ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΡΗΣΕΙΣ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΆΠΤΥΞΗ ΧΩΡΙΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΡΗΣΕΙΣ.

Παραφράζοντας τον Μέγα Ντίνο Ηλιόπουλο στην ρήση του για το χαρτί και το ξύλο ("Όλα είναι χάρτινα- εκτός από το χαρτί που γίνεται από το ξύλο") θα έλεγα αντίστοιχα για τα επόμενα 30-40 χρόνια της στρατηγικής σημασίας του φυσικού αερίου ως "μεταβατικού καυσίμου" ότι:
Όλα θα κινούνται γύρω από από το φυσικό αέριο-εκτός από το φυσικό αέριο που κινείται μέσα σε αγωγούς
 
Αυτή θα είναι η πραγματικότητα μέχρι να έρθει η εποχή του επόμενου καυσίμου που θα κινεί τον πλανήτη σε 25-30 χρόνια, του οικολογικού υδρογόνου (νεράκι και ΑΠΕ κυρίως από τον ήλιο, στην Ελλάδα μπορεί και η γεωθερμία), την οριστική δηλαδή λύση σε ότι αφορά τα καύσιμα ως πηγή μέρους των αερίων ρύπων θερμοκηπίου (αρκεί να μην καίγονται και τα ξύλα στα δάση, λόγω κυβερνητικών ανεπαρκειών).
 
Και αυτό όμως το επερχόμενο καύσιμο (ήδη τα ελληνικά διυλιστήρια πετρελαίου επενδύουν για να το παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα- δες ΕΔΩ) πάλι θα μεταφέρεται μέσα στους ίδιους αγωγούς, αυτούς του φυσικού αερίου. Μέχρι να ωριμάσουν οι σχετικές τεχνολογίες, ανακατεμένο-αν υπάρχει με αέριο σε αναλογία 1:10, για να αντέχουν τα μέταλλα των σημερινών καυστήρων.
 
Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα κρίσιμες τεχνικές προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Οι αγωγοί του φυσικού αερίου να είναι πιστοποιημένοι και για την μεταφορά υδρογόνου (το άτιμο το μόριο του είναι πολύ μικρό και διαφεύγει εύκολα από τις συγκολλήσεις ή από μικρο-ρωγμές) και να υπάρχουν οπτικές ίνες πάνω στον αγωγό. Εκτός από το να ρίχνουν έτσι κατά 60% το κόστος κατασκευής των δικτύων των τηλεπικοινωνιών, λειτουργούν και σαν sniffers (!) διαρροών του εκρηκτικού αερίου (ελληνική τεχνολογία που ήδη κάνει καριέρα στους αγωγούς του Τουρκμενιστάν....).
 
Γνωστά όλα αυτά στα επιτελεία και μην με ρωτήσετε παρακαλώ γιατί ο Σταθακης είπε Όχι στις πιστοποιήσεις και τις ίνες (όπως λένε τώρα όχι και τα νεοφιλελέ ζαβά στο Υπ. Ενέργειας που τον διαδέχτηκαν) γιατί θα αναγκαστώ να πω πράγματα δημόσια που θα σηκώσουν τόσο πολύ αέρα που δεν θα μείνει ομπρέλα για ομπρέλα όρθια στις παραλίες καλοκαιριάτικα... Πάμε παρακάτω.
 
Αφού με μόνο ΑΠΕ, απουσία κάποιου καυσίμου, δεν μπορεί να ανάψει ούτε ένα μπρίκι, καλείται να καλύψει το φυσικό αέριο ως μεταβατικό στρατηγικό καύσιμο όλο αυτό το διάστημα στο Ανατολικό ημισφαίριο, τις ανάγκες τριών μεγάλων καταναλωτών: της ΕΕ, της Κίνας και της ανερχόμενης Ινδίας.
Μοιραία, οι επενδύσεις που έγιναν και γίνονται τώρα για την μεταφορά του φυσικού αερίου θα επηρεάσουν σημαντικά και την επόμενη εποχή, με τον ίδιο τρόπο που ακόμα επηρεάζονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές από τα ρωμαϊκά κάρα ακόμη ( η απόσταση ανάμεσα στις σιδηροδρομικές ράγες προέρχεται από την απόσταση ανάμεσα στις ρόδες των ιππιλατων κάρων της Ρώμης).
 
Οι χώρες του Κόλπου, κυρίως το Κατάρ, το Ιράν και λιγότερο της Ανατολική Μεσογείου, εκτός από κύριοι παραγωγοί αερίου με τεράστια αποθέματα, τυχαίνει να είναι και οι πλέον ηλιόλουστες. Η Ρωσία δεν έχει αυτό το προνόμιο. Και το ανανεώσιμο αέριο (RNG από ΑΠΕ και βιομάζα ή λιγνίτη) που ελπίζει η ΕΕ με τις νέες πολιτικές της power-to-gas, δεν μπορούν να καλύψουν πάνω από το 2-4% της ζήτησης του.
 
Τι κάνουν τώρα οι παραγωγοί:; Χρησιμοποιούν τα έσοδα από το φυσικό αέριο , που συνεχώς θα ακριβαίνει λόγω ζήτησης, για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών και πάρκα μικρών ανεμογεννητριών κάθετου άξονα.- Κανείς σοβαρός δεν επενδύει πλέον στις 60μετρες που φυτεύουμε τώρα στα ελληνικά κορφοβούνια.. Και στην χρηματοδότηση της ενεργειακής μετάβασης στην επόμενη εποχή, του υδρογόνου. Που για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει όσο 4-5 κορονοϊοπακετα μέχρι το 2040!
 
Όλοι, εκτός από την Ελλάδα φυσικά. Που υποταγμένη ακόμα στα γερμανικής έμπνευσης Σημητικά δόγματα, αφήνει τα κοιτάσματα αερίου εντός της Ελληνικής ΑΟΖ ανεκμετάλλευτα. Θα πάρουμε λέει κορονοϊοπακέτα και νέα δανεικά για να τα κάνουμε "πράσινη ανάπτυξη". Πρασινάλογα, νέα μνημόνια υποθήκευσης και αυτών των ασημικών "στου δανειστές" είναι το μονο που ετοιμάζουν εδώ (τεκμηρίωση, ΕΔΩ επί αυτών).
 
Το δεύτερο που έμαθα από άτομα από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου είναι ότι δεν έχει πολύ μεγάλη (γεωπολιτική) ισχύ αυτός που παράγει/εξορρύτει, αλλά αυτός που ελέγχει τις κεντρικές βάνες στα δίκτυα μεταφοράς αυτού που κινεί σχεδόν τα πάντα.
 
Και πάνω σε αυτές τις δύο πραγματικότητες, πέφτει τώρα πολύ ξύλο! Λαμβάνει συνήθως και την μορφή περιφερειακών συγκρούσεων. Ιράν-Ιράκ παλιότερα, Ινδίας -Πακιστάν, Ιράν-Ισραήλ, Ιράν-Σαουδική Αραβία-Ρωσια-Τουρκία στην Συρια, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία-Ελλάδα/Κύπρος, Ισραήλ-Χαμας και προχθές και η εκκένωση του Αφγανιστάν εντός της κυρίας σύγκρουσης ΗΠΑ-Κινας επί των ανωτέρω (η ενεργειακή μετάβαση της Κίνας μέχρι το 60, ΕΔΩ για όποιον νοιάζεται γι αυτά). Όλες οι συγκρούσεις συγκαλυμμένες πίσω και από θρησκευτικές/εθνικές έριδες για να συντηρείται πιο εύκολα και η ανάγκη των αμυντικών δαπανών. 
 
Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στους χάρτες*  κάτωθεν των κυρίων υφιστάμενων και υπό κατασκευή αγωγών αερίου από την Ανατολή , δεν είναι και πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς "που το πήγαινε" ο Ερντογάν με τα φαραωνικά σχέδια του χτισίματος της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορία που ακόμα ονειρεύεται:
 
Θέλει ακόμα σχεδόν όλοι οι αγωγοί αερίου για την προμήθεια της διψασμένης Ευρώπης να περνούν έξω από την Άγκυρα. Και τους πιο απόμακρους (από την Νιγηρία προς Λιβύη/Τυνησία αλλά και από την κεντρική Ασία ) να μπορεί να τους ελέγχει μέσω τοπικών φυλάρχων υπό την δική του επήρεια.Έτσι δεν θα χρειάζεται να στέλνει στρατεύματα να φυλάνε τα περάσματα των καραβανιών μέχρι έξω από την Βιέννη. Με τον έλεγχο 2-3 βανών και μερικούς θύλακες επιρροής στα Βαλκάνια, πετυχαίνει ακριβώς το ίδιο. Oθωμανία! 
 
Του χαλάνε το σχέδιο όμως ένας ελληνικού ενδιαφέροντος παράγοντας : ο αγωγός EastMed. Και η πρόσφατη συμφωνία Ιράν-Κίνας που στρέφει ανατολικά μέσω Πακιστάν τα σημαντικά αποθέματα του Ιράν. Τώρα μάλλον προς τα εκεί και το αέριο του Τουρκμενισταν. Προς την δύση αυτά τα κοιτάσματα έχουν φάει μπλοκ από την εποχή του Τραμπ. Αλλά είναι κυρίως η συμφωνία Ισραήλ-ΗΑΕ-Σ. Αραβίας που απομονώνουν το συμμαχικό στην Τουρκία Κατάρ με ένα νέο διαφαινόμενο αγωγό που θα καταλήγει στο ΤελΑβιβ που επιβάλει την στροφή του ιρανικού αερίου προς την Κίνα.. Το άλλο από τον κόλπο μέσω Ισραήλ και από εκεί, τσουπ στον EastMed. 
 
Βάλθηκε να την διορθώσει ο νέος Σουλτάνος την ζημιά που του έκαναν κάτι Ινδιάνοι στο Ελλαδιστάν, με μια "συνεκμετάλλευση"-παλιά ιδέα του Γερμανικής κοπής Σημίτη. Βρήκε την ιστορική συγκυρία τώρα που την Ελλάδα κυβερνούν απόγονοι των κοτζαμπάσηδων, πρόθυμοι ενδοτικοί υπό την Μερκελ, όσο το παλιό αφεντικό της περιοχής, οι ΗΠΑ, θα είναι απασχολημένο με το συμμάζεμα του αμάζευτου μετά την ουσιαστική κατάρρευση της προηγούμενης Παγκοσμιοποίησης.
 
Βλέποντας ο νέο Σουλτάνος στην γείτονα μας ότι δεν του βγαίνει όμως και το δικό του παιχνίδι,που είχε υποστηριχθεί από την Χιλαρυ και τον Τραμπ, είπε να ανακηρυχθεί άρον άρον προστάτης των απανταχού ακροδεξιών, υπό το Ιράν. Έτσι χώθηκε στην Παλαιστίνη, μπας και τσιμπήσει από την εκεί διένεξη της Χρυσής Αυγής των Παλαιστινίων, την Χαμός, με τους ακροδεξιούς που ακόμα έχουν το πάνω χέρι στο Ισραήλ, κανένα έρεισμα. Από εκεί κάπου, σου λέει, θα περνάει ο νέος αγωγός ΗΑΕ- Ισραήλ, βάρδα να πιάσει καμία βάνα μπας και στρέψει μετά τον EastMed via κατεχόμενα της Κύπρου προς την Άγκυρα. Παρών, λέει, και στο Αφγανιστάν, να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ταλιμπανέζων αδελφών, σαν τον Βέγγο τρέχει ο πολυτεχνιτης.
 
Μέχρι να ηρεμήσει κάπου ή νέα ισορροπία, θα παίζει το γνωστό των λοιμοξιολόγων "οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες".
 
Με μοναδικούς, προς το παρόν πολύ κερδισμένους τους Έλληνες εφοπλιστές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG), κυρίως από τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ προς την ΕΕ. Ο πραγματικός λύκος που χαίρεται από την αναμπουμπούλα, όσο τα σχέδια αγωγών μένουν ημιτελή, είναι αυτή η κλειστή ομάδα που δημιουργεί τα λεγόμενα virtual gas pipes με τα καράβια τους.
 
Προσπάθησαν παλιότερα να παρέμβουν στα εδώ πολιτικά χρηματοδοτώντας, κάποιοι από αυτούς, και την Χρυσή Αυγή. Τώρα δεν την χρειάζονται πια, λεμονόκουπα στημένη. Τους αρκεί που μπορούν και ελέγχουν, προς το παρόν, δια χορηγιών, στην κυβέρνηση της Αθήνας. Για να άγεται αυτή και να φέρεται χωρίς σαφή πολυδιάστατη εξωτερική στρατηγική επί της δυναμικής και όλων των πιο πάνω.
 
Όμως η αλλαγή του σερίφη στις ΗΠΑ τους δίνει χρόνο μέχρι να ξεκουμπιστεί εκείνη η Μερκελ για να παραδώσει σε κυβέρνηση που θα συμμετέχουν και οι Πράσινοι. Για να τα κάνουμε όλα δήθεν "πράσινη ανάπτυξη". Να διακοπούν δηλαδή οι έρευνες για νέα κοιτάσματα από την Κρήτη, για να συνεχίσουν τα φορτία να φέρνουν το αέριο ακριβά από αλλού, μέχρι να τα ξεπουλήσουν. Τόσο πράσινη!
 
Τούτων λεχθέντων, ο σχεδιασμός της πράσινης ανάπτυξης τύπου Ελλάδα 2.0 δείχνει ότι θα μείνει στα χαρτιά. Και θα φάνε πολύ ξύλο όσοι τα συνέταξαν
 
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος είχε απόλυτο δίκαιο!

*Χάρτης..1

Χάρτης...2

Χάρτης...3

Χάρτης...4

Χάρτης...5

Χάρτης...6

Χάρτης...7

Χάρτης...8

Δεν υπάρχουν σχόλια: