ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

H ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΊΘΕΤΑΙ ;;


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ;;

(Τι σημαίνει και που μπορεί να καταλήξει ο ανταγωνισμός του B3W των G7 σαν αντίβαρο του ΒRΙ (δρόμος του Μεταξιού) του Πεκίνου για την κυριαρχία στον οικονομικό Νότο)
 
Στην περσινή, τέτοιες μέρες, σύνοδο των G7 στην Κορνουάλη, υιοθετήθηκαν όλες οι εισηγήσεις της κυβέρνησης Μπαιντεν, αυτές που έθεσαν το τέλος της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης (και του αποτυχημένου νεοφιλελευθερισμού) και που πυροδότησαν τις εξελίξεις με την ενεργειακή κρίση, την κρίση στα logistics, την επισιτιστική καθώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία από την, κατ αρχάς θιγμένη από αυτές τις αλλαγές Ρωσία.
 
Όλες εκτός από μία, που όλα δείχνουν ότι θα υιοθετήσει η φετινή σύνοδος την Τρίτη. Την πρωτοβουλία B3W (Build Back Better World) ως αντιστάθμισμα της αντίστοιχης One Belt Road (BRI) του Πεκίνου, που εξελίσσεται από το 13 (εδώ την είδαμε με την επένδυση της Cosco στον Πειραιά).
 
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι τελικά έκαμψαν τις αντιστάσεις των Ευρωπαίων της G7 για να υιοθετηθεί και αυτή η γραμμή φέτος. Έτσι:
 
🔸Η G7 υιοθετεί, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. Ήδη η Φον Ντελαινεν προεδρέσσα μας ανακοίνωσε την συμμετοχή της ΕΕ με 300δισ σε αυτό το πρόγραμμα, ενώ οι διαρροές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μιλάνε για 200δισ συμβολή και από τον θείο Σαμ.
 
Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές», όπως θα ονομαστεί θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».
 
Όλα όμως δείχνουν ότι αυτοί οι πόροι, που φιλοδοξούν να κινητοποιησουν επενδύσεις ύψους 7τρισ μέχρι το 2027, θα στοχεύουν στην "πράσινη μετάβαση", τις ψηφιακές υποδομές και σε δράσεις εκπαίδευσης και ισότητας φύλων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης και εγγυήσεις της ΕΕ μέσω ενός ακόμα μεγα-κυκλου δανεισμού (φυσικά και του αντίστοιχης παραγόμενης φούσκας των παραγώγων...)
 
🔸Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν έτσι στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά (συνολικά από το 13 που ξεκίνησαν μέχρι το 25 υπολογίζουν 1τρισ) σε 100 αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες καθώς και έργων υποδομών που διευκολύνουν το εμπόριο (σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμάνια κλπ)
 
Το Πεκίνο κατηγορείται από την Δύση ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων (επειδή είναι σε γουάν) προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.
Και σπεύδει να κάνει ακριβώς το ίδιο και για τους ίδιους ακριβώς λόγους: την προνομιακή πρόσβαση σε πρώτες ύλες.
 
Τι ακολουθεί, λογικά:
 
🔸 Ένας πόλεμος προπαγάνδας από τα δύο μέρη
 
🔸 Ένα πολύ σκληρό debate στις χώρες αρχικά της Ν. Αμερικής και την Ινδία, επί των πλεονεκτημάτων. Πολύ δύσκολα νομίζω θα πεισθεί κάποιος να εγκαταλείψει τις όποιες πλουτοπαραγωγικές πηγές του έχουν απομείνει για κάποιες εισαγόμενες τεχνολογίες. Και βεβαίως πάντα υπό την απειλή νέων νεοαποικιακών πρακτικών από τις νέες ιδιωτικές "Εταιρείες των Ινδιών" που θα αναλάβουν εργολαβικά να τα υλοποιήσουν.
 
🔸Σε ότι αφορά τον δικό μας μικρόκοσμο, αναμένεται ασφυκτική πίεση για αποχώρηση της Cosco από τον Πειραιά και τον Σαββίδη από τον ΟΛΘ υπό την καθοδήγηση του νέου, πολύ... μοβορου, Αμερικανού πρέσβη, αλλά ίσως και επιτάχυνση έργων ενεργειακών δικτύων με την Αφρική-Μεση Ανατολή (όπως ο Euroasia connector, οι ΕastMed I και ΙΙ κλπ)
 
Τι θα κρίνει το "ματς";;
 
Το ποιος θα μπορέσει να δώσει και ένα διέξοδο στους βρόγχους χρέους που κρατούν καθηλωμένο τον οικονομικό Νότο (αλλά και την Περιφέρεια της ΕΕ) σε ένα τέλμα.
 
Αν μου επιτρέπεται μια "μαντεψιά": 
 
Μετά την επίσης πολύ απειλητική εμφάνιση του αντι-δολαρίου των G8 που ετοιμάζει ο Πούτιν ως μια βίαιη "Συσάχθεια" υπερ των χωρών του "Νότου", σε μια από τις επόμενες συνόδους των G7 θα πρέπει να αναγγελθεί κάτι ανάλογο για να έχει και αυτή η καινούργια της επένδυση/πρωτοβουλία κάποια πιθανότητα επιτυχίας.
Το πόσο θα είναι έτοιμη η "Δύση" να θυσιάσει γι αυτόν τον στόχο ΟΛΟ το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επί του οποίου στηρίζει από το 71 την ισχύ της, είναι κάτι που δεν μπορούν να προβλέψουν τα αντίστοιχα μαθηματικά μοντέλα, που λειτουργούν μόνο σε συστήματα που δεν βρίσκονται σε πορεία κατάρρευσης.
 
Μay the 5th Force not been with them
(Κάτωθεν ποια είναι αυτή)
 
To ειδησεογραφικό μέρος της ανάρτησης  ΕΔΩ...
 
Το τι προηγήθηκε ΕΔΩ...
 
Ένα παράδειγμα.. επί επένδυσης που ήδη γίνεται ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: