ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ τα 13 προγράμματα αλλά… αγνοείται ξανά η τύχη των F-16 Block 50!

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Στην πορεία για τη Βουλή, χάθηκε ο φάκελος της αναβάθμισης των 38 F-16 block 50. Όποιος τον βρει ας επικοινωνήσει με το χαμόγελο του παιδιού. Το σταυρώσαμε, το φτύσαμε, το ξεματιάσαμε εντέλει έμεινε εκτός επιτροπής της Βουλής ο εκσυγχρονισμός των Block 50. Καλά κάτσε να τελειώσει η απογραφή του τεράστιου λαού μας και μετά θα βρουν και το φάκελο οι ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ μαλάκες! H μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι το πρόγραμμα σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την πώληση της ΕΑΒ και εκεί κολλάει. Πολλά τα λεφτά.....

Χωρίς τον προαναγγελθέντα, με βάση επίσημες υπουργικές δηλώσεις για εισαγωγή του στο Κοινοβούλιο, εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16 Block 50 της Πολεμικής Αεροπορίας με απάρτια που προέρχονται από τον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 Block 52+ / Block 52+ Advanced, συζητούνται στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής ποικιλία εξοπλιστικών προγραμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στα προγράμματα περιλαμβάνονται:

>η ενεργοποίηση προγράμματος προμήθειας κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Hellfire τα οποία αποτελούν τον κύριο οπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ και AH-64DHA καθώς και των εξοπλισμένων ελικοπτέρων αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior.

>η προμήθεια πυρομαχικών μάχης (κινητικής και χημικής ενέργειας) και ασκήσεων για τα εξοπλισμένα με πυροβόλο διαμετρήματος 120 χλστ. άρματα μάχης Leopard 2HEL και Leopard 2A4.

>η προμήθεια μικρού (10 – 12) αριθμού μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού (ΤΟΜΜΧ) από τα γερμανικά αποθέματα (οχήματα που χρησιμοποιούν το σκάφος των αρμάτων Leopard 1 ή Leopard 2).

>η ενεργοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των διαμετρήματος 122 χλστ. ρουκετών των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70 που θα αυξήσει τόσο το βεληνεκές όσο και την ακρίβεια των ρουκετών.

>το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του συνόλου σχεδόν των ΠΕΠ RM-70 που θα αυξήσει την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα ενός κρίσιμου οπλικού συστήματος για το Πυροβολικό Μάχης.

>το πρόγραμμα προμήθειας επιπλέον κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας τύπου Exocet MM40 Block 3, για τον εξοπλισμό ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ).

>την αύξηση του προϋπολογισμού για εν συνεχεία υποστήριξη των ελικοπτέρων S-70B της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού από τα 90 στα 160 εκατ. ευρώ ώστε σε βάθος χρόνου να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η διαθεσιμότητα του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

>τη χρηματοδότηση της επέκτασης του συστήματος επικοινωνιών ΑΙΓΑΙΑΣ της Intracom Defence Electronics (IDE).

>διάφορα υποπρογράμματα για την υποστήριξη ηλεκτρονικών συστημάτων.

>πρόγραμμα αεροστροβίλων για φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

>τη διάθεση σημαντικών πιστώσεων (εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσό 200 εκατ. ευρώ) για την ανάπτυξη των υποδομών του Ναυστάθμου Κρήτης ώστε να καταστεί ο δεύτερος κύριος ναύσταθμος του Πολεμικού Ναυτικού που θα μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες επιχειρησιακής ανάπτυξης του Στόλου σε νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

>τη διάθεση πιστώσεων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων διαφόρων υλικών (αλεξίπτωτα, είδη ιματισμού κ.λπ.) μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας υποστήριξης και προμηθειών NSPA (NATO Support and Procurement Agency).

Συνολικά πρόκειται για σημαντικά προγράμματα που ασχέτως προϋπολογισμού / ποσοτήτων που αφορούν θα συμβάλλουν στη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θεραπεύοντας πολλά προβλήματα λόγω της συστηματικής υποχρηματοδότησης της προηγούμενης δεκαετίας.

ΠΗΓΗ

 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα , πάλι τα ίδια , για τις μίζες μπλοκάρουν τα προγράμματα το μητσοτακέικο . Παλούκωμα που θέλουν . Αν γίνει και δομική ανανέωση στα f16 δεν έχει νόημα η αναβάθμιση των 50 σε viper? Γιατί για ρόλο στην ανατολική μεσόγειο και τις διαφαινόμενες συμφωνίες θέλουμε καμιά 50ρια αεροσκάφη της προκοπής αν ζητήσουν βοήθεια Γαλλία-ΗΑΕ-Σαουδική Αραβία-Ισραήλ κτλ και για αυτά που λες ότι έρχονται . Άμα σταματήσει η μάσα μπορούμε να πάμε σε οροφή 300 αεροσκαφών .

kakos04

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα Νικόλα .....όταν είσαι κράτος μπανανία που ελέγχεσαι από έξω όπως εμείς. Σου σφυρίζουν τα τζόνια να μην αναβαθμίσεις όλα τα f16 σε viper, ώστε στο τέλος να απαξιωθούν και να αναγκαστείς να πληρώσεις παραπάνω σε μεγαλύτερη παραγγελία F35. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως απλα να είναι σε διαπραγμάτευση και να περιμένουν…άλλωστε το πρόγραμμα της αναβάθμισης σε viper δεν τελειώνει φέτος!
Σίγουρα μπορεί να παίζει και κάτι άλλο οπως αυτά που αναφέρετε αλλά προτιμώ αυτούς από τους άλλους που θα το ρίσκαραν!!!
Οι συγκεκριμένη κυβέρνηση φαίνεται να κάνουν το σωστό στο θεμα της εξοπλιστικης προσπάθειας της χώρα, απλά είναι μεγάλη η δουλειά που χρειάζεται να γίνει και πάραυτα έχουν προχωρήσει πολλά προγράμματα.

Το θέμα για εμενα είναι να πέσουν οι υπογραφές πριν τη προεκλογική περίοδο…διότι αλλιώς τα προγράμματα εξοπλισμών φοβάμαι πως θα γίνουν επιδόματα…