ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (49)

ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑ-ΛΕΞΙΓΝΩΣΙΑ

Αρχή σοφίας ελληνικών ονομάτων επίσκεψις.

Εί οι θεοί διαλέγονται τήν τών Ελλήνων γλώτταν χρώνται.¨ (Κικέρων.)    

Όθεν άριστα λέγεται παρά τοις φιλοσόφοις
ο τους μη μανθάνοντας ορθώς ακούειν ονομάτων
κακώς χρήσθαι και τοις πράγμασιν.

(Πλούταρχος)

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΝ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ (49)

1)  Πετάλι- πεντάλ (οχημάτων) , βαρβαρότροπα ελληνικά αντιδάνειο κι αυτό. Από ποια λέξι;  

2) πηδώ: η κυριολεκτική σημασία του ρ.

3)  όρχις (ο) πώς ετυμολογείται. Όρχις και όρχησις (η) κατά ποίαν έννοιαν σγγενεύουν;

4)  όχημα (ρ. οχούμαι) Ποια η ετυμολογία και η σημασία της λ. , κυριολεκτική και μεταφορική.

5)  ρ. απολαμβάνω ή απολαύω είναι το ορθόν και γιατί;  

6)   ρήμα (το):  Η ετυμολογία του, τί σημαίνει και τι σχέσι έχει με τον άρρενα;  

7)  άνθος (το.) Ποια τα συνθετικά και η σημασία του.

8) Βόλος, σβώλος, κύ-βος, κόμ-βος (ο), κο-υβάρι (το), βαλβίς-βαλβίδα (η),  βολβός,  βόμβυξ (ο) ή μπουμπούκι και τσιμπούκι (το) , τι κοινό γλωσσικό και εννοιολογικό χαρακτηριστικό  έχουν;    

Οι απαντήσεις από το προηγούμενο Νο (48) ΕΔΩ.           

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αι απαντήσεις του  Λεξιθήρος.

1)  πε(ν) τάλι  < πηδάλιον , πέταλον (το).

2) πηδώ < ρίζα ποδ- πόδι, πούς (ο) γεν. ποδός = άλμα δια των ποδών.

3)    όρχις < ορ-(πρβ. όρ-ος (το) + χ(ε)ι- (πρβ. χειμών (ο) )= το εκ του όρους καταχε-όμενον (χυνόμενον) ύδωρ όπως  το εκ των ορχέων  του ανδρός γενετήσιον σπέρμα.  (Άνθρωπος και τα μέλη αυτού κατ’ εκόνα και ομοίωσιν της μητρός του θεάς γης.)  Όρχησις < όρχ- + ώσις- ώ-θη-σις, διότι δια του χορ-ού (<ορ-χ-ού) ωθούνται ¨χορεύειν¨ και οι ανδρικοί όρχεις.

4)   όχημα < ό-ρ-χημα (= αυτό που έρχεται). Πρβ. οχ-εύω = καββαλώ και μεταφορικώς η σαρκική συνουσία  (ο ανήρ εις την κλασικήν άνω θέσιν της θηλυκής διεισδύσεως.)  

5)   απολαύω, το ορθόν. εξ ού και ουσ. απόλαυσις (η) ενώ το απολαμβάνω> ουσ.  από-ληψι-ς που δεν θυμίζει καθόλου  απόλαυσι.

6) ρήμα (το) < ρ. ρέω, ροή (το ρεύμα του ανθρωπίνου  λόγου.  Άρ-ρην < άρ-σην, αρσ-ενικός = το ανδρικόν φύλον που έχει ιδιαίτερον χαρακτηριστικόν του το δι-εγειρόμενον-αιρόμενον  γενετήσιον μόριον .  (πρβ. άρσις, έπ-αρσις, ρ. αίρω = σηκώνω.)         

7) άνθος (το) < άνω + θ-άλλον (το)  (ρ. θάλλ-ω, επιθ. θαλερός, )  = αυτό που θάλλει προς τα άνω ήτοι ανθίζει. .  

8)  Κοινό των λέξεων αυτών το γράμα ¨β,¨ λατ. ¨ v-¨  (πρβ.  ωόν (το) (λατ.  o-v-um) που χαρακτηρίζει τα ωο-ειδούς-στρογγύλου σχήματος αντικείμενα  

5 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

4) όχημα (ρ. οχούμαι) Ποια η ετυμολογία και η σημασία της λ. , κυριολεκτική και μεταφορική.

Όχημα απο το Οχός μας λέει ο Αισχυλος :
περίφρασις ἅρματος ὄχος = ὄχημα,

Kαι ο Ευριπίδης " ὄχος ταχυήρης, ἐπὶ πλοίου"=όχημα

Οχός και Άρμα/όχημα εν και το αυτό. Τώρα μπορεί αυτός ο Οχός που κινείται και ταχύτατα να είναι και ιπτάμενος ένα πράγμα, αλλά νταξ αυτά οι αρχαίοι ημών πρόγονοι τα έκρυβαν για να μην τα μαθαίνει το αντίπαλο δέος.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ είπε...

«Πάντες οι θεοί των εθνών δαιμόνια (Ψαλμ. 95,5)». Τον Σωκράτη που έψαχνε τον άγνωστο τότε Θεό οι ειδωλολάτρες του έδωσαν κώνειο.
ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΟΝΟΓΕΝΗ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ...

ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΑΙΩΝΙΑ ΚΟΛΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΝΕΟΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ (ΔΙΑ)ΒΟΛΙΚΟ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΗΔΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΖΩΗ...

ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΤΑΙΟΤΗΣ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΕΝΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΟΝΟΓΕΝΗ ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΝΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΜΟΟΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΤΕΡΑ... "

Ξεβρωμίστε πρώτα τα του Οίκου σας απο τους παιδεραστές και βιαστές παπάδες και δεσποτάδες και τις τεμπέλικες λούγκρες που ταίζει ο Ελληνικός λαός...και μετά να πιάνεται στο στόμα σας τον Σωκράτη και τον Χρειστό (με ει). Χρειστός από τα χρειστά ήθη που καμμία σχέση δεν έχουν με εσάς.

Αυτά για τα δαιμόνια και τους παγανιστές τράβα να τα πεις στους πακιστανοαφγανούς...αλλά εκεί ξέχασα κάθεστε ΣΟΥΖΑ. Τους βάζεται να σας γαμάνε κιόλας. Δεν ξεχνάμε τον Τζερόνυμο που έβγαλε μέχρι και τον σταυρό που φορούσε...το σημάδι της χριστιανικής πίστης δηλαδή για την οποία τόσο πολύ κόπτεστε , όταν πήγε να συναντήσει τους λαθροεισβολείς που τόσο πολύ αγαπάτε .

Ανέβασα το σχόλιο σου πρώτον για να δουν τι σόι είστε και κατά δεύτερον για να σου απαντήσω. Εκτός απο χριστιανοταλιμπάν ΔΕΝ έχεις ιδέα ούτε ποιοί και γιατί δολοφόνησαν τον Σωκράτη (το ίδιο ιερατείο που ελέγχει κι εσάς) αλλά ούτε ποιός ήταν και τι πραγματικά έλεγε ο Χρειστός. Ο οποίος ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΤΑΝΙΑΣΜΕΝΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ.

Εδώ μέσα αν ήθελες να σχολιάσεις έπρεπε να μπεις με ευλάβεια και ευσέβεια όπως ακριβώς πάς στην εκκλησία της ενορίας σου. Αλλά όχι μόνο ήρθες στο ηλεκτρονικό μου σπίτι για να μας την πεις...αλλά είσαι και ένας φανατικός ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ. Λοιπόν για να μην σου γαμήσω τα κέρατα διότι δεν είμαι αγαπούλης και δεν έμαθα να γυρνάω και το άλλο μάγουλο...άρον την βλακείαν σου και δρόμο από εδώ.

Οι Έλληνες ΜΟΝΟ τα τελευταία 2000 είναι χριστιανοί....ποιο πριν ήταν κάτι άλλο, και ακόμα ποιο παλαιότερα πάλι κάτι άλλο. Και σίγουρα και μετά την πτώση ΚΑΙ του χριστιανισμού (διότι πνέει τα λοίσθια όπως οι άλλες μονοθειστικές θρησκείες)...οι Έλληνες θα είναι ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Για αυτό σας έχει πιάσει ΑΜΟΚ μόνο με τους "νεοπαγανιστές".

Οι Έλληνες είμαστε ΙΔΕΟΛΑΤΡΕΣ και όχι ειδωλολάτρες.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Και στην τελική οι Έλληνες θα είμαστε ότι εμείς ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ..δεν θα σας ζητήσουμε ούτε την άδεια ούτε την γνώμη σας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ είμαστε...και αυτό σας τρομάζει.

ΑΡΡ. είπε...



ΜΑΘΕ ΑΝΡΩΠΑΚΟ. για το καλό σου.


Ασχετίλα συνάνθρωπε, φανατίλα, εθελόδουλε, χριστοκόπανε, μήπως ήλθε καιρός να μάθης και την αβίαστον ελληνική αλήθεια; Και όχι προσκυνοτσάρκες μόνο στον άγιον όρος, περάστε και καμιά φορά από Ακρόπολι, ίσως χτυπήση κάποια πιο αρχαία και ιερά χορδή της εγκλωβισμένης σας αφελληνισμένης συνειδήσεως.
Διότι οι Έλληνες έχουν αυτήν την ουρανίαν ιστορικήν αποστολήν, ως ευγενή τέκνα θεών, το ελευθερώνειν δια της φιλοσοφίας όσους οι εξ ανατολής βάρβαροι σκλαβώνουν δια της μισαλλοδόξου ολοκληρωτικής θρησκείας. Και το απέδειξαν αυτό περιτράνως εις τας χιλιάδας ετών της χρυσής και ενδόξου δημιουργικής, ευεργετικής και εκπολιτιστικής, πολιτισμικής πλανητικής πορείας των, πολύ προ αυτής της χριστιανικής εποχής που διανύομεν και σήμερον και η οποία ωχριά - διο και αγνωμόνως την μισεί και την καταδικάζει εις damnatio memoriae - έναντι της μητρός της ελληνικής τοιαύτης.
Επομένως πού το βρήκες λοιπόν γεγραμμένο, βρε χριστοτρελαμένε, βρε αποτυχημένε, εθελόδουλε άνθρωπε, ότι η πίστις σου σώνει και καλά είναι το αποκλειστικό διαβατήριο για την γηίνη ευδαιμονία και τους ουρανούς όπως υπαγορεύει και επιβάλλει καταναγκαστικώς η πολυεθνική θρησκευτική βιομηχανία σου η οποία εκμεταλλεύεται θησαυρίζουσα την θρησκευτική πίστι και θέλει μονοπωλείν αυθαιρέτως τον θεόν, το ιερόν και την αλήθειαν δίκην κερδοφόρου χρυσοφόρου εμπορεύματος;
Αλλά με το ιερό και ό,τι πιο θείον διαθέτει η ψυχή του ανθρώπου, δεν παίζουν ποτέ ατιμώρητα ούτε οι θεοί. διότι αυτό συνιστά εγκληματικήν ασέβειαν και κολαστέαν ¨Ύβριν¨ πρώτου μεγέθους.
Και εν κατακλείδι που υπάρχει η αγάπη, η ελευθέρα βούλησις και προαίρεσις μέσα εις αυτήν την ανεξέλεκτον, κράτος εν κράτει, άρα και άκρως διεφθαρμένην, όσο και γενοκτονικήν, εγκληματκήν οργάνωσιν - θρησκευτικό σύστημά σας; Μήπως είστε, βάσει του ιστορικού σας, η πνευματική πανώλις και πόλωσις, ένας ολοκληρωτικός και βάναυσος μεσαίων, ένας μονοκομματικός ¨κομμουνισμός με θεό,¨ και απέναντί σας ο ελληνισμός είνα το φως που τυφλώνει γι αυτό δεν τον αντέχετε ούτε κατ' ελάχιστον συνυπάρχειν μαζί σας; κι αυτό γιατί φοβάστε την σύγκρισι που σας απομυθοποιεί δεδομένου ότι μια αχτίδα φωτός δύναται διαλύειν απείρως μεγαλύτερον όγκον σκότους; Ναι αλλά με το ομογάλακτον οθωμανικόν Ισλάμ μια χαρά τα είχατε βρει συνεταιράκια επί πολλούς αιώνας ελληνικής δουλείας. Προφανώς μόνο επί απεθνικοποιημένων δούλων και καταπιεσμένων νιώθει η θρησκεία σας ασφαλής και πειστική. Δεν το 'χετε, βλέπετε, με την αλήθεια, την ελευθερία και τον πολιτισμό που εξασφαλίζει μόνο το ελεύθερο έθνος, η πατρίς, η πιο αρχαία, ιερά και μη εκμεταλλεύσιμος αξία. Αν η δουλεία είναι σατανική εσείς την έχετε κάνει ευαγγέλιό σας. Το έχετε σκεφθή αυτό ποτέ; (Χμ ¨Από των έργων των χειρών σου κρινώ σε, πονηρέ δούλε.¨ δεν παραδέχεσθε κι εσείς;) Επειδή έχετε απωλέσει την ελληνικότητά σας και μαζί μ' αυτήν την άδολο ανθρωπιά και συνείδησι του ελευθέρου, πολιτισμένου, ανωτέρου εαυτού σας, την βασιλικήν οδόν της ανθρωπίνης καταξιώσεως.
Δεινόν πάντως προς τα ελληνικά κέντρα λακτίζειν.
Έσσεται και πάλιν ελληνικόν ήμαρ.
Μόνο φροντίσατε τότε να φοράτε την στολήν του ελληνικού φωτός για να σας γνωρίση και το αναγωγόν φως της σοφίας και όχι την φαιάν στολήν του θρησκευτικού ναρκισσισμού, την λογοφοβικήν, μισαλλόδοξον ουσίαν του καταγωγού σκότους.