ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

ΠΟΣΟ ΚΌΣΤΙΣΕ Ο 20ΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ "ΔΥΣΗΣ" ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ:

ΠΟΣΟ ΚΌΣΤΙΣΕ Ο 20ΕΤΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ "ΔΥΣΗΣ" ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ.

Σε ανθρώπινες ζωές:
 
-Πάνω από 200.000 ζωές αμάχων (καταγράφονται συστηματικά από το 09, 111.000 από τότε)
-64.100 ένστολοι Αφγανοί των δυνάμεων ασφαλείας νεκροί, άγνωστο πόσοι τραυματίες.
-3.500 στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ (οι 2.300 των ΗΠΑ) και πάνω από 20.660 τραυματίες
- Άγνωστος αριθμός νεκρώνΤαλιμπάν. Εκτιμάται γύρω στις 70.000. 
 
Σε χρήμα:
 
-Οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει για το Αφγανιστάν μέχρι τώρα συνολικά για όλα τους τα προγράμματα (άμυνας, ασφαλείας, ανοικοδόμησης, βετερανων, τόκοι δανείων κλπ) 2.261 δισ $ (2,26τρισ είναι αυτό)
Εκτιμάται ότι κόστος αυτού του πολέμου τους θα ξεπεράσει συνολικά τα 3,5τρισ μέχρι το 2060, λόγω του κόστους του προγράμματος των βετεράνων και των τόκων των δανείων που έκαναν. 
 
-Η Μ.Βρετανια "επένδυσε" συνολικά 30δισ$, η Γερμανία άλλα 19. Εμείς 150 εκ$ για την δράση του εκστρατευτικού σώματος υποστήριξης τους. (Μηχανικό και Ιατρικό σώμα).
 
-Οι Ταλιμπαν αντίστοιχα φαίνεται ότι χρηματοδότησαν τον δικό τους πόλεμο μέσω της 10% φορολογίας που επιβάλλουν επίσημα στο όπιο (σήμερα το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και ηρωίνης) ετήσιας αξίας 800εκ$ "στο χωράφι και πρώτη κατεργασία"), από άλλα 460εκ$ από μεταλλεύματα (σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος, χρυσός, σπάνιες γαίες και μάρμαρο), 80εκ$ από "real estate" των περιοχών που ελέγχουν και άλλα 200εκ έρχονταν κάθε χρόνο από "δωρητές" του εξωτερικού. Συνολικό έσοδο από όλα αυτά στην 20ετια, λιγότερα από 10δισ$!
 
Και επειδή τα νούμερα αυτά "δεν βγαίνουν", η χρηματοδότηση του πολέμου των Ταλιμπάν πρέπει να στηρίχθηκε κυρίως από τα έσοδα λαθρεμπορίας, κυρίως ημικατεργασμενου οπίου και ηρωίνης στις διεθνείς αγορές, σε συνεργασία ή με την ανοχή κυβερνήσεων, όπως της Τουρκίας, του Κατάρ ή του Πακιστάν, που τις διευκολύνουν άμεσα ή έμμεσα.
 
Τι πέτυχε αυτός ο πόλεμος:
 
Την εντυπωσιακή αύξηση της παραγωγής οπίου σύμφωνα με το γράφημα (οι τιμές σε καλλιεργουμενα εκτάρια-hec) Τίποτε άλλο!
 
Φαίνεται ότι η βίαιη προσπάθεια μηδενισμού αυτής της παραγωγής την εποχή της Σοβιετικής επέμβασης, χωρίς προετοιμασία για άλλη καλλιέργεια επιβίωσης, ήταν ίσως και η κύρια αιτία της αποτυχίας της. Οι 250.000 παραγωγοί οπίου, που κυριολεκτικά ζούν από αυτό, στράφηκαν προς τους Ταλιμπάν. Με την ανοχή τότε της Δύσης δημιουργήθηκε το "Βαλκανικό πέρασμα" μέσω Τουρκίας προς τις αγορές της Ευρώπης για να στηριχθούν οι "τότε μαχητές της ελευθερίας", οι σημερινοί Τζιχαντιστες και Ταλιμπανεζοι (από το 05 δημιουργήθηκε και δεύτερο νότιο πέρασμα μέσω Πακιστάν,, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ). Αυτοί οι "εμπορικοί δρόμοι" δεν αγγίχτηκαν από το 2001 μέχρι σήμερα! 
 
(Μέρος του Αφγανικού οπίου καταλήγει σήμερα στην φαρμακοβιομηχανία για παραγωγή πολλών οπιούχων φαρμάκων. Μεγαλύτερος παραγωγός τους, η γερμανική Bayer. Ο τζίρος της αντίστοιχης παράνομης αγοράς ναρκωτικών, πλησιάζει το 1τρισ$ τον χρόνο).
 
Συμπέρασμα:
Η Δύση χρηματοδότησε συνειδητά την συνέχιση του πολέμου για 20 χρόνια, κάνοντας "πλάτες" στην τσέπη του αντιπάλου της! Η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν ως "ασύμφορης" πλέον επένδυσης (!) της Δύσης, το αφήνει τώρα στην επιρροή της Κίνας. Άγνωστο το τι θα ακολουθήσει σε αυτό μέσα τις επόμενες δεκαετίες με τα νέα του αφεντικά, που ήδη ελέγχουν και το Ιράν.
 
Τεκμηρίωση για όλα τα πιο πάνω, ΕΔΩ , ΕΔΩ , ΕΔΩ ,
 
Και οι δρόμοι του θανάτου,ΕΔΩ .

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν . πρίν περίπου 20 χρόνια , η πρώτη τους δουλειά ήταν να ξεπατώσουν τις παπαρούνες.Υστερα από την εισβολή, οι παπαρούνες ξανάνθισαν και τις φύλαγε το ΝΑΤΟ, τώρα βλέπω ότι οι Ταλιμπαν εκμοντερνιστήκαν και βασίζονται στην πράσινη ανάπτυξη και τη φιλελέ φορολογία Να στείλουμε την Αλεξία, να φυτέψει κανά φουρφούρι, τόσα βουνά έχουν

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Το Όπιο, η θρησκεία των Ταλιμπάν.