ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Δεν υπάρχει χώρος για δειλούς σε αυτόν τον κόσμο.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Βλέποντας τα βίντεο μάχης από την Ουκρανία ,θυμήθηκα αυτά που μου είπε κάποτε όταν ήμουν μικρός ο δάσκαλος μου : Οι δειλοί κρύβονται πίσω από το διεθνές δίκαιο. Οι ρεαλιστές το μεταφράζουν και το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Άλλες φορές μάλιστα το καταπατούν. Δεν υπάρχει χώρος για δειλούς σε αυτόν τον κόσμο.

Η συνεργασία πεζών με οχήματα είναι κεφαλαιώδους σημασίας Οι πεζοί έχουν αξία μόνο όταν είναι.... πεζοί.


Και τα οχήματα, σε μη ελεγχόμενο, διαφιλονικούμενο περιβάλλον, είναι εξαιρετικά ευάλωτα αν δεν υποστηρίζονται από πεζούς .Ακόμα και με σύγχρονα μέσα πανοραμικής επιτήρησης (π.χ. Iron Vision) οι χρόνοι αντίδρασης ενός οχήματος είναι κατά παρασάγγας πιο μεγάλοι από του πεζού.


Κάποιοι έχουν την "ψευδαίσθηση της επίδειξης και της επιθεώρησης"... η της Παρέλασης. Αν και δε θα έπρεπε (κανένας σώφρων άνθρωπος, ή καθήκοντος υπεύθυνος, δε θα έπρεπε να πιστεύει τέτοια) πολλές φορές Επιτελεία, Αργηγεία και Πολιτικοί Προϊστάμενοι (ΓΕΣ - ΓΕΕΦ δείτε το λίγο) θεωρούν....ότι η ποιότητα των Μονάδων τους είναι η εικόνα της επίδειξης ή της επιθεώρησης. Πολύ χειρότερα δε η εικόνα των κτιρίων, των υλικών και των ανθρώπων (βάψιμο, ξύρισμα, ομοιομορφία κλπ) Η "χορογραφία" σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες  πολλοί......(κακώς) κάποιοι την θεωρούν ως εκπαίδευση. 

Αν είσαι λοιπόν ο Επιτελής που από την πολυθρόνα του παρατηρητηρίου, εν μέσω τυρόπιτας και fredo, με ένα μειδίαμα "αυτοϊκανοποίησης" θεωρείς την χωρογραφία που βλέπεις ενώπιον σου ως δείγμα ποιότητας των Μονάδων σου πιθανόν να σε περιμένουν......εκπλήξεις τύπου "Ουκρανίας". Η ποιότητα ενός Στρατεύματος καλό είναι να μετριέται με δοκιμές σχεδίων, με ώρες εκπαίδευσης, με ασκήσεις διπλής ενέργειας (προσοχή, όχι με απεικόνιση, αλλά με αντίπαλη δύναμη, επίσης ασκούμενη), με ποσοστά διαθεσιμότητας, καταναλώσεις πυρομαχικών..... ποσοστά επάνδρωσης, ποιότητα μάχιμων μικρών ηγητόρων κλπ κλπ. Η εκπαίδευση είναι "μέρες στο πεδίο", "μέρες εκτός σπιτιού", ανάγκες επισκευής βεβλαμενων υλικών λόγω φθορών στην εκπαίδευση και άλλα τέτοια μη... ρομαντικά.

Καλό είναι να τα λέμε , καθώς οι μάχες σε κατοικημένες και οικοδομημένες περιοχές ολοένα και εντείνονται.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω καταλάβει σε τι ωφελούν πλέον τα άρματα μάχης σε επιθετικές ενέργειες. Σπατάλη ανθρωπίνων και υλικών πόρων. Σαν τους ιππότες του Μεσαίωνα που άπαξ και μαθεύτηκε το κουμπί τους, τους σφάζανε σαν τα κατσίκια πεζοί ακοντιστές και τοξότες. Στείλτε στην Βάρη την ανακύκλωση να μαζέψει τα βιβλία του Γκουντέριαν...