ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

OI ΣΚΑΦΑΤΟI.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

OI ΣΚΑΦΑΤΟI (ή πάλι το "Φωτιά στα Σαββατόβραδα" αλλιώς).

Όλο αυτό με το "να μην αφήνουμε τον θερμοσίφωνα ανοικτό"....ίσως να πρέπει να ξυπνά κάποιες μνήμες σε κάποιους. Ειδικά η φώτο άνωθεν. 

Κάθε Παρασκευή ήταν η ημέρα που η κατσαρόλα με το νερό, που έβραζε πάνω στην σόμπα, ήταν για την μπουγάδα. Ανυπερθέτως και εξ ορισμού. Το Σάββατο, εκεί γύρω στο σούρουπο, οι αντίστοιχες έβραζαν για να πλύνουν την πιτσιρικαρία της γειτονιάς. Σκαφάτοι όλοι, κάποιοι/ες με στριγκλιές από το τρίψε τρίψε για να φύγει η μπιχλα της βδομάδας. Και έπαιρναν έτσι φωτιά τα Σαββατόβραδα.

Την Κυριακή γιουβέτσι με κριθαράκι. Τσίχλα το κρέας, "κατάπινε βρε η θα σε κάνω μπάνιο" η απειλή. Κατάπινα, που να κάνεις μπάνιο με κρύο νερό χειμωνιάτικα.

Έκτοτε λέει προοδέψαμαν!
Πήραμε κάποτε θερμοσίφωνο, λίγα χρόνια μετά τον κάναμε και ηλιακό και άρχισε το τελετουργικό του ΠΣΚ να διαχέεται μέσα και στις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας. Σκαφάτοι σχεδόν κάθε μέρα με το πάτημα ενός κουμπιού! Χλίδα.
 
Μέχρι που πλάκωσαν πάλι οι άγριες μέλισσες και κάτι κηφήνες για να μας επαναφέρουν στους παλιούς καλούς ορισμούς:
 
Ξεχάστε τον θερμοσίφωνα! Μόνο κάθε Σάββατο, λίγο πριν το βραδάκι, δεν βγαίνει αλλιώς ο λογαριασμός, λέει. Το σκέφτεσαι. Άσε που μετά μπορεί να κάνεις και τίποτα σεχ, μην τύχει και είσαστε μέσα στην μπίχλα αν τύχει και το επιτρέπουν οι συναστρίες και πάρουν έτσι φωτιά τα Σαββατόβραδα. Που το πας αυτό;;
 
Μου έχει μείνει από τότε αναπάντητο το ερώτημα γιατί, σώνει και καλά, θα πρέπει οι εβδομάδες να έχουν 7 ημέρες που να τελειώνουν με ΠΣΚ και όχι 10, ξερωγώ. Τις πρώτες 5 να κάνουν μπάνιο οι μισοί και τις άλλες οι άλλοι μισοί.
 
Η προφητική Άντζελα στο background από το youtube, επιμένει:
Φωτιά μόνο στα Σαββατόβραδα! O λογαριασμός αλλιώς δεν βγαίνει. Και όλο αυτό δεν καταπίνεται πλέον. Δώσε..!!!!
 

 
 
ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΑΣΤΟΡΑ ΚΙ ΑΛΛΟ

  

9 σχόλια:

Μμ. είπε...



ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ!

Σαν παλιό σινεμά
τα χρόνια, τα καημένα, τα παλιά,
τα υπέροχα, τα παιδικά, τα σχολικά.

Πρώτα στην ζωή και στον θάνατο αυτά,
φωνάζουν μάταια ¨μπαμπά¨ και ¨μαμά.¨
Στο κοιμητήρι των αναμνήσεων γαρ
κυκλοφορούν σαν έγχρωμες σκιές μοναχά.

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Γεια σου Λυκαστρε με την ωραια φωτο,ετσι που λες και η σομπα να αναβει σ αυτην την λαμαρινενια σκαφη με το ασπρο η πρασινο σαπουνι να με τριβει η γιαγια μου με εκεινη την μυτερη γωνια απο τον κυβο του σαπουνιου και εγω ιδιος γατα πιασμενος με τα τεσσερα να μην θελω να ακουμπησω το καυτο νερο της σκαφης.
Μαυρο το νερο μετα ,ασπρες οι ψυχες μας
Ενω τωρα καθαροι απ εξω με καταμαυρες ψυχες.
Δεν θα πεθανουμε ποτε κουφαλα νεκροθαφτη,γαμηστε ολους τους πουστηδες που μας μαυριζουν τις ψυχες.

Μπάμπης είπε...

Έτσι γινόταν τότε.Στα χωριά ανάβαμε με ξύλα την παραστιά βράζαμε το νερό και έπαιρνε ο καθένας τη σειρά του.Το πράσινο σαπούνι μοσχομύριζε δάφνη φασκόμηλο ή αρίς μαρί.Με λάδι και στάχτη.Αυτάρκεια φίλε μου.Ολα τα έφτιαχναν οι μανάδες μας.Ζύμωναν ψωμί από αλεύρι πού είχαν αλέσει στο χειρόμυλο και πού είχαν θερίσει οι ίδιες από το χωράφι που είχε οργώσει και σπείρει ο πατέρας, έφτιαχναν τυρί,έπλεναν στη σκάφη με το πράσινο σαπούνι,σιδέρωμα με κάρβουνα, μαγείρεμα με ξύλα ταϊζαν τα ζώα,και τόσα άλλα. Όλα τα προλάβεναν.Δύσκολη ζωή, όμως ο κόσμος ζούσε χωρίς άγχος βοηθούσε και αγαπούσε ο ένας τον άλλο.Μετά ήρθε ο..πολιτισμός καί
οι.. πολιτικοί.Μας δίχασαν και εξακολουθούν να μας διχάζουν.
Αντί να κάνουν ευκολότερη τη ζωή όλων, αυτοί δουλεύουν για ορισμένους και για τους εαυτούς τους.Μας κρατούν στον κάτω κόσμο και παριστάνουν τους σοφούς,διδάσκοντάς μας να κάνουμε οικονομία κλείνοντας το φως και τον θερμοσίφωνα.
Μια καλή ιδέα για το λαό αν πεινάει, θά ήταν να συνηθίσει να μην τρώει.Έτσι θα κάνουμε πραγματική οικονομία. Ιδίως αν αυτή την ιδέα την υποστηρίξει ο Άδωνης που έχει πειθώ.
Ως πότε καριόληδες;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Την φωτογραφία φίλε ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ την βρήκα μέσα στο διαδίκτυο δεν είναι δική μου.! Και εγώ όταν ήμουν πολύ μικρός και πήγαινα στο σπίτι της γιαγιά μου , ειδικά τα Σ/Κ , κάθε φορά που γυρνούσα μέσα στο χώμα και στις λάσπες από το παιχνίδι έξω στην αλάνα...με έχωνε μέσα σε μια μεγάλη πλαστική σκάφη (ήθελα να ξερα που την βρήκε στο μέγεθος μου)και με σαπούνιζε και με έτριβε με μανία..για να ξεβρομίσω.

Μετά γινόμουν "αστραφτερός" και τριζάτος.!!! χα χα χα Ωραία παιδικά χρόνια...θυμάμαι είχα ένα παιδικό σαμπουάν...που μύριζε μέλι και μέσα είχε πότε πιγκουίνους και πότε άλλα ζώα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Έτσι γινόταν τότε.Στα χωριά ανάβαμε με ξύλα την παραστιά βράζαμε το νερό και έπαιρνε ο καθένας τη σειρά του."

Ναι φίλε Μπάμπη έτσι γινόταν τότε. Όμορφα χρόνια...θυμάμαι που μου έλεγε η γιαγιά μου που όταν ήταν κορίτσι και γύρισε ο πατέρας της από το μέτωπο στην Αλβανία....η μάνα της δεν έβαλε τον πατέρα της στο σπίτι αμέσως...άναψε φωτιά έβαλε νερό στο μεγάλο καζάνι να βράσει...έπλυνε όλα τα στρατιωτικά ρούχα του στο βραστό νερό, και μετά τον έπλυνε και τον ίδιο ...αφού τον έτριβε για ώρα με το ζεστό νερό να φύγουν...οι ψείρες. Γεμάτος ψείρες τόσο αυτός όσο και οι άλλοι που είχαν γυρίσει.

Τα μόνα που είχε φέρει μαζί του από το μέτωπο ήταν η καραβάνα του...και κάτι ωραία ιταλικά στρατιωτικά κιάλια από έναν Ιταλό που είχε σκοτώσει. Οπότε δεν είχε πολλά για πλύσιμο.

Μπάμπης είπε...

Ξέχασα να σου πω ένα μπράβο Λύκαστρε, για το θέμα που διάλεξες.Να μας θυμίζεις που και που τέτοιες παλιές παραστάσεις να ξεφεύγουμε από την καταχνιά και τη μαυρίλα. Ήδη έγινε θέμα συζήτησης με τον περίγυρο μου.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Μπάμπη δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε. Οι Έλληνες τότε είχαμε άλλη νοοτροπία...είμασταν καλύτεροι.! Όπως έγραψες και εσύ αγαπούσε ο ένας τον άλλο. Το παρελθόν μας είναι οι ρίζες μας, αν ξεχάσουμε το παρελθόν μας....θα χάσουμε τις ρίζες μας. Και χωρίς ρίζες δεν θα έχουμε μέλλον.

kakos04 είπε...

Καλησπέρα σε όλους , και εδώ η γιαγιά μου έκανε μπάνιο στην αυλή , η τουαλέτα ήταν το μόνο κλειστό δωμάτιο στην αυλή . Ο πατέρας μου από συνήθεια ακόμη πλένει πρώτα τα μαλλιά του σκύβοντας και μετά μπαίνει στην μπανιέρα . Η συνήθεια από το κρύο νερό στην αυλή δεν κόβεται . Θυμάμαι και εμείς καλοκαίρι στην γιαγιά πρώτα τα μαλλιά στην αυλή και μετά το υπόλοιπο σώμα :) .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα Νικόλα...εντάξει εκεί είναι Κρήτη και παίζει άνετα το μπάνιο στην αυλή πολλούς μήνες τον χρόνο. Εδώ κάνει ΚΡΥΟ.!! Μόνο το καλοκαίρι θυμάμαι στο χωριό του πατέρα μου κάναμε έξω στην αυλή με το λάστιχο μπάνιο με κρύο νερό...και μέσα στην μεγάλη πέτρινη στέρνα που είχαν για να πίνουν τα ζώα νερό χα χα χωνόμασταν μέσα τελείως.

Ποτάμια θέλεις μέσα.! Λιμνούλες με νερόφιδα και βατράχια..πάλι μέσα. Κανάλια με νερό πάλι μέσα...Δεν υπήρχε τρύπα για τρύπα με νερό που να μην χωθούμε να πλατσουρίσουμε.