Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΚΟΎ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ.
(Όποιος/α σκεφτεί "μα το Αφγανιστάν κείτεται μακράν, παρακαλώ να αυτοχαστουκίζεται μόνος του).
Μετά την πιστή τήρηση της συμφωνίας Τραμπ-Αφγανών ταλιμπαν του 18 και από τον Μπάιντεν και την κατάρρευση του Αφγανικού στρατού 2-3 χρόνια πριν την αναμενόμενη (δες σχετικά ΕΔΩ για να μην επαναλαμβάνομαι), το ερώτημα τώρα είναι πως θα έχει μια κάποια βιωσιμότητα το μεσαιωνικό μόρφωμα του Χαλιφάτου του ξεφύτρωσε εκεί.
Το προηγούμενο καθεστώς φρόντισε να "εκκενωθεί" αφήνοντας μηδέν διαθέσιμα στα ταμεία (υπήρχαν 7,6δισ σε $ και χρυσό που κάπου έκαναν φτερά) και 2,6δισ $ δημόσια χρέη. Ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τα 18δισ της ανατομικής οικονομίας της χώρας των 64εκ κατοίκων, που κυριολεκτικά ζούσε μέχρι τώρα από την ξένη δυτική βοήθεια, την οικονομία του οπίου/ηρωίνης (1,2δισ$ υπολογίζοντας και τα μαύρα που κατέληγαν στους 75 φύλαρχους και στην διάβρωση των πρώην κυβερνητικών/στρατιωτικών) και 400 εκ από εξορύξεις σπάνιων μετάλλων (λεπτομέρειες και ανάλυση τους ΕΔΩ ).
Έτσι, και χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα του νέου καθεστώτος να επηρεάσει το γεωπολιτικό παίγνιο μέσω των αγωγών αερίου του Τουρκμενισταν και Ιράν, τα μόνα αξιόλογα εξαγωγημα για την δημιουργία ανταλλάξιμου τοπικού νομίσματος (το κρυπτονομισμα αποκλείεται λόγω της πολύ χαμηλής διείσδυσης του ίντερνετ στον τοπικό πληθυσμό) για να πληρωθούν τα έξοδα λειτουργίας του Χαλιφάτου είναι, μεσοπροθεσμα, το όπιο και ...οι πρόσφυγες.
Ακριβώς πάνω σε αυτήν την σκληρή πραγματικότητα, η βιωσιμότητα εξαρτάται απολύτως από το γεωπολιτικό παζλ που αναπτύσσεται τώρα δυναμικά στην Κεντρική Ασία. Μετά την συνειδητή εγκατάλειψη της Περιοχής από τον θείο Σαμ για να επικεντρωθεί στην κόντρα του με τον στρατηγικό του αντίπαλο, την ανερχόμενη Κίνα, (τα λέγαμε ΕΔΩ ) πιο ανατολικά, στην Κίτρινη Θάλασσα και την Ωκεανία, έχοντας ήδη αποδεχτεί ως Δυτικό Σύνορο την γραμμή Τίγρης- Ευφράτης-Αιγαιο, οι κύριες (πυρηνικές) δυνάμεις που συνθέτουν αυτό το παζλ σε αυτήν την περιοχή είναι:
-Η Ρωσία. Διατηρεί ακόμα τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες στο μαλακό της υπογάστριο, και ήδη αισθάνεται ανακουφισμένη. Φαίνεται ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο παιχνίδι αναμονής/διατήρησης των κεκτημένων στην προς την ανατολή ενεργειακή αγορά. Και δεν έχει, λόγω αυτού, κανένα λόγο να στηρίξει το Χαλιφάν.
-Η Κίνα ήδη έσπευσε να λάβει θέσεις, έχοντας ενδιαφέρον για τα στρατηγικά αποθέματα των σπάνιων γαιών και μετάλλων του Αφγανιστάν, αλλά απολύτως κανένα από την προοπτική λειτουργίας του αγωγού ΤΑPI, που όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια, μπορεί να απογειώσει τον επόμενο κύριο δικό της στρατηγικό ανταγωνιστή, την Ινδία, που ήδη έχει απολέσει τα ενεργειακά αποθέματα του Ιράν μετά την 25 συμφωνία του με την Κίνα.
-Η Ινδία, που βρίσκεται λόγω των πιο πάνω εξελίξεων πολύ στριμωγμένη. Πολύ δε χειρότερα και λόγω της πολύχρονης αντιδικίας της με το Πακιστάν.
-Το Πακιστάν είναι ο μεγάλος κερδισμένος μέχρι στιγμής. Παρά τους δεσμούς που διατηρεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο του θείου Σαμ στην περιοχή από την εποχή της κατάρρευσης του Σάχη στο Ιράν και την λήξη του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου, βλέπει την "επένδυση" του από την υποστήριξη των Αφγανών Ταλιμπάν να δίνει τώρα καρπούς. Δεν νομίζω να παίζει σήμερα ιδιαίτερο ρόλο στην συνέχιση αυτής της υποστήριξης το ιστορικό γεγονός ότι το Αφγανιστάν ήταν μέρος της αυτοκρατορίας της Πα.... πριν .... αιώνες. Αποτελεί ήδη εμπορικό εταίρο του νέου καθεστώτος ως υφιστάμενος διάδρομος εξαγωγής του σκληρού του νομίσματος, του οπίου, που κινεί και την δική του νομεκλατούρα Και, σε συνεργασία με την πάντα πρόθυμη για τέτοια ντιλάκια σύμμαχο του Τουρκία, και ως διάδρομος εξαγωγής πιέσεων δια των νέων λαθρομεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ. Με στρατηγικό στόχο να να πιέσουν και τα ζαβά της ΕΕ για να λειτουργήσει ο αγωγόςΤΑPI. Χρειάζεται και το ίδιο το φυσικό αέριο για να αναπτυχθεί αλλά και για να ελέγχει την ροή του προς τον κύριο αντίπαλο του, την Ινδία.
Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να αποφύγει την πίεση, έκτος από να κοιτάζει την Γιαδρικιάογλου που χαζεύει τώρα τον Ερντογάν να κάνει παιχνίδι;;
Όχι πολλά δυστυχώς με τα μυαλά που φοράνε οι νάνοι ηγέτες της.
Αν είχαν κουκούτσι μυαλό, λίγο περισσότερο από τον εδώ νεοφιλελέ ομόσταυλο τους που ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία κοιτάζοντας την Πετροβασιλη, θα είχαν ήδη έτοιμο πρόγραμμα αντιμετώπισης των εκατομμυρίων λαθραίων μέσω ψηφιακών ανταλλάξιμων "νομισμάτων" με ανταλλάξιμη ισχύ μόνο στις χώρες καταγωγής τους για να αποφύγουμε την νέα επερχόμενη λαθρομεταναστευτική κρίση.
Το ίδιο το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Κουρδιστάν που "ψήνεται" στα Δυτικά, με τεχνική βοήθεια στο να αναπτυχθεί και το ίντερνετ μόνο σε αυτές τις περιοχές. Στο μέλλον, και εφ' όσον το καθεστώς της Καμπουλ δεν προχωρήσει σε τσαμπουκάδες, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια αυτά ψηφιακά μπαμπαλακια ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και για την αγορά των πολύτιμων σπάνιων μετάλλων, που και η ΕΕ τα έχει σε μεγάλη ανάγκη, λόγω Πράσινης Ανάπτυξης κλπ.
Αλλά θα μου έλεγες μετά " και τι θα γίνουν μετά οι ΜΚΟ βρε μάστορα αν περιορίζεται ο ρόλος τους στην διανομή της βοήθειας μόνο στα γραφειοκρατικά και τις υπηρεσίες;; Κλέφτες;;
Όπως αντιλαμβάνεστε, η εικόνα του εικονιζόμενου Χαλιμπάν είναι τελείως παραπλανητική! Άλλους χάλια νεοφιλελε πρέπει να κάνουμε γρήγορα μπαν. Και σύντομα, έρχεται χειμώνας και οι νέες ροές θέλουν 1-2 μήνες να φτάσουν ως εδώ μετά το άνοιγμα των συνόρων από τους ταλιμπανέζους.
2 σχόλια:
Τετοια φοραει ο μητσοτακης οταν ειναι σπιτι με τον γεωργιαδη?χαχχαχαχχαχαχαχ
καλα ρε Λυκαστρε που τις βρισκει αυτες τις φωτο?
Ειδες χαμηλοβλεπουτσα που ελεγε και ενας καθηγητης μου φοραει μακρυα φουστα να μη φανει το βρακι του εμμ συγνωμη το στρινγκ!!
Αυτους ρε φοβομαστε και αντι να σηκωθουμε να μας πεσουν οι μπυροκοιλιες καθομαστε και κλαιμε τη μοιρα μας
Στο τελος τετοια φουστα θα μας φορεσουν το πολυ πολυ να διαλεγουμε το χρωμα.
Καλημερα σε ολους !!!
Και τί μετράει το αφγανικόν όπιον
μπροστά στην λοατκί δημοκρατική πρέζα!
Δημοσίευση σχολίου