ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ, ΤΑ ΝΈΑ ΠΕΔIΑ ΤΩΝ ΜΑΧΏΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΣIΦΩΝΑ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ ;

ΔΥΟ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΚΑΦΕ ΤΟΥ ΣΑΒΒAΤΟΥ.
 
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ, ΤΑ ΝΈΑ ΠΕΔIΑ ΤΩΝ ΜΑΧΏΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΜΕΝΑ ΘΕΡΜΟΣIΦΩΝΑ.
 
Κλείνοντας σχεδόν ένα χρόνο και κάτι μετά την ανάληψη του τιμονιού από τον Μπαιντεν και σχεδον δυο από το πρωτο lockdown του πλανήτη, είναι πλέον ορατή και διά γυμνού οφθαλμού μια τεράστια μετάλλαξη. Τα βασικά χαρακτηριστικά της:
 
- Η υπερχέωση κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, λόγω της ύφεσης των πάντων, με ταυτόχρονο όμως πλουτισμό όσων έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά παίγνια για ελίτ, αυτά που συντηρούν και μεγενθυνουν μια κολοσιαιων διαστάσεων φούσκα τοξικών, όση 21 παγκόσμια ΑΕΠ σήμερα.
 
- Η ψηφιοποίηση των πάντων. Παραδοσιακές ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες απέκτησαν το πρόθεμα τηλε. Εκπαίδευση, εργασία, σεξ, διασκέδαση, πολιτισμός, κρατικές υπηρεσίες, κόμματα, δημοκρατία κλπ, με τρόπο που φαίνεται ότι θα διατηρηθεί αυτό το τηλε ως κυρίαρχο και μΚ (μετά Κορονοιού).
 
- Ο περιορισμός της φυσικής επαφής, εντείνει την ανάγκη για συναλλαγές που χρησιμοποιούν κυρίως "ψηφιακό χρήμα". Δεν είναι τυχαία η απότομη στροφή μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών ή πολυεθνικών σε τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν από "αναρχα" ψηφιακά νομίσματα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα "κρυπτονομίσματα", τα μόνα που μπορούν να λειτουργήσουν και εξωτραπεζικά, αν τύχει και καταρρεύσει το τραπεζικό σύμπαν όπως πήγε να γίνει το 08 με την Leman Bros λόγω της απαξίωσης 800δισ$ στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Τώρα βρίσκονται στην ίδια διακινδύνευση δάνεια, ιδιωτικά ή δημόσια, που υπερβαίνει το μέγεθος τους τα 30τρις! Μαζί και η κερδοφόρα φούσκα των ελίτ, απ όπου και τα κέρδη τους σήμερα. Και δεν διστάζουν να υιοθετούν λύσεις που θυσιάζουν τις εμπορικές Τράπεζες για να σωθεί το εκδοτικό δικαίωμα παραγωγής χρήματος των Κεντρικών. 
 
- Η προσπάθεια βεβιασμένης αλλαγής του στρατηγικού καυσίμου του πλανήτη σε κάτι γκρι, νεφελώδες και ουτοπικό που το ονόμασαν "πράσινη μετάβαση". Όλα από ΑΠΕ, λέει, δηλαδή ένας νέος κύκλος υπερδανεισμού ύψους 7.000δισ (!) μέχρι το 30 σε όλον τον πλανήτη
Για το κλίμα λες;;
Μπα, δεν είναι χαζοί οι της ελίτ και το κλίμα το έχουν ακόμα "χεσμένο". Τις τράπεζες και τις φούσκες τους τρομπάρουν πάλι, μην τυχόν και σκάσουν. Και με την ευκαιρία μίας ενεργειακής κρίσης με γεωπολιτικό υπόβαθρο, ξεφορτώσου πάλι μερικά πετροδολλαρια να τα πληρώσουν τα ζαβά, οι Ευρωπαίοι.
 
- Την στροφή των ελίτ και των funds τους σε επενδύσεις μόνο σε ότι έχει πάγια. Είτε των κροίσων της πληροφορικής που αγοράζουν χωράφια(!) είτε των funds που μαζεύουν τα πάγια πτωχευμένων επιχειρήσεων (από ξενοδοχεία έως μικροσπιτα νεοπτωχων μικρομεσαίων). Γιατί άραγε;;
 
- Το μόνο που συνεχίζει να κρατάει κάποια ψευδαίσθηση κοινωνικής συνοχής και σταθερής λειτουργίας σε αυτό το μέρος του πλανήτη, είναι τα λεγόμενα "κοινωνικά δίκτυα" σαν το fb, το tweeter και τα λοιπά. Παίζουν όλο και περισσότερο εδώ τον ίδιο ρόλο που έπαιξαν και οι "πλατείες" το 10
 
Ψηφιακές διαδηλώσεις αγανάκτησης και οργής, κυρίως αυθόρμητες κανονικών ανθρώπων που δυσανασχετούν και αντιδρούν με την διαίσθηση τους βλέποντας να πηγαίνουν τα πάντα κατά διαόλου.
 
Αυτά όμως τα "μέσα" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μηχανές ιδιωτικών εταιριών για να πουλούν κατευθυνόμενη διαφήμιση σε εταιρείες, παρέχοντας ως τυράκι συμμετοχής στους χρήστες-καταναλωτές την εύκολη επικοινωνία. 23$ ανά κεφάλι η διαφημιστική δαπάνη μόνο στο fb για τους 2,5δισ χρήστες του, που αυξήθηκε και μέσα στην πανδημία κατά 13% περίπου. Κάπου 90δισ$ τα κέρδη μόνο του Facebook το 2020 από αυτή την μπιζνα που στήθηκε πριν την έναρξη της περιόδου των οικονομικών κρίσεων του 21ου αιώνα, αυτές που τελείωσαν και την παγκοσμιοποίηση όπως την ξέραμε. Μοιραία και η ανάγκη μετάλλαξης αυτών των μέσων συναλλαγών είτε της αντικατάστασης τους με νέα, άλλης "κοπής".
 
- Μοιραία αφού , η έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας και ο όγκος αυτών των δικτύων παλαιάς κοπής, της πΚ εποχής, τους έχει προσδώσει και τον χαρακτήρα των πεδίων των μαχών αντιμαχομενων κρατών, πολιτικών σχηματισμών η ομάδων με νέες μεθόδους διάταξης "στρατών" εντεταλμένων και με νέες στρατηγικές μαχών. Μοιραίο και οι ιδιοκτήτες αυτών των μέσων, καλούνται να μεροληπτούν υπέρ του ενός ή του άλλου. Το μέγα θύμα αυτής της μάχης : η παραδοσιακή δημοκρατία της φυσικής επαφής, έστω δια αντιπροσώπων, όπως την γνωρίσαμε τους τελευταίους δύο αιώνες! 
 
- Στο καθυστερημένο δικό μας περιβάλλον, όλα αυτά δείχνουν πολύ μακρινά και αόριστα. Άντε τώρα να εξηγήσεις την απόλυτη συσχέτιση τους με τις βλακώδεις οδηγίες μεταφοράς στην ατομική σου ευθύνη με τα "κλείστε τον θερμοσίφωνα και όλα μετά καλά". Έτσι το μόνο που μένει τελικά κλειστός είναι εκείνος ο διακόπτης. Αυτός που κάνει τα ρετιρέ ακατοίκητα. Ελλείψει περιεχομένου εγκεφάλου.
 
"Και τώρα τι κάνουμε κύριε διαπιστωσάκια;;", το εύλογο ερώτημα του κάθε καλοπροαίρετου, που ίσως να έχει βαρεθεί να διαβάζει μόνο διαπιστώσεις και αναλύσεις με μεγάλες ακολουθίες από ούτε -ούτε - δεν-δεν αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση. Να κοιτάμε την Γιαδικιαρογλου, που κοιτάζει αμήχανα την μπόχα και την σαπίλα, που από καλύπτεται καθημερινά από ενός παλιού κόσμου που καταρρέει, κάνοντας καριέρα μόνο στην αποκάλυψη του;; Φτάνει μόνο αυτό;;
 
Διαισθάνομαι ότι η εναλλακτική απάντηση στον δυστοπικό κόσμο μΚ που προδιαγράφουν τα πιο πάνω θα προέλθει μόνο μέσα από την υπέρβαση και της αντίληψης που είχαμε για τον προηγούμενο αλλά και από την υπέρβαση και των ιδίων των διαθέσιμων μέσων που είχε δημιουργήσει (επικοινωνίας, συναλλαγών κλπ). 
 
Με την δημιουργία νέων, που θα εγγυώνται από την φύση τους (και όχι λόγω κάποιας εγγυήτριας υπέρτατης αρχής η κάποιου πολιτικού σχηματισμού πάνσοφων εκ γενετής illuminati ), την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχό. 
 
There is no ALTERNATIVE, το TINA των νεοφιλελε της δεκαετίας του 90 γυρίζει μπούμερανγκ μετά την πλήρη κατάρρευση όλων των σχετικών δογμάτων, κατασκευών και "αφηγημάτων"! 
 
Και με αυτή την διαίσθηση, κάνω ότι περνάει και από το δικό μου χέρι αυτή η μάχη όλων των μαχών να δοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα, κάνοντας τα όλα πενηνταράκια και όσο μπορώ κατανοητά και από εδώ, όσο αυτό το μέσο επικοινωνίας υπάρχει πριν να καταρρεύσει και αυτό όπως κάθε τι τεχνολογικό, άρα με ημερομηνία λήξης.
 
Αυτό που μόνο ξέρω είναι αυτό που έμαθα από τον Ευτυχή  Μπιτσακη. Η δυναμική του ελάχιστου γίνεται τεράστια μέσα σε πολύπλοκα εκτός ισορροπίας συστήματα, όπως αυτού του κόσμου μου μεταλλάσσεται τώρα μπροστά στα μάτια μας.
 
Μείνετε συντονισμένο για να το βρούμε. Προφανώς και δεν τα ξέρω ούτε εγώ όλα, όπως και ο καθένας σας. Για την ακρίβεια, γνωρίζω ελάχιστα. Όπως πχ αυτό που διάβασα από τον  Μπιτσάκη.*
 
* Θεωρώ,ότι αυτό που έλεγε ο Μπιτσάκης ήταν το ίδιο με αυτό που έλεγε κάποιος άλλος -μεγάλη ανακατωσούρα,υπέροχη κατάσταση-που μάλλον ταιριάζει με τις νεότερες προσεγγίσεις για την αύξηση της εντροπίας σε συστήματα εκτός ισορροπίας, ότι δηλαδή αυτό δεν οδηγεί νομοτελειακά σε αύξηση της αταξίας και την καταστροφή του όλου συστήματος,αλλά μπορεί, ανάλογα με την διακλάδωση που θα ακολουθήσεις ,να οδηγήσει σε μια ανώτερη πολυπλοκότητα και μια νέα ποιότητα.
 
Αναγκαία,βέβαια,προϋπόθεση είναι -το σύστημα να παραμένει εκτός ισορροπίας και -να υπάρχει το υποκείμενο,έστω και η πιο μικρή ανθρώπινη παρέμβαση που να σπρώξει στη "σωστή" διακλάδωση.

4 σχόλια:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Λυκαστρε καλημερα,συμφωνα με τα λεγομενα σου και αυτη την θεωρια του Μπιτσακη που λες,δεν εχει σημασια μονο εαν θα κυβερνηθουμε απο την τεχνητη νοημοσυνη και απο μια ελιτ που μας μας θελει για κιμα,αλλα παιζει μεγαλο και απροσδοκητο ρολο πολλες φορες και η σταση-αποψη και εμας των μικρων,των προβατων οπως θελουν να μας βλεπουν.
Αυτο τον καλο κυριο τον φιλαω σταυρωτα και του υποσχομαι οτι θα ενισχυσω σε εκθετικο βαθμο και με γεωμετρικη προοδο καθε τετοιο φαινομενο η συμβαν.
Ολα αυτα βεβαια για να κοψω το χαμογελο αυτων των ανεκδιηγητων πουστηδων που δινουν συμβουλες για θερμοσιφωνες.

Καλο μεσημερι σε ολους.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Kαλό μεσημέρι φίλε ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ...ΑΚΡΙΒΏΣ όπως το λες...ακόμα και το πιο μικρό παίζει ρόλο. Αυτό που κατάλαβα διαβάζοντας τον είναι ότι υπάρχει ΣΥΝΔΕΣΗ του σύμπαντος με την καθημερινή ζωή ΚΑΙ ΜΕ ΕΜΆΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ...και υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα μας.Αν για παράδειγμα είμαστε εμείς ήρεμοι τότε και το Σύμπαν έχει την ηρεμία του.

Μμ2 είπε...


ΜΑΘΕ ΜΠΑΛΙΤΣΑ

Το σύστημα είναι σατανικό (κακοδαιμονικό)
αντλεί δ' ενέργειαν και ηδονήν
βασανίζοντας και ατιμάζοντας,
ασύστολα κι ατιμώρητα,
άνθρωπον και λαόν.
Και ο μεν θεός ίσως είναι με τον λαόΝ
αλλά το σύστημα έχει αντ' αυτού
την διπρόσωπο δαιμονική θρησκεία
που το αθωώνει για κάθε του κακό
καθώς συνεργάζεται συγκυβερνώντας μ' αυτό.
Έρρει όμως τα θεία και τον δίκαιον έτσι,
η αλήθεια και η γλυκειά ελευθερία
διό και η τόση του κόσμου μας
ανωμαλία, πίκρα και δυστυχία.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου φίλε Μμ2....Η «ελίτ» αυτό που κάνει και επί των ημερών μας, το κάνει εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια… της έχει δοθεί το δικαίωμα να επιλέξει ποιοι θα φύγουν (θυσία) αλλά από αυτούς που είναι ήδη να φύγουν. Ελεύθερον το έμψυχων… αυτό μην μας πάρουν, τα υπόλοιπα ας τα βάλουν στον κώλο τους.

Ο κάτοικος της χώρας ζει σε μια "φυλακή. Και αυτή την "φυλακή" δεν την έφτιαξαν οι τωρινοί δεσμώτες της… όπως κάθε φυλακή έχει τις εξόδους της..αλλά θέλει αρχίδια ψυχής για να περάσεις στην Ελευθερία.

Όσο για το σύστημα και τους "θεούς" τους μπορούνε να πάνε πνιγούν...χεσμένους τους έχουμε.