ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

To νέο μοίρασμα του κόσμου σε μια "νέα Γιάλτα" στην Αγία Πετρούπολη χωρίς την συμμετοχή της Δύσης.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

To νέο μοίρασμα του κόσμου σε μια "νέα Γιάλτα" στην Αγία Πετρούπολη χωρίς την συμμετοχή της Δύσης.

Το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το ανάλογο του Νταβός, έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια ως απολύτως απαραίτητο για την κατανόηση της εξελισσόμενης δυναμικής και των δοκιμασιών της ολοκλήρωσης της Ευρασίας.
 
Η Αγία Πετρούπολη το 2022 είναι ακόμη πιο κρίσιμη καθώς συνδέεται άμεσα με τρεις ταυτόχρονες εξελίξεις που είχε περιγράψει προηγουμένως o συντάκτης αυτού του άρθρου Pepe Escobar και μερικών ακόμη πρωτότυπων αναλύσεων που εμφανίστηκαν ως early warnings στα "σεντόνια" αυτού του ιστολογίου.. Αυτά είναι, χωρίς ιδιαίτερη σειρά:
 
🔸Πρώτον, ο ερχομός του «νέου G8» – τεσσάρων χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), συν το Ιράν, την Ινδονησία, την Τουρκία και το Μεξικό, των οποίων το ΑΕΠ ανά αγοραστική ισοτιμία (PPP) κάνει ήδη νάνο το παλιό, δυτικο-εξουσιαζόμενο G8.
 
🔸Δεύτερον, η κινεζική στρατηγική «Three Rings» για την ανάπτυξη γεωοικονομικών σχέσεων με τους γείτονες και τους εταίρους της.
 
🔸Τρίτον, η ανάπτυξη των BRICS+, ή διευρυμένων BRICS, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μελών της «νέας G8», που θα συζητηθεί στην επικείμενη σύνοδο κορυφής στην Κίνα.
 
Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα ήταν το αστέρι της Αγίας Πετρούπολης 2022, εκφωνώντας μια αιχμηρή , λεπτομερή ομιλία στην ολομέλεια.
 
Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία, ο Πούτιν έσπασε τις ψευδαισθήσεις του λεγόμενου «χρυσού δισεκατομμυρίου» που ζουν στη βιομηχανοποιημένη Δύση (μόνο το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού) και τις «ανεύθυνες μακροοικονομικές πολιτικές των χωρών της G7».
 
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πώς οι «απώλειες της ΕΕ λόγω κυρώσεων κατά της Ρωσίας» θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας της Ευρώπης – κάτι που στην πραγματικότητα ξεκίνησε «το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους» – οφείλονται στην «τυφλή πίστη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
 
Απέρριψε επίσης δεόντως την προπαγάνδα της Δύσης για «αύξηση των τιμών λόγω του Πούτιν», λέγοντας ότι η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση συνδέεται με λανθασμένες δυτικές οικονομικές πολιτικές, αφού. «επιβάλλονται κυρώσεις στα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα» σε βάρος της Δύσης.
Με λίγα λόγια: η Δύση εκτίμησε εσφαλμένα την κυριαρχία της Ρωσίας όταν της επέβαλε κυρώσεις, και τώρα πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα. (Μήπως όμως αυτό ήταν το ζητούμενο;;)
 
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping, απευθυνόμενος στο φόρουμ μέσω βίντεο, έστειλε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο. Προκάλεσε «πραγματική πολυμέρεια», επιμένοντας ότι οι αναδυόμενες αγορές πρέπει να έχουν «έναν λόγο στην παγκόσμια οικονομική διαχείριση» και ζήτησε «βελτιωμένο διάλογο Βορρά-Νότου και Νότου-Νότου».
 
Εναπόκειται στον Πρόεδρο του Καζακστάν Τοκάγιεφ, τον κυβερνήτη ενός βαθιά στρατηγικού εταίρου τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας, να δώσει αυτοπροσώπως τη γραμμή γροθιάς: η ολοκλήρωση της Ευρασίας θα πρέπει να προχωρήσει χέρι-χέρι με την Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας (BRI), είπε.
 
✔️Χτίζοντας μια μακροπρόθεσμη στρατηγική «σε εβδομάδες»
 
Η Αγία Πετρούπολη προσέφερε πολλές συναρπαστικές συζητήσεις για βασικά θέματα και επιμέρους θέματα της ολοκλήρωσης της Ευρασίας, όπως οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) . πτυχές της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας · τι είναι μπροστά για τους BRICS ; και προοπτικές για τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
 
Μία από τις πιο σημαντικές συζητήσεις επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU) και της ASEAN , ένα βασικό παράδειγμα αυτού που οι Κινέζοι θα όριζαν ως «συνεργασία Νότου-Νότου».
 
Και αυτό που συνδέεται με τον ακόμη μακρύ και φιδωτό δρόμο που οδηγεί σε βαθύτερη ενοποίηση της ίδιας της EAEU.
 
Αυτό συνεπάγεται βήματα προς μια πιο αυτάρκη οικονομική ανάπτυξη για τα μέλη. καθορισμός των προτεραιοτήτων για την υποκατάσταση των εισαγωγών· αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης· ανάπτυξη διευρασιατικών εταιρειών· και αποτύπωση της «μάρκας» της EAEU σε ένα νέο σύστημα παγκόσμιων οικονομικών σχέσεων.
 
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexey Overchuk ήταν ιδιαίτερα οξύς στα επείγοντα ζητήματα: εφαρμογή μιας πλήρους τελωνειακής και οικονομικής ένωσης ελεύθερων συναλλαγών – συν ένα ενοποιημένο σύστημα πληρωμών – με απλουστευμένους άμεσους διακανονισμούς χρησιμοποιώντας την κάρτα πληρωμής Mir για την πρόσβαση σε νέες αγορές στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον Περσικό Κόλπο.
 
Σε μια νέα εποχή που ορίζεται από τους ρωσικούς επιχειρηματικούς κύκλους ως «το παιχνίδι χωρίς κανόνες» - καταρρίπτοντας τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» - μια άλλη σχετική συζήτηση, με τον βασικό σύμβουλο του Πούτιν, Maxim Oreshkin, επικεντρώθηκε σε ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για μεγάλες επιχειρήσεις και τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε σχέση με την οικονομική και εξωτερική πολιτική του κράτους.
 
Η συναίνεση είναι ότι οι σημερινοί «κανόνες» έχουν γραφτεί από τη Δύση. Η Ρωσία θα μπορούσε να συνδεθεί μόνο με υφιστάμενους μηχανισμούς, που υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο και τους θεσμούς. Στη συνέχεια, όμως, η Δύση προσπάθησε να «μας αποσπάσει» και ακόμη και «να ακυρώσει τη Ρωσία». Ήρθε λοιπόν η ώρα να «αντικαταστήσετε τους κανόνες χωρίς κανόνες». Αυτό είναι ένα βασικό θέμα στο οποίο βασίζεται η έννοια της «κυριαρχίας» που ανέπτυξε ο Πούτιν στην ομιλία του στην ολομέλεια.
 
Σε μια άλλη σημαντική συζήτηση υπό την προεδρία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Sberbank Herman Gref, η οποία τυγχάνει της δυτικής έγκρισης, υπήρξε πολύ έντονο το γεγονός ότι το ρωσικό «εξελικτικό άλμα προς τα εμπρός προς το 2030» θα έπρεπε να είχε συμβεί νωρίτερα. Τώρα πρέπει να χτιστεί μια «μακροπρόθεσμη στρατηγική σε εβδομάδες», με τις αλυσίδες εφοδιασμού να καταρρέουν σε όλο το φάσμα του πλανήτη.
 
Τέθηκε μια ερώτηση στο κοινό – στην κρεμ ντε λα κρεμ της επιχειρηματικής κοινότητας της Ρωσίας: δηλαδή τις εκεί ελίτ, τι θα προτείνανε¨: αύξηση του εμπορίου με την Ανατολή ή αναπροσανατολισμό της δομής της ρωσικής οικονομίας; Το επιβλητικό 72 τοις εκατό ψήφισε το τελευταίο.
 
Τώρα λοιπόν φτάνουμε στο κρίσιμο, καθώς όλα αυτά τα θέματα αλληλεπιδρούν όταν κοιτάμε τι συνέβη λίγες μόνο ημέρες πριν από την Αγία Πετρούπολη.
 
✔️Ο ενεργειακός και εμπορικός διάδρομος Ρωσίας-Ιράν-Ινδίας
Ένας βασικός κόμβος του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά Νότου (INTSC) είναι τώρα στο παιχνίδι, που συνδέει τη βορειοδυτική Ρωσία με τον Περσικό Κόλπο μέσω της Κασπίας Θάλασσας και του Ιράν. Ο χρόνος μεταφοράς μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και των λιμανιών της Ινδίας είναι σήμερα 25 ημέρες.
 
Αυτός ο υλικοτεχνικός διάδρομος με πολυτροπικές μεταφορές έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για δύο μέλη των BRIC και ένα υποψήφιο μέλος της «νέας G8», επειδή ανοίγει μια βασική εναλλακτική διαδρομή προς τη συνήθη διαδρομή φορτίου από την Ασία στην Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
 
✔️Διεθνής Διάδρομος Μεταφορών Βορρά Νότου (INSTC)
Ο διάδρομος INSTC είναι ένα κλασικό έργο ολοκλήρωσης Νότου-Νότου: ένα πολυτροπικό δίκτυο πλοίων, σιδηροδρομικών και οδικών διαδρομών μήκους 7.200 χιλιομέτρων που διασυνδέουν την Ινδία, το Αφγανιστάν, την Κεντρική Ασία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία μέχρι τη Φινλανδία στη Βαλτική Θάλασσα. .
 
Τεχνικά, απεικονίστε ένα σύνολο κοντέινερ που πηγαίνουν από την Αγία Πετρούπολη στο Αστραχάν. Στη συνέχεια το φορτίο πλέει μέσω της Κασπίας στο ιρανικό λιμάνι Bandar Anzeli. Στη συνέχεια μεταφέρεται δια ξηράς στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς. Και μετά στο εξωτερικό στη Nava Sheva, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ινδίας. Ο βασικός φορέας εκμετάλλευσης είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν Shipping Lines (ο όμιλος IRISL), η οποία έχει υποκαταστήματα τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ινδία.
 
Και αυτό μας φέρνει σε ποιους πολέμους από τώρα θα γίνονται: διαδρόμους μεταφοράς – και όχι εδαφικές κατακτήσεις.
 
Το γρήγορο BRI του Πεκίνου θεωρείται υπαρξιακή απειλή για τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Αναπτύσσεται κατά μήκος έξι χερσαίων διαδρόμων σε όλη την Ευρασία, συν τον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι την Ευρώπη.
 
Ένας από τους βασικούς στόχους του πολέμου με αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι η διακοπή των διαδρόμων BRI σε όλη τη Ρωσία. Η Δυτική "Αυτοκρατορία" θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διακόψει όχι μόνο τους κόμβους BRI αλλά και τους κόμβους INSTC. 
 
Το Αφγανιστάν υπό την κατοχή των ΗΠΑ εμποδίστηκε να γίνει κόμβος είτε για το BRI είτε για το INSTC. Με πλήρη πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα –τώρα μια «ρωσική λίμνη»– και αναμφισβήτητα ολόκληρη την ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας πιο κάτω, η Μόσχα θα αυξήσει σε τεράστιο βαθμό τις θαλάσσιες εμπορικές της προοπτικές (Πούτιν: «Η Μαύρη Θάλασσα ήταν ιστορικά ρωσικό έδαφος») 
 
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ενεργειακοί διάδρομοι έχουν πολιτικοποιηθεί/οπλοποιηθει σε μεγάλο βαθμό και βρίσκονται στο επίκεντρο αδυσώπητων παγκόσμιων ανταγωνισμών αγωγών – από το BTC και το South Stream έως το Nord Stream 1 και 2, και τις ατελείωτες σαπουνόπερες, Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν- Αγωγοί φυσικού αερίου Ινδίας (TAPI) και Ιράν-Πακιστάν-Ινδίας (IPI).
 
Στη συνέχεια, υπάρχει η Βόρεια θαλάσσια διαδρομή κατά μήκος της ρωσικής ακτογραμμής μέχρι τη θάλασσα του Μπάρεντς. Η Κίνα και η Ινδία είναι πολύ εστιασμένες στη βόρεια θαλάσσια οδό, όχι τυχαία που συζητήθηκε επίσης λεπτομερώς στην Αγία Πετρούπολη.
 
Η αντίθεση μεταξύ των συζητήσεων της Αγίας Πετρούπολης για μια πιθανή ανασύνδεση του κόσμου μας – και των Three Stooges Take a Train to Nowhere για να πει σε έναν μέτριο Ουκρανό κωμικό να ηρεμήσει και να διαπραγματευτεί την παράδοσή του (όπως επιβεβαιώθηκε από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών) – δεν μπορούσε να είσαι πιο έντονο.
 
Σχεδόν ανεπαίσθητα – ακριβώς όπως ενσωμάτωσε εκ νέου την Κριμαία και μπήκε στο συριακό θέατρο – η Ρωσία ως στρατιωτική ενεργειακή υπερδύναμη δείχνει τώρα ότι είναι δυνητικά ικανή να οδηγήσει μεγάλο μέρος της βιομηχανοποιημένης Δύσης πίσω στη Λίθινη Εποχή. Οι δυτικές ελίτ είναι απλώς αβοήθητες. Αν μπορούσαν να οδηγήσουν ένα τρένο στον ευρασιατικό διάδρομο υψηλής ταχύτητας, θα μπορούσαν να μάθουν κάτι.
 
(Μετάφραση σημερινού άρθρου του Pepe Escobar από το Crddle)
 
Κατατίθεται εδώ ως κείμενο τεκμηρίωσης της θέσης ¨ξυπνάτε ζώα μου αργά, πήρε φωτιά η φάρμα..." όσο εσύ μετράς με κάποιο σταγονόμετρο, πόσο κέρδισε η έχασε η Γαλλική Αριστεροδέξια και πόσο ο χωρίς τύχη εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού αλά west εκεί, που απέτυχε. Τώρα σειρά έχει να δοκιμαστεί και ο αντίστοιχος νεοφιλελευθερισμός ala-Rus, πριν γίνουν όλα τελείως μπάχαλο.
 
Υ.Γ Είναι προφανής και η ρωσική προπαγάνδα που θα προσπαθήσει να "πουλήσει" στον νότο το νέο νομισματικό σύστημα. Μόνο που δεν λέει ότι τους κανόνες του (γιατί θα έχει) θα τους θέτει και κάποιος Αγιατολαχ με έναν Ερντογάν. Απελπιστικά απούσα η Ευρώπη σε ότι πάει να γίνει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: