ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Dassault προτείνει την πώληση 15+9 Rafale στην Κολομβία, το γαλλικό μαχητικό που συνεχίζει την πορεία του Mirage!

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Rafale για την Κολομβία 15+9 άρα 24 άρα βγαίνει και σε 6αδες... Ώρες ώρες σκέφτομαι τι εξαγωγές θα είχε κάνει το Gripen, αν δεν πυροβολούσαν οι Σουηδοί τα πόδια τους επιλέγοντας αμερικάνικο κινητήρα.


Η Dassault Aviation, προφανώς σε συνεργασία με την γαλλική κυβέρνηση, προωθεί το μαχητικό 4,5 γενιάς Rafale στην Κολομβία. Όπως πληροφορούμαστε από τη γαλλική εφημερίδα La Tribune, σε αποκλειστικό της δημοσίευμα, η γαλλική εταιρεία είναι πολύ κοντά στην πώληση ολοκαίνουργιων (κι όχι μεταχειρισμένων) μαχητικών Rafale στην νοτιοαμερικανική χώρα.

 Η Κολομβία “πετούσε” μικρό αριθμό Mirage V μέχρι και το 2011, όταν τα παλαιά μαχητικά αποσύρθηκαν. Σήμερα η κολομβιανή αεροπορία βασίζεται σε ισραηλινής μαχητικά Kfir, που όμως χρήζουν αντικατάστασης, παρά τις συνεχείς τους αναβαθμίσεις, όπως και παρά την ύπαρξη υπερσύγχρονων όπλων από το Ισραήλ.

Με βασικό αντίπαλο στην περιοχή τη Βενεζουέλα, που έχει όμως ένα στόλο Su-30 κι αυτά με πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα, η Κολομβία εξέταζε το ενδεχόμενο αγοράς μεταχειρισμένων Rafale από τη Γαλλία, σε μια αγορά όπως αυτή της Ελλάδας και της Κροατίας. Τελικά οι Γάλλοι φαίνεται πως προσαρμόστηκαν στο διαθέσιμο προϋπολογισμό της Κολομβίας.

Το τι θα αποφασίσει η νέα κυβέρνηση του Gustavo Petro είναι άγνωστο. Σύμφωνα με τη LaTribune, ο κύριος αντίπαλος εδώ είναι η Saab, που προφανώς δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Gripen E κατασκευάζεται στη γειτονική Βραζιλία. Οι Σουηδοί, δύσκολα θα αφήσουν τους Γάλλους να τους πάρουν την νοτιοαμερικανική αγορά, ειδικά από τη στιγμή που έδωσαν “γη και ύδωρ” για να πάρουν την βραζιλιάνικη παραγγελία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: