ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" ΚΑΙ Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΡΑΜΠΙΣΜΟΣ ΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" ΚΑΙ Ο ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΤΡΑΜΠΙΣΜΟΣ ΩΣ Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΤΟΥ.

Το τέλος αυτό φαίνεται να το σηματοδοτούν 3-4 γεγονότα στο διάστημα την 25 Ιανουαρίου έως 22 Σεπτεμβρίου του 2021, που εδώ διαφεύγουν της κύριας προσοχή μας. Κάποια δεν τα περνάμε ούτε καν στα ψιλά. Κοιτάμε ως γνωστόν την Γιαδικιάρογλου:..
 
-Στο forum του Davos τον περασμένο Νοέμβριο σήμανε επίσημα η έναρξη του λεγόμενου Great Reset. Μιας επαναρύθμισης του καπιταλισμού στοχεύοντας τώρα σε μια "Πράσινη Ανάπτυξη" δια της ψηφιοποίησης των πάντων.
 
-Ξεκίνησε στις 25/1η προεγγραφή για την διάθεση του ψηφιακού κρυπτονομίσματος του Facebook, το diem, έχοντας λάβει τις ευλογίες αποδοχής του Biden. Ως stable coin, λέει, δηλαδή ως απόλυτα συνδεδεμένου, προς το παρόν, με το κλασικό δολάριο. Αλλά έτοιμο ανά πάσα στιγμή να το αντικαταστήσει, μαζί με 2-3 ακόμα πολυεθνικών των Big Data, κυκλοφορώντας εξωτραπεζικά, στον ανταγωνισμό του με το e-γουαν και κάτι παλιότερα "αναρχικά". Σαν το bitcoin, αυτά που ξωκείλανε στην Wallstreet και τώρα κάνουν ραλι off their road. Η Κούβα ήδη αποδέχεται κρυπτονομίσματα ως επίσημα μέσα συναλλαγής, μετά από 4-5 ακόμα χώρες μετά την Κίνα, που έχει έτοιμο το δικό της ψηφιακό γουαν για να επιτεθεί μετά τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που φιλοξενεί τον Νοέμβριο.
 
-H στροφή των ΗΠΑ σε κλασσικές Κεϋνσιανες συνταγές ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης. Που όλοι αποσιωπούν ότι είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν την πρώτη εμφάνιση του κορονοιού ως κρίση προσφοράς και ζήτησης μόνο στην πραγματική οικονομία- η virtual χρηματοπιστωτική ανθεί φουσκώνοντας μια τρύπια φούσκα ακάθεκτη.
 
-Η υλοποίηση από τον Μπάιντεν της συμφωνίας Τραμπ-Ταλιμπαν για την εγκατάλειψη του Αφγανιστάν στην οικονομική ζώνη που καθορίζεται από την ανάπτυξη της Κίνας. Δηλαδή την επίσημη αποδοχή της Δύσης ότι η προηγούμενη παγκοσμιοποίηση που ξεκίνησε επί Ρηγκαν/Θατσερ, τελείωσε.
 
-Την επικείμενη αλλαγή στην ΕΕ μετά τις εκλογές της Γερμανίας στις 22/9 προς το Μπαϊνερικότερο, εντός μιας συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, που επιμένει να μην επηρεάζει τον μισό πλανήτη. Την ζώνη του Κόκκινου Καπιταλισμού, στην από εδώ θερίζει από την ανικανότητα αλλά και ως βολική και για διευθετήσεις της νέας κατάστασης.
 
Αυτό το Great Reset, όρος του WEF που υιοθετήθηκε στο φετινό Νταβός από όσους σήμερα έχουν την ευθύνη διακυβέρνησης του μισού πλανήτη,, προδήλωσε την αποδοχή του καπιταλισμού για το τέλος της ιστορίας της προηγούμενης παγκόσμιοποίησης και την εναρξη της επόμενης. Αυτή όμως ελάχιστη θα έχει όμως σχέση με κάποιο ουσιαστικό και καθολικό Πράσινο Deal που προβάλλεται ως η νέα "μεγάλη ιδέα" σωσίματος του πλανήτη, δηλαδή ως ευκαιρία επιβίωσης της ζώνης του Πράσινου Καπιταλισμού χωρίς τις εμμονές του νεοφιλελεύθερου δογματισμού.Αυτές επί των οποίων αναπτύχθηκε, άνθισε και κατέρρευσε η προηγούμενη παγκοσμιοποίηση.
 
Ο λόγος : Δεν είναι δυνατή, ακόμα, η απόλυτη απανθρακοποίηση της ενέργειας με το πέρασμα στην εποχή του πρασίνου υδρογόνου. Θέμα φυσικής και τεχνολογίας, που δεν αλλάζουν αυτά όσο και να το θέλουν πολιτικοί και τα παπαγαλάκια τους. Τελεία (ως προς το Πράσινο της επόμενης πολυπόθητης ανάπτυξης).
 
Το Global Reset αφορά την δημιουργία πολλών πόλων οικονομικής ισχύος βάζοντας σταδιακά τέλος στην μονοκρατορία του δολαρίου, που ξεκίνησε το 71, αυτό δεν μπορεί να δει ακόμα η Πετροβασίλη. Και προφανώς και το τέλος και του ατελούς ευρώ και όλων των υπολοίπων που το ακολούθησαν μέσα στους κανόνες παραγωγής και διάθεσης τους, όπως τους επέβαλε το νεοφιλελε δόγμα. 
 
Η συντηρητική δεξιά και τα προσκολλημένα σε αυτήν θραύσματα των συμμάχων της από την νεοφιλελέ εποχή, ελλείψει άλλου αφηγήματος στρέφονται προς την ακροδεξιά "εναλλακτική δεξιά". Τον Τραμπισμο μετά τον Τραμπ. Μέσα από ένα μείγμα στείρου δικαιωματισμού, εθνικισμού, φοβικών συνδρομων και ρατσισμού,, όπως αυτό που πολύ ανάγλυφα διαμορφώθηκε ως εικόνα στις σκηνές έξω από το Καπιτώλιο τον Νοέμβρη και στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών. Οι εγκλωβισμένοι στην σιγουριά των "ατομικών κουκουλιών" που τούς είχε επιβάλλει ως "κανονικότητα" η νεοφιλελέ λαίλαπα, μένουν τώρα γυμνοί από τα κουκούλια τους. Όντας σαστισμένοι και φοβικοί, θα αντιδρούν βίαια.
 
Αμήχανη και ενστικτώδης αντίδραση της συντήρησης για να ξανα-οριστει έτσι πολιτικά επί αρνήσεων, άγνοιας και του φόβου. Χωρίς όμως να μπορεί δια αυτού του μωσαϊκού-αχταρμά των υπολοίπων του νεοφιλελε μεσαίωνα με εγκλωβισμένους "απολιτικ" του λεγόμενου "ακραίου κέντρου" να μπορεί να προσφέρει έστω και μία λύση στα φλέγοντα νέα μεγάλα προβλήματα και επίδικα της νέας πολυζωνικης παγκοσμιοποίησης. Τους ρωτάς "τι προτείνεις" και απαντούν όπως οι αριστεριστες του 20ου αιώνα με μια ακολουθία από ούτε-ούτε-δεν-δεν.
 
Η απόλυτη ήττα του νεοφιλελευθερισμού ως όρος επιβίωσης του πλανήτη, δεν οδηγεί όμως αυτόματα και στο Τέλος του "τέλους της Ιστοριας" όσο και η Αριστερά δεν έχει ακόμα πρόταση παρέμβασης στον πόλεμο των ψηφιακών νομισμάτων με εμπλοκή των κοινωνιών στην έκβαση του! Τον μηχανισμό δηλαδή που θα καθορίσει την νέα οικονομική γεωγραφία επί της επικυριαρχίας των Big Data. Αδικαιολόγητη απουσία λόγω παντελούς άγνοιας και για την πραγματική φύση της τρέχουσας κρίσης και των λόγων που αυτή οδήγησε σε αλλαγή αρχιτεκτονικής στα όρια ισχύος και στον τρόπο διακυβέρνησης τους παγκόσμια! 
 
Ο λόγος, κατά την γνώμη μου:
 
Μία συνιστώσα της, όχι μόνο εδώ, ακόμα βάζει πλάτη για να στηριχθεί ο μεγάλος ένοχος της σημερινής κρίσης , που θα είναι και ο μεγάλος χαμένος της νέας παγκοσμιοποίησης. Τις Τράπεζες και την μέσω αυτών επικυριαρχία των ελίτ επί της πολιτικής.
Και κρύβεται πίσω από ουτοπίες Πράσινης Ανάπτυξης και στείρο δικαιώματισμό και αυτή.
 
Πράττειν άλογα!
 
Αναζητούνται συνθέσεις υπέρβασης του παραλογισμού της εποχής, που θα διαρκέσει μερικά χρόνια. Μέχρι το νέο σύστημα να ισορροπήσει κάπου.
 
Η καλσπέρα μου μόνο για τούς κανονικούς ανθρώπους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικο Λυκε......εξαιρετικο!!

I.W.