ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Mερικά επτασφράγιστα μυστικά, που εκθέτουν την δουλικότητα και του Μητσοτάκη στα γερμανά αφεντικά.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μερικά επτασφράγιστα μυστικά, που εκθέτουν την δουλικότητα και του Μητσοτάκη στα γερμανά αφεντικά:

Έγινε με το που ανέλαβε η ΝΔ επίσπευση, λέει, της απολιγνιτοποιησης στην παραγωγή ενέργειας. Άρον άρον και 5 χρόνια πριν την ώρα τούς "για το περιβάλλον". Νταξ λες, τι σου είναι τα 9δισ που θα ζημιωθεί η εθνική οικονομία λόγω αυτού του άρον άρον, κομμάτια να γίνει, περιβάλλον είναι αυτό.
Κανένας φυσικά δεν θα σου πει ότι η μέχρι τώρα εκπομπή διοξειδίου άνθρακα από τις φετινές δασικές φωτιές που αφέθηκαν να σβήσουν στην θάλασσα, υπολογίζεται περίπου στο επταπλάσιο όσων θα είχαν παράγει όλοι οι λιγνιτικοι σταθμοί που έκλεισαν στα επόμενα 5 χρόνια. Ούτε ότι τους ξαναάνοιξαν εν μέσω καύσωνα άρον άρον γιατί οι ΑΠΕ τα έπαιξαν με την άπνοια.
 
Όπως και κανένας δεν θα σου πει ότι απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα με τον λιγνίτη όταν σταματάμε για να τον καίμε για να παράγει θερμότητα και από αυτήν ηλεκτρισμό. Για να ερημώσουν έτσι μεγάλες περιοχές που ζουν από αυτόν. Αυτό πάει να γίνει τώρα, χωρίς σχέδιο "για να στηριχθούν θέσεις εργασίας στην Γερμανία" όπως πολύ ειλικρινά δήλωσε ο Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε γερμανικά ΜΜΕ. Σε μια χώρα που συνεχίζει να εγκαινιάζει νέες λιγνιτικές μονάδες και να εισάγει, ως παλαβή, φυσικό αέριο από τον Πούτιν, κλείνοντας το ένα μετά το άλλο τα περίφημα γερμανικά αιολικά πάρκα. Γιατί άραγε, οεο;;
 
Κανείς δεν θα σου πει ότι μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για εφαρμογές μη καύσης του.!
Όπως πχ για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών (μαζί με βιόμαζα, 170€/τόνος στο εμπόριο) που μπορούν να πρασινίσουν και την έρημο (όπως στο Ισραήλ). Έναντι των 16€/τόνος που κοστολογείται σήμερα ο λιγνίτη για κάψιμο. Υλικό άκρως απαραίτητο και για την αποκατάσταση ή αναδάσωση των εδαφών που κινδυνεύουν με ερημοποίηση. 
 
Ή και για την παραγωγή βιοαέριου και υδρογόνου RNG-Renewable Natural Gas! (ΑΠΕ+λιγνίτης=μεθάνιο +υδρογονο δηλαδή και φυσικό αέριο και υδρογόνο). Με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη χρήση του λιγνίτη. Στα 40€/τονος - χωρίς πρόσθετη επιδότηση επί της παραγόμενης kwh - η επιδότηση του έτσι χρησιμοποιούμενου λιγνίτη ή /και της βιομάζας, σύμφωνα με την νέα πολιτική PowerToGas που έχει ετοιμάσει για να εξαγγείλει η Κομισιον, σύμφωνα με την Eurogas, και παραμένει... μυστική. Εκτός από τον Σακκη Ρουβα (!) που ήδη επένδυσε σε μίας άλλης τεχνολογίας μονάδα RNG από την βιομάζα και τα κλαδέματα του Θεσσαλικού κάμπου ισχύος 5ΜW.
 
Κανένας δεν θα σου πει ότι τα δίκτυα φυσικού αερίου που έχουμε είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για αποθήκευση και τηλεμεταφορά ενέργειας και από από ΑΠΕ. Πχ από την άφθονη γεωθερμία μας, κάνοντας την με βιομάζα ή λιγνίτη φυσικό αέριο και υδρογόνο! Και μετά μεταφορά του μέσω των δικτύων του φυσικού αερίου (αφού το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο). Διαθέτουμε 5 γεωθερμικά πεδία υψηλής ενθαλπίας (δηλαδή παράγουν συνεχώς τζάμπα ατμό θερμοκρασίας πάνω από 150 βαθμούς Κελσίου) στον Εβρο, την κοιλάδα του Νέστου, στην Θερμή, την Δυτική Μακεδονία και την κοιλάδα του Σπερχειού. Και δύο σε νησιά. Τα ισχυρότερα στην ηπειρωτική Ευρώπη! (μόνο στην επίσης ηφαιστειογενή Ισλανδίας, που τα αξιοποιεί για να κινεί έτσι όλη την οικονομία της, υπάρχουν ισχυρότερα). 
 
Δυνατότητες που τις κρατούν ως εφτασφράγιστα μυστικά στα Ελληνικά υπουργεία μη τυχόν και ξυπνήσουν οι ιθαγενείς. Για να αποδεχτούν έτσι εύκολα την τζάμπα ιδιωτικοποίηση των υποδομών και των ορυχείων λιγνίτη της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ
 
Αλλά και για να συντηρούν την "προβληματικότητα" της ΔΕΗ, που έχει καθυστερήσει πολύ στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, στις ίδιες περιοχές. Με αποτέλεσμα να επιδοτούνται έμμεσα οι θέσεις εργασίας στα εργοστάσια φωτοβολταϊκων και ανεμογεννητριών της Γερμανίας και της Κίνας από τις φαραωνικές επενδύσεις ΑΠΕ που σχεδιάζει να συμμετάσχει και η ΔΕΗ ως ο φτωχός εταίρος. Και οι εισαγωγείς φυσικού αερίου φυσικά.
 
Πάλι καλά που απλοποιήθηκε και η διαδικασία αδειοδότησης άντλησης γεωθερμίας σε πεδία μέχρι τους 94 βαθμούς για να ζεσταίνουν οι αγρότες τα θερμοκήπια. Το πήραν πάνω τους δύο στελέχη των Οικολόγων Πράσινων και 2-3 του ΣΥΡΙΖΑ και, χωρίς να ρωτήσουν κανένα, "το πέρασαν" σε κανονισμό. Αδύνατο να γίνει και αυτό το απλό πριν, λόγω του πρώτου μνημονίου! Έσπευσαν τότε, πρώτα απ όλα, να κλείσουν το ΙΓΜΕ και την Αγροτική Τράπεζα που είχαν την διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων.
 
Και στο ΙΓΜΕ ήταν και τα δικαιώματα και σε κάτι παγωμένα μεθάνια εδώ πιο κάτω, στο Καστελόριζο, το επόμενο μέγα μυστικό με τα βουνά παγωμένου φυσικού αερίου από φυσικές διαρροές των υποκειμένων κοιτασμάτων, ισοδύναμα με το 100πλασιο όλων των γνωστών της Ανατολικής Μεσογείου (ΕΔΩ  λεπτομέρειες και επί αυτού. Λιγνιτης uber alles μέχρι το 2038 , λέει ). 
 
Από αυτά, αν δεν "σκουπιστούν" το συντομότερο για να καούν (!) κινδυνεύουμε πραγματικά. Και το περιβάλλον και το κλίμα και όλα τα έμβια του πλανήτη.( Θα γράψουμε ξεχωριστό άρθρο) και μερικές άλλες μεγάλες διαρροές μεθανίου, όπως ανιχνεύονται από δορυφόρους. Όλες από πλημμελή συντήρηση ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ εργοστασίων και δικτύων μεταφοράς αερίου. Το αόρατο χέρι της αγοράς,κυριολεκτικά μας φλομώνει!
 
Αυτά όμως στο Καστελόριζο ίσως μπορούν να περιμένουν για 10χρονια. Να έχουμε πόρους και την κατάλληλη τεχνολογία, στοιχεία που διασφαλίζονται εύκολα από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νότια της Κρήτης. Όλα αυτά, βουνά και εξορύξεις, σχετικά εύκολα μπορούν να γίνουν και μπλε υδρογόνο για την διψασμένη Ευρώπη.
 
Ελπίζω ότι όλα αυτά θα διορθωθούν και στο επόμενο Στρατηγικό Πρόγραμμα Ενεργειακής Μετάβασης, αφού σε αυτά το προηγούμενο, του Σταθακη, όλα αυτά δεν υπήρχαν, ξεχάστηκαν...Ελπίζω ακόμη ότι δεν θα συμμετέχει και οι Σταθακης et all under the same umbrella στην σύνταξη του επόμενου. Όπως και κανένας από τους υπαλλήλους Γερμανών του σημερινού επιτελείου του Κουλησταν.και των συνεργαζόμενων αχθοφόρων συμφερόντων "φαμιλιων". 
 
Εζυγίσθησαν και εκτός από ελλειποβαρείς και ευρέθησαν και σχεδόν πλήρως συμβατοί μεταξύ τους ως προς τα αποτελέσματα που παράγει εκείνο "το όλα από ΑΠΕ" μιας άλογης Πράσινης, δήθεν, Ανάπτυξης. Αυτής που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα μνημόνια και τεράστιες περιπέτειες. Και στα οικονομικά και στα εθνικά μας θέματα. Όταν μιλάμε για ενέργεια, αυτά πάντα "πάνε μαζί πακέτο".

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Είμαστε μια πολιτισμένη ζούγκλα είμαστε.
Ο μεγαλύτερος δημοκράτης τρώει τον μικρότερο.

(Αλητάρχης.)