ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Πάνω από τα ραντάρ μεγάλης και μικρής εμβέλειας των ΗΠΑ πετούσε το "αντικείμενο" στην Αλάσκα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Σχετικά με την την κατάρριψη του αντικειμένου πάνω από την Αλάσκα οι αναγνώστες του  Ζ.Ε σήμερα θα μάθουν αυτό που δεν έγινε γνωστό στα άλλα ΜΜΕ.

Το "αντικείμενο" ήταν κινεζικό και στην θέση που πετούσε υπάρχουν πολύ σημαντικά ραντάρ προειδοποίησης των Αμερικάνων .Η παραπάνω εικόνα δείχνει τη θέση των τοποθεσιών ραντάρ προειδοποίησης των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή. είναι τα σημαντικά: ραντάρ μεγάλης εμβέλειας FPS-117 και μικρής εμβέλειας FPS-124.

Ακολουθεί μια περιγραφή για αυτές τις τοποθεσίες ραντάρ:


 
Γιατί η Αλάσκα είναι σημαντική για τους Κινέζους;;

Από τον Ιούνιο του 19 και μετά έχουν αρχίσει οι πράξεις οριοθέτησης αυτών των ζωνών για τον έλεγχο των "περασμάτων" εμπορικών ή ενεργειακών δρόμων ή για την παράκαμψη των "σημείων ελέγχου" του αντιπάλου. Όπως το κανάλι του Σουέζ ή του Παναμά λόγου χάριν, που αναδείχτηκαν ως τέτοια κυρίως κατά τον προηγούμενο Ψυχρό Πόλεμο.

 
Όμως σήμερα δημιουργούνται και νέα περάσματα, που απαιτούν ένθεν κεκείθεν "watch dogs" τύπου Ισραήλ -Αίγυπτος. Ένα τέτοιο είναι και το πλέγμα των τεσσάρων χωρών της Σκανδιναβίας και η Αλάσκα για τον έλεγχο των νέων θαλάσσιων οδών στον Αρκτικό κύκλο, που αναδεικνύονται από το λιώσιμο των πάγων.
 
Λόγω της στρατηγικής της θέσης και των φυσικών πόρων πάνω σε αυτές τις νέες διαδρομές, η Κίνα έχει εκπονήσει έγκαιρα έναν "πολικό δρόμο του μεταξιού" για να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Αρκτικής, επιχειρώντας να αναπτύξει κοινά έργα με τοπικούς παράγοντες, ιδιαίτερα τη Ρωσική Ομοσπονδία, ανοίγοντας μια νέα οδό διαμετακόμισης για τα εμπορεύματά της.

Ο πολικός δρόμος του μεταξιού αναφέρεται στις πλωτές διαδρομές της Αρκτικής Θάλασσας που συνδέουν τρία μεγάλα οικονομικά κέντρα, τη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία και τη Δυτική Ευρώπη, μέσω του Αρκτικού Κύκλου. Καθώς η τήξη των θαλάσσιων πάγων καθιστά δυνατό το άνοιγμα της περιοχής στη ναυσιπλοΐα, δημιουργώντας σημαντικά μειωμένους θαλάσσιους δρόμους, όπως το North Sea Passage, προωθώντας έτσι τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας στον περιφερειακό βορρά, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές τα παγκόσμια επιχειρηματικά και ναυτιλιακά μοντέλα. 

Τα λέγαμε ΕΔΩ...ΠΡΙΝ ακόμα  οι κινέζοι ξεκινήσουν τις μικρές αψιμαχίες που είναι οι πρόδρομοι των επόμενων μεγαλύτερων εχθρικών κινήσεων.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κ.Αδαλής την Πέμπτη αναφέρθηκε -σχεδόν- αποκλειστικά σ'αυτό, μαζί με τον Κωνσταντίνο Γρίβα.Τον κ.Αδαλή τον ακούω/διαβάζω κοντά 15 χρόνια, απ'αυτόν και μόνο άκουσα ότι το λιώσιμο των πάγων έκανε εκμεταλεύσιμο το μεγαλύτερο κοίτασμα υδατανθράκων (που έλεγε και ο καταΚΑ'υ'ΜΜΕΝΟΣ),και ότι επειδή η Royal Dutch Shell(που οι μετοχές της είναι -κατά μεγάλο ποσοστό της Deutche Bank, της οποίας μεγάλο μέρος μετοχών κατέχει ένας τούρκος) δεν είχε μερίδιο , έβαλε τον Ερντο να κάνει μανούρα στην ΝΑ Μεσόγειο για ν'ανταλλάξουν το εκεί μερίδιο με κομμάτι του Β.Πόλου.Προχτές επανέλαβε ότι οι Ρώσσοι χτίζουν πυρηνικά παγοθραυστικά, ότι ο Βόρειος δρόμος του Μεταξιού ουσιαστικά ακυρώνει το Στενό του Μαλάκκα (ανάμεσαστη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία) και το Σουέζ,και ότι ο Ερντο μπήκε στο μάτι πολλών επειδή το νέο κανάλι του Βοσπόρου ουσιαστικά καταργεί τη Λωζάνη και το εκεί νταβατζιλικι της Δύσης και ανοίγει πλωτό δρόμο στο oneBeltOneRoad της Κασπίας. Ο κ. Γρίβας επ'αυτού ανέφερε ότι το ταξίδι μειώνεται περίπου 10 μέρες.
Πριν 3-4 χρόνια (πως περνάνε τα γ@μημένα,και εμείς έχουμε άλλα 30 εργάσιμα για τη σύνταξη;;;)σε ένα αντίστοιχο άρθρο σας είχα αναφέρει ότι η Τα'υ'λάνδη ήθελε να φτιάξει μια διώρυγα ψηλά στον Κόλπο της Τα'υ'λάνδης για να γλυτώσουν οι Σίνες την κατεβασιά ως την Σιγκαπούρη, και το 2018 στην τελευταία μου επίσκεψη ήδη η Ταυ΄λάνδη είχε φύγει από τις ΗΠΑ και δεχόταν μόνο τους παμφάγους της προγόνους.Κάτι που είχε επίδραση και στον τουρισμό, αφού οι μόνοι(καλά υπερβάλλω, αλλά σε μέγιστο βαθμό) λευκοί ήταν οι Ρώσσοι.
Τέλος το 2012 που ήταν η προηγούμενη επίσκεψη μου, είχα ακούσει ότι η Μυανμάρ είχε φτιάξει οδική ένωση Κίνας-Ραγιόν (το μεγαλύτερο λιμάνι τους) και έχτιζε και σιδηρόδρομο (ή το ανάποδο).Το 2011/2012 ήταν και η χρονιά που έπεσε η χούντα που είχαν από το 1962, έκαναν άνοιγμα στη Δύση, και είχαακούσει ότι η 1η τράπεζα που άνοιξε ήταν του Σόρρος.
Και να που μ'όλα αυτά δένει το γλυκό, και παίρνει σάρκα και οστά το παζλ Σίνες-Σόρρος-Τουρκία-Γερμανία-Ρωσσία.....
Καλά αυτοί οι τέμοκρατς δεν φοβούνται τους παμφάγους;;;Οι Σίνες τρώνε ακρίδες και σκουλίκια, δεν θα φτιάξουν προσούτο από γάιδαρο που είναι και ντελικατέσεν;;

https://www.adalis.gr/seismoi-ti-tha-kanei-o-meta-o-erntogan/

ΞΕΝΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

K. Ξενοδόχε για το στενό του Μαλάκα...τα λέγαμε 2 χρόνια ΠΡΙΝ τον Αδαλή εδώ :

https://zeys-elaynon.blogspot.com/2022/09/blog-post_97.html

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Καλά αυτοί οι τέμοκρατς δεν φοβούνται τους παμφάγους;;;Οι Σίνες τρώνε ακρίδες και σκουλίκια, δεν θα φτιάξουν προσούτο από γάιδαρο που είναι και ντελικατέσεν;;"

κ.Ξενοδόχε πόσες φορές εδώ μέσα έχω γράψει ότι οι Δημοκρατικοί Τυφώνειοι Γάιδαροι ελέγχονται από την Κίνα;; Πολλές φορές νομίζω. Το σύμβολο των Δημοκρατικών ο Όνος είναι το σύμβολο του Τυφώνα.!!! Το Τυφώνειο Ιερατείο βρίσκεται στην Κίνα.

Ανώνυμος είπε...

Γιαυτό και μίλησα για προσούτο από γά'ι'δαρο κ.Λύκαστρε, γιατι τους λέτε ελεγχόμενους.Καλά αυτοί οι Σίνες δεν ντρέπονται παίζουν με το φα'ί' τους;;;
Όσο για το στενο του Μαλάκκα, δεν μπορώ να θυμηθώ πότε τό'πε ο κ. Αδαλής, ούτε και παίζει και ρόλο,αυτό που μετράει - και είχα την ευκαιρία να του το πώ και τηλεφωνικώς- είναι ότι έχει τα......εφόδια να λέει τα πράγματα που ξέρει χωρίς φόβο, κάτι που αναγνωρίζω και σε εσάς, και σας έχω ζαλίσει γραπτώς.Να ξέρετε πάντως ότι γενικά όταν τα σχόλια μου αναφέρονται σε όσα λέτε, και τα λέει και κάποιος άλλος, είναι για να σας ενημερώσω απλά, ή γιατί -πιστεύοντας ότι εμπίπτουν στα κοινά με αυτόν/αυτούς ενδιαφέροντα- μήπως δείτε κάτι που δεν ξέρατε ειδικότερα, μήπως τα λέει λάθος για παραπληροφόριση, ή ως συμπλήρωση.Π.χ. στο τελευταίο η μπαταρία από άμμο που αναφέρατε στην Σαγκάη,και σας έστειλα την αντίστοιχη από Νορβηγία.ΌΧΙ δηλ. ότι δεν γνωρίζετε την τεχνολογία της, απλά να ξέρετε ότι το προσπαθούν και οι Βίκινγκς(και στο άρθρο λέει ότι το προσπαθούν και οι Φύλακες του Πάπα τυροκόμοι ωρολογοποιοί σοκολατάδες τραπεζίτες των Αλπεων).Σαν τα μελισσάκια, που πετούν από άνθος σε άνθος, είμαι ο ιντερνετικος καναπεδάτος -όχι επικονιαστής-αλλάμεταφορέας (παρ)όμοιων πληροφοριών.Κάποιες άλλες φορές συμπληρώνω πληροφορίες ΄οχι επειδή δεν θα τις μαθαίνατε, αλλά επειδή δεν έχετε προλάβει να ενημερωθείτε λόγω ασχολιών, ή επειδή δεν παρακολουθείτε και όλο το ίντερνετ 'η 'εστω τις σελίδες που μπορεί να δω εγώ στην καθημερινή μου περιήγιση.ΚΑΛΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.ΑΗΛ ΜΠΗ ΜΠΑΚ ΒΓΗΚΕ Ο ΗΛΙΟΣ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΘΑ ΚΆΝΩ ΣΟΛΑΡΙΟΥΜ ΚΑΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ ΣΙΕΣΤΑ-ΞΕΝΟΔΟΧΩ