ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Πως οι Ταλιμπάν έπληξαν και το...αμερικάνικο Πολεμικό Ναυτικό.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Και πάλι εύστοχος ο κ.Γρίβας . Βέβαια, η μεταφυσική αντίληψη για την ισχύ των ΗΠΑ δεν ξεκίνησε ως τέτοια αλλά έγινε προϊόντος του χρόνου. Οι ρίζες της βρίσκονται στον τρόπο με τον οποίο οικοδομήθηκε η χώρα (Ελλάς) μετά το 49. Ανορθολογικά και εξαρτημένα. Η μπάλα ήδη είχε χαθεί από το 1944. Οι εμπλοκές των Ξένων Δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας ήταν πολύ έντονες, αρκετοί ελληνόφωνοι καιροσκόποι έβαλαν το εγώ τους πάνω από τη χώρα και θεοποίησαν τις παρεμβάσεις αυτών γιατί βόλευε στο αφήγημα τους και στην προσωπική τους ανέλιξη.Απ' το 45 ξεκίνησε το κακό. Για να μην πω, απ'το 1828... Όταν αφέθηκαν οι οπλαρχηγοί στη μοίρα τους, έρμαια εκδικητικών και απάνθρωπων κορακιών. Που ακόμη δεν έχουν φύγει απ' τις πλάτες μας. Θα τα πληρώσουν όμως όλα εδώ και με "τόκο". Η Ευρασία θα διαλύσει τις ΗΠΑ και την Δύση..τα καράβια του Αγαμέμνονα θα ξανακαούν από τους τωρινούς Τρώες.

Γράφει ο Γρίβας Κώστας :

Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα κυριαρχεί μια μεταφυσική πίστη στην ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αντίληψη αυτή είναι τόσο επίπονη και ανθεκτική στην επαφή της με την πραγματικότητα, που ακόμη και οι πλέον εμφανείς αποτυχίες της αμερικανικής πολιτικής γίνονται αντιληπτές από πολλούς σαν κρυφές “επιτυχίες”, τις οποίες εμείς οι κοινοί θνητοί «δεν μπορούμε να αντιληφθούμε» γιατί βλέπουμε, υποτίθεται, μόνο την επιφάνεια των πραγμάτων, ενώ πίσω υπάρχουν πτυχές που δεν γίνονται κατανοητές στους αμύητους.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με την μνημειωδών διαστάσεων ταπείνωση της αμερικανικής ισχύος στο Αφγανιστάν. Οι θεωρίες για το ότι «οι Αμερικανοί δεν έχασαν» και «άφησαν τους Ταλιμπάν να νικήσουν» για λόγους που εμείς απλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πολλές. Εδώ θα περιοριστούμε να εξετάσουμε μια από τις πιο απλές αντιλήψεις περί των κερδών, που υποτίθεται ότι αποκόμισαν οι ΗΠΑ από την εικοσαετή εμπλοκή σε αυτόν τον αδιέξοδο πόλεμο.

Είναι η άποψη που επιμένει ότι το Αφγανιστάν αποτέλεσε χρυσωρυχείο για την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Έτσι, θεωρείται πως οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ πλημμύρισαν χρήματα και το αμερικανικό στράτευμα ενίσχυσε τις μαχητικές του ικανότητες, αποκτώντας νέα οπλικά συστήματα. Όμως, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Σε πλήρη αντίθεση με τον πόλεμο του Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, όπως και το Ιράκ, απείλησαν με καταστροφή την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Επιβράδυναν την εξέλιξη προηγμένων οπλικών συστημάτων και προσέφεραν στην Κίνα και τη Ρωσία είκοσι χρόνια, ώστε να μπορέσουν να φθάσουν και να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε πολλούς κρίσιμους τομείς πολεμικών ικανοτήτων.

Στροφή στις αντι-αντάρτικες επιχειρήσεις

Αυτή δεν είναι μια υποκειμενική αντίληψη του γράφοντος, αλλά μια αντικειμενική πραγματικότητα, την οποία διακηρύσσει –πρώτο και καλύτερο– το ίδιο το αμερικανικό στράτευμα. Όπως ο γράφων έχει αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο του στο SLpress, η εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους μεγάλης διάρκειας, χαμηλής έντασης και εναντίον αντιπάλων χαμηλής τεχνολογίας, οδήγησε σε απαξίωση των “παραδοσιακών” μαχητικών ικανοτήτων που βασίζονται σε προηγμένα οπλικά συστήματα.

Ο αντιστράτηγος Bruce Crawford, επικεφαλής αξιωματικός πληροφοριών του στρατού των ΗΠΑ (US Army Chief Information Officer / G6) έθεσε παραστατικότατα το ζήτημα το 2018. Αναφερόμενος στο κενό ικανοτήτων των ΗΠΑ σχετικά με την αντιμετώπιση ομόλογων αντιπάλων, λόγω της μονομανίας με τις αντι-αντάρτικες επιχειρήσεις, δήλωσε: «Έχουμε ένα πρόβλημα 16 ετών και χρειαζόμαστε λύση μέσα σε έναν χρόνο».

Ίσως το σημαντικότερο πλήγμα στις “παραδοσιακές” πολεμικές ικανότητες των ΗΠΑ, που εν πολλοίς προέκυψε από τις αδηφάγες εμπλοκές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, είναι η παραμέληση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (USN), δηλαδή του θεμελίου της αμερικανικής γεωπολιτικής ισχύος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, άλλωστε, η αρχετυπική ναυτική δύναμη του πλανήτη.

Μπροστά οι Κινέζοι στο Πολεμικό Ναυτικό

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στις 17 Ιουνίου 2021 η Elaine Luria, αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για τις Ένοπλες Δυνάμεις (HASC), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τον σχετικό προϋπολογισμό για το διαχειριστικό έτος 2022. Είπε, λοιπόν, ότι στις αρχές του 21ου αιώνα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε πλεόνασμα 75 πλοίων έναντι του κινεζικού, ενώ σήμερα παρουσιάζει έλλειμα 37 πλοίων. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας να είναι το μεγαλύτερο στον πλανήτη, έχοντας αφήσει το αμερικανικό στη δεύτερη θέση.

Βέβαια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παραμένει το πιο ισχυρό. Όπως, όμως, έχει επισημάνει ο καθηγητής Γιώργος Μαργαρίτης σε σχετικό άρθρο του στο SLpress, η παραγωγική ικανότητα της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας είναι τέτοια που αναμένεται να διευρύνει το ποσοτικό χάσμα. Παράλληλα, οι πρόοδοι των Κινέζων σε άλλους τεχνολογικούς τομείς θα μειώσουν μέχρι εξαλείψεως το όποιο ποιοτικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ.

Όπως επισήμανε η προαναφερθείσα αντιπρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Elaine Luria, τα τελευταία 15 χρόνια, περίπου οι μισές από τις οκτώ νέες κλάσεις πολεμικών πλοίων που πρότεινε το Πολεμικό Ναυτικό «είτε απέτυχαν είτε εγκαταλείφθηκαν» με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των πλοίων LCS, που, ας σημειωθεί, οι Αμερικανοί θέλουν να πουλήσουν στην Ελλάδα. Έτσι, σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στερείται φρεγατών που θα αντικαταστήσουν αυτές που έχει αποσύρει.

ΠΗΓΗ

 

 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σκέψου τί έχει να γίνει (σε περίπτωση πολέμου ΗΠΑ-Κίνας) με τους Κινεζοαμερικανούς!
Θα πάρουν αυτοί το μέρος των ΗΠΑ; Γιατί; επειδή θα τους δεσμεύει ο όρκος που έδωσαν οι πρόγονοί τους, για να πάρουν την υπηκοότητα; Σιγά! Ο Κινέζος πάντα παραμένει εθνικιστής Κινέζος.

Μιά ωραιότατη απόλυτα συνεκτική Πέμπτη Φάλαγγα στα μετόπισθεν! (Και με καθηγητές πανεπιστημίων, παρακαλώ - ακόμη και σε τομείς οπλικής τεχνολογίας αιχμής.) Τί θα κάνουν οι Αμερικάνοι; θα τους εκτοπίσουν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, όπως τους Ιαπωνικής καταγωγής το 1941; Κι οι Κινεζοαμερικανοί λέτε να μην έχουν προετοιμαστεί για ενδεχόμενο τέτοιου πολέμου;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Σκέψου εσύ τι έχει να γίνει πριν από αυτό που λες...θα δεις εκτός των κινέζικών εταιρειών στο Αφγανιστάν να ξεπετάγονται και κάτι ρώσικες. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει για την κινέζικη τεχνολογία ο ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν και να μην υπήρχαν θα έτρεχαν ούτως ή άλλως Κινέζικα εργοστάσια στο Αφγανιστάν = επέκταση .

