ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη την Δευτέρα (14/3) και ενδέχεται να φέρει «τριπλή απειλή» από το διάστημα (vid)

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ο "Εθνάρχης" Κεριάκος επέστρεψε στην Αθήνα. Τι να μας κάνει μια "τριπλή απειλή" από το διάστημα...δεν μασάμε....εμείς έχουμε για πρωθυπουργό την μεγαλύτερη διαγαλαξιακή Γκαντεμόσαυρα που υπάρχει. Μόλις τον βλέπουν οι απειλές από το διάστημα, αλλάζουν....γαλαξία.!!


Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα είχε απειλήσει τη Γη το 2012.

Μια μεγάλη ηλιακή καταιγίδα περιμένουν σήμερα Δευτέρα (14/3) οι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα επηρεάσει κάποια σημεία του πλανήτη μας.

Σύμφωνα με δεδομένα που αναλύθηκαν από τη NASA και την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, η ηλιακή καταιγίδα να επηρεάσει την Δευτέρα (14/3) συνολικά τη Γη και μια μικρότερη πιθανότητα να επηρεαστεί άμεσα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η NOΑΑ προβλέπει ότι σε μια περίοδο δύο εβδομάδων αρχής γενομένης από τις 14/3, υπάρχει 80% η πιθανότητα η Γη να δεχθεί τις επιπτώσεις ενός «χτυπήματος» από την ηλιακή καταιγίδα και 20%, αυτές οι επιπτώσεις να φτάσουν πιο νωρίς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ίσως όλα αυτά να ακούγονται τρομακτικά, όμως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στην πραγματικότητα για μερικούς ανθρώπους όλο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ενδιαφέρουσα και σπάνια ευκαιρία. Η καταιγίδα μπορεί να κάνει ορατό το βόρειο σέλας (εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους) πολύ πιο μακριά από ότι συνηθίζεται, με το εκπληκτικό φως του φαινομένου να εμφανίζεται κυρίως, μόνο σε σημεία που βρίσκονται πιο κοντά στον βόρειο πόλο, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία και περιστασιακά στη Σκωτία.

 Άλλες πιθανές επιπτώσεις που προκαλεί η καταιγίδα περιλαμβάνουν παρεμβολές στα συστήματα ραδιοφώνου και GPS - κάτι που λένε οι ειδικοί ότι πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν ο ήλιος ανατέλλει και δύει.

«Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι ισχυρός», έγραψε στο Twitter η φυσικός του διαστημικού καιρού Δρ Tamitha Skov, εξηγώντας: «Περιμένετε το σέλας βαθιά στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, προβλήματα λήψης ραδιοφωνικών σημάτων και GPS, ειδικά κοντά στην αυγή/σούρουπο και στη νύχτα της Γης!»

Και αν η προοπτική ενός άμεσου χτυπήματος από μια ηλιακή καταιγίδα δεν είναι πολύ πιθανή, η Δρ Skov εξήγησε ότι η Γη βρίσκεται στην πραγματικότητα στο κέντρο μιας «τριπλής απειλής» από διάφορες μορφές διαστημικού καιρού. Η επερχόμενη ηλιακή καταιγίδα θα συνδυάζεται με ένα «χτύπημα» από μια προηγούμενη ηλιακή καταιγίδα, καθώς και από ισχυρούς ηλιακούς ανέμους.

Η ηλιακή καταιγίδα είναι αστρονομικό φαινόμενο προερχόμενο από τον Ήλιο. Πρόκειται για κύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων, τα οποία όπως βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου εξερράγησαν και επιταχύνθηκαν λόγω μίας ή περισσότερων ηλιακών εκλάμψεων. Οι μεγάλες διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γης.

Το 2012, μια τέτοια καταιγίδα επηρέασε τη Γη για μόλις εννέα ημέρες, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι ένα άμεσο χτύπημα πιθανότατα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα της Γης σε τέτοια κλίμακα που θα χρειαζόταν έως και μια δεκαετία για να ανακάμψει. Η ηλιακή καταιγίδα δεν κατευθυνόταν προς τη Γη, σε αντίθεση με την ηλιακή καταιγίδα ακτινοβολίας. Και οι δυο επηρέασαν το περιβάλλον της. Αν χτυπούσε τη Γη, πράγμα που γλιτώσαμε για πολύ λίγο, θα προκαλούσε υπερμεγέθη προβλήματα στα γήινα συστήματα και η αποκατάστασή τους θα κόστιζε πάρα πολύ σε χρόνο και σε χρήμα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο και την βρετανική Daily Mail, ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα εδώ και 150 χρόνια, πράγμα που συνεπάγεται πως θα ήταν καταστροφική. Γι' αυτό το λόγο, οι εκτιμήσεις της NASA λένε πως θα γυρνούσαμε συγκεκριμένα, τρεις αιώνες πίσω σαν πολιτισμός. Η καταιγίδα της Δευτέρας (14/3) πάντως, δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση.


 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: