ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ G ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΡΑΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΕΝΑΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ G ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΡΑΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ.

✔️ Έχουμε από την μια τους G7 (ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς) που κυβερνάει με κρίσιμες αποφάσεις των συνόδων τους τον πλανήτη από το 86 μέχρι σήμερα.
Αρχικά με τα συστήματα εμπορίου που προέκυψαν με την λεγόμενη "Συνεννόηση της Ουάσινγκτον" το 86, δηλαδή τον νεοφιλελευθερισμό επί της παγκοσμιοποίησης όπως τα νιώσαμε και στο δικό μας πετσί. Και από τον Ιούνιο του 21 με την νέα νέα τάξη που συμφωνήθηκε στην Σύνοδο της Κορνουάλης και έβαλε σε διαδικασία αποκαθήλωσης ότι ξέραμε μέχρι τώρα.
 
🔸Το νέο της αφήγημα.
Εντάξει, τα κάναμε μέχρι τώρα λίγο μπαχαλο με το κλίμα αλλά θα το διορθώσουμε με μια "Πράσινη Μετάβαση" σε ένα νέο ψηφιακό κόσμο.
Για τις ανισότητες δεν είπαν τίποτα ακόμα....
 
🔸 Βασικά της εργαλεία:
Το δολάριο ως κυρίαρχο παγκόσμιο νόμισμα, το SWIFT, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ως μηχανισμοί επιβολής των αποφάσεων τους και, μέχρι τώρα, οι συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις με στόχο τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου, (άρα και της τιμής του που καλύπτει πάντα το δολάριο) και με οικονομικές κυρώσεις σε όποιον θεωρείται απειλή.
 
🔸Οι προκλήσεις
Η νέα αρχιτεκτονική της "Πράσινης Μετάβασης" πριονίζει τον ρόλο που είχε μέχρι τώρα το δολάριο, που ήδη έχει χάσει από την κρίση του 08 το 25% της ισχύος του ως παγκόσμιο αποθετικό νόμισμα. Ο έλεγχος δε της ψηφιακής οικονομίας στηρίζεται σε 5-6 αμερικανικές πολυεθνικές του διαδικτύου, που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής τους στην εξέλιξη τεχνολογιών, που δεν μπορούν πλέον να τις ελέγξουν.
 
✔️Το νέο G8 της Ρωσίας
Έχοντας βαρεθεί τις συνεχιζόμενες δυτικές κυρώσεις, η απειλούμενη ως πετρελαιοπαραγωγός Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα στο οικονομικό forum της Αγίας Πετρούπολης ότι εργάζεται για το σχηματισμό μιας νέας ομάδας. Της G8.
 
Η επίσημη δήλωση έγινε από τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Volodin, οι δυτικές χώρες είναι υπεύθυνες για αυτή τη νέα ομάδα. Διάφορες χώρες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτό που ο Volodin αποκαλεί «πόλεμο κυρώσεων» και ως εκ τούτου ωθούνται προς το σχηματισμό μιας «νέας Big Eight» με τη Ρωσία, που όλα δείχνουν ότι σκοπεύει να αντικαταστήσει την ομάδα BRICS (απουσιάζει, όχι τυχαία, η Νότιος Αφρική).
 
Η Ρωσία φαίνεται να έχει κάνει τη δουλειά της για το ενδεχόμενο της ομάδας G8 που την θέλει να αμφισβητεί την αντίστοιχη G7 της Δύσης. 
 
Αρχικά, σχεδιάζει να αντισταθμίσει το στοίχημά της για την οικονομική βιωσιμότητα της. Για το σκοπό αυτό, συνέκρινε την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και ΑΕΠ (PPP) της παλιάς G8 (από την οποία η Ρωσία εκδιώχθηκε το 2014) με την προτεινόμενη νέα G8. .
 
Σε μια ανάρτηση με "τηλεγράφημα" μέσω Τweet, ο Volodin έγραψε : «Η ομάδα των οκτώ χωρών που δεν συμμετέχουν στους πολέμους κυρώσεων — Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ινδονησία, Βραζιλία, Μεξικό, Ιράν, Τουρκία — σε όρους ΑΕΠ είναι 24,4 τοις εκατό μπροστά από την παλιά ομάδα»,
 
🔸Ο λόγος πίσω από αυτή την πρωτοβουλία
Από τότε που άρχισε να ξετυλίγεται η κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας , η υπό τον Πούτιν χώρα αναζητά υποστήριξη στη διεθνή κοινότητα και αγορές για τα βασικά της προϊόντα. Ενέργεια και πρώτες ύλες. Ήδη περίμενε την αντίδραση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Όμως, όλοι στρίμωξαν τη Ρωσία με απίστευτη εκδίκηση. Δέχτηκε επίθεση με κυρώσεις μετά τις κυρώσεις, παρεμποδίζοντας το διμερές αλλά και το πολυμερές της εμπόριο. Οι ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από τη Ρωσία αποφάσισαν επίσης να το εγκαταλείψουν, αν και το κάνουν (υποχρεωτικά) σταδιακά. Οι Ρώσοι πολίτες αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση σε όποια χώρα και αν ζουν. Επιπλέον, ακόμη και η Κίνα δεν υποστήριξε πλήρως τη Ρωσία, ενώ η Ινδία παρέμεινε απροκάλυπτα ουδέτερη στο θέμα.
 
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αύξησε τις οικονομικές της προοπτικές με την Ινδία και ορισμένους άλλους της συμμάχους. Για τη Ρωσία, η Ινδία αναδεικνύεται επί του παρόντος ως βιώσιμος αντικαταστάτης της δυτικής αγοράς, η οποία κλείνει την πόρτα της για τον Πούτιν . Χάρη στην ανανεωμένη μέθοδο εμπορίου και διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών, η Ρωσία απέκτησε αυτοπεποίθηση για να υπολογίζει να συμπεριλάβει και την Ινδία στο σκάφος των G8. Κατά τα λοιπά, και εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η Ινδία και η Ρωσία θα βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του νέου ομίλου G8.
 
🔸Oι προκλήσεις μπροστά
Ωστόσο, υπάρχουν και προκλήσεις. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι οι εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των χωρών που έχει συμπεριλάβει η Ρωσία. Η Ινδία και η Κίνα δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις. Ομοίως, η Ρωσία και η Κίνα έχουν επίσης τις ατομικές τους διαφορές, που εστιάζονται μάλλον στο πως βλέπει η κάθε μία το νέο κοινό νόμισμα που σχεδιάζεται να παίξει για την νεα G8 τον ρόλο του "αντι-δολαριου" στο διεθνές εμπόριο της εμβέλειας της νέας ζώνης. Η Κίνα έχει τα δικά της σχέδια και δεν θα ήθελε με τίποτα να διακινδυνεύσει τις μέχρι τώρα επενδύσεις της και την οικονομική της διείσδυση επί του One Belt Road.
 
Οι σχέσεις Ινδίας-Τουρκίας και Ινδίας-Ιράν έχουν επίσης περίπλοκες εξισώσεις, ενώ η Τουρκία δείχνει να έχει στο εγχείρημα τον ρόλο του πλυντηρίου των Ρωσικών ελίτ και του εκβίαστή της ΕΕ, με άγνωστες ακόμα συνέπειες ως προς τον ρόλο που έχει και ως Νατοϊκή χώρα. Άλλες χώρες όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Βραζιλία (υπο τον ακροδεξιό Μπολονσάριο) δεν έχουν ιδιαίτερες σφαίρες επιρροής και θα βασίζονται συνεχώς στην υποστήριξη των Big 3 (Ινδία, Ρωσία και Κίνα) του ομίλου.
Επιπρόσθετα, η συμμετοχή της κρίσιμης για την επιτυχία του εγχειρήματος Ινδίας δεν είναι καθόλου σίγουρη! Η πρόκληση να αγνοήσει αυτή την ομάδα για να συμμετέχει, με ποιο ηγετικό ρόλο στην νέα ενδιάμεση G6 (Αυστραλία Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν.Κορεα, Ινδία, Ινδονησία) είναι πολύ μεγάλη για τον διακαή στόχο της. Να κερδίσει την Κίνα στην διείσδυση που επιχειρεί στην Αφρική και να την περάσει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η επιρροή Κίνας και Ινδίας στην Ν. Αφρική δείχνει ισοπαλία προς το παρόν.
 
🔸Βασικό αφήγημα της ομάδας G8, ως τώρα:
H Δύση δια της G7 τα έκανε θάλασσα. Έλα στην νέα ζώνη G8 οικονομικε Νότε και ξέχνα τα χρέη που έγραψες μέχρι τώρα σε δολάρια, ευρώ η γιεν από τις νεοαποικιακες πολιτικές των G7. Ακούγεται λίγο σαν "αριστερό", έτσι;;
 
🔸 Εργαλεία της G8:
Ένα σύνθετο νέο ψηφιακό νόμισμα διεθνών συναλλαγών και χορήγησης νέων δανείων, που θα διαμορφώνεται από ένα "καλάθι" των νομισμάτων των G8 και εμπορευμάτων. Όπως το φυσικό αέριο, το στάρι, το κοβάλτιο ή η σόγια. 
 
Δεν απαιτεί κάποιο αντίστοιχο του SWIFT το νέο σύστημα για να συνεχίζουν οι τράπεζες των G7 να παράγουν τα εθνικά τους νομίσματα όπως και σήμερα. Από δάνεια και διατραπεζικούς δανεισμούς.
Αργότερα ίσως σκεφτούν να φτιάξουν και κάτι αντίστοιχο με το ΔΝΤ ή την Παγκόσμια Τράπεζα. Εν ολίγοις, σχεδίασαν ένα μονεταριστικο νέο σύστημα που διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του παλιού, αυτό που προέκυψε το 71 από τις μονομερείς ενέργειες του Νίξον και καθιερώθηκε με την πετρελαϊκή κρίση του 74 ως το νέο standard.
 
Ίδιο το περιεχόμενο δηλαδή υπό άλλη διεύθυνση. Επιπρόσθετα: εξωθούν το εμπόριο, δια του σχεδιασμού του νέου κοινού νομίσματος των G8, σε πρακτικές κρατικού μαυραγοριτισμού! Η διακράτηση πχ σιτηρών για ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσει νομισματικά κέρδη μεγαλύτερα από την εμπορία του. Πρωτόγονος νεοφιλελευθερισμός δηλαδή και πολύ άγριος είναι το σχέδιο. Η αν θέλετε, η έκφραση ενός ακροδεξιού νεοΤραμπισμου σε διεθνές επίπεδο.
 
Η γεωπολιτική είναι όμως πολύπλοκη. Υπάρχει ένα παχύ στρώμα συγκάλυψης κάτω από κάθε εμφανή κίνηση. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο είναι το μέλλον αυτής της νέας πρωτοβουλίας της G8 και που μπορεί να οδηγήσει. 
 
Φανταστείτε μόνο έναν κόσμο που ο ένας θα κατάσχει τα φορτία του άλλου στα καράβια, όπως έγινε πρόσφατα στην Κάρυστο, ως κυρώσεις και αντικυρώσεις και τι σημαίνει αυτό στις εφοδιαστικες αλυσίδες...
 
Αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη δυτική ηγεμονία που πλέον θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά και το αντίπαλο δέος στο τι αποφασίζει.
 
Αναζητείται ακόμα το σημείο G αυτου του πλανήτη. Οι μέχρι τώρα διαχειριστές των κάθε λογής G-βαλε-να-έχουμε, αποδεικνύονται τρομακτικά ανέραστοι και ανεπαρκείς. Και αυτό θα χειροτερεύει, όσο θα επιμένουν να απουσιάζει από τις εξισώσεις τους η δημοκρατία και η λογοδοσία επί όσων αποφάσισαν ή θα αποφασίζουν κοντόφθαλμα.
 
Συνέπεια του γήρατος του καπιταλισμού. Μην ανησυχείτε, συμβαίνει σε όλους...

Ανταπόκριση από το μέτωπο των νέων σχεδιασμών ΕΔΩ (και έγκαιρα)

To νέο Brendon Woods και τα όρια του, ΕΔΩ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: