ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ.

Τι είπαν (δες ΕΔΩ) οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν στην πρώτη τους συνέντευξη, αμέσως μετά την κατάρρευση του καθεστώτος της Καμπούλ λίγο πριν την ώρα του, σε απλά ελληνικά:
 
"Είμαστε διατεθειμένοι να φορέσουμε γραβάτα και να ενταχθούμε στο διεθνές οικονομικό σύστημα της περιοχής, με δύο όμως όρους: Θα λειτουργήσει η Σαρία στο νέο χαλιφάτο, νταξ, χωρίς να το παρακάνουμε ίσως, να μην εξάγουμε ηρωίνες αλλά αφήστε και εσείς να ολοκληρωθεί ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑPΙ". (Τουρκμενιστάν- Αφγανισταν- Πακιστάν- Ινδία, η μπλε γραμμή στον χάρτη άνωθεν). Ταυτόχρονα έκλεισαν το μάτι προς την Κίνα για την έναρξη ενός παζαριού συμφωνιών εκμετάλλευσης του πλούσιου υπέδαφος του Αφγανιστάν σε σπάνιες γαίες, λίθιο, ψευδάργυρο κλπ άξιας 2-3τρισ$. Μέταλλα τελείως απαραίτητα για τις τεχνολογίες των ΑΠΕ και των ηλεκτρονικών, σήμερα σε παγκόσμια έλλειψη (σχετικά ΕΔΩ).
 
Τι είναι όμως αυτός ο ΤΑΡΙ, που είναι ικανός να κάνει τους Ταλιμπάν να μετατραπούν σε κάτι σαν Χρυσαυγιτες με γραβάτα αλά ισλάμ;;
Η ιστορία του πηγαίνει πίσω στο 1975 σαν μια προσπάθεια πρόσδεσης της Ινδίας στην τότε Σοβιετία, προσφέροντας της αυτό που ακόμα δεν έχει: ενεργειακή ασφάλεια.Έτσι έγινε η επέμβαση στο Αφγανιστάν από τους Σοβιετικούς για να διασφαλιστούν τα περάσματα του. Την συνέχεια την γνωρίζετε.
 
Οι 70 φυλές- φατρίες παραγωγής του οπίου ποτέ δεν συνεννοήθηκαν πολιτικά μεταξύ τους και με την Καμπούλ, τόσο επί Σοβιετικών όσο και μετά το 2001 επί Αμερικανών,.Το ψιλοκατάφεραν τελευταία δημιουργώντας τις αντάρτικες δυνάμεις των Ταλιμπαν ως security service των φυτειών οπίου. Οι αλαζονικοί Αμερικανοί όμως ευλόγησαν, κατά την παρουσία τους, την κατασκευή του μήκους 1814 χιλιομέτρων ΤΑΡΙ (παράλληλα με ένα νέο οδικό άξονα και ένα πλέγμα από οπτικές ίνες) συνολικού κόστους, μέχρι τώρα 22δισ$ υλοποιώντας το παλιό σοβιετικό σχέδιο.
 
Έτοιμο το τμήμα του Τουρκμενισταν, έτοιμο και στο Αφγανιστάν, έτοιμη η Ινδία με δίκτυο για να συνδεθεί με αυτόν τον αγωγό μαζί και με έναν άλλο από το Ιράν (η άσπρη γραμμή στον χάρτη άνωθεν). Έμειναν κάτι κομμάτια υπόλοιπο για να τελειώσουν στο Πακιστάν και ,game over, έλεγαν πριν τις 15/8. Ο Αφγανικός τακτικός στρατός θα αντέξει, τόσα λεφτά ξοδέψαμε. Δεν άντεξε, είχε διαβρωθεί από τους φύλαρχους και τα έσοδα οπίου των Ταλιμπαν ήδη.
 
Θα ήταν το αντίπαλο δέος στον "Δρόμο του Μεταξιού" αυτό που κατασκευάσαν! Ιδού και ο λόγος της παρουσίας της Δύσης στο Αφγανιστάν για 18 ακόμα χρόνια μετά την δολοφονία του Μπιν Λαντεν το 02, που ήταν και η αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 01. Να δημιουργήσει αυτό το αντίπαλο δέος.
 
Ας σημειώσουμε εδώ ότι παρ όλο που ο ΤΑΡΙ περνούσε και από περιοχές του έλεγχαν οι Ταλιμπαν, ποτέ κανείς τους δεν πείραξε ούτε τον αγωγό ούτε τους εργολάβους του! Ο έλεγχος στις βάνες του στο Αφγανιστάν, αν λειτουργήσει, κάνει τον ένοικο του Προεδρικού της Καμπούλ κάτι σαν αυτό που θέλει να γίνει διακαώς και ο Ερντογάν με τα δίκτυα αερίου προς την ΕΕ από την πρώην Σοβιετία και τον Κόλπο.
 
Φυσικά το νέο αφεντικό της περιοχής, η Κίνα, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια αυτά τα 20 χρόνια. Ήδη ολοκλήρωσε τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τους κόμβους, τις οδικές αρτηρίες και τον αγωγό φυσικού αερίου από το Χονγκ Κονγκ ως το Τουρκμενιστάν. Ο δρόμος του Μεταξιού, τμήμα Κεντρικής Ασίας, έτοιμος. Και υπέγραψε και μια 25ετη συμφωνία συνεργασίας και με το Ιράν για το ιρανικό φυσικό αέριο, αφού η τεράστια μηχανή της θα το χρειαστεί και αυτό μέχρι το 2060 ως ενέργεια βάσης για την ανάπτυξη των δικών της υποδομών ΑΠΕ. Γιατί χωρίς αέριο, αυτά τα ΑΠΕ δεν παίζουν, ως γνωστόν (δες σχετικά και την παρέμβαση Κονοφάγου για τα αντίστοιχα δικά μας ΕΔΩ για να καταλάβεις το μέγεθος της απάτης του Ελλάδα 2.0). 
 
Τα αποθέματα του Τουρκμενισταν δεν φτάνουν και ο επόμενος στρατηγικός της αντίπαλος θα είναι η γρήγορα ανερχόμενη επίσης πολυπληθής Ινδία. (έχω μιλήσει εδώ και πολύ καιρό για τον ανταγωνισμό μεταξύ Ινδίας και Κίνας) Έτσι η Κίνα ελπίζει να τον ελέγχει.
 
Έτσι το ανατολίτικο "παζάρι" ανάμεσα στους Ταλιμπαν και το Πεκίνο προβλέπεται πολύ σκληρό. Η διόδευση και του ιρανικού αερίου μέσω Αφγανιστάν προς το δίκτυο του δρόμου του μεταξιού είναι εφικτή και το δέλεαρ της εκμετάλλευσης του Αφγανικού υπεδάφους πολύ μεγάλο και για τα δύο μέρη. Χωρίς σπάνιες γαίες τα άλογα της "Πράσινης Ανάπτυξης" των άλλων μένουν κουτσά και πράσινα!
 
Δεν είναι καθόλου βέβαιη η επιμονή του Πεκίνου στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Ταλιμπαν ως όρο των σχετικών ντιλς οικονομικού ενδιαφέροντος αυτού του μεγέθους. Τα λίγα οικονομικά όπλα που έχει πλέον η Δύση για τον έλεγχο της Κίνας στο γεωπολιτικό παίγνιο που εκτελεί μεθοδικά τα τελευταία χρόνια επί τούτου, δεν αρκούν, Έτσι δίκαια δεν ελπίζουν σε έλεος οι γυναίκες του Αφγανιστάν από την εφαρμογή της Σαρία πάνω τους.
 
Γνωστά όμως όλα αυτά στα think tanks και τα λόμπι της Ουάσινγκτον, που με μεγάλο ρεαλισμό (!) αποφάσισαν από το 18 την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν (και όλης της Κεντρικής Ασίας) στον έλεγχο της Μέκκας του Κόκκινου Καπιταλισμού. Θα χυθούν βέβαια πολλά δάκρυα προπαγάνδας αλλά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα αν δεν συνεργαστεί το Πεκίνο. Για να περιοριστούν πλέον στην Ζώνη του "Πράσινου Καπιταλισμού", που ξεκινάει από την Δυτική όχθη των Ευφράτη και Τίγρη, φτάνει στις Δυτικές ακτές της Τουρκίας στο Αιγαίο και κάπου θα οριοθετείται και στην Αφρική για τον έλεγχο των πρώτων υλών της (και εκεί προηγείται πάλι η Κίνα με επενδύσεις διείσδυσης, δες τον χάρτη στο ΕΔΩ).
 
Άγνωστη είναι ακόμα η έκβαση στο κατά που θα γύρει τελικά η Ινδία και ποια η αντίδραση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του Πουτιν, που θέλει να διατηρήσει μόνο τα κεκτημένα κέρδη από την ενεργειακή αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο. Άγνωστο και κατά πόσο θα διατηρηθεί η συμμετοχή των Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία, Ιαπωνία και Ν.Κορέα στην Εμπορική ζώνη υπό την Κίνα (προς αυτή κινείται τώρα και η Μ.Βρετανία μετά το Βrexit με ρόλο πάλι "διαιρεί και βασίλευε" μπας και πετύχει καμία ανατροπή στην παράταση).
 
Γνωστό πόσο θα κρατηθεί ο Ερντογαν (άρα και ο Κούλης) στην θέση του, αφού ο ρόλος της Τουρκίας στην νέα αυτή αρχιτεκτονική της διπολικής παγκοσμιοποίησης δεν του επιτρέπει τα παιχνίδια που σχεδίαζε με τις πλάτες Χιλαρυ και Τραμπ και σε αυτήν την περιοχή. Αν κινηθεί τελικά προς την Κίνα, ένα Ανεξάρτητο Κουρδισταν θα υποδεχτεί τότε τους Αφγανούς πρόσφυγες. Αν κάνει το καλό παιδί στον Μπαιντεν, θα υποχρεωθεί να τους κρατήσει τώρα που μειώθηκαν οι Σύριοι, για να συνεχίζει να μας απειλεί. Και σε κάθε περίπτωση, θα αποχωρήσει μετά την επικείμενη αλλαγή πολιτικών στην ΕΕ σε πιο Μπαιντεν ,like μετά τις Γερμανικές εκλογές.
 
Έτσι, μετά από όλα αυτά, το κύριο πεδίο της αντιπαράθεσης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε μετά την πτώση του "τοίχους" της Καμπούλ, θα είναι το χωρίς σύνορα διαδίκτυο και οι τεχνολογίες πάνω του για τον έλεγχο του κόσμου δια των big data Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο σεντόνι.
 
Μένει να ρωτήσω, κατά τα ειοθότα, τι δεν κατάλαβες στο παρόν. Γιατί μόνο τότε καταλαβαίνω τι δεν έχω καταλάβει και εγώ.
 
Την καλημέρα μου.


Περί του ΤΑΡΙ εδώ.....

Οι υποδομές και τα σχέδια της Κίνας εδώ.....


2 σχόλια:

Μμ. είπε...



Έρχονται τ' Αφγάνια,
με τουρμπάνια και γιαταγάνια!

¨Θα σας αφγανίσωσι το περιβάλλον, θα σας αλλάξωσι Λοατκικώς το φύλο
και πρασινοαναπτυξιακώς τα φώτα της ΔΕΗ.
Και αυτό θα το ονομάσωσι κλιματική αλλαγή ή αλλιώς ¨πάρ' το αυγό και κούρεψον.¨

(Όσιος Καψοκαλύβας, ο δια Χριστόν μεμαλακισμένος.)

Ανώνυμος είπε...

Ήταν γόνος ισλαμικης οικογενείας
Με μπουρλοτα αλλα και τίτλους αυτοκτονιας
Ο παππούς του ήτανε ισλαμιστης και του Αλλαχ ιπποτης
Κι ο προπάππους του απο το Αφγανισταν προδοτης

Κι ο απόγονος φοράει тη μπαλωμενη τη στολή
Και μπουκαδορος έχει γίνει στην Ευρωπαικη τη γη
Ντρικι, ντραμ Λαθραρα, Ντρικι, ντραμ Κουλαρα Ντρικι, ντραμ Βρε Τσιπρα
Παίξε, Σορος μπαγλαμά

Τα πορτραίτα των προγόνων στα τσαντηρια
Κι από κάτω ξίφη, τόξα και κορανια
Τζιχαντιστες καμαρωτοί και οπλοφοροι
Κι ένα κάδρο του Αλλαχ σαν ήταν κόρη