ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

ΗΠΑ: «Δώστε στην Ουκρανία τους S-400 και παίρνετε F-35» – Σενάριο «βόμβα» από τα αμερικάνικα ΜΜΕ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τελικά πόσο χαζοί μπορούν να είναι οι Δυτικοί;; Και τι εμποδίζει την Τουρκία να έρθει σε συμφωνία με Ρωσία ΚΑΙ Ουκρανία να μεταφέρει S-400 στην Ουκρανία και δήθεν να "επιλέξει στρατόπεδο" κατόπιν εορτής ώστε να πάρει αυτά που θέλει;;..Άλλωστε η Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη. Άραγε θα είχε πρόβλημα ο Πούτιν ουσιαστικά να τους πάρει πίσω μέσω Ουκρανίας;; Η Τουρκία θα επικαλεστεί ότι δεν του επέβαλε κυρώσεις όπως οι δυτικοί και θα ζητήσει μια συμφωνία μαζί του για το θέμα, θα ζητήσει συγκατάθεση..Ακούγεται τρελό σενάριο αλλά από την Άγκυρα όλα τα περιμένω...και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη ως συνήθως θέλει. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ΗΠΑ αν η Τουρκία παραδώσει τους S-400 κατόπιν εορτής, μέσω Ουκρανίας, χωρίς ουσιαστικά να ζημιώνει τον Πούτιν και χωρίς να υπονομεύει τα κεκτημένα της εισβολής του. Θα δεχθούν οι ΗΠΑ κάτι τέτοιο; Φοβούμαι πως αρκετοί στο state department που είναι άκρως φιλότουρκοι δεν θα ήταν αρνητικοί ακόμα και σε κάτι τέτοιο.

Τι αναφέρουν οι New York Times.

Μια πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Το συγκεκριμένο σενάριο σχολιάζει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάνγκερ των New York Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί από τους Αμερικανούς προς την τουρκική πλευρά, η οποία όμως δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά (μέχρι τώρα), ούτε έχει δώσει κάποια απάντηση.

Ποιος και πότε έκανε την πρόταση

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ — και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας», αναφέρουν οι New York Times.

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρει: «Η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες. Η Σέρμαν αρνήθηκε να μιλήσει για τις συζητήσεις της.

«Θα εξόργιζε τον Πούτιν»

Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν ότι η πρόταση θα εξόργιζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ουκρανία χρησιμοποιεί ήδη τουρκικής κατασκευής drones, αλλά η Τουρκία ανησυχεί ότι η παροχή των αντιαεροπορικών συστημάτων θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα στόχο της οργής της Ρωσίας».

«Ταυτόχρονα, η ανοδική πορεία της Τουρκίας θα μπορούσε να είναι σημαντική», αναφέρεται στο ίδιο άρθρο. Η εφημερίδα θυμίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ την εκδίωξε από το πρόγραμμα μαχητικών F-35 – στο οποίο ήταν ταυτόχρονα αγοραστής και κατασκευαστής εξαρτημάτων για τα προηγμένα αεροσκάφη – μετά την αγορά των S-400. «Μια συμφωνία για την αποστολή των αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για την επανένταξη στο πρόγραμμα F-35», γράφει η εφημερίδα.

Τέλος, οι New York Times αναφέρουν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ;
ΟΙ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΙ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΔΌΞΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΟΙ ΠΟΛΙΙΙΚΟΙ ΔΗΜΑΓΩΓΟΙ ΤΗΝ ΔΙΕΦΘΕΙΡΑΝ, ΕΠΡΟΔΩΣΑΝ, ΕΜΙΚΡΥΝΑΝ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ.


ΞΈΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΣ

Δηλώσεις ξένων πολιτικών και στρατιωτικών για τον ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

Αξίζει ν’ αναφέρουμε μερικές από τις εκτιμήσεις αυτές:

«Η ΕΟΚΑ είναι αδύνατο να ηττηθεί» («Ομπσέρβερ», «Ντέιλι Χέραλντ»).

«Ένας στρατάρχης, τρεις στρατηγοί και 40.000 Βρετανοί στρατιώτες δεν αποδείχθηκαν ικανοί να νικήσουν της ΕΟΚΑ («Ημερήσιος Κήρυκας»).

«Ο Διγενής μεταξύ των μεγαλυτέρων ανταρτών ηγετών όλων των εποχών» («Ντέλι Μέιλ»).

«Οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Κύπρου παραδέχονται τώρα ότι η ΕΟΚΑ είναι αδύνατον να συντριβεί» («Ομπσέρβερ»).

«Ο Χάρντιγκ απέρχεται ηττημένος» (Σκότσμαν).

«Στρατηγέ, ο Αγώνας σου με συναρπάζει» (Φιντέλ Κάστρο).

«Ο Διγενής ήταν για μας μυθική μορφή. Ο αγώνας του μάς ενέπνεε. Ήταν μεγάλος ηγέτης»(Σάιμους Μέρφι).

«Είμαι συγκλονισμένος από την προσωπικότητα του ασύλληπτου Διγενή» (Σιόν Μακστίφεν).

«Η ΕΟΚΑ του Διγενή είναι στρατιωτικά αήττητη» (Στρατάρχης Μοντγκόμερι).

Τέλος, ο μεγαλύτερος αντίπαλός του, ο σκληρός και αδίστακτος διώκτης της ΕΟΚΑ, στρατάρχης Χάρντινγκ, πλέκει δοξαστικό εγκώμιο στον Θρυλικό Αρχηγό του Απελευθερωτικού μας Αγώνα:

«Ο Διγενής είναι εξαιρετικός οργανωτής και ειδικός αρχηγός ανταρτών. Είναι άνδρας μεγάλης επιμονής και αντοχής. Επιβάλλει σιδηράν πειθαρχία τόσο στον εαυτό του όσο και στους γύρω του. Εφόσον ο Γρίβας βρίσκεται στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ θα διατηρεί τη δύναμή της»


ΓΡΙΒΑ ΔΙΓΕΝΗ

Ο ΜΥΘΟΣ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΘ΄ΟΛΩΝ
ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΖΗ.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ.