«Μυρίζει» παρασκήνιο η ξαφνική αλλαγή κλίματος που φαίνεται να παρατηρείται στην Τουρκία όσον αφορά την Ελλάδα, και μένει να δούμε αν θα διαρκέσει... Στον απόηχο των δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης αποκάλυψε την Πέμπτη και ένα μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα. 

«Να πεις χαιρετισμούς στην Αθήνα, να πεις χαιρετισμούς στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προκάλεσε εντύπωση η ηρεμία του και το μήνυμα που ήθελε να στείλει, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.  

O Ακάρ είχε δηλώσει έτοιμος να συναντηθεί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο ακόμα και στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. «Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν» σημείωσε.

«Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα και τα δικαιώματα των γειτόνων μας, και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονες να σεβαστούν τα δικά μας δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με τις συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά» δήλωσε επίσης ο Χουλουσί Ακάρ όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη. 

Από την Κυριακή και μετά κάτι έχει γίνει, υπήρξε και η συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είχε συνάντηση με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και διπλωματικούς αξιωματούχους της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συζητήθηκαν επίσης Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σχολίασε ο Μανώλης Κωστίδης.

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ επισήμανε δε, ότι ο Ακάρ δεν ήθελε να απαντήσει για τα ελληνικά νησιά, ενώ υπενθύμισε και την πιο συγκρατημένη στάση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα.

Πρόσθεσε ότι το ρόλο της έπαιξε και η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ ότι «κάποια στιγμή είναι αναπόφευκτο να ξανασυναντηθούμε με τον Ερντογάν» και επιβάλλεται να μην διακοπούν οι δίαυλοι επικοινωνίας. 

Το μήνυμα Μητσοτάκη ελήφθη στην Άγκυρα στις 2 με 3μμ και άρχισε να μεταδίδεται και να προβάλλεται στα τουρκικά ΜΜΕ. Ακόμα και η φιλοκυβερνητική και συχνά εμπρηστική εφημερίδα Yeni Safak αναφέρει την Πέμπτη σε πρωτοσέλιδό της πως «ακόμα και αν υπάρχει κακή ένταση οι σχέσεις μας δεν είναι τόσο κακές όσο το 2020».  
 

Πηγή: skai.gr