ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Του Αη Γιάννη του Πηδηχτή σήμερα

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Του Αη Γιάννη του Πηδηχτή* σήμερα, παραμονή του εν λόγω Πρόδρομου Αγίου με τα 2ν.Ή για άλλους, του Αη Γιάννη του Κλήδονα...ή του Αη Γιαννιού του Φωταρά.
 
Μέσα στους αιώνες έχει ξεχαστεί ότι το πανάρχαιο αυτό διονυσιακό έθιμο, με προέλευση ακόμα παλιότερη, από τα Θρακικά Μυστήρια, και αυτά με ακόμα παλιότερα σχετιζόμενα με το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο, συνδέθηκε με αυτά αργότερα για να γιορτάζεται η επέτειος της πτώσης της Τροίας.
 
Οι φωτιές του Κλήδονα ήταν αυτές που μετέφεραν με φωτεινά σήματα το μήνυμα της πτώσης της Τροίας, ο πρώτος οπτικός τηλέγραφος, πρόδρομος των σημερινών . Messanger, fb, viber κλπ. Τότε ο χειριστής τους χόρευε πηδώντας πάνω από τις φωτιές στα κορφοβούνια με συγκεκριμένο τρόπο για να πει το μήνυμα. Αδύνατον να τον κάνεις μπλοκ, όπως τώρα, κάθε τρεις και λίγο την Ακρίτα.
 
Αργότερα εκχριστιανίστηκε και διατηρήθηκε για να υπάρχει μια αφορμή για να καίγονται τα παλιά γεωργικά εργαλεία, να γίνει χώρος στις αποθήκες για τα καινούργια γεννήματα. 
 
Στον μεσαίωνα, αυτόν που προσπαθεί πάλι να κάνει come back με κάθε τρόπο παντού, συνδέθηκε το έθιμο και με μαντικές διαδικασίες αναζήτησης από νιές του μελλοντικού τους συντρόφου. Αλλά και σαν αφορμή καύσης ρίγανης στις γειτονιές (εξ ου και τα Αη Γιαννης ο Φανιστής, ή Ριζικάρης ή Ριγανάς κλπ) για προφανείς λόγους δημόσιας υγιεινής, ως μέτρο πρόληψης ή κάθαρσης για τις τότε πανδημίες.
 
*έτσι πρωτοέμαθα το όνομα του εθίμου πιτσιρικάς στην γειτονιά της πόλης μου , από γειτόνισσες Θρακιώτισσες.
 
Έκτοτε αποφάσισα να είναι η μέρα εορτασμού των απανταχού Γιάννηδων,.
 
Με την καλημέρα μου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...


και του χρόνου ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.


https://www.youtube.com/watch?v=U0L7t4gxSDs

ΑΡΡ. είπε...


Νοσταλιγκόν και ποιητικότατον. Εύγε τω συγγράψαντι.

Μεμόλυνται ήδη παρά φύσιν τα πάντα. Η ύπαιθρος, μήτηρ των εθνικών εθίμων θνήσκει, ο αστροχάρτης των προγονικών δια-δρομών αμαυρούται,
αι δε τερατουπόλεις καταβροχθίζουσι την ανθρώπινη μοναδικότητα και προσωπικότητα υποθάλπτουσαι τον ολέθριο υλιστικό εκχυδαϊσμό και βίαιο εκφυλισμό.
Μόνο οι θεόψυχοι Έλληνες παραμένουν, του φωτός, μόνοι και μετά πολλών, μαχηταί, αδάμαστοι ευέλπιδες, το σύνθημα της πλανητικής καθαρτικής αναγεννήσεως και αποκαταστάσεως.

ΥΓ.
Ένα αστικό διαμέρισμα, κοντινή γειτονιά όπου διαμένω, έχει το όνομα ¨Αη Γιάννης Ριγανάς.¨
Με ξένιζε, παιδιόθεν, το επίθετο, Γιάννης και ρίγανη πού κολλάει, να πού το έμαθα. ¨Γηράσκω αεί διδασκόμενος¨ (ως λέγει ο σοφός) και ¨ευγνωμονών τον διδάσκαλον¨ (συμπληρώνω εγώ.)