ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Δεν επιτρέπεται να αφήσετε την Πολεμική Αεροπορία χωρίς πυραύλους αέρος εδάφους, χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Θα πρέπει να πούμε κάποια πράγματα σχετικά με την ανάρτηση ΕΔΩ. Η αγορά των F35 δεν θα πρέπει να αποτελέσει μια βεβιασμένη αποπληρωμή γραμματειών για απόσπαση πολιτικής στήριξης από την Αμερική. Καταρχάς ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να γίνει με τη μέγιστη προσοχή.

Το F35 για κανέναν λόγο δεν πρέπει να εκτροχιάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα του Π.Ν. Ο εκσυγχρονισμός του Π.Ν πρέπει να συνεχιστεί με την επιλογή των 5 γαλλικών κορβετών Gowind 3000, για μέγιστη ομοιοτυπία και δυνατότητα συνεργατικών εμπλοκών. Η απόκτηση F35 πρέπει να λάβει το πράσινο φως, αφού αποδεσμευτούν στην Ελλάδα οι πύραυλοι που η πολεμική μας αεροπορία χρειάζεται. Δεν διανοούμαστε να προβούμε σε αγορά μια πλατφόρμας με κόστος κτήσης 3,5 δις, χωρίς αυτή να φέρει τα όπλα που κάνουν την διαφορά.

Μια πλατφόρμα κρίνεται game changer, όχι από μόνη της αλλά από τα όπλα που δύναται να χρησιμοποιήσει. Η απουσία πυραύλων όπως AGM 88 G ER, agm 158 B jassm er, NSM. Δεν επιτρέπεται να αφήσετε την Πολεμική Αεροπορία χωρίς πυραύλους αέρος εδάφους, χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Είναι αδιανόητο να δούμε F35 και F16 BLK 70/72 Viper να εξοπλίζονται μόνο με JSOW ανεμοπορίας. Θα είναι εγκληματικό να γίνει πρώτα αγορά των F35 και έπειτα των πυραύλων. Η σύμβαση των F35 πρέπει να κλείσει μόνο όταν μας αποδεσμευτούν και αυτοί οι τρεις πύραυλοι. Όχι ένας από αυτούς, αλλά και οι τρεις. Επίσης θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν τα ισραηλινά rampage και τις guided bombs spice 1000+2000. 

Η έκδοση του F35 εννοείται πως θα πρέπει να είναι η νεότερη, δηλαδή η block 4, μιας και σε αυτή θα έχουν λυθεί πολλά προβλήματα λογισμικού και θα περισσότερους εσωτερικούς πυλώνες ανάρτησης πυραύλων. Εκεί δηλαδή που το F35 blk 3 μετέφερε μόνο 4 πυραύλους αέρος αέρος, στην blk 4 θα μπορεί να μεταφέρει 6.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία  θα πρέπει να βρει κονδύλια για σύναψη πολυετούς σύμβασης για FOS των 4 ΑΣΕΠΕ erieye. Τα erieye δεν θα πρέπει να γίνουν τα νέα Mirage 2000. Επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστούν πολλά από τα υπάρχοντα ραντάρ του ΣΑΕ. Δεν ξέρουμε πως θα καταφέρουμε να βρούμε τόσα κονδύλια (έχω όμως αρκετές ιδέες) . Κονδύλια για νέους πυραύλους για τα F16 και για τα F35, κονδύλια για τις FOS των erieye, κονδύλια για τα νέα ραντάρ του ΣΑΕ, ένα πράγμα όμως θα είναι ανεπίτρεπτο. Δεν πρέπει να περικοπούν τα διαθέσιμα κονδύλια του Π.Ν .Η επόμενη αγορά θα αφορά τις κορβέτες του ναυτικού. Δεν θα είναι το F35, η αεροπορία εις βάρους του ναυτικού.

Τέτοιες αγορές προϋποθέτουν αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού και μάλιστα γερή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: