ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

DefenceReview.gr: Cyprus National Guard's Special Operation Forces


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πολύ ωραίο βίντεο του DefenceReview. 

Κατ' αρχάς είναι προφανές, και από τα λεγόμενα του στελέχους που μιλά, ότι πρόκειται για κάποια "άνω του μετρίου Μονάδα". Αναφέρει "Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων" Τέτοιες ονομασίες κάλο είναι να μη δίνονται...ελαφρά τη καρδιά, κι εδώ φαίνεται ότι όντως πρόκειται για ΜΕΕ. Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία Περί υλικών πρώτα. Η ύπαρξη εξειδικευμένων σακιδίων ή προβλέψεων για τέτοια (back panel) δείχνει ότι η αγορά εξαρτύσεων εγινε βάση επιχειρησιακών απαιτήσεων. Όχι "για να είναι όλοι ίδιοι".

Από την άλλη, φαίνεται ότι η Μονάδα ταλαιπωρείται από ένα, τουλάχιστον, μέτριο πιστόλι. Το FiveSeven στην αρχική του μορφή.


Περί "τακτικών". Τα καλά πρώτα. Όταν υπάρχει η ανάγκη να τρέξουμε τότε η δουλειά μας είναι να τρέξουμε αποδοτικά. Οπόταν πολύ σωστά δεν βλέπουμε να τρέχει "σκοπευμενος" ή άλλα παρόμοια. Επίσης βλέπουμε πολύ ωραία "αλλαγή τομέων ευθύνης" με νεύμα με τις κάννες.


Βλέπουμε επίσης ουσιαστικό "έλεγχο λειτουργικότητας οπλισμού" και "έλεγχο περιβάλλοντος χώρου" Στο πεδίο βολής, φαίνεται τυποποιημένη διαδικασία, αλλά στο πεδίο βολής αποκτάς "muscle memory" Δηλαδή ενέργειες στο υποσυνείδητο ώστε το συνειδητό να ασχοληθεί με την Τακτική Κατάσταση.

Σε άλλα καλά στοιχεία, βλέπουμε σωστή ψηλή λαβή στην εμπρόσθια χειρολαβή και "το όπλο στο κεφάλι κι όχι το κεφάλι στο όπλο" στάση. Επίσης πολύ σωστό κράτημα ώστε να ελέγχεται ο τομέας. Αυτό δίνει ταχύτητα. Η έγκαιρη αντίληψη της τακτικής κατάστασης! Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτό το SCAR-L σε διαμόρφωση "Light DMR" με κάννη μήκους STD (αραβίδας) και διόπτρα Χ4!


Στα πλάνα από ΔΝΟ βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα όταν οι ΔΝΟ δεν φέρουν τα ελαστικά καλύμματα γύρω από τα προσοφθάλμια. Δυστυχώς σε θερμά και υγρά κλίματα, και σε καταστάσεις έντονης κινητικότητας, αυτά συμβάλουν στην δημιουργία υγρασίας στους προσοφθαλμιους. Έτσι αποτρέπεται.


Στα λίγα που δεν μου "άρεσαν" θα περιλάβω την "περιστροφή από την εξωτερική πλευρά" για απομάκρυνση. Ίσως εδώ να ήταν αναγκαία λόγω στενότητας χώρου, αλλά πάντα πρέπει να επιλέγουμε την πιο "φυσική" κίνηση, διότι αυτή θα είναι η πιο αποδοτική. Πάντα ανάλογα με την Τακτική Κατάσταση. Κλείνοντας, βλέπουμε το στοιχείο Ε/Σ να μπαίνει σε ένα όρυγμα. Το έδαφος είναι η καλύτερη απόκρυψη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: