ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΙΓΜΩΝ.


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΙΓΜΩΝ. (Κάποιοι θα πρέπει να εξοικειωθείτε ξανά με τις βασικές στρατιωτικές έννοιες).

Για όλους εκείνους που ξύνουν τα κεφάλια τους με σύγχυση ή ξεσκονίζουν τις στολές τους για την παρέλαση νίκης της Ουκρανίας στο Κίεβο, λόγω των ειδήσεων για τη «στρατηγική αλλαγή» της Ρωσίας, ίσως θελήσετε να εξοικειωθείτε ξανά με τις βασικές στρατιωτικές έννοιες.

Ο πόλεμος των ελιγμών είναι ένα μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε το διάβασμα. Κατανοήστε ότι η Ρωσία ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» με σοβαρό έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού—200.000 επιτιθέμενοι σε περίπου 600.000 υπερασπιστές (ή περισσότερους). Η κλασική σύγκρουση φθοράς δεν ήταν ποτέ επιλογή. Η ρωσική νίκη απαιτούσε ελιγμούς.

Ο πόλεμος ελιγμών είναι περισσότερο ψυχολογικός παρά σωματικός και εστιάζει περισσότερο στο επιχειρησιακό παρά στο τακτικό επίπεδο. Ο ελιγμός είναι έξυπνη κίνηση—πώς αναπτύσσετε και κινείτε τις δυνάμεις σας σε σχέση με τον αντίπαλό σας. Ο ρωσικός ελιγμός στην πρώτη φάση της λειτουργίας του το υποστηρίζει. 

Οι Ρώσοι έπρεπε να διαμορφώσουν το πεδίο της μάχης προς όφελός τους. Για να γίνει αυτό, χρειαζόταν να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιούσε τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της, ενώ έπρεπε να διανέμουν την δική τους μικρότερη μαχητική ισχύ για να επιτύχει καλύτερα αυτόν τον στόχο. Στρατηγικά, για να διευκολυνθεί η ικανότητα ελιγμών μεταξύ του νότιου, του κεντρικού και του βόρειου μετώπου, η Ρωσία έπρεπε να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και της Ρωσίας. Η κατάληψη της παραλιακής πόλης της Μαριούπολης ήταν κρίσιμη για αυτή την προσπάθεια. Η Ρωσία έχει επιτύχει αυτό σε το έργο.

Ενώ αυτή η περίπλοκη επιχείρηση εκτυλισσόταν, η Ρωσία χρειαζόταν να εμποδίσει την Ουκρανία να ελίσσει τις αριθμητικά ανώτερες δυνάμεις της με τρόπο που διέκοψε την επιχείρηση της Μαριούπολης. Αυτό συνεπαγόταν τη χρήση πολλών στρατηγικών υποστηρικτικών επιχειρήσεων - προσποιήσεων, αντιπερισπασμούς και βαθιά επίθεση.

Η έννοια του αντιπερισπασμού είναι απλή - μια στρατιωτική δύναμη είτε θεωρείται ότι προετοιμάζεται να επιτεθεί σε μια δεδομένη τοποθεσία, είτε διεξάγει πραγματικά μια επίθεση, με σκοπό να εξαπατήσει έναν αντίπαλο να δεσμεύσει πόρους ως απάντηση στις αντιληπτές ή πραγματικές ενέργειες. Για παράδειγμα η χρήση του αντιπερισπασμού έπαιξε σημαντικό ρόλο στη "Καταιγίδα της Ερήμου", όπου οι δυνάμεις των θαλάσσιων αμφιβίων απείλησαν την ακτή του Κουβέιτ, αναγκάζοντας το Ιράκ να αμυνθεί έναντι μιας επίθεσης που δεν ήρθε ποτέ, και όπου η 1η Μεραρχία Ιππικού επιτέθηκε στην Wadi Al Batin για να εντοπίσει το Ρεπουμπλικανική Φρουρά.

Οι Ρώσοι έκαναν εκτεταμένη χρήση του αντιπερισπασμού/προσποίηση στην Ουκρανία, με τις αμφίβιες δυνάμεις στα ανοιχτά της Οδησσού να παγώνουν εκεί τις ουκρανικές δυνάμεις και μια μεγάλη προσχηματική επίθεση προς το Κίεβο αναγκάζοντας την Ουκρανία να ενισχύσει τις δυνάμεις της εκεί. Η Ουκρανία δεν μπόρεσε ποτέ να ενισχύσει τις δυνάμεις της στα ανατολικά. 

Οι εργασίες προετοιμασίας ήταν επίσης κρίσιμες. Η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει περίπου 60.000-100.000 στρατιώτες στα ανατολικά, απέναντι από το Ντονμπάς. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ευρεία επίθεση  που είχε σχεδιαστεί για να διατηρήσει αυτές τις δυνάμεις πλήρως δεσμευμένες και ανίκανες για ελιγμούς σε σχέση με άλλες ρωσικές επιχειρήσεις. Παράδειγμα : Κατά τη διάρκεια της Καταιγίδας της Ερήμου, δύο Μεραρχίες Πεζοναυτών διατάχθηκαν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες επιθέσεις κατά των ιρακινών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Κουβέιτ-Σαουδικής Αραβίας, δεσμεύοντας σημαντικό αριθμό ανδρών και υλικό που δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της κύριας επίθεσης των ΗΠΑ προς τα δυτικά.

Η ρωσική επίθεση αγκύστρωσης καθήλωσε την κύρια ουκρανική συγκέντρωση δυνάμεων στα ανατολικά, και τους έδιωξε μακριά από τη Μαριούπολη, η οποία απογυμνώθηκε και μειώθηκε. Η υποστήριξη επιχειρήσεων έξω από την Κριμαία κατά της Χερσώνας επέκτεινε τη ρωσική χερσαία γέφυρα. Αυτή η φάση έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Η Ρωσία συμμετείχε επίσης σε μια εκστρατεία στρατηγικής βαθιάς επίθεσης που είχε σχεδιαστεί για να διαταράξει και να καταστρέψει την ουκρανική επιμελητεία, τη διοίκηση και τον έλεγχο, καθώς και την αεροπορική δύναμη και την υποστήριξη πυρών μεγάλης εμβέλειας. Η Ουκρανία τελειώνει από καύσιμα και πυρομαχικά, δεν μπορεί να συντονίσει τους ελιγμούς και δεν έχει ουσιαστική Πολεμική Αεροπορία. Η Ρωσία αναδιατάσσει ορισμένες από τις κορυφαίες μονάδες της από όπου είχαν εμπλακεί σε πλαστές επιχειρήσεις στο βόρειο Κίεβο, όπου μπορούν να υποστηρίξουν την επόμενη φάση της επιχείρησης, δηλαδή την απελευθέρωση του Ντονμπάς και την καταστροφή της κύριας ουκρανικής δύναμης στο Ανατολή.

Αυτός είναι ο κλασικός πόλεμος ελιγμών. Η Ρωσία θα κρατά τώρα την Ουκρανία στο βορρά και στο νότο, ενώ οι κύριες δυνάμεις της, ενισχυμένες από τις βόρειες μονάδες, Πεζοναύτες και δυνάμεις που απελευθερώθηκαν από την κατάληψη της Μαριούπολης, επιδιώκουν να τυλίξουν και να καταστρέψουν 60.000 ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά.  Αυτός είναι ο μεγάλος πόλεμος ελιγμών στα καλύτερά του, κάτι που γνώριζαν οι Αμερικανοί αλλά το ξέχασαν στις ερήμους και τα βουνά του Αφγανιστάν και του Ιράκ. Εξηγεί επίσης πώς 200.000 Ρώσοι κατάφεραν να νικήσουν 600.000 Ουκρανούς. Έτσι τελειώνει το σημερινό μάθημα για τον πόλεμο ελιγμών, ρωσικού στυλ.

Υ.Γ Εκείνο το γιοκάρι της γιαγιάς Ολυμπιάδας ήταν μάστορας στους στρατιωτικούς ελιγμούς. Εκείνος ο  κλασικός ελιγμός «τανάλιας» στην Μάχη του Υδάσπη θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις στρατιωτικές ακαδημίες του πλανήτη....αθόρυβα μετακίνησε μέρος του στρατού του και στη συνέχεια διάβηκε το ποτάμι με άκρα μυστικότητα, με την κατασκευή πλωτήρων από «δερμάτινους ασκούς, γεμάτους με σανό», καθώς και με «μικρότερα σκάφη μειωμένα κατά το ήμισυ». Και έβαλε τον Κρατερό (όχι τον Κατσούλη) να κάνει συχνές παραπλανητικές προσποιήσεις, ότι πρόκειται να διασχίσει τον ποταμό. Και ο Πώρος μέχρι να κατανοήσει ότι ο Αλέξανδρος είχε περάσει νικηφόρα την δική του πλευρά του ποταμού...είχε πετάξει το πουλάκι.

6 σχόλια:

Μμ. είπε...



Εμείς όμως έχομεν λοατκίδες πολιτικούς ελιγμούς της κουνιστής στρατηγικής.
Γι αυτό έρχεται και ο τακουνάτος ΟυκραΝΑΤΟς Κλαουζέλεβιτς να παραδώσει από βήματος Βουλής λουγκρομαθήματα ακριβείας.

Ανώνυμος είπε...

Που τους βρήκε 200 χιλιάδες μόνιμους και μισθοφόρους ο Πούτιν; Αυτά τα νούμερα επιτυγχάνονται μόνο με εφέδρους και κληρωτούς και τέτοιους δεν έστειλε. Καμιά πενηνταριά πρέπει να ήταν στην αρχή συν κανένα δεκάρικο για αναπλήρωση απωλειών: για δέκα χιλιάδες γράφεται αλλά μου φαίνονται πολλές (300+ την ημέρα;).

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

To ίδιο το ΝΑΤΟ το έχει πει..ότι η Ρωσία έχει στείλει 150.000 έως 200.000 Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία.

" But NATO officials estimate that of the 150,000 to 200,000 Russian troops deployed to Ukraine,"

Γιατί σου φαίνεται περίεργο;; Μέχρι και ο Ναπολέων όταν εισέβαλλε στην Ρωσία με 200.000 το έκανε.

" The estimated number of Russian troops deployed in and around Ukraine has ranged from 100,000 to 190,000 in recent weeks.

On Friday, the US government said Russia had between 169,000 and 190,000 personnel in and around Ukraine."

https://www.bbc.com/news/world-europe-60158694

Η Ρωσία διατηρεί μια στατική συνοριακή παρουσία περίπου 35.000 στρατιωτικού προσωπικού στα σύνορα της Ουκρανίας, από έναν συνολικό μόνιμο στρατό - τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις - 280.000 ενεργού προσωπικού. Συνολικά, η Ρωσία διατηρεί τις πέμπτες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο, με πάνω από ένα εκατομμύριο ενεργό προσωπικό και δύο εκατομμύρια εφέδρους μοιρασμένους μεταξύ των διαφόρων κλάδων, που περιλαμβάνουν αεροπορία, ναυτικό, διαστημικές δυνάμεις, στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις, αερομεταφερόμενες δυνάμεις και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να μου πεις για τους ελιγμούς των Ισπανών με τους Μαροκινούς και τους Αλγερινούς για το φυσικό αέριο της περιοχής.
Μήπως κάποιος έβαλε και εκεί το χεράκι του;
Αυτοί είναι ελιγμοί τρισδιάστατοι!

ΠΑΝΘΕΟΣ ΠΑΝ είπε...

Εν πρώτοις, σπεύδω να συγχαρώ μεν τον κτήτορα και πρύτανην της ενεστώσης λέσχης (ειρήσθω εν παρόδῳ, το αναλυτικόν επίπεδον της οποίας είναι “στρατοσφαιρικόν”), να χαιρετήσω δε εκθυμώς την ομήγυριν (έστω και διαδικτυακήν).
Επιχειρώντας, δευτερευόντως, να εισφέρω ψιχία τινά επί του θέματος, δηλώνω ευθαρσώς ότι buon sangue non mente, διότι ένας έτερος “κούρος” (κατά το Μανιατικόν ιδίωμά μου ή “γιοκάρι”) μίας αντιστοίχου και ασφαλώς μεταγενεστέρας “γιαγιάς Ολυμπιάδος” υπήρξε ο Βλαδίμηρος Kυριάκοβιτς Τριανταφύλλωφ (Влади́мир Кириа́кович Триандафи́ллов), ποντιακής καταγωγής (ορμώμενος εκ Καρς), ιθύνων νους και εισηγητής του επισήμου δόγματος της glubokaya operatsiya (Глубокая операция) του Σοβιετικού τότε στρατού. Ο εν λόγῳ ετελεύτησεν τον βίον του, όλως αδοκήτως, τριακονταεπταετής ων εξ αιτίας αεροπορικού δυστυχήματος, φέρων ήδη το βαθμόν του στρατηγού!!!
Το δόγμα των επιχειρήσεων εις βάθος (ή θεωρία επιχειρήσεων βαθείας διεισδύσεως Глубокая операция, glubokaya operatsiya) περιλαμβάνει συντονισμένους εν ταυτώ ελιγμούς πολλών στρατιωτικών σχηματισμών (επιπέδου στρατιάς) επί του Μετώπου (προβλέπει δε την εκτέλεσιν στιχοειδών/κιονοειδών ελιγμών ή columnar maneuvers, που υπήρξαν απολύτως άγνωστοι εις την δυτικοευρωπαϊκήν στρατιωτικήν σκέψιν προ της περιόδου του Μεσοπολέμου, η οποία εθυσιάζετο εις τον βωμόν των γραμμικών τακτικών και της ισχύος πυρός των όπλων). Η νίκη δεν επιτυγχάνεται διά μίας μοναδικής επιχειρήσεως (εν είδει Blitzkrieg εστιάζοντας την δράσιν εις επιθέσεις επί ενός schwerpunkt, ήτοι κατ'εναντίον στενού μετώπου 1-4 χιλιομέτρων, όθε η ποιότης θα προεκρίνετο ως καταλυτική), αλλά διά πολλαπλών επιχειρήσεων διεξαγομένων εκ παραλλήλου ή/και διαδοχικώς (προξενώντας ως εκ τούτου πολλαπλά σημεία διαρρήξεως της γραμμής του μετώπου), ούτως ώστε να επιφέρουν τον καταστροφικόν κλονισμόν του αμυντικού συστήματος του εχθρού. Εκάστη εκ των επιχειρήσεων αποσκοπεί εις το να αποσπάσῃ την προσοχήν/παραπλανήσῃ (όθεν και το στρατήγημα της maskiróvka/маскиро́вка) τον εχθρόν και να εμβάλλῃ εν αμηχανία τον αμυνόμενον ως προς το που εστιάζεται (λαμβάνει χώραν) η κυρία προσπάθεια και ποίος ο ΑΝΣΚ που έχει στρατηγικώς σχεσιασθή υπό της Stavka (Ставка).
Συνελόντι ειπείν η εν Ουκρανίᾳ επιχείρησις των Ρώσσων είναι απολύτως τυπική, κατά το ισχύον δόγμα της Ρωσσικής/Μετασοβιετικής σχολής, ενώ άναυδος παρακολουθεί ο εσμός των Δυτικοτραφών “αναλυτάδων” (στρατιωτικών ή μη), επί των απόψεων του οποίου γελά και το ποικιλόχρουν ερίφιον. Τέλος, τολμώ την πρόβλεψιν ότι μελλοντικώς η ως άνω επιχείρησις θα διδάσκεται εις τας στρατιωτικάς σχολάς!

Ευχαριστώ, ἔσσεται ἦμαρ!!!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

@ ΠΑΝΘΕΟΣ ΠΑΝ

"Τέλος, τολμώ την πρόβλεψιν ότι μελλοντικώς η ως άνω επιχείρησις θα διδάσκεται εις τας στρατιωτικάς σχολάς!"

Αγαπητέ σχολιαστή αφού σε καλωσορίσουμε στην παρέα μας , και σε ευχαριστήσουμε για τα καλά σου λόγια , να σας πω ότι και εγώ το ίδιο πιστεύω. Κάποια στιγμή όλη αυτή η η επιχείρηση θα διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές. Απλώς οι δυτικότροφοι "πολεμισταράδες" Λουγγρικάνοι θα κάνουν καιρό μέχρι να το καταπιούν και να το αποδεχτούν.