ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΛΗΣΤΕΊΑ ΤΟΥ ΑΙΏΝΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΛΗΣΤΕΊΑ ΤΟΥ ΑΙΏΝΑ.

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι 5.309kWh τον χρόνο.
Ένα κλάσμα από αυτήν (16%) καταναλώνεται στο σπίτι ενώ την υπόλοιπη την πληρώνουμε ως κόστος προϊόντων, δημοτικών τελών, λογαριασμό νερού κλπ.
 
🔸Το 2019 το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (τιμή χονδρικής) ήταν στα 5-7 λεπτά του € η kWh (ανάλογα με τον καύσιμο η τρόπο παραγωγής της) και η τιμή πώλησης της για οικιακή κατανάλωση ήταν στα 11 λεπτά.
 
🔸Από τον Ιούνιο του 21 μέχρι και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής kWh εκτινάχτηκε στα 20 λεπτά
 
Αυτό έγινε λόγω:
 
🔹 της αύξησης του φόρου ρύπων κατά 110%, με ευθύνη της Κομισιόν που με αποφάσεις της οδήγησε σε πάρτι κερδοσκοπίας στα ... χρηματιστήριο ρύπων.
🔹 Της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου από 3,5 λεπτά η θερμική kwh στα 8,5 λεπτά (απαιτούνται να καούν 3,3 θερμικές kWh για να παραχθεί μια ηλεκτρική kWh).
🔹 Το κόστος μεταφοράς του φυσικού αερίου σε υγροποιημένο μορφή με καράβια (LNG) από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αίγυπτο κυρίως, σε αυτό το διάστημα διαμορφώθηκε από την αύξηση του ΗΜΕΡΉΣΙΟΥ ναύλου αυτών των πλοίων από τις 30.000€ στα 360.000€. Λόγω της κρίσης στα logistics είπαν τότε.
🔹 Το φυσικό αέριο, λόγω του άρον άρον κλεισίματος 4 από τις 5 λιγνιτικες μονάδες της ΔΕΗ, χρησιμοποιείται και για να παράγει το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουμε. Εκτός από ημέρες με καιρικές συνθήκες άπνοιας η χιονιά, οπότε και καλύπτει τότε έως και το 65% των ηλεκτρικών kWh λόγω αδυναμίας παραγωγής των ΑΠΕ 
 
🔸 Μετά την έναρξη του πολέμου, το κόστος στην χονδρική του ηλεκτρικού (kWh) έφτασε στα 36,6 λεπτά χθές, ενώ το αντίστοιχο κόστος εισαγωγής θερμικής kWh με φυσικό αέριο εκτινάχθηκε στα 12,3 λεπτά.
 
Έτσι, το συνολικό κουστουμάκι για ηλεκτρική μόνο ενέργεια θα φτάσει το 2022 στα 20,4δισ € τουλάχιστον, χώρια απ όσα ακόμα θα πληρώσουμε για αέριο (περίπου άλλα 6δισ ακόμα) για τις ανάγκες θέρμανσης και κίνηση της βιομηχανίας συν άλλα 8,5δισ περίπου για εισαγωγή πετρελαίου για κίνηση, θέρμανση και βιομηχανικές ανάγκες. 
 
Σύνολο 35δισ περίπου, ήτοι το 20% του ΑΕΠ θα αναλωθεί για ενέργεια (από το 7% το 2019).
Σε αυτά δεν υπολογίζεται ο ΦΠΑ, που αυξάνεται αναλογικά με τις τιμές πώλησης ή ο τσουχτερος Ειδικός Φόρος Καυσίμων.
 
Με λίγα λόγια, λόγω πολύ συγκεκριμένων πολιτικών ευθυνών από την λήψη των σχετικών λανθασμένων έως καταστροφικών αποφάσεων στην πολιτική ενέργειας (πώληση ΔεΗ, ΑΔΔΜΗΕ, βίαιη απολιγνιτοποίηση, μη αξιοποίηση της γεωθερμίας και ελληνικών κοιτασμάτων αερίου κλπ) ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ήδη πρόσθετα κάθε χρόνο όσο ΔΥΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ σε εγχώριους και διεθνείς ιέρακες, που κάνουν άγρια επιδρομή στις τσέπες μας.

Υ.Γ Το αστείο είναι που το γκουβέρνο υπολογίζει ως ανάπτυξη την αύξηση κατα 13 μονάδες της συμμετοχής της ενέργειας στο ΑΕΟ με αυτόν τον τρόπο.

Και ακόμα δεν τους έχουμε πάρει με τις πέτρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: