ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ (ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ) ΠΑIΓΝΙΟ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΊΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ (ΜΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟ Ή ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟ) ΧΕΙΡΙΣΤΉ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
(Προσοχή! Post και με αιρετικές προσωπικές θέσεις. Εισέρχεστε με ατομική σας ευθύνη)
Τα δεδομένα:
Οι απαραίτητοι ρωσικοί υδρογονάνθρακες για την οποία "Πράσινη Μετάβαση" της ΕΕ μέχρι το 2050, οδεύουν τελεσίδικα προς την Ανατολή για να στηρίξουν την ζώνη του ψηφιακού αντι-δολαρίου Ρωσιας-Ευρασιας- Κινας- Ιραν. Συμπαρασύροντας προς τα εκεί και την Τουρκία, απ ότι φαίνεται.
Η ενεργειακή (και διατροφική) ασφάλεια της ΕΕ εξαρτάται πλέον από τα ενεργειακά αποθέματα και περάσματα του νότου της. Πρωτίστως από ένα κοίτασμα φυσικού αερίου 28.000τετρ. χιλιομέτρων (όσο του Κατάρ) της Ανατολικής Μεσογείου και δευτερευόντως από όσα θα μεταφερθούν με αγωγούς μέσω Ισραήλ προς την Αίγυπτο από τα ΗΑΕ-Σ. Αραβία και το Ιράκ.
Μέρος τους θα μετατραπεί σε LNG στην Αλεξάνδρεια για τον άμεσο εφοδιασμό του ευρωσυστηματος μέσω LNG carriers (virtual pipe). Ένα άλλο θα οδεύσει προς τα εκεί, λίγα χρόνια αργότερα, είτε ως μπλέ υδρογόνο (από φυσικό αέριο, διοχετεύοντας το παραγόμενο CO2 πίσω στα κοιτάσματα) είτε ως πράσινη ηλεκτρική ενέργεια-πρασινο υδρογόνο από τις ηλιόλουστες περιοχές των κρατών της περιοχής.
Έτσι γίνονται, όπως αναμένονταν από το 18, στρατηγικά κρίσιμες οι υποδομές αγωγών και ηλεκτρικών διασυνδέσεων όπως ο EastMed1, ενδεχομένως ένας δεύτερος από την Αίγυπτο προς Κρήτη και τα ηλεκτρικά καλωδια ΕUroAsia (παράλληλα του EastMed) και το Αίγυπτος-Κρητη-Πελοποννησος που κατασκευάζονται ήδη).
Η πρώτη ιστορική ευκαιρία των εμπλεκομένων χώρων της περιοχής είναι να μπορέσουν και να κεφαλοποιήσουν τα υφιστάμενα ενεργειακά τους αποθέματα με έκδοση κοινού ψηφιακού νομίσματος για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης τους ενδογενως Η συμμετοχή δύο χωρών της Ευρωζώνης στο εγχείρημα, της Κύπρου και της Ελλάδας, μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά και από την ΕΕ, αν ποτέ ξυπνήσει και αποφασίσει να κάνει το ευρώ σοβαρό σύγχρονο μη-fiat νόμισμα.
Το αγκάθι των πιο πάνω σχεδίων λέγεται Τουρκία, και η οποία προσπαθεί με κάθε είδους διεισδύσεις και στρατιωτικούς τσαμπουκαδες να κάνει "παιχνίδι" για τρίτους στην περιοχή μπας και ικανοποιηθούν έτσι τα νεο-Οθωμανικα σχέδια του Ερντογάν και των ελιτ που στηρίζουν το καθεστώς του Κατεχόμενα στην Κύπρο και την Συρία, χρηματοδότηση των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο ή της Χαμας στο Ισραήλ, εμπλοκή με μισθοφόρους στην Λιβύη, αναθεωρητικές βλέψεις στο Αιγαίο κλπ
Η δεύτερη ευκαιρία που διαμορφώνεται στο πιο πάνω πλέγμα γεωπολιτικής λέγεται Κύπρος. Η συμμετοχή ή όχι και της Τουρκίας στα πιο πάνω σχέδια αναβάθμισης του ρόλου της Αν. Μεσογείου ως κρίσιμου για την ζώνη του δολαρίου-ευρω θα μπορούσε να κριθεί από την αποδοχή της (η όχι) της παραχώρησης των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της αμφισβητούμενης ΑΟΖ στην ομόσπονδη Κύπρο (στον χάρτη δεξιά με πορτοκάλι τα 94.000τετρ χιλιόμετρα που διεκδικεί), υπό τον όρο της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί.
Τότε και μόνο τότε έχει νόημα η μερική διόδευση μέρους των ενεργειακών ροών και προς το ενεργειακό δίκτυο που διατηρεί, για να κάνει και η ίδια ενδογενή ανάπτυξη, όπως μπορούν να το κάνουν και όλοι οι γείτονες της. Διαφορετικά, καλό ταξείδι προς την ανατολή και καλή τύχη να ευχηθούμε Αυτό εκτιμώ ότι είναι η μόνη σοβαρή κίνηση που απομένει για την εξωτερική μας πολιτική αφού σήμερα, έτσι όπως διαμορφώνεται ο μετα-παγκοσμιοποιημενος κόσμος, δεν μπορούν κράτη μικρού η μεσαίου μεγέθους να είναι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Δυστυχώς.
Όλα τα πιο πάνω, που εμπεριέχουν και προσωπικές απόψεις, απαιτούν σοβαρούς χειριστές άσκησης εθνικής στρατηγικής τόσο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής όσο και στα συνεπακόλουθα επί της ενεργειακής και της ανάπτυξης.
Ο σημερινός χειριστής τους, κρίθηκε, ζυγίστηκε και ευρέθη τραγικά ελλειποβαρής. Και αλλήθωρος μόνο προς τα συμφέροντα του στενού κύκλου των χορηγών του, με αποτέλεσμα ένα ορατό πλέον 4ο μνημόνιο straight ahead, που θα έρθει να υποθηκεύσει ότι δεν κατάφεραν το 15. Τα ενεργειακά αποθέματα ως άνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου