ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

ΤΟ ΣΧOΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ΚΟΥΛΟΥΡAΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝO ΣΑΣ ΚΑΦE)

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΣΧOΛΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (ΚΟΥΛΟΥΡAΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝO ΣΑΣ ΚΑΦE) Η Σχολή οικονομικής σκέψης "Monopoly", ένας κοινωνιοπαθής πουθού που την "ζει" κάθε μέρα και κάτι άλλοι βαστάζοι του monopoly-Τραπεζίτη. 

Είναι μια γενιά πολιτικών, επιχειρηματικών ελίτ-αλήτ και τραπεζιτών που μεγάλωσαν με όσα έμαθαν παίζοντας monopoly. Το γνωστό επιτραπέζιο όπου στόχος σου είναι να πάρεις όλα τα σπίτια και τα λεφτά από τα φιλαράκια σου και να τα κλείσεις στην φυλακή.
 
Ένας μάλιστα από δαύτους, ο καθ ημάς "πρώτος τη τάξει", το έχει πάρει πολύ στα σοβαρά. Θεωρεί ως στόχο του κάθε Go που θα τον φέρει σε ένα ακόμα γύρο, να αποκτήσει και 3-4 ακόμα ακίνητα. Χωρίς σοβαρό πόθεν έσχες, ο μπαγάσας .
 
Πολλοί από αυτή την κοινωνική συνομοταξία, αν όχι όλοι, δεν κατάφεραν να μάθουν κάτι διαφορετικό στα συνήθως ακριβοπληρωμένα πανεπιστήμια που τους έστειλε ο daddy τους. Αντιθέτως, έχει ριζώσει σαν βαθειά τους πεποίθηση ότι είναι και προοδευτικό το να παίζεις monopoly στην πραγματική ζωή δια των διδαχών του νεοφιλελευθερισμού. Αυτόν που διδάχτηκαν μονομερώς ως την μοναδική ομοουσια και αδιαίρετη αλήθεια, τρομάρα τους.
 
Έτσι οι αδύναμοι πρέπει να εξαφανίζονται ή να τιμωρούνται και μετά, ένα αόρατο χέρι, αυτό τις αγοράς θα δημιουργεί ως δια μαγείας ανάπτυξη και ευημερία. Στους επιζήσαντες. Πεποιθήσεις και επιτραπέζιο παίγνιο αναπαραγωγής τους με βαθιές ρίζες στον αντιεπιστημονικό κοινωνικό δαρβινισμό, την θεωρία που χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ για να επιβάλει τις ρατσιστικές του απόψεις περί της ανώτερης Άριας φυλής κλπ.
 
Με αυτά τα ίδια δεν διστάζουν τώρα να παίξουν τις ζωές εκατομμυρίων σε μια ζαριά με καρτέλ, πτωχευτικούς νόμους και επιδοτήσεις με Ηρακλή από το "μαξιλάρι" του παίγνιου τους!
 
Αγνοούν, φυσικά, ότι και η ίδια η εξέλιξη και η ζωή είναι προϊόν συνεργασίας στην φύση και προφανώς γράφουν και στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αξίες του Διαφωτισμού. Αυτές είναι μόνο για παρελάσεις και επετείους θαρρούν. Παλιές λένε ιδέες και άχρηστες, για την monopoly που παίζουν, οι έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας ή της δεύτερης ευκαιρίας μετά από μια ατυχία, ένα λάθος ή και της φτώχειας που σε έφερε η πολιτική του Τραπεζίτη, του ισχυρότερου παίκτη στο Τραπέζι. 
 
Οι συμπεριφορές των παικτών σε παίγνια τύπου Μonopoly, και μάλιστα ανάμεσα σε άνισους στην αρχή τους οικονομικά παίκτες, έχουν μελετηθεί με μακροχρόνιες μελέτες και πειράματα, κυρίως στο πανεπιστήμιο του Berkeley (στο * σχετικά). Καταλήγουν ότι ο "πλούσιος" αρχικά, με πλεονέκτημα παίκτης, καταλήγει σε εμμονικές συμπεριφορές με χαρακτηριστικά έντονης κοινωνιοπάθειας. Άρα και ψυχικά ανίκανος στο να ηγηθεί σε κοινωνίες! 
 
Αν τώρα περιμένεις, κατά τα άλλα, να επέλθει μέσα από τέτοιου τύπου ανταγωνιστικά παίγνια "μηδενικού αθροίσματος" κάποια στιγμή ισορροπία, ευημερία και ανάπτυξη (όπως πιστεύουν ακόμα εκείνοι οι νεοφιλελε που πολιτικοποίησαν ένα θεώρημα του Τζον Νας, της τέχνης του Βαρουφακη, (αυτό που αποδείχτηκε πρόσφατα από τον Κώστα Δασκαλάκη ότι θέλει μερικά εκατομμύρια χρόνια για να φέρει ισορροπία και ανάπτυξη), θα κάνεις ίσως και εσύ το ίδιο και χειρότερο λάθος που κάνει συνεχώς και ο Γιάνης :
 
✔️Μέσα από τέτοια παίγνια, ελοχεύει πάντα και ένα δευτερεύον, τώρα το γεωπολιτικό, που γίνεται κάποια στιγμή κυρίαρχο και πάντα τινάζει την μπάνκα του κάθε monopoly στον αέρα! Μαζί με όλο το αερατο monopoly money που δεν αντιστοιχεί σε τίποτα πραγματικό. Εκτός από αέρα κοπανιστό χρήμα φτιαγμένο, από το 71 και μετά, μόνο επί δανείων και υποθηκών, άσχετα αν βαφτίζεται αυτό το χρήμα δραχμές (κατά ΛΑΕ), ευρώ (κατά την συνθήκη της Λισαβόνας) ή κουπόνια - δημόσιονομικό ΙΟUs (αλά Βαρουφάκη)!
 
Πριν τους πάρουμε όλους αυτούς τους, δεξιά και αριστερά, τυχάρπαστους παίκτες του monopoly της πολιτικής με τις πέτρες, (γιατί αυτό θα γίνει τελικά με τις αποτυχημένες τους πολιτικές που εφαρμόζονται χρόνια τώρα από όσους το παίζουν και στα εθνικά, και στην οικονομία, και σε όσα έφεραν την ενεργειακή κρίση αλλά και την διαχείριση της πανδημίας ) , κάντε το απλό :
 
✔️Πετάξτε στα σκουπίδια εκείνη την monopoly που ίσως κρατάτε και εσείς για συναισθηματικους λίγους από τα παιδικάτα σας στο πατάρι!
 
Μετά θα είναι πιο εύκολη και η ρίψη στον κάλαθο των αχρήστων της ιστορίας και όσων ακόμα συνεχίζουν να παίζουν (κρυφά ή φανερά) επιτραπέζιο monopoly με τις ζωές μας. (Μαζί με τα άχρηστα, ριψατε και τον Τραπεζίτη. Με αυτόν, ούτως ή άλλως, καμία ρήξη δεν γίνεται. Εκτός ίσως της υπομονής μας).
 
Μετά της καλημέρα μου, κατά τα ειωθότα
 
Τεκμηρίωση του πιο πάνω (για τους πιο διαβάστερους που το ψάχνουν ΕΔΩ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αν και μικρός έπαιζα αρκετά επιτραπέζια,αυτό που μου άρεσε-και ήμουν καλός- ήταν το master mind. monopoly έπαιξα 1 φορά μικρός και δεν μου άρεσε, και μία ακόμα φορά το 2005, που στο μισάωρο έριξα κατα λάθος(ή εκούσια υποσυνειδήτως) νερό στην.....πίστα.Ο Λόγος;;; ΠΟΛΥ ΑΠΛΗΣΤΙΑ, και με πιάναν τα κουμουνιστικά μου.

Το ψυχολογικό προφήλ των επιχειρηματιών που αναφέρετε το είχα πρωτοδεί κάπου το 2010 στην ταινία/ντοκυμανταίρ Corporatocracy, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι αν οι εταιρίες ως (νομικά) πρόσωπα πήγαιναν στον ψυχίατρο, θα τους έραβαν το κουστούμι με τα μακρυά μανίκια που ενώνονται από πίσω, που πάνε σετάκι με το φίμωτρο για να μην δαγκώσουν κι άλλους
Στην πορεία μου των 5 δεκαετιών, αν κατάλαβα κάτι είναι ότι έρχεται κάποτε η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι,και για να κάνω σύνδεση με την αρχή, έχει πέσει τόσο νερό, που κοντεύει η ώρα να βρέξουν κι'άλλοι την πίστα του καπιταλισμου.
Μόνο μια παρατήρηση.Τα ιδρύματα που φοιτούν οι πολιτικοί, δεν είναι πλέον μάθησης, αλλά εκπαίδευσης πάνω στην απληστεία,την διαστροφή, την υποταγή στους ανωτέρους τους και την απανθρωπιά
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Και ένα σχόλιο επί του αστερίσκου, και περί του σχολίου μου περί εκπαίδευσης στην απανθρωπιά
Yπάρχει ένα περίφημο ντοκυμανταίρ, το All Watched Over by Machines of Loving Grace όπου στο 1ο επεισόδια αναφέρεται στον Γκρίνσμπαν, ο οποίος είχε επιρρεαστεί από την Ayn Rand, η οπόια είχε γεννηθεί ως Ρόζενμπαουμ στη Ρωσσία , και είχε φύγει στα 21 της στις ΗΠΑ(το 1926).Αυτή παρ'όλο που δεν γούσταρε τους λίμπεραλς γιατί τους έβρισκε πολύ αναρχικούς για τα γούστα της, θεωρείται ο Προμυθέας των νεοφιλελέρων
Ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο στο οποίο οι πλούσιοι κάνουν απεργία ,και ο κόσμος πάει κατά διαόλου στα χέρια της πλέμπας.Εκανε μεγάλη επιτυχία, και ήταν η αφορμή να ιδρυθεί ένα κλάμπ όπου έπαιρναν μέρος πολιτικοί, τραπεζίτες κ.α. Λόγω σεξουαλικών σκανδάλων το μαγαζί έκλεισε, με τελευταίο πιστότον Γκρίνσμπαν, ο οποίος αργότερα διαχειρίστηκε τη Λέμαν Μπρόδερς ως αρχιτραπεζίτης.
Βλέπουμς λοιπόν και εδώ -όπως και στο άρθρο του αστερίσκου- τον φασισμό/ρατσισμό/ναρκισσισμό και το σύνδρομο Ανωτερότητας/Θεού, σε όλο του το μεγαλείο.
Είπα να κλείσω ποιητικά και μεταφυσικά, λέγοντας ότι όταν ξεκίνησα το σχόλιο έβλεπα ένα γεράκι να κόβει βόλτες πάνω από τους Αμπελόκηπους,αλλά τώρα τα έχω πάρει, θα φάω τυρόψωμο, και θα το χωνέψω κάνοντας χέντμπάνγκιν' λiκνιζόμενος στους ρυθμούς των Motorhead και του άσματος, Eat the Rich για όσο μου επιτρέπει το αυχενικό

Παραπομπές από γουήκυπαίντια

https://en.m.wikipedia.org/wiki/All_Watched_Over_by_Machines_of_Loving_Grace_(TV_series)?fbclid=IwAR1zuCqrPT0jIjc7_aCxUUooCnJYRkS99Hx9wbxSUwV6m7cDlM3JSMpNpJA

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ayn_Rand