ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. (11)


ΤΑ ΑΝΑΔΕΛΦΑ   ΔΙΑ-ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. (11) 

(Ωδάρχης, Αρρίων, Μειδίας, Αγριμέδων) 

1) Και επειδή ηγάπησαν μας πολύ οι θεοί εμίσησάν μας πολύ οι άνθρωποι. Φθονεροί και βαρβαρόψυχοι. Ακόμα και η θεία ομορφιά των αγαλμάτων μας εσκανδάλιζε την δεισιδαίμονα κακογουστιά των.   

1) Χίλιοι γαρ προσεύχονται εις αυτήν την θεάρεστον χώραν τον αγαθόν επικαλούμενοι θεόν. Χίλιοι μεν, ένας δε μόνο, όπως πρέπει και εκεί που πρέπει.

2) Οι μισοί ορθόπιστοι δεισιδαίμονες και οι άλλοι μισοί τυπολάτραι. Ώστε οι μεν θεόν τους πραγματικό τον φόβο έχουν, οι δε την θαυματοποιό τελετουργική μαγεία.

3) Όσοι δεν έχουν ιδέα από πνευματικότητα  παρηγορούνται έχοντας πεισθή ότι  το εορτάζειν και πιστεύειν σε μια άγια πνευματικότητα είναι, κατά ένα μαγικοθαυματικό τρόπο, το ίδιο.

4) Οι έχοντες δε πνευματικότητα  θεωρούν απλά ότι ο πνευματικός παράδεισος δεν εξαγοράζεται θρησκευτικώς ούτε απαιτεί θρησκευτικό διαβατήριο.

5) Ακόμα και η αγάπη και ο θεός αποκρουστικοί, μιαροί ακούγονται όταν προέρχονται από ακάθαρτα χείλη.

6)  Η αληθής σοφία δεν ενδύεται ποτέ θρησκευτική ή πολιτική στολή βίας και εξουσίας. Αι απομιμήσεις της μόνο. οι δε ιεροί ναοί της ως οι τάφοι της.  

7)) Η εν χρυσώ κλωβίω ιερά παπαγαλία, το δανεικόν και κίβδηλον, εκτοπίζει την των ελευθέρων πνευματικών πτήσεων ουρανία συνομιλία.  Ο θρησκευτικός αφορισμός την αυτόβουλον και πρωτογενή, την αληθινή σκέψι.

8)  Το γρήγορο και άπληστο κέρδος πανωλεθρίας απεργάζεται σεφαύλους και άφρονες. Οι διθύραμβοι της ύβρεως ανευλόγητοι. Άκυροι και αδικαίωτοι.    

9) Δυστυχώς και το πιο φλογερό ηφαίστειο δεν ευπορεί  θερμαίνειν και γλυκαίνειν μια κρύα σαν πεθαμένη από μίσος καρδιά.

 10) Το σκαλί δεν είναι θρόνος, δεν είναι στάσις αλλά ανάβασις. Οι θρόνοι γαρ κτίζουν μόνο δυναστείας του κακού, την ανελίξεως φράσσοντες κλίμακα προς το ανθρωπόθεον άνω.

11) Ο μη γνωρίσας αυτοβούλως, εδώ στην γη, τον εν σοφία θεό, πάσης πέραν θρησκευτικής και πολιτικής προκαταλήψεως, ούτε και στον ουρανό ποτέ μαζύ του θα συναντηθή.

12) Και η αγάπη μη γενέσθω, προς θεού, πέταμα της μπάλας του διαλόγου στην εξέδρα. Η αγάπη δεν είναι ηθικό παράσημο, στρατιωτικό παράγγελμα ή θρησκευτικό σύνθημα. Πολλώ δε μάλλον δεν είναι θρησκευτικό δόλωμα αλιείας ψυχών.

13) Η δε αλήθεια, ως η της θεότητος ουσία, χρείαν ουκ έχει συνηγόρων και διαφημιστών πολιτικών τε και θρησκευτικών. Αυτοί είναι μόνο ικανοί στο καταστρέφειν το ηθικόν κλίμα της ακυρώνοντας έτσι την παρουσία της.       

14) Πέραν  του αγνού πατριωτισμού, κριτής ανώτερος και ιερότερος, ως και μείζον ηθικόν κριτήριον δια τους ανθρώπους δεν υπάρχει.  Πάσα γαρ ανθρώπνη αρετή εις αυτόν αντανακλά και αποτυπούται .

15) Ο αρνησίπατρις δε και εθνοπροδότης το των αγεννήτων γενεών το μέλλον εγκληματικώς υποθηκεύει και υποσκάπτει, ορφανάς και απροικίστους αυτάς καταλείπων.

16) Εις ένα δοτόν φαντασιακόν υιόν εδόθη η φαντασιακή βασιλεία. Ο πρίγκιψ της δπλανής θύρας, ο θλιβερός ηγέτης των βεβαλτωμένων συνειδήσεων.

17) Θαυματουργοί εικόνες το ιερόν καύχημα των οκνηρών πνευμάτων. Επί θυσία μιας πνευματικής Οδύσσειας και εν αγνοία του αστρολάβου των Αντικυθήρων.  

18) Ο δικός τους εθνοκτόνος θεός τούς έμαθε το σκλαβούσθαι και σκλαβώνειν δια της θρησκείας, ο ημέτερος εθνόφιλος Ερμής το ελευθερούσθαι και ελευθερώνειν  δια της φιλοσοφίας.

19) Κλείστε τας τηλεοθόνας, άνθρωπε,  του ιδείν κάποτε θεού πρόσωπο. Ο μισός ελληνικός παράδεισος αιχμάλωτος εν τω αντιπέρας Λέσβου και Χίου. Κοίτα.

20) Καθάπερ ο αήττητος ήλιος σκορπίζει γελώντας τα μαύρα σύννεφα, τοιουτοτρόπως και η αντικειμενική ψύχραιμος λογική τας εμπαθείς διαλύει  τοις ανθρώποις προκαταλήψεις και τα πάθη. Αλλά τέτοια λόγια ξένη γλώσσα οιονεί εις τα της χυδαιότητος φαύλα και απαίδευτα ώτα.

2 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη από τους αναγνώστες και απο τον αγαπητό Αρρίων που τα Ανάδελφα της Πέμπτης ανέβηκαν σήμερα..αλλά τι να κάνουμε λόγοι ανωτέρας βίας, δεν μου το επέτρεψαν νωρίτερα.

Ανώνυμος είπε...

Μοναδικός εχθρός μας ή θρησκευτικοπολιτικη Σκύλα

ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