ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

ΤΑ ΠΑΛΙΌΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ -49 χρόνια after

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΑ ΠΑΛΙΌΠΑΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΙΘΑΣΑ - 49 χρόνια after.
 
Όταν έγραφε ο μπαρμπα-Νίκος ο Τσιφόρος τα "Παλιόπαιδα τα Ατίθασα" σαν χρονογράφημα, σκιαγραφούσε την εποχή του. Τότε που τα παλιόπαιδα ήταν ατίθασα βγάζοντας, με τον δικό τους τρόπο, την γλώσσα στον καθοσπρεπισμό εκείνης της εποχής, όπου τα πάντα παίζονταν ανάμεσα στο παλάτι και στα στέκια της υψηλής κοινωνίας, και ο δήθεν μεγαλοαστισμός της καμαρίλας έλυνε και έδενε. Και τότε το ζητούμενο ήταν η Κύπρος και το Καστελόριζο. Μόνο που τότε έπαιζε το Ένωση.
 
Μέχρι που σε ένα ταξίδι του γερό-Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, του βγήκε ο Τζόνσον, ο president ο Τεξανός καουμποϋκα από τα δεξιά και του είπε: "πάρε βρε την Κύπρο να σας φύγει η έννοια να την κάνετε Ενωση και ΑΕΚ. Αλλά δώσε και εσύ εκείνο το ρημάδι το Καστελόριζο στον Τούρκο. Έξι τετραγωνικά χιλιόμετρα πράγμα δίνεις, κοτζάμ Κύπρο παίρνεις, very good deal".
 
Αλλά ο γερόΠαπανδρέου, που ήταν παλιά αλεπού του είπε "πριτς, Καστελόριζο δεν δίνω, μου έχει πει ο Αντώνης ο Καρρας τι έχει παρακάτω, δεν είμεθα και τίποτα παλιοτελευταία Αμερικανάκια μεσιέ!"
 
Και βάλανε τότενες και αυτοί τους Παλατιανούς και τον Μητσοτάκη, που είχε τότε υπηρεσία, και το κάνανε εδώ American bar. Δύο χρόνια μετά, φώναξαν και από τας εφεδρείας του βαθέως παρακράτους και κάτι άλλα δικά τους καλόπαιδα, ο καλύτερος είχε πουλήσει την μάνα του, και" έκανάμαν Επαναστάσις, και σε μας δεν λέτε τίποτα" , τα ξέρετε.
 
Στην λούφα μετά αυτοί αποσύρανε από την Κύπρο μια Μεραρχία, στρατά που είχε στείλει ο γέροΠαπανδρέου με παραλλαγή, μην γίνει καμία στραβή. Πάρε και εσύ και ένα Τομ Πάππας να κάνει ανάπτυξις, θα κάνουμε και εμείς και τα στραβά μάτια στα λαθρεμπόρια του Ωνάση και του Νιάρχου στα εμπάργκα του πετρελαίου στην Σ. Αραβία, τότε που ακόμα ήταν και Σαουδική, να κονομήσει τίποτα και ο Ζαμπετας με κανένα αλαααου... 
 
Χτύπησαν και κάτι φλέβες με πετρέλαιο κατά την Καβάλα, ψιλόπράγματα μεν σε σχέση με τα άλλα πιο κάτω, αρκετά δε για να πάρουν των εδώ τα μυαλά αέρα και να αρχίζουν να στρώνουν ουρανοξύστες στους Αμπελόκηπους. Αφού Τέξας γίναμαν! Και δεν γίνεται να είσαι Τέξας την σήμερον ημέρα χωρίς ουρανοξύστες, να κατεβαίνει το σύννεφο να ξύνεται και να ανακουφίζεται δεόντως. Τα πήραν στην κράνα όμως οι γείτονες, που τότε ανακάλυψαν τι έχασαν με εκείνη την Συνθήκη της Λωζανης, αυτήν που την υπέγραψαν την εποχή που κανένας τους δεν ήξερε να κάνει μπάνιο στην θάλασσα...
 
Γνωστά τα επόμενα, έπεσε γκρίνια "γιατί καλέ εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε, δώσε και μένα μπάρμπα Σαμ" φώναζαν στα τουρκικά οι απέναντι, τους την έδωσε την μισή την Κύπρο η αφορμή των εγκάθετων που τους είχε στο payroll ο Τομ Πάππας, που δεν γούσταρε να χάνει ντολαρς από τα διυλιστήρια και τα πλυντήρια ένεκα ενεργειακή κρίσις. Πάει ο Πάππας πάει και η Κύπρος η μισή, as scheduled.
 
Πέρασαν τα χρόνια, δοκίμασε ένας Καραμανλής και ένας Παπανδρέου next generation μήπως το λύσει το θέμα Κύπρος, κουβάρι χειρότερο έγινε. Μέχρι που ανέλαβε υπηρεσία μια λαδωμένη γερμανο-ποντικομαμή, που λάδι όμως δεν έπιανε στα χέρια, μόνο το έβλεπε να πηγαίνει πέρα δώθε. Και ανέλαβε να καθαρίσει αυτός. Εκσυγχρονιστικά. Και τα έκανε και αυτός και οι δικοί του που τον ακολούθησαν με τις ίδιες συνταγές πιο μπάχαλο. Και τότε ανέλαβε να μας σώσει το ιππικό του ΔΝΤ. Για να βάλει υποθήκη εκείνα που ήξερε ο γερό Παπανδρέου λέγοντας εκείνο το Όχι στον Τεξανό που τον έφαγε..
 
Και μετά είπαμε και πάλι Όχι σε ένα δημοψήφισμα που προκάλεσε ένας ατίθασος, που τα κανάλια τον έλεγαν παλιόπαιδο. Όχι σε ένα ερώτημα που, οι περισσότεροι, δεν κατάλαβαν τι ρωτούσε. Το νόμισαν μέρος του game που έπαιζε ο άλλος, του theory με το χαμένο το νι. Όχι μην δώσεις τους υδρογονανθρακες καταλαβε αυτός. Και δεν τους έδωσε! 
 
Τον φάγανε τελικά και τον ατίθασο τον νέο για να αναλάβει ο επόμενος Μητσοτάκης υπηρεσίας να ολοκληρώσει το σχέδιο το ίδιο, τώρα που άρχισαν να γίνονται πάρα πολύ χρειαζούμενα για τους Ευρωπαίους αυτά που ήξερε ο κυρ Αντώνης για το Καστελόριζο. Και βάλθηκαν όλα τα παλιόπαιδα του Σημιτιστάν σε όλα τα κόμματα να βάλουν πλάτη να τελειώνουμε. Αντί για Τομ Πάππας έβαλαν κάτι άλλους, του LNG καραβίσιους αυτή την φορά, να μοιράσουν χαρτί να γίνει παιχνίδι. Σημαδεμένη η τράπουλα, γνωστό και το τι θα γίνει, η διαιτητής δικιά τους. 
 
Ούτε ο Μαρινάκης τέτοιο στήσιμο, παίζονται πολλά στο τραπέζι και περιμένουν από τα αέρια περί το Καστελόριζο να σωθούν πολλοί. Και ο διαιτητής, πριν απ όλα και οι uber alles, που δεν έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα ότι ο εξ Ανατολών μας ουδεμίαν σχέση θέλει πλέον να έχει με την Δύση. Τα θέλει τώρα τα πετρέλαια και τα αέρια από Καστελόριζο μέχρι Κύπρο μεριά για να το παίξει Δύση στην Ανατολή με την λίρα του στο καλάθι. Όχι με τις προσφορές 3 στο δεκαρικο 4 το ένα, στο άλλο του αντι-ντολαρ του πολλά βάζετε πολλά παιρνετε, Κινέζοι υπάρχουν.
 
Δεν περίμεναν μόνο ότι τα ατίθασα τα παιδιά θα τους καταλάβαιναν και για το που το πάνε. Αλλά και για το ότι θα καταλάβαιναν και τι παιχνιδάκι παίζουν και με κάτι άλλα παλιόπαιδα, που το έπαιζαν ατίθασα, αλλά που τελικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τιθασευμένοι αρχοντοχωριάτες της κορεκτίλας των βορείων προαστίων. Αυτοί που γουστάρουν Τσιόδρα και τις καθώς πρέπει παπαρολογίες, ξέρετε. Αυτές που αναλύουν την ανάλυση, καταπίνοντας και κόνωπες και ελέφαντες αμάσητους ένεκα κάποια μεταφυσική τους ηθική που τους διόρισε παιδονόμους της παιδιόθεν...
 
Το τι θα γίνει μετά;;
 
Όπως πάντα σε αυτό τον τόπο, επειδή στο τέλος όλα επαφίενται στο τελευταίο άρθρο του Συντάγματος, όλο και κάτι θα γίνει και τα ατίθασα, να μου το θυμηθείς, θα τους το χαλάσουν πάλι το καρέ παίρνοντας σβάρνα τα μαχαιροπήρουνα πάλι, όπως σε εκείνη την τελευταία σκηνή του Θιάσου του Αγγελόπουλου. Όπως τους το χάλασαν και πριν 49 χρόνια και κάτι άλλα, που τους λέγανε αλήτες. 
 
Αυτούς που δεν έτρεξαν να πιάσουν πόστα και στασίδια σε φράξιες για να καταλήξουν, στο τέλος, υπηρετικόν προσωπικόν του πρίγκηψ του Ρενιε ντε Μονακό. Μεγάλα παλιόπαιδα, παλιοπουρά πλέον, αλλά καθόλου ατίθασα.
 
Δεν το λέω μόνο εγώ αυτά, αλλά και ο Τσιφόρος, πολύ προφητικά με τον τρόπο του πριν 60 χρόνια και βάλε.
 

3 σχόλια:

ΝΙΚΑΝΔΡΙΚ είπε...

Μαστιγωνεις ε?

Ανώνυμος είπε...

Είχε τις προάλλες ντοκυμαντέρ για τα πάθη του Καστελλόριζου κατά τον πόλεμο και τράβαγα τα μαλλιά μου: οι Γερμανοί το βομβαρδίζανε μέχρι να ισοπεδωθεί και μετά αποβιβάστηκαν οι Άγγλοι, διώξανε τους κατοίκους (για να τους "σώσουν"), το καταλήστεψαν και το κάψανε ολοσχερώς όπως τα Ισπανικά οχυρά των Δυτικών Ινδιών. Τα τευτονικά συνεταιράκια δηλαδή τα δώσανε όλα για να το καταστήσουν ακατοίκητο και κρανίου τόπο. Οπότε καταλαβαίνεις ότι η βαλίτσα πάει πιο μακριά από το '60 και τον Τζόνσον που ήταν αρσακειάδα σε σχέση με τους αεί λυσσασμένους κουρσάρους. Η Ευρώπη είναι η κατάρα της Ελλάδος. Τα αμερικανάκια απλά ακολουθούν. Κάτι παραπάνω ξέρανε και οι αρχαίοι που την ταυτίζανε με πριγκήπισσα από την ΦΟΙΝΙΚΗ!

ΑΡΡ. είπε...



ΜΕΓΙΣΤΗ ΝΗΣΟΣ
Αεί κάρφος οφθαλμών εποφθαλμιούντων Φοινίκων πειρατών, εθνοεμπόρων και ληστοτραπεζιτών.


Ξένα σχόλια.

Το Καστελόριζο δεν πρέπει να μπει στο τραπέζι καμμίας διαπραγμάτευσης.
Δεν πρέπει να συγκριθεί ούτε ακόμα και με την επιστροφή της Κωνσταντινούπολης.
Είναι χρυσός, για πολλούς και ευνόητους λόγους.
Για λοιπές απαιτήσεις της Τουρκίας, ας εγείρουμε θέμα δικών μας διεκδικήσεων.
Αλλα το Καστελόριζο πρέπει να κρατηθεί, ακόμα και αν μείνουν, να πολεμάνε, μόνο οι πέτρες.

ΕΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΖΑΦΥΡΕΝΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΖΕΙ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΑΙΜΑΤΟΣ