ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ.

Είπα στην αρχή να πω για μια συνταγή μαρμελάδα από φραγκόσυκο που έχω καρατσεκαρισμένη, μιας και είναι τώρα οι μέρες τους.
 
Αλλά, τι σου είναι το μυαλό, άρχισε το χέρι να γράφει για κάτι ξερολιθιές και κάτι αρχαίες πεζούλες στα νησιά, αυτές που έχουν ενταχθεί, λέει, στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, αλλά που κανένα σύγχρονο πρόγραμμα Πράσινης Ανάπτυξης δεν πάει να τις ξαναφτιάξει μπας και εκεί πρασινίσει ο τόπος με φραγκοσυκιές και καλλιεργηθούν και για το λάδι που δίνει το κουκούτσι τους (1000€ το λίτρο στην αγορά πρώτων υλών για την φαρμακοβιομηχανία για τον διαβήτη). 
Και για το φύλλο τους, άριστη ζωοτροφή, που όμως την σνομπάρουν τώρα τα γελάδια γιατί δεν είναι της μόδας για Πράσινη Ανάπτυξη που θέλει εισαγόμενη σόγια αντί για φύλλα φραγκοσυκιάς και λούπινα. Και από τις πεζούλες το θέμα πήγε στους φράχτες πυροπροστασίας.
Άκουσον άκουσον, λέει, για ποιο λόγο την έσπειραν οι κουτόφραγκοι σε όλη την Μεσόγειο εισάγοντας την από το Μεξικό:;
 
Είναι άκαυστα φυτά, τα μόνα ικανά να αναπτυχθούν μέσα σε τρία χρόνια χωρίς πότισμα η φυτοφάρμακα ως φυσικοί πυροφράκτες ανάμεσα στα εύφλεκτα δάση του Μεσογειακού τοπίου ή αντι για κοτετσοσιρμα ανάμεσα στα λιόδεντρα. Λύση διαχρονική και ανεξάρτητη της όποιας κλιματικής αλλαγής και άλλων τέτοιων σύγχρονων προβλημάτων, που προέκυψαν από λύσεις χωρίς λογική και κοινό νου. Δηλαδή γνώση που μοιράζεται.
 
Και εκεί σταμάτησα να γράφω γιατί θύμωσα. Θύμωσα που θυμήθηκα πόσες φορές το πρότεινα ως λύση και για την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας (για επισκευή ξερολιθιών και πεζούλων, καλλιέργεια φραγκόσυκου, παρασκευής μαρμελάδων bon giagia και για το λάδι τους) αλλά έμειναν οι προτάσεις με δίχως αποτέλεσμα.
 
Η λογική της λύσης δεν θέλει πολύ θεωρία και κυρ Ελέησον. Αυτά τελικά τα βαριέται και ο παπάς. Αλλά εκείνο το "Συν Αθηνά και χείρα κινεί" που λέγανε κάτι αρχαίοι σοφοί. Βλέπεις, εκείνοι ήξεραν από τότε ότι καμία λύση με λογική δεν προκύπτει από το "Αόρατο χέρι της αγοράς" αλλά μόνο από τα χεράκια τους.( Ισχύει και για συνταγές για την λειτουργία των κομμάτων αυτού του αιώνα...).
 
Πάρε τώρα και κάτωθεν την συνταγή για μια μαρμελάδα φραγκόσυκου για να κοιτάς το δάσος και όχι το δάχτυλο μου που προσπαθεί κάτι να δείξει με μακροσκελή σεντόνια, που κανένα δεν γράφτηκε απολύτως στην τύχη, χωρίς λόγο.

Σπιτική μαρμελάδα με φρούτα απ' τα νησιά:
 
Υλικά:
1 ζευγάρι γάντια μιας χρήσης, από αυτά που ξέμειναν από τον κορονοϊό. 
 
4 κιλά φραγκόσυκα, ξεφλουδισμένα και τεμαχισμένα (χωρίς τους σπόρους τους που θα γίνουν άλλη μέρα άλλη συνταγή, φαρμακευτική) για μια νότα από ΑΟΖ Αιγαίου, πριν το μοιράσουν. Θα τα βρείτε σε αφθονία πεταμένα από τις φραγκοσυκιές που φύτευαν οι Ενετοι για φράχτες στα νησιά του Αιγαίου και αλλού. Και για ζωοτροφές τα φύλλα τους... 
 
800 γρ ξερά σύκα κομμένα κομμάτια
 
Προαιρετικά 100γρ ζάχαρη μόνο! (και χωρίς ζάχαρη η μαρμελάδα γίνεται όσο πρέπει γλυκιά και παίζει σε πολλές δίαιτες, ακόμα και για διαβητικούς λόγω του φραγκόσυκου. Η ζάχαρη χρειάζεται μόνο ως συντηρητικό αν φτιάξετε μπόλικο πράγμα που δεν θα καταναλωθεί εντός τριών μηνών ).
 
10-12 καρπούς κουμ κουατ, σε λεπτές ροδέλες (για να μη παραπονεθούν τα Ιόνια και έχουμε μετά τίποτα κρεβατομουρμούρες) . Εναλλακτικά αν δεν έχει άλλα ο γείτονας για κλέψιμο, 3 αχλάδια σε κύβους.
 
Χυμό από 2 λεμόνια
 
4 σφηνάκια λικέρ μαστίχα (παίζει και με ρακομελο) 
 
30 γρ Τζιντζερ φρεσκοκομένο η σκόνη .
 
2 φύλλα ζελέ.
 
Εκτέλεση:
Η ψύχα από τα φραγκόσυκα στο μουλτι και μετά θα αναπαυτεί μαζί με την μαστίχα καμιά ωρίτσα στο ψυγείο. Τα σύκα , η ζάχαρη , τα κουμ κουατ και το τζιντζερ με ένα ποτήρι νερό σε κατσαρόλα να πάρουν βράση για 10-12 λεπτά. Στο μουλτι και αυτά να ομογενοποιηθουν ελαφρά. Όλα τα υλικά μαζί και το λεμόνι στην κατσαρόλα (δυνατή φωτιά για 10, στο μισό για αλλα 10 λεπτά). Ξάφρισμα όσο βγάλει. Αφού αναπαυθεί 15 λεπτά, τα δύο φύλλα του ζελέ μουλιασμένο σε παγωμένο νερό για μια 3λεπτη βράση με ανακάτεμα στο χαλαρό. 
 
Μοίρασμα της μαρμελάδας (θα βγει περίπου 1,5 κιλό) σε αποστειρωμένα βάζα (στον φούρνο για μισή ώρα ).
Συνοδεύει μετά και πολύ καλά κίτρινο τυρί, πχ γραβιέρα, για πρωινό η επιδόρπιο.
(Τα αγκάθια φεύγουν μόνα τους! Τα ζαλίζεις στο σουρωτήρι καλυμμένα με ένα πιάτο και παθαίνουν κωλοτουμπα αλα Κουλη. Να και ο καθαρισμός πως...ΕΔΩ.
 
Τα κουκούτσια μαζεύονται περνώντας τον πολτό από σίτα. Τα 4 κιλά φραγκόσυκου δίνουν περίπου 130γρ κουκούτσια που μπορούν να δώσουν 31-33γραμμαρια από πιο ακριβό λάδι στο κόσμο, 1000ευρω το λίτρο από το Μαρόκο για πρώτη ύλη φαρμάκων διαβήτη. Εκεί η φραγκοσυκιά ξανακαλλιεργείται συστηματικά... ).
 
Ξεκίνησε σαν πείραμα για ένα case study δημιουργίας 4-5 ΚΟΙΝΣΕΠ επισκευής ξερολιθιών στην Τήνο, καλλιέργειας, μεταποίησης, ελαιουργίας, εμπορίας λαδιού φραγκόσυκου, με υποπροιόν την μαρμελάδα. Αλλά όλοι κοίταζαν την Γιαδικιάρογλου που κοίταζε την Πετροβασίλη για να μπει μπρος για να ανταγωνιστεί στα ίσια τις bone maman.
 
Μου έμεινε η συνταγή. Ελεύθερη για να μοιράζεται από εδώ.

2 σχόλια:

kakos04 είπε...

Καλημέρα κράτησα την συνταγή , και εδώ τα χρησιμοποιούσαν σαν φράχτες οι αγρότες (τα αγκάθια πολλοί τα καίνε πρώτα με το φλόγιστρο) . Για το λάδι δεν το ήξερα θα μπορούσε να συμπληρώνει το εισόδημα πολλών αγροτών , το θέμα είναι σοβαρός συνεταιρισμός να τα προωθεί . Να είσαι καλά για τις πληροφορίες , το ίδιο με την Τήνο θα μπορούσε να γίνει στην Ανάφη που προμήθευε παλιά την Σαντορίνη με αλεύρι .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα Νικόλα..χαίρομαι που κράτησες την συνταγή..θα τρώτε πεντανόστιμη μαρμελάδα πάνω στο ψωμάκι σας το πρωί μαζί με τον καφέ.Εγώ τον χειμώνα το ψήνω κιόλας το ψωμί.

Φαντάσου τι εισόδημα δίνει... το λάδι με χίλια ευρώ το λίτρο στην αγορά.!!! Εδώ πρέπει να γίνει ένας συνεταιρισμός μόνο για αυτό όχι πολλά άτομα. Λίγοι και καλοί.