ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 2-4 ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΜΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ, ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 2-4 ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΎΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΔΩ.

Σήμερα έπεσε και η Καμπουλ στα χέρια των Ταλιμπαν, 32 χρόνια μετά την αντίστοιχη της Σοβιετιας που σήμανε και την αρχή του τέλους της. (Σκηνές live ΕΔΩ )
 
Πριν πείτε "και εμάς τι μας νοιάζει, το Αφγανιστάν κείται ακόμα πιο μακράν και από την Κύπρο", ας ρίξουμε μια ματιά στο πως εξελίσσεται το γεωπολιτικό μπιλιάρδο στα πέριξ και πως μας επηρεάζει άμεσα.
 
Ως γνωστόν, η αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική του δικού μας εξ Ανατολής γείτονα, τον ήθελε μέχρι τώρα αυτός να θέλει να παίξει τον ρόλο του κεντρικού ενεργειακού controler για λογαριασμό τρίτων. Κυρίως της Γερμανίας, όσο έπαιζε η εξωτερική πολιτική τύπου business plan αλά Τραμπ. Έτσι αφέθηκε να ξανοιχτεί σε πολλά μέτωπα. Συρία, Αρμενία, Λιβύη, Αν.Μεσόγειος, Σομαλία, Μάλι, Μοζαμβίκη κλπ . Απ ευθείας είτε μέσω proxy κάποιες ισλαμιστικές οργανώσεις της φυλής του Ιράν (ανάλυση αυτής της περιόδου περί της Οθωμανιας το ανάγνωσμα ΕΔΩ ).
 
Η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο όμως, μια κρίση κορονοϊού, η νέα πολυπολική παγκοσμιοποίηση που ανέκυψε, η προαναγγελθείσα αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν και η επικείμενη πρόσδεση του στο άρμα της Κίνας, έχουν ήδη φέρει τα πάνω κάτω.
 
Μέσα σε ένα ασφυκτικό γεωπολιτικό χρόνο, ήδη έχει εδραιωθεί (και δια της εκλογής του νέου Ιρανού προέδρου) η ενεργειακή αυτονομία της Κίνας, που εκτός του ιρανικού φυσικού αερίου, στηρίζεται πλέον και σε ένα δικό της νεο μεγακοίτασμα στην περιοχή του Xinjang, όπως ανακοινώθηκε πριν δύο μήνες. Αδύνατος πλέον ο έλεγχος του εκ της Άπω Ανατολής ορμώμενου βιομηχανικού γίγαντα δια της ενέργειας, όπως τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες της νεοφιλελε παγκοσμιοποίησης, που κατέρρευσε. Άσκοπη λοιπόν η συνέχιση της επένδυσης της Δύσης να φυλάει από το Αφγανιστάν κάτι ενεργειακά περάσματα.
 
Ο Μπάιντεν έχει κληθεί να διαχειριστεί πλέον τις νέες ισορροπίες που εχουν προκύψει εντός αυτής της μετά-εποχής. Από εκεί που τις άφησε ο Τραμπ όμως, είναι γνωστό ότι είναι αδύνατη η επιστροφή με rewind στις εποχές Ρηγκαν, Κληντον ή Ομπαμα και στις αντίστοιχες πρακτικές επιβολής της Pax Americana μέσω πολέμων ή κυρώσεων. Πρακτικοί και ρεαλιστές άνθρωποι οι Αμερικανοί, σε όσα αφορούν τις παγκόσμιες ισορροπίες, ήδη προσαρμόζονται ανάλογα επί νέων διακυβευμένων. Στο κατά που θα κινηθεί τελικά η Ρωσία και στο πώς θα ανακοπεί η ήπια, μέσω επενδύσεων, επέκταση της ισχύος της Κίνας προς τα δυτικά. 
 
Έτσι επέστρεψε μεν τις ΗΠΑ στην συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα, για να συντηρείται το αφήγημα της "Πράσινης ανάπτυξης" και στον ΠΟΥ, αλλά το βαθύ κράτος του θείου Σαμ δύσκολα θα επιτρέψει θεαματικά come backs της πρώην μόνης υπερδύναμης σε επιλογές που θα ανατρέπουν όλους τους σχεδιασμούς του. Ο έλεγχος της ροής του φυσικού αερίου συνεχίζει και θα συνεχίζει να κυριαρχεί ως βασική παράμετρος στα γεωστρατηγικά και για τα επόμενα 30-40 χρόνια, έστω ΜΌΝΟ εντός της Ζώνης του Πράσινου καπιταλισμού.
 
Κρίσιμο ρόλο θα παίξει ο τρόπος της προσέγγισης του Μπάιντεν στην νέα πραγματικότητα και στο πόσες αναταράξεις θα δημιουργηθούν σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στην γειτονιά μας. Εδώ όπου φαίνεται ότι θα είναι και ένα σημαντικό σύνορο σύγκρουσης τεκτονικών πλακών ισχύος των δύο κόσμων. Και αφού στο ενεργειακό μοιράστηκαν ήδη οι κατανομές πόσο και ποιου το αέριο θα πάει που (δες και την σχετική συμφωνία του Αβραάμ των Ισραηλ-ΗΑΕ- Σ.Αραβιας που μας επηρεάζει), μένουν ακόμα να διευθετηθούν κάτι μερεμέτια της νέας παγκοσμιοποίησης.
 
Το κύριο διακύβευμα των από εδώ και πέρα συγκρούσεων φαίνεται ότι θα είναι η συνέχιση της λειτουργίας ή όχι του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος. Αλλά και με συγκρούσεις κυρίως γύρω από τον έλεγχο της ροής της ενέργειας (διάβαζε φυσικό αέριο) και πρώτων υλών, με ένα διεθνές εμπόριο μέσω νέων μέσων συναλλαγών. Όπως πχ με το ψηφιακό γουαν, το ψηφιακό ευρώ ή το ψηφιακό ρούβλι. Και σε αυτό το πεδίο "μάχης" οι ΗΠΑ έχουν μείνει υπερβολικά πίσω, είναι ανέτοιμες ! Αδύνατος ο έλεγχος της Κίνας και των συμμάχων της και μέσω επιβολής κυρώσεων πλέον!
 
Στον αντίστοιχο αγώνα δρόμου επί των τεχνολογιών ψηφιοποίησης των πάντων, δεν είναι καθόλου βέβαιη η αξιοποίηση από των Μπάιντεν των διεθνών οργανισμών για να παίξουν ένα ρόλο παγκόσμιου εκδότη ψηφιακών υποκατάστατων του δολαρίου σε αυτήν την διεκδίκηση ισχύος. Αυτό δηλαδή που φοβούνται ακόμα οι πούροι ρεμπουμπλικάνοι και οι απανταχού alt rights. Αυτό έχει να κάνει μόνο με την συνέχιση ή όχι της δυνατότητας εξαγωγής του αμερικανικού πληθωρισμού σε τρίτους, όπως γίνεται σήμερα με το πετροδολλάριο. Που δείχνει όμως να εγκαταλείπεται σταδιακά ως "εργαλείο, σε άλλο πράγμα θα στηριχθεί η Πράσινη Ανάπτυξη, που καμία σχέση δεν έχει με την κλιματική κρίση, αφού αυτή λειτουργεί μόνο ως φερετζές της νέας αρχιτεκτονικής!
 
Προσωπικά εικάζω ότι, για να αντιμετωπίσει ο θείος Σαμ τον άμεσο ανταγωνισμό και την αμφισβήτηση της ισχύος του από την ανερχόμενη νέα Ζώνη του κόκκινου καπιταλισμού, θα προσπαθήσει να συμμαχήσει με μεγάλες πολυεθνικές για την υιοθέτηση λύσεων νέων νομισμάτων τύπου diem του Facebook. Επιλογή που φόβισε και τον Τραμπ, και που ο Μπάιντεν φαίνεται ότι θα την ακολουθήσει ως σχεδόν αναγκαστική. Με ότι αυτό θα σημαίνει και για την ακόμα περισσότερη μεταφορά ισχύος και κυριαρχίας από τα κράτη σε πολυεθνικές, που δεν θα θιχτούν έτσι ιδιαίτερα από τον παγκόσμιο φόρο του 15% που θα επιβληθεί σε όλες τις κλασικές, πλην των Big Data κολοσσών του διαδικτύου. Επιλογή που μπορεί να διακοπεί μόνο από την δυναμική αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ, όσο αυτή αντέξει.
 
Έτσι, μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ όπως ακριβώς και η Σοβιετία πριν 32 χρόνια, έστειλε τον Ερντογαν να κάνει τις μάχες οπισθοφυλακών εκεί αντί του θείου Σαμ ως ελεγκτή του αεροδρομίου της Καμπούλ. Μάχες που μάλλον θα φέρουν την Τουρκία σε ευθεία σύγκρουση με τους εταίρους της Ρώσους (ήδη άρχισαν οι αντιδράσεις για την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αρτζεμπαιζαν) και το Ιράν. Πάντα υπό την απειλή ότι αν δεν κάνει τον καλό χωροφύλακα στην περιοχή και το γυρίσει πάλι σε πλυντήρια και τίποτα λαθρεμπορία οπίου στον νέο εμπορικό δρόμο Αφγανισταν-Τουρκιας, μέρος του Κινεζικού one belt road, που κατασκευάζεται, έχοντας ήδη προσεγγίσει τους Ταλιμπάν για τα σχετικά ντιλς!
 
Έτσι δεν αργεί το που θα δει να του ξεφυτρώνει ένα Ανεξάρτητο Κουρδιστάν στα Ανατολικά του εν μία νυκτί του γείτονα. Το βλέπει αυτό ο Ερντογαν, και ετοιμάζεται να βγάλει εκτός νόμου το αριστερό-φιλοκουρδικο HDP άμεσα. Και να εκμεταλλευτεί πάλι ως μοχλό πίεσης το νέο κύμα των εκατομμυριων προσφύγων Αφγανών που θα καλύψουν το "κενό" του συριακού κύματος, που φθίνει μετά τις διευθετήσεις και για τα περάσματα, που πλέον δεν χρειάζονται την Συρία.
 
Σε ότι μας αφορούν όλα αυτά:
 
Αλή και τρισαλή αν βρεθούμε πάλι χωρίς δικές μας στρατηγικές στον νέο πολυπολικό κόσμο που ήδη έχει σχηματοποιηθεί, έρμαια των μυωπικών πολιτικών της Μερκελ και με ένα γείτονα που θα προσπαθήσει να μας κάνει πολύ ζημιά πριν κινηθεί τελεσίδικα προς τα ανατολικά, προς τον πόλο Ιράν-Κίνας. Αυτό το 2-4 γερμανικό νούμερο στο Αφγανιστάν του καταστρέφει όλα όσα έκανε στην Αφρική και όσα επεδίωξε στην Μέση Ανατολή επί Τραμπ!
 
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας φαίνεται ότι είναι πλέον σανό για τα αλογατα και τους άλογους Σημιτικους, που ακόμα περιμένουν να ευοδωθεί, μέσω του σημερινού Μαξίμου, η ενδοτική τους πολιτική περί την Κύπρο και το Αιγαίο. Ως ρεαλιστική, λέει. Δυστυχώς γι αυτούς, όσο και να προσπαθήσει ο Μπάιντεν να συγκρατήσει την Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ σε ρόλο χωροφύλακα για νούμερα 2-4, η Τουρκία είναι χαμένη υπόθεση για την Δύση! Το πιθανότερο τώρα είναι να συγκρατηθούν οι νέες προσφυγικές ροές εντός ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν (σχετική ανάλυση eatly warning ΕΔΩ ).
 
Γιατί;;
Γιατί διαφορετικά θα είναι κερδισμένη υπόθεση για την Κίνα και η Ρωσία, που δεν επιθυμεί νέους εμπορικούς δρόμους τρίτων στο μαλακό της υπογάστριο ελεγχόμενο πλήρως από τον άξονα Κινας-Ιραν-Τουρκιας. ΟΕΔ, όπως λέμε και στα μαθηματικά.
 
Ελπίζω ότι το δικό μας υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό θα αντιληφθεί και τους μεγάλους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που διαγράφονται στον ορίζοντα. Αν δεν τις αντιληφθεί έγκαιρα αναγνωρίζοντας ότι, αργά ή γρήγορα, το σύνορο των δύο κόσμων θα είναι και στο Αιγαίο, τότε θα βρεθεί άλλο προσωπικό για να καλυφθεί το κενό. Ας σημειωθεί κάπου ότι φύση και η πολιτική απεχθάνονται τα κενά. Και τα κενά τύπου Μητσοτάκη πέφτουν πάντα με πάταγο.
 
Ουφ, τα (ξανά)είπα μέσα στην βαριεστημάρα του να κοιτάς την Γιαδικιαρογλου που κοιτάζει μόνο την Πετροβασιλη που τα έχει παίξει με το συνεχιζόμενο εδώ ξεκαθάρισμα λογαριασμών των υπεράνω υποψίας Greek mafias για τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων τους, και για το politically correct της ευχής για το δεκαπενταύγουστο μετά τις εδώ εκκενώσεις.
 
Άλλη η κλίμακα εκκένωσης εδώ. Ποιοτική λέει, των αρίστων. Προσδεθείτε, έρχονται αναταράξεις.
 
1- Δεν θα δείτε πότε τέτοιες ειδήσεις στο Σκάι...

2- Η φύση απεχθάνεται τα κενά...Για τον διάδρομο Wakhan σας τα είχαμε πει πρώτοι ΠΡΙΝ από το foreignpolicy εμείς ΕΔΩ...: 

" H Κίνα ετοιμάζεται να γεμίσει το κενό στο Αφγανιστάν  μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. Η Κίνα είναι πιθανό να κάνει συμφωνία με τους Ταλιμπάν να «παραβλέψουν» μικρά φυλάκια του PLA στον Διάδρομο Wakhan."

Δεν υπάρχουν σχόλια: