ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Η FED είχε κλειστή συνεδρίαση σήμερα το πρωί.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Kαι όσο όλοι ασχολούνται με το Ουκρανικό ζήτημα, εμείς κοιτάμε εκεί που δεν προσέχουν οι πολλοί.Η FED είχε κλειστή συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα πρωί. Αναφέρθηκε ότι η Fed έχει σκοπό να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου και η Fed αισθάνεται τώρα ότι πρέπει να κάνει κάτι.

Εάν η Fed όντως αυξήσει τα επιτόκια, αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που το έκανε αυτόν τον αιώνα υπό Δημοκρατικό Τυφώνειο Πρόεδρο.  Η μόνη άλλη φορά που η Fed αύξησε τα επιτόκια υπό Δημοκρατικό από το 2000 ήταν το 2016 αφού διατήρησε τα επιτόκια στο 0% κατά τα πρώτα 7 χρόνια της θητείας του Ομπάμα.(παρδαλός τυφώνειος πρόεδρος αυτός).

Αυτή  άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά και στην ευρωζώνη και σε όλες τις δυτικές οικονομίες έχει ήδη προεξοφληθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημικής κρίσης αλλά και του οικονομικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης που έχει ήδη επηρεάσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς θα παρατηρηθεί αύξηση και στους λεγόμενους επιτοκιακούς δείκτες στην ΕΕ όπως ο euribor και SARON που σήμερα ακόμα κυμαίνονται σε αρνητικά επίπεδα.

Όμως αυτοί οι δείκτες είναι και δείκτες αναφοράς των επιτοκίων σε δάνεια. Ο μεν πρώτος σε δάνεια ευρώ ο δε δεύτερος σε δάνεια ελβετικού. Όλες ή οι περισσότερες δανειακές συμβάσεις έχουν  κυμαινόμενο επιτόκιο με βάση τους άνω επιτοκιακούς δείκτες κατά περίπτωση είδους δανείου. Τι σημαίνει στην πράξη αυτό; Αύξηση ύψους δόσεων και μεγαλύτερη τοκογονία των δανεικών οφειλών.
 
Αν δε η κρίση επιφέρει και κάποιο ταρακούνημα των ισοτιμιών μεταξύ ευρώ και ελβετικού....καταλαβαίνετε. Φυσικά οι πολιτικοί δεν πρόκειται να πάρουν μέτρα προστασίας τέτοιου βέβαιου ήδη κινδύνου. Τους ενδιαφέρει μόνο η επέκταση του εμβολιασμού, η "υγεία" των πολιτών πάνω απ' όλα και η τήρηση των μέτρων.
 
Όλα αυτά δεν τα μάθατε από μένα. Σύμφωνοι; Οι δανειολήπτες απλά να συνεχίζουν να φορούν την μάσκα τους και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Η υγεία (των πολυεθνικών) πάνω απ' όλα.

 

1 σχόλιο:

Μμ2 είπε...




Ουκρανία
όπως Κορωνία,
και μπακλαβάς γωνία.
Ο κόσμος όλος
ένα περίπλοκο
κερδοσκοπικό κουβάρι
οι ίδιοι πάντα
μεγαλοι παίκται
και το ίδιο τροπάρι!