ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στη Χερσώνα

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Με αυτό το ρυθμό σε 24-48 ώρες θα ολοκληρωθεί η πλημμύρα όλης της περιοχής. Όποιος και αν το έκανε μάλλον θέλει να δημιουργήσει μια No Man's Land στην περιοχή αυτή ώστε να επικεντρώσει την επίθεση του σε άλλο μέτωπο. Να θυμίσω τι λέγαμε ΕΔΩ για τον Έβρο , την Θράκη και τα φράγματα εκεί. Ο Έβρος και γενικά η Θράκη είναι για το Ν.Α.Τ.Ο " No man's land " ...οπότε ούτε εμείς ούτε οι Τούρκοι θα κάνουμε κάτι, αν πρώτα δεν πάρουμε το Ο.Κ. .Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και τα φράγματα...είτε εμείς εισβάλλουμε, είτε οι Μογγόλοι, αν τα φράγματα ανοίξουν, τα τμήματα που θα διαπεραιωθούν στην πλευρά του αντιπάλου, θα εκτεθούν σε άμεσο κίνδυνο αποκοπής και ολοκληρωτικής καταστροφής, ευρισκόμενα εντός εχθρικού εδάφους, χωρίς δυνατότητα υποστήριξης, ανεφοδιασμού ενίσχυσης, η υποχώρησης. Πρακτικά, όποιος χειρίζεται τα φράγματα, ελέγχει το παιχνίδι στον Έβρο. Και δεν τα χειρίζονται οι Βούλγαροι, έχουν εκχωρήσει τον έλεγχο τους σε άλλες δυνάμεις ως αντάλλαγμα της εισδοχής τους στο Ν.Α.Τ.Ο.


Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως «ανατίναξαν» το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα (Χερσώνα, νότια), ενώ οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής έκαναν λόγο για «σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα έχει καταστραφεί τουλάχιστον εν μέρει, αν όχι ολοσχερώς, και η περιοχή πλημμυρίζει. Το TASS επικαλέστηκε πηγή του, την οποία δεν κατονόμασε, ενήμερη για τις εξελίξεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον φιλορώσο δήμαρχο της Νόβα Καχόβκα ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό.

Το Κίεβο έκανε λόγο για «ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής». Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία ήταν πίσω από το περιστατικό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το Κίεβο επιτέθηκε στον σταθμό προκειμένου να διακόψει την παροχή νερού στην Κριμαία.

Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ενήμερος για την κατάσταση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και άλλες αρχές.

 Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only… pic.twitter.com/ErBog1gRhH

22.000 άνθρωποι στη Χερσώνα κινδυνεύουν από πλημμύρες, δήλωσε ο επικεφαλής της περιοχής που έχει εγκατασταθεί από τη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Η ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα που ελέγχεται από τη Ρωσία έχει πλημμυρίσει, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλείται τον διορισμένο από τη Ρωσία δήμαρχο. Οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν επίσης ότι περίπου 600 σπίτια πλημμύρισαν.

Το φράγμα είχε υποστεί ήδη ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας συγκαλεί ο Ζελένσκι

Η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία συνιστά μια «οικοκτονία», όμως Ουκρανοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ έγραψε επίσης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, χωρίς να επεκταθεί, πως οι ενέργειες της Ρωσίας δημιουργούν επίσης απειλή για τον γειτονικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Εξάλλου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Κροατίας Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε πως ο πρόεδρος Ζελένσκι θα συγκαλέσει κατεπειγόντως σήμερα το εν λόγω συμβούλιο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Νόβα Καχόβκα.

Καταστράφηκε εν μέρει

Το υδροηλεκτρικό φράγμα καταστράφηκε εν μέρει από «πολλαπλά πλήγματα» της Ουκρανίας, υποστήριξαν σήμερα οι τοπικές αρχές που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.

«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένας «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».

Υπό έλεγχο η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά την καταστροφή του γειτονικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από τον Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε από την πλευρά της πως η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε μέσω του Twitter πως παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και πως «στον σταθμό δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια».

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι Ρώσοι εισβολείς.

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας, η στάθμη του νερού στη Δεξαμενή Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια «πρόθετη απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Το νερό από τη Δεξαμενή Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram.

«Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Αντριι Γερμάκ (σ.σ.: και όχι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως είχε μεταδοθεί νωρίτερα) χαρακτήρισε την έκρηξη στο φράγμα «οικοκτονία» που διαπράχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για το επεισόδιο.

Αλμα 3% για το σιτάρι μετά την ανατίναξη φράγματος

Ανοδικά κινείται η τιμή του σιταριού μετά την κλιμάκωση των μαχών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής γιγαντιαίου φράγματος και της ζημιάς σε αγωγό αμμωνίας που η Ρωσία θεωρεί βασικό στις συνομιλίες για τη διατήρηση της ροής ουκρανικών αποστολών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα στα νότια της χώρας, εξαπολύοντας έναν χείμαρρο νερού ο οποίος απειλεί τους κατοίκους και περιπλέκει το πεδίο μάχης που χωρίζει τους δύο στρατούς κατά μήκος του ποταμού Ντνίπρο. Το φράγμα απέχει κάπως από τα τρία ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η πλημμύρα αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ανθρώπους, τις μεταφορές και τα logistics.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο κινούνται θετικά έως και 3% την Τρίτη, επεκτείνοντας την άνοδό τους από το χαμηλό 30 μηνών. Το καλαμπόκι ενισχύεται πάνω από 1%.

Πάνω από 80 οικισμοί και η πόλη Χερσώνα βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα», δήλωσε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Μουσταφά Ναγιέμ. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός που κατασκευάστηκε το 1956 παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί «κρίσιμο μέρος της ενεργειακής υποδομής της χώρας», είπε.

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ανέφερε ότι ένας αγωγός αμμωνίας υπέστη ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χάρκοβο κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία θεωρεί τον αγωγό, ο οποίος έκλεισε κατά τη διάρκεια του πολέμου, βασικό στις συνομιλίες για τη διατήρηση των αποστολών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: