ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΣΗ.

Από τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς των τελευταίων πυρκαγιών "εκκένωσης" στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι έχουν ήδη εκλυθεί στην ατμόσφαιρα 3,31 μετρικοί μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα ενώ δεν θα δεσμευτούν από τα δάση που κάηκαν μέχρι τώρα (1.250.000 στρέμματα) και 3,94 μετρικοί μεγατόνοι ακόμα για αρκετά χρόνια. (Μεθοδολογία και πρώτοι υπολογισμοί ΕΔΩ.).
 
Επειδή αυτά μπορεί κάποιος να μην τα καταλαβαίνει, είπα να τα μετατρέψω σε ευρώ, σύμφωνα με την τρέχουσα τιμή ρύπων των συμφωνιών Κυοτο/Παρισιού για να γίνουν πιο κατανοητά.
Έτσι, αν συμμετείχαν και τα δάση στο σύστημα "δικαιωμάτων" ρύπων, φέτος μόνο θα έπρεπε να πληρώσει (με την τρέχουσα τιμή των 57ευρω/τόνο που διαμορφώνει και τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού) ο διαχειριστής τους το ποσό των 41.268.000 ευρώ. 
 
Ποσό ήδη πολύ μεγαλύτερο απ' όσα είχαν προϋπολογιστεί για να διατεθούν για "δασική πρόληψη και συντήρηση" (έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στις ξεχαρβαλωμένες δασικές υπηρεσίες από την νεοφιλελε λαίλαπα μόλις 1,7εκ ευρώ φέτος), αλλά πάρα πολύ μικρότερο από το κόστος κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών.
 
Άγνωστο φυσικά παραμένει και το αντίστοιχο κόστος που θα έπρεπε να πληρώσουν οι αγρότες και οι Δήμοι από τις παράνομες καύσεις η εναποθέσεις στα δάση κλαδεμάτων κλπ, που συμμετέχουν στο αποτύπωμα ρύπων σε ποσοστό ισοδύναμο με τον ενεργειακό τομέα. Αλλά αυτά δεν μετρώνται...
Το πανάθλιο αυτό σύστημα στηρίζεται στην αρχή "πληρώνω για να ρυπαίνω".Έτσι έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων (που σήμερα αγγίζει το 1τρισ παγκόσμια) από αυτούς που υποχρεώνονται από την συμφωνία να παρακολουθούν τους ρύπους τους. Την βιομηχανία, τις μεταφορές και τον ενεργειακό κλάδο. 
 
Αλλά αυτοί την βγάζουν καθαρή αγοράζοντας δικαιώματα ρύπων, κυρίως από αγρότες (εδώ τον χειμώνα ξένη αεροπορική εταιρία αγόραζε δικαιώματα ρύπων από δεντρο-καλλιεργητες προς 120 ευρώ το στρέμμα) και μετά όλα καλά!
 
Θα κάνουμε λέει Πράσινη Ανάπτυξη με εισαγόμενες ΑΠΕ και θα λυθεί το πρόβλημα. Πάρε τώρα μια 30% αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος να τις επιδοτήσουμε και μην μιλάς πολύ γιατί ενοχλούνται κάτι δήθεν οικολόγοι. Άμα λυθεί τίποτα με αυτά τα μυαλά και συστήματα, εδώ θα κάτσω φυσικά να με ...ρυπάνετε χειρότερα και από τον Μητσοτάκη!
 
Η προφανής λύση, αν θέλουμε να μείνουμε μόνο στα της Ελλάδας και των διεθνών συμφωνιών που έχουμε υπογράψει, είναι να βάλουμε κάποιον να υπολογίζει σοβαρά από το πλέγμα των 11 δορυφορικών συστημάτων που κάνουν αυτή την δουλειά συλλέγοντας αξιόπιστα δεδομένα για το ποιος πραγματικά ρυπαίνει και ποιος όχι. Χωρίς εξαιρέσεις. 
 
Και να χρεώνουμε με ένα εθνικό σύστημα ρύπων τον ρυπαίνοντα αναλόγως. Αυτό δεν λένε οι συνθήκες;;
 
Από τα έσοδα που θα περισσεύουν έτσι, θα φτάνουν και θα περισσεύουν για να καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης των δασών από τις Δασικές Υπηρεσίες, που πρέπει να αναδιοργανωθούν πλήρως και να εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα και δασικής πυρόσβεσης, υπολογίζοντας και θετικά κάθε παρέμβαση που κάνουν στην δασική διαχείριση (ή αρνητικά αν αυτά αποτυγχάνουν).
 
Και κάθε κατεργαράκος που κυριολεκτικά κερδίζει από τους καπνούς και τις στάχτες που μας πνίγουν, μετά στον πάγκο του. Τι δεν καταλαβαίνεις ακριβώς;; Ότι μας δουλεύουν όλους χρόνια;;
 
(Η παρούσα παρέμβαση γίνεται δημόσια με αφορμή την πρόσκληση για νέες καινοτομίες στην αντιμετώπιση των αιτιών των πυρκαγιών που προκάλεσε ο καθηγητής Δημήτρης Μάρδας, και συμπληρώνει/κριτικάρει τις δικές του προτάσεις.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: