίες" της ακριβής ενέργειας χρήζουν ψυχιατρείου.
Όπως και εκείνες από τα γνωστά παπαγαλάκια, που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι η ιστορία ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και θα λήξει όπου να ναι, μόλις σταματήσει ο Ζελένσκι να μας απειλεί με 3ο Παγκόσμιο.
 
Η τροφή ΕΙΝΑΙ ενέργεια, αυτή που μας κινεί, και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση θα είναι και επισιτιστική. Δυστυχώς όλο αυτό το πλέγμα κρίσεων, αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης ηλιθιότητας που συνεχίζει να κυριαρχεί στα μυαλά των κρατούντων, δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης εύκολα πριν από το τέλος του 23, ίσως και αργότερα. Στο μεταξύ διάστημα, με όλα αυτά, θα έχουν εξαχθεί δια των δολαρίων τα αεράτα που τυπώθηκαν στις ΗΠΑ από το 20 για να γίνουν κρίσεις. Στο μέρος πλέον του πλανήτη που συνεχίζει να τα αποδέχεται ως αποθετικό νόμισμα διεθνών συναλλαγών (Φαίνεται ότι από αυτό απειλήθηκε περισσότερα ο Πούτιν και όχι τόσο από το ΝΑΤΟ, εισβάλλοντας στην Ουκρανία παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και πυροδοτώντας, ως άριστος σκακιστής, τις κυρώσεις...).
 
Οπότε, στα καθ' ημάς, απαιτούνται πλέον, και επειγόντως, λήψεις μέτρων και έξω "από το κουτί" των γνωστών συνταγών (ευρωομολογα και πακέτα στήριξης της ΕΕ, γενικές αναφορές πάλι σε αναδιάρθρωση του αναιμικού μας πρωτογενή τομέα ΧΩΡΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και χωρίς νέουςτρόπους χρηματοδότηση του και ενδογενως κλπ). Δεν επαρκούν. Η ζημιά ήδη είναι τεράστια!
 
Επί τέλους, και πριν αρχίσουμε να τρώμε ο ένας τον άλλον, πρέπει οι δυνάμεις του μη-νεοφιλε πολιτικού τμήματος να κάτσουν και να συζητήσουν σοβαρά και χωρίς αποκλεισμούς, το πως θα αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα, που έρχονται με μαθηματική πλέον ακρίβεια!

Γιατί δεν θα λήξει σύντομα η ενεργειακή κρίση: Ίνας ακόμα λόγος είναι και αυτός. Ο OPEC απειλείται τώρα το ίδιο με τον Πούτιν! ΕΔΩ...

4 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλημέρα , σωστός όπως πάντα . Πάντως σιγά μην αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου τώρα που βγάζουν υπερκέρδη να τα μειώσουν οι χώρες του ΟΠΕΚ που λέει το bankingnews . Ούτε χαζοί είναι (να μην αυξήσουν τα κεφάλαια τους) και χρωστούν στις δυτικές μεγάλες δυνάμεις λίγο ζόρισμα και εσωτερική δυσαρέσκεια μετά από τόσα χρόνια bullying και εισβολές . Συν ότι μέχρι πριν 3 μήνες δεν τους έδιναν βασικές τεχνολογίες οι δυτικοί είτε οπλικές είτε άλλες (άμα δεν είσαι υπάκουος δεν έχει την τάδε πατέντα) , έχει ο καιρός γυρίσματα . Ειδικά οι δυτικές κοινωνίες (μέσα και πολλοί γνωστοί μου) αδυνατούν να καταλάβουν ότι οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους τους δέρνουν ψυχολογικά και οικονομικά και όχι μόνο . Δυστυχώς έχω πολλά παραδείγματα ανθρώπων με software και hardware fault να παραθέσω . Δεν κατανοούν τίποτα .

Ανώνυμος είπε...

Πέθανε η Ωλμπράητ, και διαγκωνίζεται με την Θάτσερ για το ποιά θα ζεστα'ινει τον θρόνο, μέχρι να πάει η ΛίζατσΑργλίας

Ανώνυμος είπε...

κ.Λύκαστρε προς επίρρωσιν των λεγομένων σας, η Βραζιλία αρνήθηκε κυρώσεις στη Ρωσσια γιατί εισάγει το 90% των λιπασμάτων της από εκεί (επλίζω να μην το διάβασα σε σας,και να σας λέω τα γραφόμενα σας).
Αρνήθηκε και η Ουγγαρία στην €υρωπε'ι'κή €νωση(ή το ΝΑΤΟ).ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ είπαν "ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΘΕΜΑΤΑ"
Επίσης, σ'ότι αφορά τα πετρέλαια, Σαούδ και ΗΑΕ δεν σηκώνουν το τηλέφωνο στον ΜΠιντέ.Ο ημίτρελλος πρίγκηψ είναι από τότε που ανέλαβε σε δυσμένεια,και τα ΗΑΕ μάλλον στράβωσαν με το ιπτάμενο θαύμα των 879 προβλημάτων.Και οι δυο - κατά τη γνώμη μου- δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον Σούπερ ΟΠΕΚ (ΟΠΕΚ + Ρωσσία), και ανησυχούν για το Ιράν τον Σιιτισμό,δεν ξέρω και αν τους κακοφαίνεται πως αναδύεται και η νέα Αραβική Δύναμη, η Αίγυπτος.Οι χάρτες της Αραβικής Χερσονήσου με άλλα σύνορα, εξ'Αμερικής προέρχονται.όχι από τον Πούτιν.
Ρωσσία και Κίνα εξετάζουν την σύνδεση των συναλλαγών για την ενέργεια με μια ρήτρα χρυσού
Και εκτός της ανάστασης του κλινικά νεκρού ΝΑΤΟ,είχαμε και το ζευγάρι της χρονιάς: Κινέζος και Ιάπωνας Κεντρικός τραπεζίτης έβγαλαν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας το τηλέφωνο, και συζήτησαν για το τι θα κάνουν με τα ΗΠΑπαρικά ομόλογα που έχουν στα χέρια τους (1 και 1,2 τρις αντίστοιχα)
Να δω ΓΙαπανεζο Αυτοκράτορα με κόκκινο αστέρι στο στέμμα και τατούκα ΚαΚεΜπε να καρφώνει σημαία στην Καμπέρα ('η άλλαξαν πρωτεύουσα),και τι στον κόσμο

Ανώνυμος είπε...

Και αφού σχολιάσαμε τα τριγύρω,τίθεται το ερώτημα κ.Λύκαστρε, και εδώ πραγματικά θα ήθελα την απάντηση και τα φώτα σας.
Είναι πραγματικά τόσο εκφυλισμένοι γενετικά από τις επιμοιξίες οι κινούντες τα νήματα ή προετοιμάζουν το έδαφος για το Γκρέητ Ρησέτ;;