ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

Μάικ Πομπέο στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα διασφαλίζει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ – Tι δήλωσε για τα F16

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πριτςςςς  τι μας λες καλέ.! Άμα θέλουμε. Εκτός από την κάθετη αντίθεση σου στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, θέλουμε πολλά περισσότερα. Τόσα χρόνια την βγάλατε στο τζάμπα. Για μαλάκες ψάχνεται για να σας διασφαλίσουν την Νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Όταν ο Πομπέο λέει  ότι η Ελλάδα διασφαλίζει την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην ουσία σας λέει αυτό που σας λέγαμε εμείς ΕΔΩ και ΕΔΩ..." ότι, αργά ή γρήγορα, το σύνορο των δύο κόσμων θα είναι και στο Αιγαίο". Από ότι πήρε το αυτί μου, μάλλον θα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

 Ανταπόκριση – ΗΠΑ: Λένα Αργύρη 

Την κάθετη αντίθεση του στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών F16 στην Τουρκία εξέφρασε, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαικ Πομπέο, ο υπουργός που ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA περυσι τον Δεκέμβρη λόγω της αγορας και ενεργοποιησης του ρωσικού συστήματος S400 απο την Άγκυρα.

O κ. Πομπεο τόνισε οτι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει καν να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα καθώς μια τέτοιου τύπου συνδιαλλαγή θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων CAATSA.

«Βάσει του τι ακριβώς είναι οι κυρώσεις CAATSA, μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε το νόμο», λέει ο κ. Πομπεο και προσθέτει «η κυβερνηση των ΗΠΑ πρέπει, όπως κάναμε και εμείς, να συμμορφωθεί με τον αμερικανικό νόμο. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει. Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θέτει σε λειτουργία ένα εξελιγμένο ρωσικό σύστημα. Ημασταν πάντοτε ξεκάθαροι για τις προσδοκίες μας, τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούν να έχουν τα F35 στο οπλοστάσιο τους. Καμία συνδιαλλαγή που θα παραβιάζει τον νόμο CAATSA δεν θα πρέπει να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σε καμία χρονική συγκυρία».

Ο κ. Πομπεο αναφέρθηκε και στην μονίμως προκλητική στάση της Τουρκίας λέγοντας ότι «τα προβλήματα μεταξύ χωρών, πόσω μάλλον μεταξύ νατοϊκών συμμάχων, δεν πρέπει να λύνονται με απειλές και επίδειξη ισχύος».

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις. Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφόρων οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό», κατέληξε ο κ Πομπεο.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας

Την ικανοποίηση του για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που ομολογουμένως ενισχύθηκε κατα την διάρκεια της θητείας του στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, εξέφρασε ο κ. Πομπεο.

«Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά γενικότερα λόγω και των συμμαχιών που διαμορφώνει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δουλέψαμε στενά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, με τον κ. Δένδια και όπως είδα, υπεγράφη πρόσφατα, και η νέα αμυντική συμφωνια και είμαι πολύ ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε η δουλειά που εμείς είχαμε αρχίσει. Επίσης, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτακη βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές σχέσεις με χώρες στην Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αντίληψη για το πως διασφαλίζουμε την ευημερία και η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής διασφαλίζοντας την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενη στενά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή».

Ερωτηθείς για το ποια και τι είδους πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είπε ότι πραγματικα ελπίζει να δει καποια στιγμη ο Προεδρος της Τουρκιας όσα ειναι λάθος και να τα διορθώσει. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για οσα απαιτούμε απο τον κάθε ηγέτη και την ιδια ωρα πρέπει να εκφράζουμε με κάθε τρόπο την στήριξή μας στους πνευματικούς ηγέτες».

ΠΗΓΗ


1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...Δυστυχώς έχομεν προ πολλού απωλέσει, λαός και ηγεσία,
πολιτικώς ηττοπαθείς, άβουλοι και άτολμοι όντες,
την τηρητέαν ηθικήν ως ελευθέρου και σοβαρού έθνους στάσιν
και το δημοκρατικόν μέτρον, και ως εκ τούτου
και την εθνικήν μάχην της ειρήνης.
(Ωδάρχης.)