ΠΩΣ αυτοί οι μαλάκες πλέον θα σταματήσουν την επέλεση της Κίνας;; Θα τους γλεντήσει κανονικά Μέχρι και η Apple θα κινδυνέψει σε λίγο να βαρέσει κανόνι Εκεί που θα γίνει ο χαμός είναι όταν οι κινέζικες πολυεθνικές εκτοπίσουν τις δυτικές Να δω τα γερμανικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα τα βάλουν όταν τα κινέζικα και αύριο κορεάτικα και πιθανόν και τα Γιαπωνέζικα θα έχουν μισή τιμή;;

Ρωσία = φ. αέριο και πετρέλαια. κίνα= παραγωγή ... γιουαν νέο κινέζικο (ευρασιατικό) τραπεζικό σύστημα μη ελεγχόμενο από την Δύση, Αφγανιστάν ορυκτός πλούτος, όπιο, Τουρκία - Πακιστάν στρατιωτικό δυναμικό για βρώμικες δουλειές. Ινδονησία κέντρο ευρασιατικών συναλλαγών. Άντε να τους σταματήσεις.

Οι περισσότερες μεγάλες επιχειρησιακές πλατφόρμες είναι στην Σιγκαπούρη ΕΚΕΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ….
ΜΟΛΙΣ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ Η ΠΑΡΤΙΔΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ .

Όλα αυτά θα επιφέρουν διάσπαση ευρωπαϊκών πολιτικών λόγω συμφερόντων αλλά και επιβίωσης. Η Γερμανία θα υποκύψει πρώτη. Διάλυση ΝΑΤΟ, ειδικά όταν η Τουρκία αποχωρήσει επίσημα και πτώση δολαρίου από παγκόσμιο αποθεματικό το οποίο θα συμπαρασύρει και το ευρώ Κλάψε με μάνα μ κλάψε με

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Και εμείς ήδη έχουμε παραδώσει στην Κίνα τεράστιο ζωτικό χώρο το Λιμάνι του Πειραιά, που με τις επενδύσεις της στα παράλια το Αιγαίο θα γίνει κινέζικη υπόθεση σε λίγο, golden visas μεγάλες εισαγωγές και εξάρτηση από κινέζικα προϊόντα χωρίς δική μα παραγωγή, νόμιμο και ειρηνικό (με σιγαστήρα) εποικισμό των κινέζων.

Γέλαγα όταν οι μεταμνημονιακές κυβερνήσεις και ειδικά ο τσίπρας πήγαινε στο Πεκίνο για επενδυτικές συμφωνίες Ωραία έλεγα ανοίξαμε και σας περιμένουμε . Για αυτό και προσπαθεί μάταια πλέον το ΝΑΤΟ να παρέμβει και να διαλύσει την συμφωνία με την Gosco στον Πειραιά αλλά είναι αργά πλέον για δάκρυα. Η Πόλις εάλω από τους Κινέζους .

Εδώ ο κοσμος έχει πάρει φωτιά και οι περισσότεροι φοβούνται μην πάνε από την μετάλλαξη Δέλτα χα χα χα χα

Ανώνυμος είπε...

Καλή η ανάλυση!
Ποιο νταβατζή προτιμάς;
Τον δυτικό ή τον κινέζο;
Πρόσεχε τι εύχεσαι.
Πάντως οι Έλληνες τους έσκισαν τους Τρωες στο τέλος!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Οι Έλληνες δεν έχουμε νταβατζήδες είμαστε ελεύθεροι. Πρόσεξε όμως οι Έλληνες..και όχι ο όρθιος μυξοπίθηκος που επειδή κατοικεί στην χώρα των Ελλήνων και ομιλεί την ελληνική...νομίζει και ότι είναι Έλληνας.