ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022

Το colpo grosso με το κοβάλτιο της ΛAΡΚΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Το colpo grosso με το κοβάλτιο της ΛAΡΚΟ.

Η ιστορία με την ΛΑΡΚΟ, που πέραν των άλλων διαθέτει το 92% των αποθεμάτων Νικελίου της ΕΕ (ναι εκείνο το παλιομέταλλο που έχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών τουτού) αλλά και κοβάλτιο, τόσο που να μπορεί να καλύψει το 10% των αναγκών της ΕΕ για τα επόμενα 100 χρόνια, είναι ίσως γνωστή.
Δεν ξέρεις τι είναι το κοβάλτιο;;
 
Τίποτα σπουδαίο, αυτό το μέταλλο για το οποίο πλακώνεται τώρα η Γαλλία με τις Ρωσία -Γερμανία στις χώρες του Σαχέλ, αν έχεις ακουστά. Όχι απευθείας, μέσω κάτι τζιχαντιστών που τους πληρώνει ο Ερντογάν, με λεφτά του Κατάρ. Το έχουμε τώρα ποιο είναι;; Εκείνο που δεν θα έχουμε είναι ότι η τιμή και αυτού θα 5πλασιαστει μέχρι το 30, όπως υπολογίζουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν. Λογίζεται στα στρατηγικά μέταλλα των ΑΠΕ, βλέπεις.
 
Ψιλά γράμματα όμως όλα αυτά για το τι παίχτηκε με την πρώην κορωνίδα των επιχειρήσεων του Μποδοσάκη.
 
Το 08, ένας τότε εγκαθετούλης του τότε γκουβερνου, έδωσε όλη την παραγωγή νικελίου σε σταθερή τιμή 23.000$ τον τόνο σε έναν έμπορα (το κόστος παραγωγής του τόνου ήταν τότε 22.000$, κυρίως για ρεύμα για τα καμίνια που βγάζουν τις "χελώνες" σιδηρονικελίου).
 
Η τιμή του νικελίου για 3-4 χρόνια σκαρφάλωσε στις 50.000$. Αλλά μετά έπεσε στα 13.000. Τότε διέκοψε ο έμπορας την σύμβαση και είπε "δεν το θέλω τώρα, πουλήστε το μόνοι σας". Διοικούσε την ΛΑΡΚΟ τότε ο μπαμπάς Σκρέκας, του σημερινού υπουργού.
"Ευχαρίστως είπε αυτός, τιμή μας που συνεργαστήκαμαν". Και μαζί με τις ζημιές προσέλαβε και το μισό Σκρεκέικο να έχουν να πορεύονται οι άνθρωποι.
 
Το αποτέλεσμα: 135εκ τα δάνεια μέχρι το 15 η ΛΑΡΚΟ. Και καταχρεωμένη στην ΔΕΗ, που ήταν και μέτοχος της. Και με μνημονιακή υποχρέωση από το 2ο μνημόνιο, του Σαμαρά, να το πουλήσουμε το παλιοπραμα την ΛΑΡΚΟ. Τι την θέμε;;
 
Κάποιοι το έπαιξαν καθυστέρηση, όσο μπόρεσαν, μπας και το σώσουν το μνημονιακό. Αλλά και λόγω ίσως της άγνοιας το τι είναι κοβάλτιο και τι πλέγμα 123 νικελίου, δεν το έσωσαν τελικά. Καμία Τράπεζα δεν ήθελε να στηρίξει το παλιοπραμα μπας και κάνει καμία επένδυση και εκσυγχρονιστεί.
 
Και έτσι φτάσαμε στο 2022, πάλι με Σκρέκα στα πράγματα για να ολοκληρωθεί το σχέδιο. Απολύθηκαν προχθές 1.080 εργαζόμενοι και ετοιμάζεται τώρα το επόμενο άλμα. Η πώληση, ίσως έναντι συμβολικού τιμήματος, των αποθεμάτων Νικελίου και Κοβαλτίου σε κάποιο fund. Προσωπικά δεν θα εκπλαγώ αν τελικά αυτό είναι το ίδιο που ψώνισε την Εθνική Ασφαλιστική, τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΗ. Ξέρετε, εκεί που δουλεύει η πρωθυπουργική θυγατέρα καλε, σε διευθυντική θέση στα 23 της για να κουμαντάρει τους μετόχους. Η σε κάποιο άλλο μετωπικό του σχήμα, για ξεκάρφωμα.
 
Τι θα ακολουθήσει;;
 
Τα γνωστά.
Ταρατατζουμ ταρατατζουμ περί της νέας μεγάλης επένδυσης από τον Άδωνι (το συμβολικό τίμημα δεν θα το μάθουν πολλοί, τι τα πληρώνουμε τα μμεδια...) και η μοσχοπώληση του κοβαλτίου κυρίως, άντε και του νικελίου, πριν εξαχθούν, στα χαρτιά, να γίνουν τίποτα futures και derivatives, στις μελλοντικές τους τιμές. Από τις Τράπεζες, αυτές που αρνιόταν να χρηματοδοτήσουν τον όποιο εκσυγχρονισμό ντε.
 
Παντελώνιασμα των κερδών από το fund, να πληρώσουν και κάτι τις στο πολιτικό τους προσωπικό για τον κόπο τόσων χρόνων, και μετά ...μην τους είδατε. Όσο για εκείνα τα παλιονικέλια και τα παλιοκοβαλτια τι θα γίνουν, πως και ποιός θα τα εξορύξει, θα ρωτήσεις ίσως. Άγνωστον! Αυτά τα θέματα βρίσκονται, ως γνωστόν, εκτός των business plans των παικτών του καζινοκαπιταλισμού που κάνει τώρα παιχνίδι, τώρα που γυρίζει η μπίλια.
 
Μην είσαστε και πλεονέκτες!
 
Υ.Γ Στο ίδιο σχέδιο υπήρξε και παλιότερη ιστορία περί των σιδηροκραμμάτων, επί Σημιτιστάν, τότε επί τάπερμαν μπήκε το λουκέτο στα κρατικά ΕΛΣΙ (μεταλλεία κι εμπλουτισμός) και ΕΛΕΒΜΕ (μητρική) με πρόφαση τα χρέη στη ΔΕΗ. Δεν βόλευε κάποια σχέδια και την σκότωσαν άνευ ενδοιασμού. Μία από τις μεγαλύτερες πουστιές σε βάρος της πατρίδας. Θυμάται κανείς ποιος ήταν αρχηγός στην Λαρκο επί κυβέρνησης Καραμανλή και τι συμβόλαιο έκλεισαν για τρία χρόνια για τιμή πώλησης του νικελίου.;; Μην το ψάχνεται...ο Σκρέκας. Αν αυτό το συμβόλαιο το έκλειναν σε δική τους εταιρία σήμερα θα έκαναν χαρακίρι αν είχαν φιλότιμο. Και εδώ είμαι τα γράφω δημόσια. Άιντε κάντε μου μήνυση ...αν θέτε να σας γαμήσουμε.
 
Υ.Γ1 Που έχει κοβάλτιο στην Ευρώπη (με κυκλάκια) και που μπορεί να έχει (με x) στην φώτο κάτω.Να δείτε εδώ από τις μελέτες που έχει πληρώσει η ΕΕ. Εδώ γύρω στους 3.000 τόνους, στα πιο βόρεια Βαλκάνια κάτι μικροποσότητες και στην Φιλανδία άλλους 2.400 τόνους τον χρόνο).
 

 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: