ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Απο το πεντάγωνο του Κισινγκερ, στην νέα πολύ-πολική παγκόσμιοποίηση αλά Αμερικεν και η κατάρρευση της Γεωμετρίας της στην Ουκρανία.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Από το πεντάγωνο του Κισινγκερ, στην νέα πολύ-πολική παγκοσμιοποίηση αλά Αμερικεν και η κατάρρευση της Γεωμετρίας της στην Ουκρανία.

Μπορεί να προσάψει πολλά ο καθένας για την 100χρονη αλεπού της Αμερικανικής διπλωματίας, τον Κισινγκερ. Όχι όμως έλλειψη διορατικότητας.Κάτω από αυτήν πέτυχε η πολιτική που οδήγησε στην απομόνωση, και τελικά πτώση, της Σοβιετιας ανοίγοντας την εποχή της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης, που στηρίχθηκε στην μονοκρατορία του δολαρίου. Και, μετά την εποχή Ρηγκαν-Θάτσερ, και στην κυριαρχία των νεοφιλελε δογμάτων, αυτών που κατέρρευσαν παταγωδώς στις μέρες μας με αφορμή τον Covid19.
 
Στην πραγματικότητα η πτώση της προηγούμενης "τάξης πραγμάτων" είχε ξεκινήσει το 08 με την κρίση που προκάλεσε το μερικό σκάσιμο της τραπεζικής και χρηματιστηριακής φούσκας τοξικών ομολόγων. Η διαχείριση της μέσω κρατικών χρεών για να φουσκώσει πάλι η φούσκα,' όπου σήμερα και τα κέρδη των ελίτ, έχουν στρέψει την πλάτη των "επενδυτών" στην πραγματική οικονομία. Κρίση προσφοράς και ζήτησης στην πραγματική οικονομία, καμία κρίση αλλά άνθηση της γκρι αγοράς των χρηματοπιστωτικο συναλλαγών επί της φούσκας! 
 
Αυτό, σε συνδυασμό με τις αλλοπρόσαλλες βιομηχανικές εθνοαπομονωτικές πολιτικές του Τραμπ και τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε το 16 με την Κίνα, μας οδήγησαν στην οικονομική κρίση του 18. Αυτή που ήρθε να κουκουλώσει ο Covid19 για να δούμε τι θα κάνουμε στον μισό πλανήτη.
Ο άλλος μισός, χωρίς σοβαρές συνέπειες από το δεύτερο και τρίτο κύμα του, οργανώνεται ήδη γύρω από μια νέα εμπορική ζώνη 11 κρατών με επικεφαλής την Κίνα (συμμετέχουν και η Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Βιετνάμ, κα). Αναπτύσσεται ήδη και με την ενεργειακή αυτονομία που τους προσδίδει και η σύνδεση του Ιράν σε αυτόν τον νέο πόλο. Έσπευσε ασθμένουσα να συμμετάσχει και η Μ. Βρετανία, που βλέπει τον κίνδυνο να χαθούν οι δεσμοί της με τους πιο σοβαρούς συνεργάτες της στην Κοινοπολιτεια, αλλά "έφαγε πόρτα". Και έτσι προέκυψε το AUKUS 
 
Έσπευσε και η Μέρκελ με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Κινας CAI που υπογράφτηκε επί Γερμανικής προεδρίας με μόνο κριτήριο τα συμφέροντα της Γερμανίας. Τώρα, με το Ουκρανικό, γίνεται και αυτή κουρελόχαρτο. Στην προσπάθεια δημιουργίας του Τριγώνου Ηπα-ΕΕ-Ουκρανιας (για τον έλεγχο της αμμωνίας, της ουρίας και δευτερευόντως των σιτηρών της τελευταίας), όλο το σύστημα κατέρρευσε! 
 
Ποιο σύστημα:
 
Ο Κισινγκερ, βλέποντας που πάει το πράγμα, συμβούλεψε πέρσι τον Μπαιντεν να τα "βρει" με την Κίνα αφού πριν ηγηθεί μιας προσπάθειας δημιουργίας ενός κόσμου πολλών πόλων, με την συμμετοχή των ΗΠΑ στον κάθε ένα από αυτούς ως την νεα αρχιτεκτονικη ασφαλειας και παγκόσμιου εμπορίου. Μπας και σωθεί έτσι η αμήχανη Αμερική. (Στο σχήμα φαίνονται τα τρίγωνα Κισινγκερ γύρω από το βασικό πεντάγωνο ΗΠΑ- Κινας- ΕΕ- Ρωσίας και Ιαπωνίας που βρίσκονται στην κλασσική του θεώρηση).
 
Το νέο Δόγμα Κισινγκερ, αυτό που προσπαθεί να υλοποιήσει τώρα ο Μπάιντεν μέσα από πολλαπλές και διαπλεκόμενες κρίσεις στην ενέργεια, την παραγωγή, τα logistics, στην οικονομία και το υγειονομικό που κληρονόμησε, είναι όμως καταδικασμένο σήμερα να αποτύχει!
 
Αγνοεί την νέα δυναμική που δημιουργείται από:
 
🔹την μετάβαση σε ένα νέο καύσιμο, το φυσικό αέριο, που θέλει σταθερούς δρόμους αγωγών για να κινηθεί (και κρίσιμους κόμβους ελέγχου της ροής του). Το ίδιο απαιτεί και το επόμενο, το υδρογόνο, επί των ίδιων υποδομών.
🔹Τα ψηφιακά "νομίσματα" κάθε είδους και μεθόδου έκδοσης τους, και το ηλεκτρονικό εμπόριο που κινούνται εκτός των κλασσικών οργάνων ελέγχου της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης (τράπεζες, σύστημα Swift, παραγωγή χρήματος από δάνεια κλπ)
🔹την ανάδειξη και νέων "παικτών" όπως πχ η Ινδία, αλλά και την διαμόρφωση ήδη και νέων ζωνών εμπορίου με άξονες την ενέργεια και ψηφιακά μέσα συναλλαγών (όπως η διαμορφουμενη εμπορική Ζώνη ΗΑΕ-Σ. Αραβιας- Ισραήλ - Αιγύπτου που περιλαμβάνει και εμάς ως διεπαφή της με την ΕΕ).
🔹η ανάδειξη της Αφρικής ως του κυρίου τροφοδότη πρώτων υλών και τροφής προς την Ευρώπη και την Μ. Ανατολή μέσα στην επόμενη εικοσαετία, και της Λατινικής Αμερικής αντίστοιχα στο δυτικό ημισφαίριο.
🔹Την μεταφορά των συγκρούσεων ελέγχου των πηγών εξόρυξης υδρογονανθράκων στα πεδία εξόρυξης μετάλλων, τελείως απαραίτητων για την στρατηγική της λεγόμενης "Πράσινης Μετάβασης", που ήδη τα ελέγχει κυρίως η Κίνα
🔹Την τεχνολογική καθυστέρηση 4-5 χρόνων των ΗΠΑ σε κρίσιμους τομείς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης ως προς την Κίνα (δίκτυα 5/6G, , τεχνολογίες blockchain και Artificial intelligence).
 
Αυτά όμως σήμερα είναι κατανοητά και από άλλους "παίκτες" που διαμορφώνουν τις δυναμικές της νέας Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής (Εκτός ίσως από τις ηγεσίες της ΕΕ, που ακόμα κοιτάνε την Γιαδικιαρογλου που κοιτάει την Πετροβασίλη). Έτσι, αυτή η ανισορροπία στον πυρήνα του παλιού πενταγώνου του Κίσσινγκερ γέννησε πριν ένα μήνα μια κρίση στο Καζακστάν, τώρα στην Ουκρανία και θα γεννήσει πολλές ακόμα στο εγκυς μέλλον, ίσως όταν εμφανιστεί έντονα με όλα αυτά και η διατροφική κρίση.
 
Η στατική γεωμετρία του Κίσσινγκερ από το παλιό 5γωνο στα 10 τρίγωνα υπό τις ΗΠΑ, δεν δουλεύει! Έτσι ιδωμένα τα πράγματα, κάτω από την δυναμική που γεννάει η νέα αυτή πραγματικότητα προβλημάτων και αντιθέσεων, που δεν περιλαμβάνεται στην οπτική του 100χρονου, δημιουργούνται νέες συνθήκες, προκλήσεις και ίσως και ευκαιρίες για την δική μας παρουσία στον νέο πολυ-πολικό κόσμο που αναδεικνύεται. Αλλιώς όμως, εκτός της στατικής θεώρησης της γεωμετρίας Κισινγκερ!
 
Η κατανόηση της νέας δυναμικής, είναι πλέον όρος επιβίωσης μας ως κρατικής οντότητας στην νέα εποχή και όρος επιβίωσης του 95% ίσως των συμπολιτών μας. Η μονομερής πρόσδεση μας σε παλιές σταθερές, όπως οι πολιτικές που κυριάρχησαν στην καταρρέουσα αλά Μερκελ ΕΕ ή σε προτάσεις που δεν λαμβάνουν υπ όψη τα πιο πάνω, παπαγαλιζοντας κάτι για πρασινάλογα , είναι ήδη ένα πολύ επικίνδυνο βαρίδι.
 
Υ.Γ Ο Πουτιν έβαλε 4 όρους για να διακόψει την ενεργειακή ομηρία της ΕΕ μέσω του Ουκρανικού:
🔹Να μην ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
🔹Να αναγνωριστούν από το Κίεβο οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντονιέτσκ
🔹Να μην μετατραπεί η Ουκρανία σε απέραντο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ και
🔹να απωλέσει το Κίεβο την μιλιταριστική πολιτική του έναντι του Ντονμπάς.
 
Με δυο λόγια, συνδιοίκηση με την Ουκρανία μέσω δύο αυτόνομων ΛΔ της Ουκρανίας.. Η αν θέλετε και το όριο συμβιβασμού του, την συμμετοχή και της Ρωσίας στο τρίγωνο. Νταξ, το λένε foursome αυτό το σχήμα, που σε κάθε περίπτωση όμως, ότι και να γίνει, ανατρέπει την γεωμετρία Κίσσινγκερ.

Σχετικό ΕΔΩ...

Early warning και πλήρης τεκμηρίωση των πιο πάνω από τον Απρίλιο του 21,ΕΔΩ..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λογική αλλά και ολίγον γραφειοκρατική ανάλυση. Προσωπικά πιστεύω ότι απλά η κρίση επηρεάζει περισσότερο τα ψευδοκράτη με τις παρασιτικές γραφειοκρατίες από ναζιστικά και οθωμανικά κατάλοιπα που προέκυψαν μετά την πτώση του τείχους ή και πολύ πριν (όρα Ελλάς, Κύπρος, Αλβανία). Αυτά γίνονται ασταθή πιόνια στο παγκόσμιο παίγνιο και διαμοιράζονται. Ωραίο το θεατράκι στην Ουκρανία με εικόνες αρχείου από ρωσικές ασκήσεις με άρματα που "εισβάλλουν στο Κίεβο". Εν τέλει η Ρωσία κρατά το Ντονμπάς και την Κριμαία αλλά χάνει τελειωτικά την υπόλοιπη Ουκρανία, μια ρωσική γη δηλαδή, που οι ανυπότακτοι "πολωναζήδες" Κοζάκοι της δυτικής μεθορίου και οι εβραίοι τραπεζίτες την παραδίδουν προίκα στη Δύση.

ΑΡΡ. είπε...




Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ

Ο στρατηγός Λάμπρος Τζούμης τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι κανείς δεν μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα που θέλει να φτάσει ο Πούτιν με την αιφνιδιαστική επιχείρηση και εάν στοχεύει στο Κίεβο και σε ανατροπή της Ουκρανικής κυβέρνησης.

………………………………………………………………………………………

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για καταστροφή του δικτύου αεράμυνας της Ουκρανίας και των όποιων ναυτικών μονάδων διέθετε η χώρα. Η επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων είναι πλήρης, χωρίς καν να έχει πραγματοποιηθεί εισβολή μεγάλης κλίμακας. Όλα δείχνουν όμως ότι πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά σε επιχείρηση με στόχο ίσως και ολόκληρη την Ουκρανία… Σειρήνες έχουν ακουστεί και στο Λβιβ όπου έχουν μεταφερθεί οι ξένες διπλωματικές αποστολές.

Μμ. είπε...


ΚΡΕΩΦΑΓΙΚΟΝ.

Τσικνίσατε, τσικνίσατε
και τον θεόν υμνήσατε
και τον θεό τον Άρη
καλό να φέροι κατά δω
και το κακό να πάροι.

(Στην κρείττονα ελληνική παρέα.)