ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Φρεγάτες: Κερδίζουν έδαφος οι FREMM – Οι Ιταλοί δίνουν άμεσα δύο FREMM

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Troppo bello per essere vero?

Αν επιβεβαιωθεί η φημολογία για αναβάθμιση της ιταλικής πρότασης για τις φρεγάτες, τότε αλλάζουν πολλά στην αξιολόγηση των προτάσεων.

Φρεγάτες: Κερδίζουν έδαφος οι FREMM την ώρα που οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί εμφανίζονταν ως το απόλυτο φαβορί.

Οι Ιταλοί, σύμφωνα με φημολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ιταλία, δίνουν και δύο FREMM άμεσα στην Ελλάδα μέχρι να κατασκευαστούν τα υπόλοιπα δύο.

Πρόκειται για ιταλικές φρεγάτες που ήδη υπηρετούν στον ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, με τους Ιταλούς να τις αντικαθιστούν με νέες, πιο σύγχρονες, τις οποίες ούτως ή άλλως σκοπεύουν να κατασκευάσουν.

Μιλάμε για πλοία που αλλάζουν για τα καλά τις ισορροπίες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πρόκειται για την καλύτερη δυνατή τύπου «ενδιάμεση λύση» που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα.

Η αρχική προσέγγιση ήταν να παραχωρηθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ως πλοία ενδιάμεσης λύσης, μόνο οι παλαιότερες αλλά προσφάτως εκσυγχρονισμένες, ιταλικές φρεγάτες κλάσης Maestrale.

Όμως οι Ιταλοί, βλέποντας ως ξεφεύγει ο ανταγωνισμός, με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς και σε δεύτερο πλάνο με τους Αμερικανούς, αποφάσισαν (σ.σ. δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ακόμα), την παροχή στην Ελλάδα δύο FREMM, έως να κατασκευαστούν οι νέες ελληνικές φρεγάτες.

Να σημειωθεί πως καμία από τις υπάρχουσες προτάσεις δεν δίνει πλοία με τις δυνατότητες των FREMM τόσο γρήγορα, όσο η Ιταλία. Kαι οι Έλληνες ναύαρχοι ξέρουν πως είναι επικίνδυνο να μένει η Ελλάδα χωρίς σύγχρονα πλοία στο άμεσο μέλλον.

Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εδώ και πολλά χρόνια (σ.σ. τουλάχιστον από το 2006) ενδιαφέρεται για τις FREMM.

Να σημειωθεί πως στην πρόταση αυτή μιλάμε για τέσσερις FREMM για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, τις οποίες θα αγοράσει με την λογική του 2+2 (+2). Δηλαδή θα παραλάβει δύο FREMM που υπηρετούν ήδη στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό, άμεσα αξιοποιήσιμες από την Ελλάδα και μετά άλλες δύο καινούργιες, συν αν το επιθυμεί τα Maestrale ως πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η Ελλάδα

Πάντως σε κάθε περίπτωση, ο ανταγωνισμός των προτάσεων, μόνο καλό θα κάνει στην Ελλάδα, αφού αν επιβεβαιωθεί η ιταλική προσέγγιση, τότε πιθανόν να αναγκαστούν σε ρελάνς και οι Γάλλοι οι οποίοι έχουν ξεκόψει κάθε κουβέντα για την άμεση παροχή FREMM στην Ελλάδα.

Σε βάθος χρόνου, αυτό που απασχολεί την Αθήνα είναι τι έχει να κερδίσει η Ελλάδα από την αγορά των νέων φρεγατών και σε επίπεδο γεωστρατηγικών συνεργασιών.

Στο πεδίο αυτό η Αθήνα βλέπει περισσότερο πρόθυμους τους Γάλλους να βαρέσουν «γροθιά στο τραπέζι» για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, παρά τους Ιταλούς.

Βέβαια και οι Ιταλοί τελευταία έχουν κάνει κίνηση προς την Ελλάδα, π.χ. με την επένδυσή τους στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Αλλά στην κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ιταλοί ήταν απόντες. Παρόντες και με… θόρυβο ήταν οι Γάλλοι.

Τι λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης;

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως και ο Έλληνας πρωθυπουργός λέγεται πως βλέπει θετικά την ιταλική πρόταση, αφού οι FREMM θα αποτελούν την βάση των νέων αμερικανικών φρεγατών FFG-X, στο πρόγραμμα των οποίων επιθυμεί να μπει και η Ελλάδα.

Μιλάμε δηλαδή για ιταλικά πλοία, με αμερικανικά όπλα (σ.σ. παίρνουν και τους γαλλικούς Aster), τα οποία μπορούν να κατασκευαστούν σε αμερικανικών συμφερόντων ναυπηγεία.

Μία πρόταση και ικανοποιημένη και η Ε.Ε. που τα λεφτά της Ελλάδας μένουν σε αυτή και οι Αμερικάνοι που θα μπορούν να πουλήσουν τα όπλα τους.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: