ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΉΤΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
(Γιατί έπεσε αμαχητί η Καμπουλ. Πρώτη απόπειρα ανίχνευσης των αιτιών)
 
Τα δεδομένα:
 
- Η απόφαση του 2018 περί οριστικής εγκατάλειψης του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ, και τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχε καταληκτική ημερομηνία την 30/8/21. Ο αιφνιδιασμός δεν δημιουργήθηκε από την επίσπευση του κατά 15 ημέρες.
 
-Την ανταρτική δύναμη των περίπου 70.000 ελαφρά οπλισμένων Ταλιμπάν, υποτίθεται ότι θα την αντιμετώπιζε μετά ο Αφγανικός τακτικός στρατός. Γι αυτόν δαπανήθηκαν από το 2001 πάνω από 88δισ$ για εξοπλισμό και εκπαίδευση των 200.000 καλά οπλισμένων ανδρών του, καθώς και 150.000 ακόμα παραστρατιωτικών και πολιτοφυλάκων εξοπλισμένων με:
 
-1075 ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, κυρίως Hamvy
-120 πυροβόλα
- 25 εκτοξευτές ρουκετών
- 270 ελικόπτερα (τα 29 επιθετικά)
- Εκατοντάδες οχήματα και υποδομές logistics
- Συστήματα επικοινωνιών και διοίκησης (υποστηριζόμενα από αμερικανικούς δορυφόρους).
Ο ετήσιος προϋπολογισμός συντήρησης αυτού του στρατού είχε φτάσει τα 4δισ$ επί συνολικού ΑΕΠ 18δισ$ (δημόσιο χρέος 2,6δισ μόνο, με γύρω στα 7,6δισ$ σε απόθεμα χρυσού και ξένου συναλλάγματος. ( Η πηγή μου, τεκμηρίωσης ΕΔΩ .)
 
Όλη αυτή η δύναμη σχεδόν "δεν έριξε τουφέκια" κατά την προέλαση των Ταλιμπάν, αφήνοντας τους για "προίκα" όλα τα πιο πάνω (πλην των χρηματικών αποθεμάτων και των περισσότερων ελικοπτέρων, που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό, κυρίως προς την Κιργιζια και το Ταντιγκισταν, έγκαιρα).
Το "γιατί δεν έπεσε τουφέκια" ίσως έχει να κάνει με:
 
-Οι ΗΠΑ μόνο, διέθεσαν και άλλα 8δισ περίπου από το 2001, για να ξεριζώσουν τις φυτείες οπιούχου παπαρούνας, κύριας πηγής εσόδων του αγροτικού πληθυσμού (συμβάλει στο 7% του ΑΕΠ). Αυτή η παραγωγή αντιστοιχεί στο 80% των οπιούχων και της ηρωίνης που κυκλοφορούν κυρίως παράνομα στον πλανήτη (η φαρμακοβιομηχανία προμηθεύεται όπιο κυρίως από την Ταζμανία, νησί της Αυστραλίας). 
 
- Οι Ταλιμπάν, παρ' ότι είχαν αρχικά πρόγραμμα κατά του οπίου, άλλαξαν άρδην το 2002, όταν συνειδητοποίησαν την δύναμη του τόσο για την συμφιλίωση (υπό την ομπρέλα τους) των 70 φυλών-φατριών που εκμεταλλεύονται αυτή την παραγωγή όσο και τα κέρδη που τούς έφερνε η παράνομη διακίνηση μέσω Τουρκίας και Πακιστάν για να χρηματοδοτήσουν τον δικό τους πόλεμο. Έτσι δεν επανέλαβαν το στρατηγικό λάθος των Σοβιετικών. Και βρήκαν, όταν έπρεπε, απέναντι τους έναν στρατό χωρίς θέληση ή κίνητρο για να αντισταθεί.
 
Η αδυναμία των Δυτικών στο να αντιληφθούν τα πιο πάνω οδήγησε στην επικοινωνιακή ήττα της άτακτης αποχώρησης τους και στην στρατηγική ήττα της παράδοσης στους Ταλιμπάν μιας χώρας όπως ήταν, επιπλωμένη. Τώρα, οι πρώην "σύμμαχοι μαχητές της ελευθερίας" εναντίον των Σοβιετικών μπορούν για να κάνουν το δικό τους παιχνίδι ως Χαλιφάτο υπό την Σαρία, να απειλούν με αποσταθεροποίηση σχεδόν όλες τις όμορες χώρες στην κεντρική Ασία.
 
Η δεύτερη στρατηγική ήττα ήταν όμως μια προγραμματισμένη υποχώρηση, φαινομενικά προς όφελος της Κίνας (και ως κολαουζος της, η Τουρκία), που σπεύδουν τώρα να καλύψουν το κενό. Ο ουσιαστικά όμως οφελειμενος είναι ο Πούτιν,, που πλέον δεν αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή στο μαλακό του υπογάστριο από Νατοϊκές δυνάμεις, που ήταν ικανές να ελέγξουν τις ροές των αγωγών ενεργειας του προς την Κίνα.
Ο ζωτικός χώρος που δίνεται τώρα στην Κίνα για να αναπτύξει την ζώνη επιρροής της συμπληρωματικά μετά το Ιράν, είναι βέβαιο ότι θα την καθυστερήσει και λόγω του καμμένη-υπόθεση-Αφγανισταν Με όποιο κόστος.
 
Το νεο σύνορο των δύο ζωνών είναι στον Ευφρατη και τον Τίγρη ποταμό. Κάπου εκεί στα δυτικά τους θα οργανωθεί, απ ότι φαίνεται, και ο χώρος συγκέντρωσης των νέων προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν. Κατά πάσα πιθανότητα εντός ενός Αυτόνομου Κουρδιστάν, δέσμευση προεκλογική του Μπάιντεν, αφού αυτός τήρησε και την αντίστοιχη που έδωσε για το Αφγανιστάν, αυτά πάνε πακέτο. Με 15 ημέρες αστοχία μόνο στον χρόνο παράδοσης, που κόστισε όμως και μερικές φωτογραφίες που παραπέμπουν στην πραγματική ήττα των ΗΠΑ, το Βιετνάμ.
 
(ΕΔΩ και ΕΔΩ η έγκαιρη πριν μήνες ανάλυση των τώρα τεκταινόμενων, με βάση την μεθοδολογία που χρησιμοποιείται σε αυτό το ιστολόγιο για να οργανώνεται η σκέψη μας  δημόσια, σε σεντόνια).
 
 
Γιατί έχασε η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ τον πόλεμο του οπίου..Σοβαρή δημοσιογραφία από το BBC
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: